Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Good vibes 16 jun 2017
Leestijd: 1 minuut

Interactieve tattoo’s geven info over je gezondheid

Tatoeages zijn in de meeste gevallen een mooie versiering van het lichaam. Maar wat als een tattoo op je huid je kan helpen informatie over je gezondheid weer te geven? Dit is het idee achter DermalAbsyss, een project van de Massachusetss Institute of Technology (MIT) en onderzoekers van Harvard Medical School.

Speciale gekleurde inkt

De onderzoekers hebben een gekleurde interactieve tattoo bedacht die hulp moet bieden bij mensen met gezondheidsproblemen. Stel: je hebt diabetes, dan moet je jezelf meerdere malen op een dag prikken om je bloedsuiker te testen. ,,Waarom kunnen we er niet voor zorgen dat we iets bedenken waardoor het lichaam zelf ons informatie geeft die we nodig hebben?," zegt Xin Liu, een van de onderzoekers.

DermalAbyss: Possibilities of Biosensors as a Tattooed Interface from Fluid Interfaces on Vimeo.

Hoe werkt het?

Het ontwerp voor deze speciale ‘interactieve tattoo’ mag zelf worden gekozen, voorwaarde is wel dat de tattoo met speciale gekleurde inkt wordt gezet. Maar het formaat van de tattoo en de plek mag je zelf bedenken.

De speciale inkt is zo ingesteld dat hij van kleur verandert bij een actieve verandering in het lichaam, de tattoo is namelijk in staat om waardes van de bloedsuikerspiegel, glucose of het natriumgehalte te meten. Voor mensen met diabetes reageert de tatoeage op glucoseniveaus: de kleur verandert van blauw naar bruin als de bloedsuikerspiegel van een persoon stijgt.

De makers van de tattoo raakten geïnspireerd door de trend van ‘draagbare technologie’, zoals smartwatches en ftbits, die in staat zijn om bepaalde gegevens met betrekking tot gezondheid bij te houden.

Voorlopig is het nog niet mogelijk om daadwerkelijk zo’n ‘gezondheidstattoo’ te laten zetten. De wetenschappers zijn druk bezig met onderzoek en hopen het idee binnenkort te kunnen pitchen op technologische conferenties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.