Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 4 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Skills Heroes: ‘Doen, je krijgt zóveel mee’

Tientallen mbo’ers komen in december voor Nederland uit tijdens EuroSkills 2016 in het Zweedse Göteborg. Vijfhonderd jongeren uit dertig landen doen mee aan deze Europese kampioenschappen met vakwedstrijden in tal van beroepen. Metro stelt in de aanloop naar het EK kandidaten aan je voor. Deze keer: Pien Hoveling, etaleur (20, Koog aan de Zaan). Zij studeert ruimtelijke presentatie en communicatie aan de opleiding Nimeto in Utrecht.

Etalage in 2,5 dag

Wat heb je in maart gepresteerd tijdens Skills Heroes, de Nederlandse kampioenschappen, en wat moet je doen?

Ik ben Nederlands kampioen! We moesten één etalage maken in 2,5 dag met ‘festival’ als thema. Als motief koos ik van band naar bar naar tent. Je maakt dan een moodboard van je idee, tekent het op de computer, moet er over vertellen en ook echt maken. Mijn product was een broek die ik presenteerde met de festivalplattegrond als achtergrond. De broek hing wijd getrokken in de etalage, omdat je op een festival door alles wat te doen is ook alle kanten opgetrokken wordt.

Maak je kans in Zweden?

Aan de ene kant heb ik een goed gevoel, aan de andere kant vind ik het ook spannend omdat Nederland het etaleren meestal wint. Dat brengt toch wat druk met zich mee, omdat andere landen steeds meer trainen en beter worden. Ik denk dat ik gelijkwaardige tegenstanders heb, maar vind dat veel leuker dan minder tegenstand.

Skills Heroes: ‘Doen, je krijgt zóveel mee’

In het hele land zijn weer nieuwe vakwedstrijden op weg naar Skills Heroes 2017. Waarom zouden mbo’ers daar aan mee moeten doen?

Alleen al om de hele ervaring eromheen. Toen ik ging meedoen dacht ik ‘ah gezellig, misschien leer ik nog wat’. Maar Skills is groot, je krijgt zóveel meer mee dan alleen op je opleiding. Je groeit dus op je vakgebied en als het goed gaat maak je kans op Team Nederland en een reis.

Piens tip

Als zij eenmaal meedoen, wat is een goede tip?

Kijk sowieso niet naar de mensen naast je die misschien wat sneller werken. Dat deed ik zelf eerst, maar bleek helemaal niet nodig. Focus je op je eigen plan en ga uit van je eigen kracht.

Hier zie je een filmpje over hoe Pien een dierenwinkel in De Bilt van een mooie etalage voorzag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.