Suikerafname Coca-Cola leidt niet tot minder verkoop

18 mei 2017 om 21:18 door Kasper Hermans
Suikerafname Coca-Cola leidt niet tot minder verkoop
ANP

Coca-Cola liet in de voorbije vier jaar langzaam aan het aandeel van suiker in haar producten fors afnemen. Niet alleen in de fameuze cola, maar ook Dr. Pepper, Sprite en Fanta zijn onderworpen aan de een sterke afname van de suiker. Toch merkt de fabrikant geen negatieve effecten, zo onthult directeur James Quincey.

Even lekker

„We hebben het aantal calorieën in Sprite enorm verminderd en onze consumenten vinden Sprite nog altijd even lekker als hiervoor”, zegt Quincey tegen Bloomberg Business. „Daarna is dertig procent van de calorieën uit Fanta gehaald om te zien wat er gebeurde en ook hiervan is de verkoop prima.”

Op het gebied van suiker is er inmiddels zelfs meer dan de helft uit de sinasfrisdrank verdwenen, want in Fanta zit nu slechts 4,6 gram suiker per honderd milliliter. Aanvankelijk was dit nog 10,8 gram.

Zoetstoffen

Coca-Cola probeert de frisdranken met zoetstoffen min of meer even zoet te houden. Welke stof daarvoor gebruikt wordt, dat verschil per drankje. Zo zit in Sprite stevia, dat een plantenextract is. Het is twee- tot driehonderd keer zo zoet als suiker, maar desondanks brengt het geen calorieën met zich mee. De stof mag pas sinds 2011 in de Europese Unie worden gebruikt, maar brengt volgens het Voedingscentrum geen gevaren met zich mee „zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname blijft.” In Nederland is men momenteel nog verder met Sprite en bevat een blikje tegenwoordig nog maar vier calorieën. Uit smaaktesten kwam naar voren dat consumenten in Nederland de zero-variant net zo lekker vonden als de variant met suiker, reden voor het bedrijf om het merk Sprite in Nederland volledig suikervrij te maken.

Voor Fanta werd er weer voor een andere zoetstof gekozen, namelijk Acesulfaam-K. Zoals je uit de naam al een beetje kan afleiden is dit wel een synthetische zoetstof. Toch zou het volgens verschillende studies niet direct schadelijk zijn en je lichaam onveranderd verlaten.

Quincey wil nog andere maatregelen nemen om de suikerconsumptie te laten afnemen. „Mensen drinken vaak dat wat voor hun neus staat op. Dus als we kleinere blikjes en flesjes maken, dan drinken ze minder", zo luidt zijn redenatie.

Dagje meelopen

Metro liep in 2015 al een dagje mee in de Coca-Cola-fabriek in Brussel, waar ze al flink bezig waren met het reduceren van het suiker gebruik. Het verslag daarvan vind je hier!

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!