Zonkracht breekt records: we kunnen meer dan smeren

Zonkracht breekt records: we kunnen meer dan smeren

Jan Willem van der Sterre

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

19 JUN 2017

„Ik smeer me niet in, want dan word ik niet bruin” of „het is bewolkt, dus dan hoef ik niet te smeren”, dit soort excuses heb je vast weleens gehoord of zelf gebruikt. 94 procent van de Nederlanders is weleens verbrand. Niet zo gek, want we zonnen nog steeds graag en te vaak onverantwoord.

Tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw opzoeken is tijdens deze warme dagen heel verstandig, maar daar heeft 57 procent van de Nederlanders lak aan, zo blijkt uit het Nationaal Zonrapport, een onderzoek in opdracht van UV-Fashions. De zonkracht was hoog afgelopen weekend en zal dat de komende dagen ook zijn. Het zit echter nog niet in ons systeem om naast de temperatuur ook de zonkracht te checken.

Verandering

Zeker in het geval van kinderen is het belangrijk om bewust om te gaan met de zon. Verbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Jan Willem van der Sterre is oprichter van UV-Fashions, de grootste importeur van uv-beschermende kleding en accessoires in Nederland. Hij vindt het onbegrijpelijk dat ouders hun kinderen niet goed tegen de zon beschermen. „Vergelijk het met roken en alcohol drinken, dat mogen kinderen niet tot hun achttiende. Verbranden nog wel. Totdat ouders zelf maatregelen nemen, gaat er niets veranderen.”

Maar er is een beweging gaande, ziet Van der Sterre, die het bedrijf oprichtte nadat zijn vader was overleden aan de gevolgen van huidkanker. De boodschap van UV-Fashions is dan ook gericht op gedragsverandering. „Zo werd je een aantal jaar geleden gek aangekeken als je een helm opdeed op de skipiste, nu is het hartstikke normaal.” In de VS, Australië en Nieuw-Zeeland zijn ze al lang bezig met uv-werende kleding, Van der Sterre bracht het naar Nederland, met succes.

Smeren, kleren, weren

„Nu, zeven jaar later, werken we ontzettend nauw samen met KWF Kankerbestrijding”, vertelt Van der Sterre. Maar ook met dermatologen, zonnebrandmerken en het Huidfonds steunen UV-Fashions. „Ook bij dat soort organisaties heeft er heel veel verandering plaatsgevonden de laatste drie jaar.” De slogan 'Smeren, kleren, weren' is hier een voorbeeld van. In verschillende winkels in Nederland hangt uv-werende kleding in de rekken. Bij Bever bijvoorbeeld, maar ook bij de Bijenkorf is het verkrijgbaar.

UV-werende kleding is niet echt hip, toch? Dit vooroordeel wuift Van der Sterre direct weg en inderdaad, er is een grote verscheidenheid aan uv-werende kleding en merken die het aanbieden. Producten voor volwassenen zoals zwemshirts en -sleeves, maar ook op het gebied van vrijetijdskleding is er genoeg keus. De klanten van UV-Fashions zijn niet alleen mensen die zichzelf en hun kinderen willen beschermen tegen verbranding, maar ook mensen die de zon moeten vermijden vanwege allergieën of ziektes.

Kinderen

Van der Sterre richt zijn pijlen vooral op zonbescherming bij kinderen, tenslotte maken zij deel uit van de generatie waarbij gedragsverandering echt plaats kan gaan vinden. „Uv-werende kleding moet de basis zijn, in combinatie met smeren. Veel ouders weten niet dat uv-werende kleding bestaat. Met het Nationaal Zonrapport leggen wij de vinger op het gedrag met betrekking tot zonbescherming, iets wat mensen gemakkelijk kunnen veranderen.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

49

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

3 UUR

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

3 UUR

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 15:14

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 12:20

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand, maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser