Camera videoGevonden! Nieuwe energie op het Oplaad Weekend

Gerben van der Rijt

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

16 MEI 2017

„Je eraan durven overgeven”, dat is de belangrijkste opdracht die ik mezelf heb opgelegd voor het Oplaad Weekend. Het is even een switch. Donderdagavond geniet je nog van het uitgaansleven in de grote stad, de volgende dag bevind je je op het onbewoonde eiland de Kluut in het Veluwemeer. Het programma bestaat niet uit weten wie er kampioen wordt van Nederland of wie het Eurovisie Songfestival wint, maar is drie dagen gevuld met yoga, meditatie en mindfulness.

Compleet blanco

Compleet blanco en zonder enige ervaring met een van de drie onderdelen en zonder mij in te lezen laat ik mij meevoeren. Letterlijk, want alles is tot in de puntjes geregeld. Het enige wat ik – en mijn zeventien metgezellen – moet doen, is er zijn. Waar ik er ben met een werkmissie, zijn de anderen er met meer persoonlijke redenen. Sommigen gunnen zichzelf de tijd en de rust na een soms zware periode, anderen komen er juist vlak voordat ze een belangrijke nieuwe fase ingaan en weer anderen om even een weekend rust te pakken.

Ondanks dat ik me in het begin als de infiltrant van de media een klein beetje bezwaard voel en ook heel cynisch en sceptisch kan zijn, blijkt het mezelf eraan overgeven makkelijker dan gedacht. Als vanzelf drijf ik mee in de oefeningen. De yogaposes zijn soms wat lastig, aangezien ik altijd al het gevoel heb gehad dat ik geboren ben zonder een normaal werkend heupgewricht, maar over het algemeen kan ik het prima bijbenen.

Trek trekt weg

Het eerste effect merk ik op zaterdagochtend. Ik word wakker met de nodige trek, wat niet heel onlogisch is aangezien het avondeten vroeg tijdens de eerste avond plaatsvond. Vóór het ontbijt staan er nog een korte meditatie en een yogales op het programma. En daarna merk ik direct dat alle honger totaal is verdwenen uit m’n systeem. „Dan heb je toch nieuwe energie gevonden”, beweert mijn tipigenoot. En hoewel zijn woorden misschien wat zweverig zijn, kan ik hem geen ongelijk geven. Overigens gaat het ontbijt er nog altijd prima in, want het eten smaakt geweldig, ondanks dat een weekend compleet vegetarisch eten niet direct iets was waar ik om stond te trappelen.

Tijdens diezelfde ochtend kom ik tijdens de yogales voor een mentale drempel te staan, die ik wat lastig vind om te overwinnen. De Australische yogameester Jai C Salt vraagt ons om als een plank met onze neus in het gras te liggen. „Dit is wel heel apart. Wat ga ik hier precies aan hebben?”, zijn gedachten die door mijn hoofd schieten. Uiteindelijk merk dat ik de enige ben die zijn gezicht nog niet op de grond heeft gedrukt en besluit ik toch mee te doen.

Steeds intenser

Het weekend wordt langzaam steeds intenser. Zo is de opbouw van het Oplaad Weekend ook bedoeld. Na het ontprikkelen in stilte op de openingsavond, zijn de thema's voor de volgende dagen opladen en ontwikkelen. Daarin maak ook ik een confronterend moment mee. Want hoewel ik niet vanuit persoonlijke overwegingen naar de Kluut ben gestuurd, hebben sommige vragen tijdens de sessie The Work – gegeven door oud-tophockeyster Carina Benninga – wel betrekking op mij. Dit komt toch als een verrassing binnen, waardoor ik me korte tijd heel ongemakkelijk voel. Of het door het mediteren – waarbij het een doelstelling is je emoties objectief te bekijken – komt of niet, het lukt mij uiteindelijk redelijk snel weer om door te gaan met de rest van het programma. Zo leren we te mediteren tijdens het lopen en krijgen we een indrukwekkende spoedcursus storytelling, waarin Roel van Rijsewijk vertelt over het bereiken van ‘rock bottom’ en het daar weer uit opklimmen.

Gerben van der Rijt

Zelf merk ik vooral dat ik niks mis van de dagelijkse dingen, zelfs de digitale detox is geen probleem. Hoewel je op het kleine eilandje regelmatig wat geluiden vanaf het vaste hoort, is de noodzaak om naar je telefoon te grijpen er helemaal niet. Ik kom volledig tot rust en de hoofddoelen van het weekend – mezelf ontspannen en opladen (in plaats van mijn telefoon) – zijn in ieder geval bereikt. Ook was het een stuk minder zweverig dan ik had verwacht, gevreesd zelfs, en was ik gelukkig bij lange na niet de enige man in de groep.

Eenmaal terug op het vaste land ga ik nog met een klein groepje eten. De een vergelijkt het met een kamp dat zij eerder heeft gevolgd, de ander spreekt over de beste massages ooit. Ik zelf laat mijn telefoon nog even uit. Is Feyenoord kampioen? Heeft OG3NE het goed gedaan? Het zijn emoties voor later. Ik laat mijn batterij nog even opgeladen.

