14 uur non-stop werken: zo lelijk kan kleding zijn
Likeability of 2

Camera video14 uur non-stop werken: zo lelijk kan kleding zijn

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

19 MEI 2017

Irritant hè, als de knopen van je nieuwe jas van die grote winkelketen niet goed vastzitten of als er een naad niet goed gestikt is? Wat mensen soms vergeten, is dat veel van die kleding gemaakt is door andere mensen, voornamelijk door vrouwen en kinderen. De omstandigheden waaronder dat gebeurt, zijn vaak verre van menselijk. Om de misstanden in de kledingindustrie aan de kaak te stellen, is de campagne Women Power Fashion in het leven geroepen. Inclusief een nagebootste sweatshop, waar vrijwilligers zelf aan de slag kunnen. Metro nam een kijkje.

Duur is niet altijd slecht

Onderweg naar Den Haag check ik wat ik aan heb. Een broek van een Spaanse keten, een jas van een Zweedse. Standaard labels waar veel jonge mensen in Nederland in lopen. Omdat het hip en voordelig is. De sweatshop staat midden in een drukke straat, waar het winkelend publiek langs loopt met tassen van de bekende ketens. Maar maakt jouw favoriete kledingmerk zich ook schuldig aan de productieprocessen waar organisaties Mama Cash en Schone Kleren Campagne hun vraagtekens bij zetten? Daar kom je achter door vragen te stellen. „Check waar je kleding vandaan komt”, adviseert Tara Scally van Schone Kleren Campagne. De simpele gedachte ‘goedkoop is slecht, duur is goed’ gaat echter zeker niet altijd op, zal ik later vandaag leren.

De omstandigheden in kledingfabrieken zijn vaak erbarmelijk: gebouwen die op instorten staan, zonder nooduitgangen, waar rijen vrouwen bergen met kleding produceren. Werkdagen van 12 tot 14 uur zijn eerder regel dan uitzondering en tijd voor pauze is er niet of nauwelijks, de werkdruk is namelijk ongekend hoog. Het salaris is daarentegen ongelooflijk laag. „Van een shirt van 29 euro gaat er 18 cent naar degene die het gemaakt heeft”, vertelt Scally.

Bangladesh vs. Nederland

Dan mag ik zelf aan de slag met het in elkaar zetten van een stropdas. In de sweatshop is het benauwd. Vier vrijwilligers zijn er hard aan het werk. Op de achtergrond een teller: Bangladesh vs. Nederland. Hierop kun je goed zien in welk razend tempo de vrouwen daar werken. Dat moet ook wel, met de vraag naar kleding vanuit de westerse wereld. Maak je een fout, dan moet je overwerken. Mijn gebrek aan handigheid met de naaimachine had me in Bangladesh al heel wat extra uren opgeleverd.

Scally: „Als consument heb je heel weinig zicht op wat er gebeurt in de fabrieken. Dat is precies wat we met deze campagne teweeg willen brengen: meer transparantie van bedrijven en meer bewustwording van consumenten.” De consument heeft macht, vertelt de Pakistaanse vakbondsleidster Zehra Kahn. „Het is belangrijk dat jullie in Europa ook de lelijke kant van de kledingindustrie laten zien.” Moeten we de winkels die hieraan meewerken tijdens een middagje shoppen dan maar helemaal links laten liggen? Nee, legt Kahn uit, want ze zorgen wel voor werkgelegenheid. De vrouwen daar kunnen de misstanden zelf vaak niet aankaarten, omdat ze dan hun baan verliezen of gevaar lopen. Daarom moeten wij dit voor hen doen, zodat de merken de omstandigheden in hun fabrieken verbeteren.

De sweatshop staat nog tot en met 21 mei op de kruising van de Wagenstraat en de Grote Markstraat in Den Haag. Het winkelend publiek kan naast de vrijwilligers plaatsnemen en enigszins ervaren hoe het is om op zo'n plek te werken. Er worden stropdassen gemaakt, omdat dit kledingstuk staat voor mannelijke macht. De organisatoren roepen mensen op om de stropdas op een andere manier te dragen, bijvoorbeeld als strik, en dit te delen op social media met hashtag #myfashionstatement.

Sta je in de winkel en wil je snel te weten komen of het kledingstuk dat je koopt ‘schoon’ is? Raadpleeg dan de websites van Fair Wear Foundation en Rank a Brand. Laatstgenoemde heeft ook een app voor iPhone.


dislikelike
user_0265827e80bd2ee75bc13b1a730239970ea69a5a_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

27

Canadese ouder vecht tegen geslacht op geboorteakte

Foto: Colourbox

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

4 JUL 2017

Kori Doty beviel al in november van Searyl Atli. De baby heeft maanden later echter nog steeds geen geboortecertificaat. De reden? Ouder Kori, die zich niet als man of vrouw identificeert, wil dat het geslacht van het kind wordt weggelaten uit officiële documenten.

