Toekomstmuziek: deze artiesten gaan we dit jaar zien

10 januari 2017 om 20:59 door Ingelise de Vries
Toekomstmuziek: deze artiesten gaan we dit jaar zien
Op de Grote Markt is het gratis toegankelijke Eurosonic Air. Beeld: ANP

Groningen is van woensdag tot en met zondag het decor voor de allerbeste nieuwe muziek uit Europa. Meer dan 300 bands en muzikanten zullen hun muziek ten gehore brengen. Maar van welke acts gaan we komend jaar veel horen, wie zien we op festivals en welke artiest is dé nieuwe favoriet? Metro vroeg het zes muziekkenners.

Alles liever meteen op je gemak even luisteren? We maakten alvast een playlist voor je!

Frank van der Lende (DJ bij 3FM)

The Amazons is rechttoe rechtaan, maar catchy as hell. „Ieder land verdient z'n Kensington” en dat is dit bandje voor Engeland.

 

Thomas Azier was al lekker bezig, maar heeft een nieuwe weg ingeslagen. Ouderwetse vibe met nieuwerwetse instrumenten maakt deze producer en zanger een multitalent.

 

Teske (zangeres en blogger/vlogger)

Aafke Romeijn maakt dromerige elektropop met teksten om over na te denken. Had ik veel eerder moeten ontdekken.

 

CUT_ verdient zo veel meer bekendheid; een elektronisch duo met een zangeres die je bijna meeneemt naar een andere wereld.

 

Dool maakt stevige rock/doom metal waarbij juist dat duistere laagje zo lekker is. En een superleuke vrouw achter de microfoon.

 

De stem van Linde Schöne is een geschenk voor de Nederlandstalige muziek. R&b-vibes met engelachtige, zachte vocals die je scherpe teksten toefluisteren.

 

Diederik van Zessen (muziekdirecteur 3FM)

ALMA is een Finse zangeres die in het noorden van Europa al heel veel hits gescoord heeft. Ze ziet er eigenzinnig uit, maar haar Dye My Hair is eigenlijk de heetste pophit waar je nog nooit van gehoord hebt.

 

Anne-Marie staat op dit moment in honderden landen bovenaan de charts, dankzij Rockabye met Clean Bandit. In Groningen staat ze op een klein podiumpje, waarschijnlijk omdat haar eigen hit Alarm hier nog niet echt is aangeslagen.

 

Sarah Oranje (assistent-boeker Friendly Fire)

Tommy Cash maakt Baltische hiphop en er zijn paarden, need I say more? De rapper is in Groningen te vinden voor officiële Eurosonic-shows en heel veel randprogrammering. Verwacht gekkigheid, Adidas-leggings en een hyper infectious show.

 

Avi on Fire is de Bram Wesdorp. Met eerste single Pearls werd de band bekroond tot Serious Talent, boekte veel succes tijdens de Popronde en ook in nieuwe track So Far Away From Me hoor je het: Avi maakt louter hits!

 

Als er iemand weet wat buzz is, is het de 20-jarige Amsterdamse Pip Blom. In het voorprogramma van Canshaker Pi reisde ze het hele land al af. Kreeg in het buitenland al aandacht van The Line Of Best Fit, wordt gedraaid op BBC Radio 1 en tourde in de UK.

 

Tamar Tieleman (DJ KX RADIO en NPO Soul and Jazz)

Declan McKenna zou ik in de gaten houden! Hij won in 2015 een prijs van 5000 pond bij het festival Glastonburry als opkomer en mocht er optreden. Sindsdien is hij hard bezig en staat op ESNS. Zijn album is op Spotify te horen en hij wordt in Engeland al getipt als het nieuwe geluid.

 

De Nachtdienst staat op het NPO Soul and Jazz stage en is echt heerlijk! Ze schrijven grappige Nederlandse teksten met heerlijke begeleiding. Echt een act om binnen Nederland op te blijven letten. Ik denk dat we nog heel veel van deze humorvolle jongens met muzikaal talent gaan horen de komende jaren.

 

Chris Moorman (marketing en PR Popronde)

Ik kan wel vijftien namen noemen van toffe acts op ES/NS die ik een grote toekomst toedicht, dus ik beperk me gewoon tot de Poprondeselectie van afgelopen jaar. Jeangu Macrooy is de eerste die ik wil tippen: sympathieke uitstraling, sterke teksten en een stem die raakt tot in het diepste van je ziel.

 

Het avantgardistische poporkest rond zingende drummer Jimmi Hueting is een van de bands van wie ik het afgelopen jaar echt fan ben geworden. Jo Goes Hunting is creatief, uit de bocht, schurend en maakt toch echt liedjes.

 

Janna Albada (boeker bij Agents After all)

RONDÉ behaalde al drie 3FM megahits en hun nieuwe single ‘Naturally’ is weer een knaller. Deze maand komt hun debutalbum uit en kan je echt niet meer om ze heen.

 

Robbie van Zoggel (redacteur 3voor12)

Het ging in 2016 hard met The Mysterons en in het nieuwe jaar wordt stevig doorgepakt: spelen op Eurosonic Noorderslag en in februari verschijnt het album Meandering. Hier gaat de Amsterdamse band door waar het op de eerdere ep mee begonnen was: ons verwennen met psychedelische popliedjes met een spacy scifi-touch. Josephine van Schaik zingt onderscheidend en verkeert in gezelschap van een jonge maar ervaren band, met leden van Jungle By Night.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!