Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 3 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Museumweek (1): Het pronkstuk van Jildert

Museumweek die tot en met zondag duurt. Ruim 400 musea in ons land zetten hun pronkstukken in de schijnwerpers. Op Metronieuws doen vijf jongeren dat deze week ook. Zij prijzen hun favoriete museumpronkstuk aan. Vandaag vmbo-scholier Jildert Rijpma (14) uit Scharnegoutum over het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek.

Ben jij een beetje een museumganger?

Ja, ik ben erg geïnteresseerd in geschiedenis. Ik ga weleens naar het Fries Scheepvaartmuseum, maar ook naar musea in Leeuwarden en Amsterdam enzo. In Sneek heb ik vorig jaar ook mijn maatschappelijke stage gedaan. Toen waren er jeugddagen en hielp ik bijvoorbeeld bij rondleidingen en het begeleiden van groepen.

‘Heel netjes gedaan’

Wat is jouw pronkstuk in Sneek?

Wat ik het mooist vind is een schilderij van tegeltjes gemaakt. Het is heel groot en bestaat volgens mij wel uit vijftig tegeltjes. Volgens mij was dat veel werk om het te maken. Er staat ‘gezicht over de Maas bij Rotterdam’ onder geschreven en op de tegels zie je grote schepen. Ik weet niet precies hoe het tegeltableau heet en wie het heeft gemaakt, maar het schilderen is heel netjes gedaan. En de geschilderde lijntjes lopen precies door op het volgende tegeltje. (het gaat om Voorstelling van het kofschip De Twee Gebroeders van Dirk Danser uit Harlingen, 1748, red.)

Vind je het hele Fries Scheepvaartmuseum leuk?

Zeker. Voor kinderen is er op zolder een schoollokaal van vroeger. Met een oud schoolbord, leesbordjes van Aap, Noot, Mies, kroontjespennen en griffels. Dat zie je nu natuurlijk helemaal niet meer.

Leuk om te weten

Is het belangrijk om het museum eens extra in het zonnetje te zetten?

Ja, ik vind het vooral goed dat kinderen meer over musea en geschiedenis weten. Ik vind het tenminste hartstikke leuk om te weten wat er in mijn regio allemaal heeft gespeeld.

Ga je tijdens de week nog een extra museum bezoeken?

Ik moet de hele week naar school, maar misschien in het weekend wel. Ik zou dan graag naar de schilderijen van de Hollandse meesters kijken in het Rijksmuseum. Ik ben er met een schoolexcursie al eens geweest, maar het is er zo groot dat we niet eens de helft hebben kunnen zien. Ik zal mijn ouders even lief aankijken…

Meer weten? www.nationalemuseumweek.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.