Versjes van Lars: ik wil elke week positief openen
Likeability of 5

Versjes van Lars: ik wil elke week positief openen

Foto: Alex de Groot

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

3 JUL 2017

Heb lief. Dat is de belangrijkste boodschap van Lars van der Werf, de man achter 'De Versjes van Lars'. In een paar woorden weet hij een liefdevolle boodschap te vertellen, en dat heeft hem veel succes gebracht. Met een enkele tweet ('ik zoek een uitgever') wist hij binnen een week de aandacht van vijf uitgeverijen te trekken en inmiddels heeft hij al drie boeken gepubliceerd. Vanaf deze week gaat hij ook columns en vlogs voor Metro maken.

Hoe ben je bij de versjes beland?

Camera videoZij zijn verliefd op de opera

Straks zit de zaal helemaal vol./ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

29 JUN 2017

Bijna een half miljoen mensen zagen inmiddels de YouTube-clip waarin zangeres Maan de operaklassieker Nessum Dorma zingt in het programma De Beste Zangers van Nederland. In het programma probeert operazangeres Tania Kross om het genre wat bekender te maken.

Op de Dutch National Opera Academy in Amsterdam wordt de échte nieuwe lichting operazangeressen klaargestoomd. In Metro vertellen vier talenten over hun keuze voor opera.

Nederlanders in Londen: we moeten door blijven leven

Camera videoNederlanders in Londen: we moeten door blijven leven

Agenten leggen een poster bij de bloemen bij Finsbury Park Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

21 JUN 2017

In maart op de Westminster Bridge, eerder deze maand op de London Bridge en Borough Market en zondagnacht bij de Finsbury Park moskee. Om aanslagen aan de orde van de dag te noemen is overdreven, maar in Londen is de afgelopen maanden heel wat gebeurd. Ook het concert van Ariana Grande in Manchester, waarbij een man zichzelf opblies, liet zijn sporen na bij de bewoners.

Fotograaf laat de schoonheid van insecten zien

Foto's: Françesco Bagnato

Foto van 'Metro World News'

Metro World News

20 JUN 2017

Insecten worden meestal gezien als kleine vieze beestjes. Toch lukte het de Italiaanse fotograaf Françesco Bagnato om de schoonheid van de kleine onderkruipsels te laten zien met een prachtige macrofotografie serie.

Voor de fotoserie Entomology portretteerde hij tientallen kleurrijke insecten op een zwarte achtergrond. De Italiaan brengt al sinds zijn jeugd uren door in de natuur en was op jonge leeftijd al gefascineerd door de schoonheid van bijvoorbeeld vuurvliegjes. Hij is gek van insecten omdat ze zo veelzijdig zijn. ,,Ze hebben verschillende kleuren, ze kunnen vaak zwemmen én vliegen tegelijk. Het metamorfose effect van insecten vind ik een van de meest bijzondere dingen die er bestaan."

Interactieve tattoo's geven info over je gezondheid

De tattoo zal van kleur veranderen bij een verandering van je gezondheid

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

16 JUN 2017

Tatoeages zijn in de meeste gevallen een mooie versiering van het lichaam. Maar wat als een tattoo op je huid je kan helpen informatie over je gezondheid weer te geven? Dit is het idee achter DermalAbsyss, een project van de Massachusetss Institute of Technology (MIT) en onderzoekers van Harvard Medical School.

Speciale gekleurde inkt

Vrouw redt haar gezin van brand Grenfell Tower

Camera videoVrouw redt haar gezin van brand Grenfell Tower

Foto: Facebook Natasha Elcock

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

16 JUN 2017

De vreselijke brand in de Londense Grenfell Tower kostte tot nog toe 30 mensen het leven. Dat aantal zal gezien het hoge aantal vermisten nog flink gaan oplopen verwacht de politie volgens The Telegraph. Er waren ook overlevenden, waaronder flatbewoonster Natasha die zichzelf en haar vriend en dochtertje wist te redden van de dood.

Toen de 39-jarige vrouw in de nacht van dinsdag op woensdag het bericht kreeg dat ze binnen moest blijven, bedacht ze een plan: ze liet het bad vollopen. „Ik heb de badkamer laten overstromen. Het hield de flat vochtig. Het heeft waarschijnlijk ons leven gered”, aldus Natasha in gesprek met de Daily Star.