Suikerafname Coca-Cola leidt niet tot minder verkoop

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

19 MEI 2017

Coca-Cola liet in de voorbije vier jaar langzaam aan het aandeel van suiker in haar producten fors afnemen. Niet alleen in de fameuze cola, maar ook Dr. Pepper, Sprite en Fanta zijn onderworpen aan de een sterke afname van de suiker. Toch merkt de fabrikant geen negatieve effecten, zo onthult directeur James Quincey.

Even lekker

„We hebben het aantal calorieën in Sprite enorm verminderd en onze consumenten vinden Sprite nog altijd even lekker als hiervoor”, zegt Quincey tegen Bloomberg Business. „Daarna is dertig procent van de calorieën uit Fanta gehaald om te zien wat er gebeurde en ook hiervan is de verkoop prima.”

Op het gebied van suiker is er inmiddels zelfs meer dan de helft uit de sinasfrisdrank verdwenen, want in Fanta zit nu slechts 4,6 gram suiker per honderd milliliter. Aanvankelijk was dit nog 10,8 gram.

Zoetstoffen

Coca-Cola probeert de frisdranken met zoetstoffen min of meer even zoet te houden. Welke stof daarvoor gebruikt wordt, dat verschil per drankje. Zo zit in Sprite stevia, dat een plantenextract is. Het is twee- tot driehonderd keer zo zoet als suiker, maar desondanks brengt het geen calorieën met zich mee. De stof mag pas sinds 2011 in de Europese Unie worden gebruikt, maar brengt volgens het Voedingscentrum geen gevaren met zich mee „zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname blijft.” In Nederland is men momenteel nog verder met Sprite en bevat een blikje tegenwoordig nog maar vier calorieën. Uit smaaktesten kwam naar voren dat consumenten in Nederland de zero-variant net zo lekker vonden als de variant met suiker, reden voor het bedrijf om het merk Sprite in Nederland volledig suikervrij te maken.

Voor Fanta werd er weer voor een andere zoetstof gekozen, namelijk Acesulfaam-K. Zoals je uit de naam al een beetje kan afleiden is dit wel een synthetische zoetstof. Toch zou het volgens verschillende studies niet direct schadelijk zijn en je lichaam onveranderd verlaten.

Quincey wil nog andere maatregelen nemen om de suikerconsumptie te laten afnemen. „Mensen drinken vaak dat wat voor hun neus staat op. Dus als we kleinere blikjes en flesjes maken, dan drinken ze minder", zo luidt zijn redenatie.

Dagje meelopen

Metro liep in 2015 al een dagje mee in de Coca-Cola-fabriek in Brussel, waar ze al flink bezig waren met het reduceren van het suiker gebruik. Het verslag daarvan vind je hier!


Log in om een reactie te plaatsen

Views

16

Canadese ouder vecht tegen geslacht op geboorteakte

Foto: Colourbox

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

4 JUL 2017

Kori Doty beviel al in november van Searyl Atli. De baby heeft maanden later echter nog steeds geen geboortecertificaat. De reden? Ouder Kori, die zich niet als man of vrouw identificeert, wil dat het geslacht van het kind wordt weggelaten uit officiële documenten.

Versjes van Lars: ik wil elke week positief openen
Likeability of 5

Versjes van Lars: ik wil elke week positief openen

Foto: Alex de Groot

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

3 JUL 2017

Heb lief. Dat is de belangrijkste boodschap van Lars van der Werf, de man achter 'De Versjes van Lars'. In een paar woorden weet hij een liefdevolle boodschap te vertellen, en dat heeft hem veel succes gebracht. Met een enkele tweet ('ik zoek een uitgever') wist hij binnen een week de aandacht van vijf uitgeverijen te trekken en inmiddels heeft hij al drie boeken gepubliceerd. Vanaf deze week gaat hij ook columns en vlogs voor Metro maken.

Hoe ben je bij de versjes beland?

Camera videoZij zijn verliefd op de opera

Straks zit de zaal helemaal vol./ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

29 JUN 2017

Bijna een half miljoen mensen zagen inmiddels de YouTube-clip waarin zangeres Maan de operaklassieker Nessum Dorma zingt in het programma De Beste Zangers van Nederland. In het programma probeert operazangeres Tania Kross om het genre wat bekender te maken.

Op de Dutch National Opera Academy in Amsterdam wordt de échte nieuwe lichting operazangeressen klaargestoomd. In Metro vertellen vier talenten over hun keuze voor opera.

Nederlanders in Londen: we moeten door blijven leven

Camera videoNederlanders in Londen: we moeten door blijven leven

Agenten leggen een poster bij de bloemen bij Finsbury Park Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

21 JUN 2017

In maart op de Westminster Bridge, eerder deze maand op de London Bridge en Borough Market en zondagnacht bij de Finsbury Park moskee. Om aanslagen aan de orde van de dag te noemen is overdreven, maar in Londen is de afgelopen maanden heel wat gebeurd. Ook het concert van Ariana Grande in Manchester, waarbij een man zichzelf opblies, liet zijn sporen na bij de bewoners.

Fotograaf laat de schoonheid van insecten zien

Foto's: Françesco Bagnato

Foto van 'Metro World News'

Metro World News

20 JUN 2017

Insecten worden meestal gezien als kleine vieze beestjes. Toch lukte het de Italiaanse fotograaf Françesco Bagnato om de schoonheid van de kleine onderkruipsels te laten zien met een prachtige macrofotografie serie.

Voor de fotoserie Entomology portretteerde hij tientallen kleurrijke insecten op een zwarte achtergrond. De Italiaan brengt al sinds zijn jeugd uren door in de natuur en was op jonge leeftijd al gefascineerd door de schoonheid van bijvoorbeeld vuurvliegjes. Hij is gek van insecten omdat ze zo veelzijdig zijn. ,,Ze hebben verschillende kleuren, ze kunnen vaak zwemmen én vliegen tegelijk. Het metamorfose effect van insecten vind ik een van de meest bijzondere dingen die er bestaan."

Interactieve tattoo's geven info over je gezondheid

De tattoo zal van kleur veranderen bij een verandering van je gezondheid

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

16 JUN 2017

Tatoeages zijn in de meeste gevallen een mooie versiering van het lichaam. Maar wat als een tattoo op je huid je kan helpen informatie over je gezondheid weer te geven? Dit is het idee achter DermalAbsyss, een project van de Massachusetss Institute of Technology (MIT) en onderzoekers van Harvard Medical School.

Speciale gekleurde inkt

Vrouw redt haar gezin van brand Grenfell Tower

Camera videoVrouw redt haar gezin van brand Grenfell Tower

Foto: Facebook Natasha Elcock

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

16 JUN 2017

De vreselijke brand in de Londense Grenfell Tower kostte tot nog toe 30 mensen het leven. Dat aantal zal gezien het hoge aantal vermisten nog flink gaan oplopen verwacht de politie volgens The Telegraph. Er waren ook overlevenden, waaronder flatbewoonster Natasha die zichzelf en haar vriend en dochtertje wist te redden van de dood.

Toen de 39-jarige vrouw in de nacht van dinsdag op woensdag het bericht kreeg dat ze binnen moest blijven, bedacht ze een plan: ze liet het bad vollopen. „Ik heb de badkamer laten overstromen. Het hield de flat vochtig. Het heeft waarschijnlijk ons leven gered”, aldus Natasha in gesprek met de Daily Star.