Voormalig vluchteling en tiener in Nacht van de Vluchteling

Camera videoVoormalig vluchteling in Nacht van de Vluchteling

Wandelen voor een serieuze zaak, maar uiteraard na 40 kilometer met een blij gezicht over de finish. / Foto's: Stichting Vluchteling

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

21 JUN 2017

De jonge Rowan en Waan lopen van zaterdag op zondag met een duidelijk idee de Nacht van de Vluchteling.

De een, Waan, is zelf vluchteling geweest. De ander, Rowan, is nog maar 14 jaar en wil graag lopen voor kinderen die vluchten uit een oorlogsgebied. Dit weekend komen zij in actie tijdens de Nacht van de Vluchteling (zie info onderaan). Net als 5000 andere deelnemers halen zij zo wandelend geld op voor vluchtelingen die zijn opgevangen in eigen regio.

‘Voor mijn ouders’

Waan Dosky was in 1991 een peuter van nog maar 2 jaar, toen ze met haar ouders vanuit Iraaks Koerdistan op de vlucht sloeg. Te voet, vanuit het noorden van Irak, drie dagen lang de bergen door naar het zuidoosten van Turkije. Waan bruist van de energie en loopt de 40 kilometer van de Nacht van de Vluchteling van Nijmegen naar Arnhem.

Veel herinnert Waan (28) zich niet van deze zware tocht. Alles wat ze vertelt, weet ze van de verhalen van haar vader en moeder. Verhalen waar Waan pas later in haar jeugd over hoorde. Vanuit de Iraaks-Turkse grens zijn we doorgelopen naar Istanbul en van daaruit verder Europa in en naar Nederland.

Voormalig vluchteling en tiener in Nacht van de Vluchteling

„Ik heb veel respect voor Nederland dat mij en mijn familie 26 jaar geleden zo gastvrij heeft opgenomen. Ik vraag me weleens af waar ik nu zou zijn als mijn ouders destijds niet dat moeilijke besluit hadden genomen. Hoe dan ook heb ik ongelofelijk veel bewondering voor mijn ouders. Samen met mijn moeder loop ik nu de Nacht van de Vluchteling. Het zijn mijn vader en moeder, aan wie ik deze bijzondere nacht vol liefde en respect opdraag.”

Waan oefent bijna dagelijks als voorbereiding op de loop. Per dag loopt zij gemiddeld zeker 10 kilometer en haar moeder sluit zich daar zo af en toe bij aan. „Spannend wordt het wel. Hoewel ik er geen echte verwachtingen van heb, weet ik zeker dat het ook een hele leuke en bijzondere nacht wordt.”

‘Niet in slaap vallen’

Met 14 jaar is Rowan uit Oss een van de jongste deelnemers aan de Nacht van de Vluchteling. Samen met zijn moeder Dorette loopt hij de 40 kilometer. Het zal de eerste keer zijn dat Rowan een nachtje gaat doorhalen. Een spannend avontuur voor hem én een avontuur dat hij uiterst serieus neemt.

Rowan zit natuurlijk nog op school en loopt naast de Nacht van de Vluchteling binnenkort ook nog eens de Nijmeegse Vierdaagse. Hij blijkt een ware doorzetter. „Lopen vind ik leuk en gezellig en ik doe dat graag samen met mijn moeder. Voor m’n plezier. Maar kinderen uit oorlogsgebieden moeten vluchten voor geweld en ver lopen voor een veilig thuis en om te eten”, vertelt Rowan. „Ik word na de Vierdaagse juichend binnengehaald, maar deze kinderen eindigen als vluchteling in een kamp. Deze loop is voor mij een avontuur maar voor die kinderen is hun tocht een ramp. We hebben ons streefbedrag gehaald en daarmee kunnen twee scholen in een crisisgebied worden heropend.”

„Ik ben er dus wel klaar voor, maar spannend is het wel. Ik heb al vaker lange afstanden gelopen. Maar ik vind het heel spannend om de hele nacht door te lopen zonder in slaap te vallen.”

Voormalig vluchteling en tiener in Nacht van de Vluchteling

Feiten over de Nacht

De Nacht van de Vluchteling wordt komend weekend gehouden, van zaterdag op zondag.

• Waar? 40 km van Rotterdam naar Den Haag, Nijmegen naar Arnhem en Amsterdam – Amsterdam (24.00 uur).

• Extra afstanden. De hoofdstad doet voor het eerst mee en heeft, vanaf 18.45 uur, ook afstanden van 10 en 20 kilometer.

• Tussenstand. De teller liet deze week zien dat er al meer dan 1,2 miljoen euro door de deelnemers is binnengehaald of door spontane sponsors is geschonken.

• In 2010 werd de eerste Nacht van de Vluchteling gehouden. Aansluitend is het op 20 juni Wereld Vluchtelingendag.