‘We hadden dezelfde droom’

Het Oplaad Weekend is een initiatief van het Oplaadpunt, de start-up van Marjolein Ruitenbeek en Annemarie Roozenboom. „We kwamen elkaar een paar jaar terug tegen toen we bij RTL werkten en ontdekten daar vrij snel al dat we dezelfde droom hadden om dit op te zetten”, vertelt Ruitenbeek. „Veel mensen nemen tegenwoordig niet meer de tijd om vijf minuten met zichzelf bezig te zijn. Even met de benen omhoog te liggen. Mensen zijn te veel bezig met doen, maar soms is het ook goed om even niets te doen en gewoon te ‘zijn’. Wij wilden met het Oplaad Weekend voor deelnemers een veilige plek creëren in de natuur om meer rust te vinden, geïnspireerd te worden en weer even op te laden om zo weer nieuwe energie te vinden.”

Ruitenbeek benadrukt dat het Oplaadweekend echt niet per se voor mensen is die veel ervaring hebben met yoga, mindfulness en meditatie. „Iedereen kan eraan meedoen. Het is niet heel zweverig, we zitten niet het hele weekend in een tent mantra’s te zingen.”

Gerben van der Rijt


Log in om een reactie te plaatsen

Views

2

Canadese ouder vecht tegen geslacht op geboorteakte

Foto: Colourbox

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

4 JUL 2017

Kori Doty beviel al in november van Searyl Atli. De baby heeft maanden later echter nog steeds geen geboortecertificaat. De reden? Ouder Kori, die zich niet als man of vrouw identificeert, wil dat het geslacht van het kind wordt weggelaten uit officiële documenten.

Versjes van Lars: ik wil elke week positief openen
Likeability of 5

Versjes van Lars: ik wil elke week positief openen

Foto: Alex de Groot

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

3 JUL 2017

Heb lief. Dat is de belangrijkste boodschap van Lars van der Werf, de man achter 'De Versjes van Lars'. In een paar woorden weet hij een liefdevolle boodschap te vertellen, en dat heeft hem veel succes gebracht. Met een enkele tweet ('ik zoek een uitgever') wist hij binnen een week de aandacht van vijf uitgeverijen te trekken en inmiddels heeft hij al drie boeken gepubliceerd. Vanaf deze week gaat hij ook columns en vlogs voor Metro maken.

Hoe ben je bij de versjes beland?

Camera videoZij zijn verliefd op de opera

Straks zit de zaal helemaal vol./ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

29 JUN 2017

Bijna een half miljoen mensen zagen inmiddels de YouTube-clip waarin zangeres Maan de operaklassieker Nessum Dorma zingt in het programma De Beste Zangers van Nederland. In het programma probeert operazangeres Tania Kross om het genre wat bekender te maken.

Op de Dutch National Opera Academy in Amsterdam wordt de échte nieuwe lichting operazangeressen klaargestoomd. In Metro vertellen vier talenten over hun keuze voor opera.

Nederlanders in Londen: we moeten door blijven leven

Camera videoNederlanders in Londen: we moeten door blijven leven

Agenten leggen een poster bij de bloemen bij Finsbury Park Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

21 JUN 2017

In maart op de Westminster Bridge, eerder deze maand op de London Bridge en Borough Market en zondagnacht bij de Finsbury Park moskee. Om aanslagen aan de orde van de dag te noemen is overdreven, maar in Londen is de afgelopen maanden heel wat gebeurd. Ook het concert van Ariana Grande in Manchester, waarbij een man zichzelf opblies, liet zijn sporen na bij de bewoners.

Fotograaf laat de schoonheid van insecten zien

Foto's: Françesco Bagnato

Foto van 'Metro World News'

Metro World News

20 JUN 2017

Insecten worden meestal gezien als kleine vieze beestjes. Toch lukte het de Italiaanse fotograaf Françesco Bagnato om de schoonheid van de kleine onderkruipsels te laten zien met een prachtige macrofotografie serie.

Voor de fotoserie Entomology portretteerde hij tientallen kleurrijke insecten op een zwarte achtergrond. De Italiaan brengt al sinds zijn jeugd uren door in de natuur en was op jonge leeftijd al gefascineerd door de schoonheid van bijvoorbeeld vuurvliegjes. Hij is gek van insecten omdat ze zo veelzijdig zijn. ,,Ze hebben verschillende kleuren, ze kunnen vaak zwemmen én vliegen tegelijk. Het metamorfose effect van insecten vind ik een van de meest bijzondere dingen die er bestaan."

Interactieve tattoo's geven info over je gezondheid

De tattoo zal van kleur veranderen bij een verandering van je gezondheid

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

16 JUN 2017

Tatoeages zijn in de meeste gevallen een mooie versiering van het lichaam. Maar wat als een tattoo op je huid je kan helpen informatie over je gezondheid weer te geven? Dit is het idee achter DermalAbsyss, een project van de Massachusetss Institute of Technology (MIT) en onderzoekers van Harvard Medical School.

Speciale gekleurde inkt

Vrouw redt haar gezin van brand Grenfell Tower

Camera videoVrouw redt haar gezin van brand Grenfell Tower

Foto: Facebook Natasha Elcock

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

16 JUN 2017

De vreselijke brand in de Londense Grenfell Tower kostte tot nog toe 30 mensen het leven. Dat aantal zal gezien het hoge aantal vermisten nog flink gaan oplopen verwacht de politie volgens The Telegraph. Er waren ook overlevenden, waaronder flatbewoonster Natasha die zichzelf en haar vriend en dochtertje wist te redden van de dood.

Toen de 39-jarige vrouw in de nacht van dinsdag op woensdag het bericht kreeg dat ze binnen moest blijven, bedacht ze een plan: ze liet het bad vollopen. „Ik heb de badkamer laten overstromen. Het hield de flat vochtig. Het heeft waarschijnlijk ons leven gered”, aldus Natasha in gesprek met de Daily Star.