Plastische chirurgie: steeds meer, steeds extremer

Getty Images

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

20 MAA 2017

Dat plastische chirugie steeds vaker voorkomt, is iets waar we eigenlijk ook niet meer van opkijken. Toch denken we voornamelijk aan borstvergroting (de meest voorkomende vorm), het opspuiten van de lippen, liposuctie of een neuscorrectie, maar het kan veel gekker. En dat gaat niet om losse verzoeken, maar om ingrepen die echt populair aan het worden zijn.

Het gaat om het weghalen van het wangvet, het maken van kuiltjes in de wangen, het creëren van sixpacks zonder dat iemand een work-out hoeft te doen, het opblazen van de lippen en schaamlipverkleining.

Advertenties en media

Dat deze verzoeken steeds vaker voorkomen, komt volgens Lina Triana, directeur aan de Colombian Plastic Surgery Society, door de vele advertenties en de media. „Ze zien mensen in vorm en willen er hetzelfde uitzien. Je looks verbeteren is een wereldwijde trend.”

Toch zijn sommige ingrepen heel risicovol. De Wereldgezondheidorganisatie geeft bij schaamlipverkleining zelfs verminking als risico op. „Ze bestaan voor een reden. Ze beschermen, geven vocht af en begeleiden het plassen. Wanneer vrouwen deze ingreep jong ondergaan, tijdens bijvoorbeeld hun menopauze of een hormonale overgang, kunnen hun vagina’s uitdrogen.”

Schaamlipverkleining

Desondanks staat de ingreep in het rijtje. In 2015 waren er vierhonderd vrouwen die de procedure ondergingen. Veel van hen waren jong en deden het om er beter uit te zien. Enkelen deden het omdat ze pijn ervoeren tijdens het hebben van seks of andere echte problemen. Het grootste gedeelte van de vrouwen wilde de verkleining echter omdat hun schaamlippen geen normale grootte hadden.

Wangcorrectie

Een andere populaire ingreep is dus het verwijderen van het wangvet. Dit lijkt een kleine ingreep, maar toch kost deze gemiddeld zo’n 8500 euro. Je gezicht gaat er smaller door lijken, zo wordt beweerd. Onder andere actrice en model Megan Fox liet deze operatie uitvoeren. Vervolgens zijn er nog mensen die permanente kuiltjes willen. Een ingreep van nog geen half uur die toch al dik 1000 euro kost. Hierbij wordt er op de gewenste plek een klein sneetje gemaakt, waarna het met een absorbeerbare draad van binnenuit straks gehecht wordt.

Aangelegde sixpack

Naast de gemaakte kuiltjes, doet ook een aangelegde sixpack het goed. Hierbij wordt praktisch al het vet rondom de spiergroepen weggezogen, waardoor de spieren zich veel meer kunnen profileren. Bij mensen die enigszins getraind hebben, maar nog wel over het nodige vet beschikken, wordt dit gedaan met een zogenaamde Vaser-machine. Deze verwijdert bovendien ook de overtollige huidplooien die aanwezig blijven.

Getty Images

Lip-implantaten

Het opspuiten van de lippen met botox om ze voller te laten overkomen, kennen we. Echter worden er ook steeds vaker kleine siliconen implantaten in de lippen gelegd om ze daadwerkelijk te vergroten. Alleen al in de Verenigde Staten werd er in 2015 meer dan 27.000 keer plastische chirurgie rondom de lippen uitgevoerd. Deze eeuw is het aantal aanvragen al met ruim 43 procent gestegen.

Medische achtergrond

Hoewel het klinkt alsof iedereen te pas en te onpas plastische chirurgie laat doen, gaan de doktoren niet blind over tot het uitvoeren van een dergelijke operatie. „We moeten de medische achtergrond eerst kennen en we dienen te benadrukken dat hun ideaal niet alleen via ons bereikt kan worden”, vertelt Triana. „Als een hele dikke man hier komt voor een sixpack, moeten we aangeven dat het er bizar kan uitzien. Zijn hele bouw is anders. We zullen alle opties met de patiënt dan echt goed moeten doornemen.”

„Uiteindelijk moeten de patiënten niet lijden. Maar ze zullen ook nooit blij zijn als ze hun lichaam niet mooi vinden en in gedachten houden dat we niet al hun problemen kunnen laten verdwijnen”, aldus Triana.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

1

Canadese ouder vecht tegen geslacht op geboorteakte

Foto: Colourbox

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

4 JUL 2017

Kori Doty beviel al in november van Searyl Atli. De baby heeft maanden later echter nog steeds geen geboortecertificaat. De reden? Ouder Kori, die zich niet als man of vrouw identificeert, wil dat het geslacht van het kind wordt weggelaten uit officiële documenten.

