Gevonden! Nieuwe energie op het Oplaad Weekend

16 mei 2017 om 14:12 door Kasper Hermans
Gevonden! Nieuwe energie op het Oplaad Weekend
Gerben van der Rijt

„Je eraan durven overgeven”, dat is de belangrijkste opdracht die ik mezelf heb opgelegd voor het Oplaad Weekend. Het is even een switch. Donderdagavond geniet je nog van het uitgaansleven in de grote stad, de volgende dag bevind je je op het onbewoonde eiland de Kluut in het Veluwemeer. Het programma bestaat niet uit weten wie er kampioen wordt van Nederland of wie het Eurovisie Songfestival wint, maar is drie dagen gevuld met yoga, meditatie en mindfulness.

Compleet blanco

Compleet blanco en zonder enige ervaring met een van de drie onderdelen en zonder mij in te lezen laat ik mij meevoeren. Letterlijk, want alles is tot in de puntjes geregeld. Het enige wat ik – en mijn zeventien metgezellen – moet doen, is er zijn. Waar ik er ben met een werkmissie, zijn de anderen er met meer persoonlijke redenen. Sommigen gunnen zichzelf de tijd en de rust na een soms zware periode, anderen komen er juist vlak voordat ze een belangrijke nieuwe fase ingaan en weer anderen om even een weekend rust te pakken.

Ondanks dat ik me in het begin als de infiltrant van de media een klein beetje bezwaard voel en ook heel cynisch en sceptisch kan zijn, blijkt het mezelf eraan overgeven makkelijker dan gedacht. Als vanzelf drijf ik mee in de oefeningen. De yogaposes zijn soms wat lastig, aangezien ik altijd al het gevoel heb gehad dat ik geboren ben zonder een normaal werkend heupgewricht, maar over het algemeen kan ik het prima bijbenen.

Trek trekt weg

Het eerste effect merk ik op zaterdagochtend. Ik word wakker met de nodige trek, wat niet heel onlogisch is aangezien het avondeten vroeg tijdens de eerste avond plaatsvond. Vóór het ontbijt staan er nog een korte meditatie en een yogales op het programma. En daarna merk ik direct dat alle honger totaal is verdwenen uit m’n systeem. „Dan heb je toch nieuwe energie gevonden”, beweert mijn tipigenoot. En hoewel zijn woorden misschien wat zweverig zijn, kan ik hem geen ongelijk geven. Overigens gaat het ontbijt er nog altijd prima in, want het eten smaakt geweldig, ondanks dat een weekend compleet vegetarisch eten niet direct iets was waar ik om stond te trappelen.

Tijdens diezelfde ochtend kom ik tijdens de yogales voor een mentale drempel te staan, die ik wat lastig vind om te overwinnen. De Australische yogameester Jai C Salt vraagt ons om als een plank met onze neus in het gras te liggen. „Dit is wel heel apart. Wat ga ik hier precies aan hebben?”, zijn gedachten die door mijn hoofd schieten. Uiteindelijk merk dat ik de enige ben die zijn gezicht nog niet op de grond heeft gedrukt en besluit ik toch mee te doen.

Steeds intenser

Het weekend wordt langzaam steeds intenser. Zo is de opbouw van het Oplaad Weekend ook bedoeld. Na het ontprikkelen in stilte op de openingsavond, zijn de thema's voor de volgende dagen opladen en ontwikkelen. Daarin maak ook ik een confronterend moment mee. Want hoewel ik niet vanuit persoonlijke overwegingen naar de Kluut ben gestuurd, hebben sommige vragen tijdens de sessie The Work – gegeven door oud-tophockeyster Carina Benninga – wel betrekking op mij. Dit komt toch als een verrassing binnen, waardoor ik me korte tijd heel ongemakkelijk voel. Of het door het mediteren – waarbij het een doelstelling is je emoties objectief te bekijken – komt of niet, het lukt mij uiteindelijk redelijk snel weer om door te gaan met de rest van het programma. Zo leren we te mediteren tijdens het lopen en krijgen we een indrukwekkende spoedcursus storytelling, waarin Roel van Rijsewijk vertelt over het bereiken van ‘rock bottom’ en het daar weer uit opklimmen.

Gerben van der Rijt

Zelf merk ik vooral dat ik niks mis van de dagelijkse dingen, zelfs de digitale detox is geen probleem. Hoewel je op het kleine eilandje regelmatig wat geluiden vanaf het vaste hoort, is de noodzaak om naar je telefoon te grijpen er helemaal niet. Ik kom volledig tot rust en de hoofddoelen van het weekend – mezelf ontspannen en opladen (in plaats van mijn telefoon) – zijn in ieder geval bereikt. Ook was het een stuk minder zweverig dan ik had verwacht, gevreesd zelfs, en was ik gelukkig bij lange na niet de enige man in de groep.

Eenmaal terug op het vaste land ga ik nog met een klein groepje eten. De een vergelijkt het met een kamp dat zij eerder heeft gevolgd, de ander spreekt over de beste massages ooit. Ik zelf laat mijn telefoon nog even uit. Is Feyenoord kampioen? Heeft OG3NE het goed gedaan? Het zijn emoties voor later. Ik laat mijn batterij nog even opgeladen.

‘We hadden dezelfde droom’

Het Oplaad Weekend is een initiatief van het Oplaadpunt, de start-up van Marjolein Ruitenbeek en Annemarie Roozenboom. „We kwamen elkaar een paar jaar terug tegen toen we bij RTL werkten en ontdekten daar vrij snel al dat we dezelfde droom hadden om dit op te zetten”, vertelt Ruitenbeek. „Veel mensen nemen tegenwoordig niet meer de tijd om vijf minuten met zichzelf bezig te zijn. Even met de benen omhoog te liggen. Mensen zijn te veel bezig met doen, maar soms is het ook goed om even niets te doen en gewoon te ‘zijn’. Wij wilden met het Oplaad Weekend voor deelnemers een veilige plek creëren in de natuur om meer rust te vinden, geïnspireerd te worden en weer even op te laden om zo weer nieuwe energie te vinden.”

Ruitenbeek benadrukt dat het Oplaadweekend echt niet per se voor mensen is die veel ervaring hebben met yoga, mindfulness en meditatie. „Iedereen kan eraan meedoen. Het is niet heel zweverig, we zitten niet het hele weekend in een tent mantra’s te zingen.”

Gerben van der Rijt

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!