Huis schoon in 30 minuten bij onverwacht bezoek

18 april 2017 om 11:19 door Erik Jonk
Huis schoon in 30 minuten bij onverwacht bezoek
Foto's: Roos Koole | ANP

„We zijn in de buurt en komen zo koffie drinken”, zeggen je ouders stellend. Of het soms uitkomt vragen ze niet. Op zo’n telefoontje zat je natuurlijk net niet te wachten als je je realiseert dat je toch echt te lang niets aan je huishouden hebt gedaan…

Geen paniek!

Je hebt nog een krap half uur en dan staan de gasten, ouders, vrienden of wie dan ook, al voor de deur. Geen reden voor paniek! Metro redt je met onderstaande tips van schoonmaakplatform Helpling. Van minuut tot minuut lees je hier hoe je woning een half uur later gereed is voor spontaan bezoek (en de spiedende ogen van je moeder). Wees reëel: in een half uur krijg je niet alles perfect schoon. Focus je daarom alleen op dingen waar je bezoek op let. Daar gaan we!

Minuut 1 Zet muziek aan

Uit onderzoek blijkt dat muziek zorgt voor meer productiviteit en helpt om te focussen. Zet een playlist op met een lekker hoog tempo. Zo ben je gemotiveerd om een half uur te knallen.

Minuut 2 Gooi de ramen open

Niemand zal jouw huis als schoon ervaren als er een tostigeur van de lunch hangt.

Minuut 3 De gang

Hier komen je gasten binnen, dus zorg voor een goede eerste indruk. Vijf paar schoenen en een overvolle kapstok helpen hier niet aan mee. Bewaar overbodige jassen en schoenen in je kledingkast, zodat je gasten hun spullen kwijt kunnen in de hal.

Minuut 8 De wc

Spuit toiletreiniger in de wc-pot. De tijd die het schoonmaakmiddel nodig heeft om in te trekken, gebruik je om de rest van de ruimte onder handen te nemen. Haal een doekje met glasreiniger over de spiegel en door de wastafel. Tot slot haal je nog een keer de toiletborstel door de wc-pot en doorspoelen maar.

Minuut 14 De keuken

Een vies gasfornuis is lastig te verbergen, dus zorg dat het fornuis in ieder geval in orde is. Verwijder met een doekje met warm water het ergste vuil. Schrob daarna met een sponsje met heet water en afwasmiddel de aangekoekte restjes weg. Poets het fornuis droog met een theedoek en het fornuis ziet eruit als nieuw.

Minuut 20 Maak de woonkamer gezellig

Ren met een vuilniszak én een boodschappentas door de woonkamer. Lege verpakkingen, folders en andere dingen die je niet wilt bewaren gooi je in de vuilniszak. Alles wat slechts in de weg ligt en rommelig oogt, gooi je in de boodschappentas. Naar die tas kijk je morgen wel om. Maak stapels van tijdschriften, boeken en post. Vergeet niet de kussens op te schudden.

Minuut 25 Stofzuigen

Alles opgeruimd? Dan is het tijd voor een snelle stofzuigbeurt. Stofzuig alleen de kamers waar de gasten komen. Neem ook de plinten en hoekjes mee, want: als er zelfs op de plinten geen stof te vinden is móét het huis wel schoon zijn.

Minuut 29 Smile!

Sluit alle deuren van kamers die je ouders, schoonmoeder of collega niet mogen zien. Het enige wat wacht is met een brede glimlach de deur opendoen.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!