Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 10 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Tips van Kiki voor een goede studentenhap

Naast de studie moet er ook (gemakkelijk en goed) gegeten worden. Kiki Schollaardt geeft tips.

Kiki Schollaardt (19) uit Oegstgeest is bezig aan een tussenjaar. Op weg naar het kiezen van een studie werkt zij als kok in de keuken van Vooraf en Toe in Leiden. Zij heeft een website, www.kikiskitchen.info, met informatie over voeding (geschiedenis, documentaires, informatie over producten) en deelt hierop ook haar liefde voor (vooral oudere) muziek. Zelf eet zij veganistisch en zet handige voedingstips voor studenten op een rij. „In het studentenleven blijft er weinig tijd over voor een gezonde maaltijd, terwijl dit juist erg belangrijk is”, vindt Kiki. Haar tips:

Tips van Kiki voor een goede studentenhap
Kiki Schollaardt, kok en maker van de website Kikiskitchen.info.

Basis voor een maaltijd

1 Voor studenten is het handig om een basisvoorraadkast te hebben met olijfolie, zonnebloemolie (of een andere olie om in te bakken), zeezout, peper, een basis van kruiden en specerijen, knoflook, uien, (volkoren)pasta en (zilvervlies)rijst. Zo heb je altijd al de basis voor een maaltijd in huis.

2 Teveel gekookt en heb je eten over? Helemaal niet erg. Bewaar het eten wat overblijft in de koelkast of vriezer. Wanneer je bijvoorbeeld elke week zelf soep zou maken, kan dat een oplossing zijn voor stress-momenten. Als je even geen tijd hebt, heb je altijd iets om te eten.

Must-have en vervanging

3 Tupperwarebakjes zijn een must-have voor studenten. Eten wat overblijft kan hier goed in bewaard worden voor de volgende dag(en).

4 Gebruik geen magnetron! De magnetron is geen vervanging voor de oven. Wanneer je iets in de magnetron opwarmt, gaan bijna alle voedingswaarden verloren.

5 Veel groenten horen niet in de koelkast thuis. Aubergine, komkommers, paprika’s, tomaten en courgettes bijvoorbeeld. Die kun je dus ook een plekje buiten de koelkast geven om ruimte te besparen.

Geld besparen

6 Koop eten van het seizoen. Er zijn bijna altijd wel aanbiedingen van groenten van de maand. Als het even kan, probeer je menu daar dan op aan te passen. Scheelt weer wat geld.

7 Eet maaltijden waar je energie van krijgt. Het studentenleven kan veel energie vragen. Daarom is het belangrijk dat je gezond eet. Veel groenten en fruit, granen, peulvruchten en noten. Met goed eten geniet je meer van je dag.

Hieronder vind je nog twee recepten van Kiki Schollaardt.

Fajita’s met avocado humus

Nodig voor 2 personen: 4 volkoren tortillawraps, 2 rode uien, 2 portobello’s, fajita seasoning mix, half teentje knoflook, 200 gram kikkererwten uit blik, 1 rijpe avocado, 1 limoen , 2 tomaten, 1 baby romainesla, olijfolie, zonnebloemolie, zeezout en peper.

1 Doe de kikkererwten, het vruchtvlees van de avocado, het sap van de limoen en de knoflook in een hoge maatbeker samen met een flinke scheut olijfolie. Mix met een staafmixer tot een romig mengsel. Als het te dik is kun je nog wat olijfolie toevoegen en/of een klein beetje water. Voeg zout en peper toe naar smaak.

2 Snijd de portobello’s in repen en de uien in ringen. Doe in twee verschillende kommen en besprenkel met olie. Strooi er nu wat van de fajita seasoningmix over. Zorg dat overal wat kruiden zitten.

3 Verwarm zonnebloemolie in een pan op hoog vuur en bak eerst de portobello’s zodat ze goudbruin zijn. Bak daarna in de zelfde pan de uienringen op een laag vuur totdat ze zacht zijn.

4 Snijd de tomaat in stukjes. Snijd de baby romainesla door de helft en daarna in repen.

5 Besmeer de tortillas met de avocado humus, leg er wat baby romainesla, portobello, ui en tomaat op. Oprollen en smullen maar!

Je kunt alle ingrediënten makkelijk twee dagen in de koelkast bewaren als je ze in tupperwarebakjes doet. De humus is ook nog lekker om groenten of tortilla chips in te dippen!

Tips van Kiki voor een goede studentenhap
Foto: Colourbox

Linzen-mosterdsalade

Nodig voor 2 personen: 400 gram linzen uit blik, ½ citroen, 1,5 el grof gemalen mosterd, olijfolie, zeezout, 1 kleine rode ui, 200 gram cherrytomaten, 10 gram verse platte peterselie.

1 Rol de citroen met je handpalm zacht duwend over je werkbank, dit zorgt ervoor dat je meer sap uit de citroen krijgt. Snijd hem door de helft en pers één helft uit. Meng in een kleine kom het citroensap, de mosterd, een scheut olijfolie en wat zout naar smaak.

2 Snipper de ui, halveer de cherrytomaten en hak de peterselie grof.

3 Doe alles behalve de peterselie bij elkaar in een pan en verwarm even op een laag vuur. Serveer met wat peterselie en genieten maar!

Deze salade kan makkelijk 2 tot 3 dagen in de koelkast in een tupperwarebakje bewaard worden. Dat is fijn, want geloof me: dit is écht een hele lekkere salade! Ook makkelijk mee te nemen als lunch, want je kunt ‘m koud eten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.