Redactie Metro
Redactie Metro Good vibes 12 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Wetenschap: ‘Stop het seksloze tijdperk’

‘Ik ben moe’ of ‘moet het echt?’ Het zou zomaar kunnen dat je dit regelmatig hoort in de slaapkamer. Sterker nog, het zou zomaar kunnen dat er nooit iemand naast je in bed ligt om dit tegen te zeggen. Recente studies laten zien dat jonge generaties steeds minder seks hebben.

Onderzoek wijst uit dat mensen tussen de 20 en 30 jaar oud minder seks hebben dan Generatie X en de Babyboomers. Het gaat volgens de wetenschap zelfs zo slecht met ons seksleven, dat 15 procent van de jongvolwassenen tussen de 20 en 24 jaar nog nooit een seksuele relatie met iemand heeft gehad. Dit percentage lag op 6 procent toen de ouders van deze generatie dezelfde leeftijd hadden. De grote vraag is: waarom heeft de jongere generatie minder seks?

Volgens de Amerikaanse professor Ryne Sherman – die de studie ‘Decline in Sexual Frequency Among American Adults schreef – is het antwoord simpel: „Het zijn de veranderingen in de moderne cultuur waardoor mensen minder seks hebben”, zegt hij.

Sekspoppen en hologrammen

Sherman herhaalt wat velen voor hem jongeren al aan het verstand hebben geprobeerd te peuteren: we zijn teveel online en gaan er te weinig op uit om nieuwe mensen te ontmoeten. Toch is dit volgens hem niet de enige reden voor waarom we steeds minder het bed in duiken voor een goed potje seks. „Er komen steeds meer realistische sekspoppen op de markt en er bestaan zelfs al realistische hologrammen die je in de slaapkamer kunt projecteren. Hierdoor hebben we steeds minder mensenlijk contact met elkaar”, alus de professor.

Professor Ryne Sherman

En Tinder dan?

Een paar jaar geleden werd de inmiddels alombekende app Tinder uitgevonden. Hét middel dat skes in een digitaal tijdperk naar een hoger level moest tillen. Toch helpt de applicatie voglens de professor niet om de seksuele activiteit van jongeren te verhogen.

„Tinder is een handige manier om iemand te ontmoeten voor casual seks, maar veel jongeren zijn zich dankzij goed onderwijs heel bewust van de risico’s hiervan, zoals SOA’s. De focus van deze generatie ligt niet op het nemen van risico’s. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in hun alcoholconsumptie: jongeren drinken steeds minder.”

Geen emotionele connectie

Volgens Flavia Dos Santos, een Braziliaanse seksuologe, zit het ‘probleem’ van dat we minder seks hebben dieper. „Seks is generaliserend geworden, er is geen emotie meer bij betrokken.” Volgens haar heeft de maatschappij zelfs afscheid genomen van erotiek.

„Ja we hebben Tinder”, verzucht Dos Santos. „Die app is een perfecte afspiegeling van de tijd waarin we leven. Tinder is gemaakt voor snelle seks, alleen om een behoefte te bevredigen. Het is bijna te vergelijken met een antibiotica die je neemt als je ziek bent.”

Stop het seksloze tijdperk

De professor en seksuologe zijn het eens: het is tijd dit seksloze tijdperk een halt toe te roepen en seks weer te ‘vermenselijken’. „We moeten erotische momenten weer leren waarderen, dat lijkt me wel zo gezond”, besluit Dos Santos.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.