Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 3 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Detoxen: wat zijn de mythes?

Even je lichaam reinigen door lekker te detoxen en alle afval- en gifstoffen je lichaam te laten verlaten. Er zijn tegenwoordig allerlei sapjes en kuren voor. Ook diverse voedingsmiddelen zouden bijdragen aan het reinigen van lichaam, maar rondom een groot aantal heerst er ook een mythe die niet waar is. Metro zet vier van de mythes voor je op een rijtje.

Houtskool

Wie wil detoxen zou houtskool tot zich moeten nemen. Natuurlijk niet de hapklare brokken, waarmee je ook je barbecue aansteekt, maar wel bijvoorbeeld via ijs of sap. De New Yorkse ijssalon Morgenstern ontwikkelde het ijs zelf, terwijl Raw Juice zich op het sap heeft gericht. De sapfabrikant claimt dat het slechte substanties uit je lichaam haalt, je cholesterol verlaagt en ontstekingsremmend werkt.

Morgenstern

IJsontwikkelaar Nicholas Morgenstern ontkent dat zelf. „Het is zeker geen onfeilbaar product en een stuk minder detoxerend dan wordt beweerd. Ik wilde vooral een keer zwart ijs maken. Het bestaat uit de as van verkoolde kokosnoot. Het vormt porierijke deeltjes, die de mogelijkheid hebben om te absorberen. Maar het is absoluut geen magische formule.”

Knoflook

Nee, het houdt niet alleen de vampieren bij je weg. Knoflook zou vanwege het vitamine C-gehalte ook goed zijn voor je immuunsysteem en je lever. Dat zijn beweringen die voor het overgrote deel kloppen, maar toch past het volgens de Colombiaanse voedingsdeskundige Catalina Montoya niet in een detoxdieet.

iStock

„Knoflook gaat infecties tegen en bevordert de stofwisseling. Ook is het goed voor je longen en er zitten nog meer voordelen aan. Maar los van welk effect je probeert te bereiken, zal je geen effecten merken op korte termijn. Zelfs niet als je het drie weken lang elke dag inneemt”, vertelt Montoya, die het daarmee afdoet als het perfecte voedsel voor een detoxkuur.

Kurkuma

Kurkuma wordt inmiddels zoveel gebruikt, dat je het niet langer als exotisch kan zien. Het kruid – dat vaak in thee wordt gedaan – zou ontstekingsremmend en pijnstillend werken. Het heeft zelfs de reputatie kanker tegen te gaan.

Maar kurkuma moet niet als het heilige detoxmiddel gezien worden, zo stelt Montoya. „Als het voor mijn buurman werkt, werkt het niet per se voor mij. Het is iets waar iedereen anders op reageert. En het is ook niet zo dat je ineens immuun bent voor kanker.”

Babyvoedsel

Ja, echt waar. Volgens vele kan je het beste voor jezelf een babyprakje kopen als je wil detoxen. Het gaat dan vooral om de vloeibaarheid van het voedsel, waardoor je lichaam wordt gereinigd. Veel beroemdheden zweren erbij, maar is dat terecht?

iStock

Volgens Montoya ontkennen ze de risico’s die het eten van baby- of vloeibaar voedsel voor volwassen tot gevolg heeft. „Het kan leiden tot hoofdpijn of flauwvallen. Het zou wel beter zijn voor je verteringsstelsel, maar ook dit heeft bij iedereen weer een ander effect.

Talloze opties

Alleen al op Amazon kun je meer dan 42.000 producten vinden die beweren handig te zijn voor iemand die wil detoxen. Ook zijn er meer dan zestienduizend boeken op die site, die zijn geschreven over voedingsmiddelen en kuren.

Veel specialisten beweren dat detoxende voedingsmiddelen eigenlijk helemaal niet bestaan. „Je lichaam doet het uit zichzelf al. En als je echte problemen hebt, zoals met je spijsvertering, dan moet je gewoon naar de dokter. Uiteindelijke leiden deze producten je allemaal af van de werkelijkheid en ze voeden vooral je luiheid. De formule is eenvoudig: loop meer, beweeg meer en eet minder calorieën. Uiteindelijk kan je niet eeuwig afhankelijk blijven van dergelijke producten. Je kan het beste je gewoonten aanpassen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.