Versjes van Lars: ik wil elke week positief openen
Likeability of 5

Versjes van Lars: ik wil elke week positief openen

Foto: Alex de Groot

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

3 JUL 2017

Heb lief. Dat is de belangrijkste boodschap van Lars van der Werf, de man achter 'De Versjes van Lars'. In een paar woorden weet hij een liefdevolle boodschap te vertellen, en dat heeft hem veel succes gebracht. Met een enkele tweet ('ik zoek een uitgever') wist hij binnen een week de aandacht van vijf uitgeverijen te trekken en inmiddels heeft hij al drie boeken gepubliceerd. Vanaf deze week gaat hij ook columns en vlogs voor Metro maken.

Hoe ben je bij de versjes beland?

Camera videoZij zijn verliefd op de opera

Straks zit de zaal helemaal vol./ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

29 JUN 2017

Bijna een half miljoen mensen zagen inmiddels de YouTube-clip waarin zangeres Maan de operaklassieker Nessum Dorma zingt in het programma De Beste Zangers van Nederland. In het programma probeert operazangeres Tania Kross om het genre wat bekender te maken.

Op de Dutch National Opera Academy in Amsterdam wordt de échte nieuwe lichting operazangeressen klaargestoomd. In Metro vertellen vier talenten over hun keuze voor opera.

Nederlanders in Londen: we moeten door blijven leven

Camera videoNederlanders in Londen: we moeten door blijven leven

Agenten leggen een poster bij de bloemen bij Finsbury Park Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

21 JUN 2017

In maart op de Westminster Bridge, eerder deze maand op de London Bridge en Borough Market en zondagnacht bij de Finsbury Park moskee. Om aanslagen aan de orde van de dag te noemen is overdreven, maar in Londen is de afgelopen maanden heel wat gebeurd. Ook het concert van Ariana Grande in Manchester, waarbij een man zichzelf opblies, liet zijn sporen na bij de bewoners.

Fotograaf laat de schoonheid van insecten zien

Foto's: Françesco Bagnato

Foto van 'Metro World News'

Metro World News

20 JUN 2017

Insecten worden meestal gezien als kleine vieze beestjes. Toch lukte het de Italiaanse fotograaf Françesco Bagnato om de schoonheid van de kleine onderkruipsels te laten zien met een prachtige macrofotografie serie.

Voor de fotoserie Entomology portretteerde hij tientallen kleurrijke insecten op een zwarte achtergrond. De Italiaan brengt al sinds zijn jeugd uren door in de natuur en was op jonge leeftijd al gefascineerd door de schoonheid van bijvoorbeeld vuurvliegjes. Hij is gek van insecten omdat ze zo veelzijdig zijn. ,,Ze hebben verschillende kleuren, ze kunnen vaak zwemmen én vliegen tegelijk. Het metamorfose effect van insecten vind ik een van de meest bijzondere dingen die er bestaan."

Interactieve tattoo's geven info over je gezondheid

De tattoo zal van kleur veranderen bij een verandering van je gezondheid

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

16 JUN 2017

Tatoeages zijn in de meeste gevallen een mooie versiering van het lichaam. Maar wat als een tattoo op je huid je kan helpen informatie over je gezondheid weer te geven? Dit is het idee achter DermalAbsyss, een project van de Massachusetss Institute of Technology (MIT) en onderzoekers van Harvard Medical School.

Speciale gekleurde inkt

Vrouw redt haar gezin van brand Grenfell Tower

Camera videoVrouw redt haar gezin van brand Grenfell Tower

Foto: Facebook Natasha Elcock

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

16 JUN 2017

De vreselijke brand in de Londense Grenfell Tower kostte tot nog toe 30 mensen het leven. Dat aantal zal gezien het hoge aantal vermisten nog flink gaan oplopen verwacht de politie volgens The Telegraph. Er waren ook overlevenden, waaronder flatbewoonster Natasha die zichzelf en haar vriend en dochtertje wist te redden van de dood.

Toen de 39-jarige vrouw in de nacht van dinsdag op woensdag het bericht kreeg dat ze binnen moest blijven, bedacht ze een plan: ze liet het bad vollopen. „Ik heb de badkamer laten overstromen. Het hield de flat vochtig. Het heeft waarschijnlijk ons leven gered”, aldus Natasha in gesprek met de Daily Star.