Nederlands vaktalent op EuroSkills in Zweden (2)

Nederlands vaktalent op EuroSkills in Zweden (2)

Robbert de Visser (Nieuwdorp) deed met teammaat Jacco van Aert mee aan het onderdeel tuinaanleg. / Foto's: WorldSkills Netherlands en Metro

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

4 DEC 2016

De een sproeit de planten en het zand nat, de ander holt nog snel met een stoffer langs de houten balken. Het publiek, rijen dik, klapt de handen stuk op de maat van de seconden die richting eindstreep tikken. Dan is het gedaan en twee heren geven elkaar met vermoeide maar opgeluchte blik een high-five. Mooi moment op de afsluitende zaterdag van EuroSkills in het Zweedse Gothenburg. De hoveniers Robbert de Visser en Jacco van Aert hebben het na drie dagen bikkelen voor elkaar gekregen: een tuin, inclusief brug en een stromende waterpartij.

Nederlands vaktalent op EuroSkills in Zweden (2)

Lasser Brent Koekkoek uit Denekamp.

Het beste beentje

Zo heeft elk vakgebied z'n eigen hoogtepunt en spurt naar de eindstreep. Of het nu Kevin Frieling uit Ten Boer (technicus zware voertuigen), dakdekker Twan ten Napel uit Kloosterhaar of internationaal onderneemster Laura Faas uit Lelystad is, allemaal zijn zij er drie dagen vol voor gegaan. Op dit 'EK voor beroepen' van het middelbaar beroepsonderwijs telt de klok, maar ook de precisie, netheid, alertheid, kortom: kwaliteit. 39 Nederlandse deelnemers horen zondagavond hoe zij het er vanaf hebben gebracht. Of het goud, zilver of brons is, of een 'uiterste best gedaan, maar helaas geen plak'.

Nederlands vaktalent op EuroSkills in Zweden (2)

Grafisch ontwerpster Eva Wind uit Harlingen.

Het werk voor de vaktalenten zit erop. Team Nederland heeft zaterdagavond een eigen 'Holland House' in het plaatselijke Hardrock Café en vliegt maandag terug naar Nederland. Daar zijn onder leiding van WorldSkills Netherlands al weer volop vakwedstrijden aan de gang. De volgende lichting vaktalenten traint vervolgens voor het wereldkampioenschap van 2018, wat plaatsvindt in Abu Dhabi. Hieronder zie je nog meer beelden van deelnemers aan EuroSkills 2017. In de gallery vind je enkele resultaten uit Nederlandse handen. Zondag (op deze site) en maandag (de papieren versie van Metro) vind je de uitslagen en enkele verhalen van deelnemers en Jos de Goey, directeur van WorldSkills Netherlands.