• Meer informatie? Dat vind je op www.nachtvandevluchteling.nl.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

1

Canadese ouder vecht tegen geslacht op geboorteakte

Foto: Colourbox

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

4 JUL 2017

Kori Doty beviel al in november van Searyl Atli. De baby heeft maanden later echter nog steeds geen geboortecertificaat. De reden? Ouder Kori, die zich niet als man of vrouw identificeert, wil dat het geslacht van het kind wordt weggelaten uit officiële documenten.

Versjes van Lars: ik wil elke week positief openen
Likeability of 5

Versjes van Lars: ik wil elke week positief openen

Foto: Alex de Groot

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

3 JUL 2017

Heb lief. Dat is de belangrijkste boodschap van Lars van der Werf, de man achter 'De Versjes van Lars'. In een paar woorden weet hij een liefdevolle boodschap te vertellen, en dat heeft hem veel succes gebracht. Met een enkele tweet ('ik zoek een uitgever') wist hij binnen een week de aandacht van vijf uitgeverijen te trekken en inmiddels heeft hij al drie boeken gepubliceerd. Vanaf deze week gaat hij ook columns en vlogs voor Metro maken.

Hoe ben je bij de versjes beland?

Camera videoZij zijn verliefd op de opera

Straks zit de zaal helemaal vol./ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

29 JUN 2017

Bijna een half miljoen mensen zagen inmiddels de YouTube-clip waarin zangeres Maan de operaklassieker Nessum Dorma zingt in het programma De Beste Zangers van Nederland. In het programma probeert operazangeres Tania Kross om het genre wat bekender te maken.

Op de Dutch National Opera Academy in Amsterdam wordt de échte nieuwe lichting operazangeressen klaargestoomd. In Metro vertellen vier talenten over hun keuze voor opera.

Nederlanders in Londen: we moeten door blijven leven

Camera videoNederlanders in Londen: we moeten door blijven leven

Agenten leggen een poster bij de bloemen bij Finsbury Park Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

21 JUN 2017

In maart op de Westminster Bridge, eerder deze maand op de London Bridge en Borough Market en zondagnacht bij de Finsbury Park moskee. Om aanslagen aan de orde van de dag te noemen is overdreven, maar in Londen is de afgelopen maanden heel wat gebeurd. Ook het concert van Ariana Grande in Manchester, waarbij een man zichzelf opblies, liet zijn sporen na bij de bewoners.

Fotograaf laat de schoonheid van insecten zien

Foto's: Françesco Bagnato

Foto van 'Metro World News'

Metro World News

20 JUN 2017

Insecten worden meestal gezien als kleine vieze beestjes. Toch lukte het de Italiaanse fotograaf Françesco Bagnato om de schoonheid van de kleine onderkruipsels te laten zien met een prachtige macrofotografie serie.

Voor de fotoserie Entomology portretteerde hij tientallen kleurrijke insecten op een zwarte achtergrond. De Italiaan brengt al sinds zijn jeugd uren door in de natuur en was op jonge leeftijd al gefascineerd door de schoonheid van bijvoorbeeld vuurvliegjes. Hij is gek van insecten omdat ze zo veelzijdig zijn. ,,Ze hebben verschillende kleuren, ze kunnen vaak zwemmen én vliegen tegelijk. Het metamorfose effect van insecten vind ik een van de meest bijzondere dingen die er bestaan."

Interactieve tattoo's geven info over je gezondheid

De tattoo zal van kleur veranderen bij een verandering van je gezondheid

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

16 JUN 2017

Tatoeages zijn in de meeste gevallen een mooie versiering van het lichaam. Maar wat als een tattoo op je huid je kan helpen informatie over je gezondheid weer te geven? Dit is het idee achter DermalAbsyss, een project van de Massachusetss Institute of Technology (MIT) en onderzoekers van Harvard Medical School.

Speciale gekleurde inkt

Vrouw redt haar gezin van brand Grenfell Tower

Camera videoVrouw redt haar gezin van brand Grenfell Tower

Foto: Facebook Natasha Elcock

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

16 JUN 2017

De vreselijke brand in de Londense Grenfell Tower kostte tot nog toe 30 mensen het leven. Dat aantal zal gezien het hoge aantal vermisten nog flink gaan oplopen verwacht de politie volgens The Telegraph. Er waren ook overlevenden, waaronder flatbewoonster Natasha die zichzelf en haar vriend en dochtertje wist te redden van de dood.

Toen de 39-jarige vrouw in de nacht van dinsdag op woensdag het bericht kreeg dat ze binnen moest blijven, bedacht ze een plan: ze liet het bad vollopen. „Ik heb de badkamer laten overstromen. Het hield de flat vochtig. Het heeft waarschijnlijk ons leven gered”, aldus Natasha in gesprek met de Daily Star.