Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 27 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Modeontwerper Claudy vol zekerheid naar EuroSkills

Tientallen mbo’ers komen in december voor Nederland uit tijdens EuroSkills 2016 in het Zweedse Göteborg. Vijfhonderd jongeren uit dertig landen doen mee aan deze Europese kampioenschappen met vakwedstrijden in tal van beroepen.

Fashion Design

Metro stelt in de aanloop naar het EK kandidaten aan je voor. Deze keer: modeontwerper Claudy Reinalda, (21, Utrecht). Zij rondde de mbo-opleiding Rijn IJssel in Arnhem af (Modeontwerp) en studeert nu Fashion Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Wat heb je in maart gepresteerd tijdens Skills Heroes, de Nederlandse kampioenschappen, en wat moet je doen?

Claudy: Ik mag trots zijn, want ik ben Nederlands kampioen. Aan de hand van steekwoorden moest in een ontwerpproces opstarten en op zoek gaan naar een mooi en origineel concept. Het ging om een kindercollectie met als uitgangspunten Scandinavisch design en duurzaamheid. Dat heb ik vertaald voor de doelgroep jonge gezinnen.

In de vingers snijden

Maak je kans in Zweden?

Ik durf er niet te veel over na te denken, dan snijd ik mezelf misschien in de vingers. Ik doe wat ik kan en ben veel met EuroSkills bezig. Zo zorg ik er voor dat ik vol zekerheid naar Göteborg kan.

Modeontwerper Claudy vol zekerheid naar EuroSkills

In het hele land zijn weer nieuwe vakwedstrijden op weg naar Skills Heroes 2017. Waarom zouden mbo’ers daaraan mee moeten doen?

Denk er eerst goed over na zou ik zeggen, want de vakwedstrijden vergen nogal wat van je. Ga je, dan ontwikkel je jezelf in een korte periode; nee, móet je je zelfs ontwikkelen. Je komt jezelf tegen en dat is goed voor je toekomstige carrière. Je zet flinke stappen door de druk.

Van niets iets

Als zij eenmaal meedoen, wat is een goede tip?

Wees ontzettend zeker van jezelf. Van niets kun je altijd wel iets heel moois maken, als je maar achter je passie staat. Dat komt goed over op anderen. Ga het gewoon dóen.

Hieronder vind je een filmpje over hoe Claudy voor iemand van een normale jurk iets heel moois maakt. De jurk wordt gedragen op een Halloweenfeest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.