Onderzoek bewijst: getrouwde mensen zijn gezonder

14 februari 2017 om 15:04 door Daisy Heyer
Onderzoek bewijst: getrouwde mensen zijn gezonder
Foto ter illustratie. / Colourbox

Denk je eraan om te trouwen? Grijp dan deze Valentijnsdag je kans en ga ervoor. Onderzoek wijst uit dat getrouwde mensen doorgaans gezonder en minder gestrest zijn dan mensen die single zijn of gescheiden.

Dat blijkt uit onderzoek van het blad Psychoneuroendocrinology. Voor het onderzoek werden 572 personen tussen de 21 en 55 jaar oud getest via een speekselmonster. De onderzoekers keken hoe hoog de cortisolwaarde - cortisol is een stresshormoon - in het speeksel van de proefpersonen was. Wat bleek: getrouwde proefpersonen hadden eigenlijk altijd een lagere cortisolwaarde dan ongetrouwde mensen, of mensen die gescheiden zijn. Dat wil dus zeggen dat deze mensen een stuk minder stress in hun leven hadden. Dat willen we toch allemaal!

Gezonder

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat getrouwde mensen in het algemeen gezonder zijn dan single, of gescheiden mensen. Waarom deze mensen gezonder waren, was echter tot nu toe nog een raadsel. Nu blijkt dus dat ongetrouwden meer stress hebben, wat natuurlijk van invloed is op de gezondheid van mensen. Veel stress kan bijvoorbeeld de genezing van een ontsteking verstoren en andere ziekten verergeren.

De onderzoekers in het artikel in Psychoneuroendocrinology menen zelfs dat gehuwden, vanwege de snelle afname van het stresshormoon cortisol in de ochtend, minder kans hebben op hartziekten. Ook menen zij dat getrouwden een langere levensduur hebben onder kankerpatiënten.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!