Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 21 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Sjoerd industrieel automatiseren-troef op EuroSkills

Tientallen mbo’ers komen van 1 tot en met 3 december voor Nederland uit tijdens EuroSkills 2016 in het Zweedse Göteborg. Vijfhonderd jongeren uit dertig landen doen mee aan deze Europese kampioenschappen met vakwedstrijden in tal van beroepen.

Mechatronica

Metro stelt in de aanloop naar het EK kandidaten aan je voor. Deze keer: Sjoerd Keltjens, (21, Panningen). Hij rondde de opleiding mechatronica aan het Summa College in Eindhoven af en werkt nu als software engineer bij HG-Industrial in Hegelsom.

Wat heb je in maart gepresteerd tijdens de Vakkanjerwedstrijd en wat moest je doen?

Ik ben Nederlands kampioen op het vakgebied industriële automatisering en moest een deel van een parkeergarage bouwen. Er moest een slagboom komen die telt hoeveel auto’s naar binnen en naar buiten rijden. Het was een flinke klus in korte tijd met schema’s, bouwtekeningen, programmeren, bedradingen in een kast maken en bouwen op een paneel.

EuroSkills, WorldSkills, mbo, vakwedstrijden, Goteborg

Maak je kans in Zweden?

Ik heb redelijk wat jaren ervaring in het vak, want ik studeerde eerder al in België met 24 praktijkuren per week. Veel onderdelen heb ik al eens in mijn handen gehad, dus ik hoop en denk wel een kans te maken. Waarschijnlijk moeten we in Göteborg een oven voor een broodbakkerij maken.

Keigave ervaring

In het hele land zijn weer nieuwe vakwedstrijden op weg naar Skills Heroes 2017. Waarom zouden mbo’ers daaraan mee moeten doen?

Omdat het een keigave ervaring is, waarbij je veel aandacht van bedrijven en media krijgt. Het staat zeker leuk op je LinkedIn of CV. Alles wat je traint, daar zou je met alleen school veel langer over doen.

Als zij eenmaal meedoen, wat is een goede tip?

Doe gewoon wat er van je verwacht wordt en probeer daar het allerbeste van te maken. Oh ja, zorg dat je wint!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.