Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 14 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Vier dingen die je kunt doen om Aleppo te helpen

De afgelopen 24 uur waren extreem zwaar voor de inwoners van Aleppo. Dinsdag bereikten rebbelengroepen en de Syrische regering een akkoord over een staakt-het-vuren, maar woensdag zijn er opnieuw vuurgevechten uitgebroken en ook de luchtaanvallen zijn hervat. Bussen die klaarstonden om de naar schatting 50.000 tot 100.000 inwoners van het belegerde Oost-Aleppo te evacueren, zijn zonder passagiers vertrokken. Veel activisten en burgers hebben kritiek op Westerse politici, omdat zij niet genoeg zouden doen om het voortslepende conflict te beëindigen. Maar wat kunnen burgers zelf doen om de mensen in Aleppo te helpen? Metro zet vier tips op een rij.

1. Ga demonstreren

In Amsterdam ontmoeten demonstranten elkaar woensdagavond om 20.00 uur op de Dam. Op de Facebookpagina ‘Stand with Aleppo’ geven meer dan duizend mensen aan aanwezig te zijn. Op donderdag staat er een demonstratie in Nijmegen gepland. Is Amsterdam of Nijmegen te ver? Organiseer dan en demonstratie in je eigen stad.

2. E-mail, brief of petitie

Laat per e-mail, brief, of door middel van een petitie aan de overheid weten dat je wil dat ze meer doen dan het geweld ‘veroordelen’. Dien een verzoek in voor het droppen van voedsel en medicijnen in Aleppo en andere Syrische gebieden waar mensen omkomen van de honger of dring aan op strafmaatregelen zoals sancties voor de Syrische en Russische regering.

Foto: ANP

De discussie die de Europese Unie donderdag in Brussel zou voeren over sancties tegen Rusland vanwege het geweld in Syrië is van de agenda gehaald.

3. Schenk aan goede doelen

Steun goede doelen zoals The White Helmets, Doctors Without Borders of Save the Children. Hier vind je een lijst met meer hulporganisaties die actief zijn in Syrië.

4. Vrijwilligerswerk

Heb je tijd over? Er zijn medische professionals die een hoop levens hebben gered door dokters in Syrië via Skype bij te staan. Wil je dit ook doen? Neem dan contact op met het in de VS gevestigde SAMS, een medische liefdadigheidsinstelling die actief is in heel Syrië.

Organisaties zoals Vluchtelingenwerk Nederland staan daarnaast te springen om juristen en tolken die vluchtelingen kunnen helpen die in Nederland zijn. Op de website kun je per regio zien waar vraag naar is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.