Good vibes

Videostill. Bron: Aerochromics

Camera videoNieuw shirt laat zien of je vervuilde lucht inademt

Videostill. Bron: Aerochromics

Foto van 'Cerise van Vliet'

8 AUG 2016

Het is één van de grootste nadelen van de grote stad: er is heel veel vervuilde lucht. Uitlaatgassen zijn de normaalste zaak van de wereld geworden, maar hoe vervuild is jouw omgeving? Hoeveel gevaarlijke stoffen adem jij eigenlijk in?

Als je gewoon over straat loopt, heb je eigenlijk geen idee hoe vervuild de lucht is die je inademt. Dat is logisch, want je loopt waarschijnlijk niet de hele dag met een speciale meter voor je neus. Industrieel ontwerper Nikolas Bentel vindt het echter belangrijk dat je wel elk moment van de dag kunt weten hoe vervuild jouw omgeving is en verwerkte dit in een alledaags product: kleding.

Drie soorten

De onzichtbare luchtvervuiling wordt zichtbaar gemaakt in de t-shirts en truien van Nikolas. Hij ontwierp drie verschillende soorten 'Aerochromics', ze reageren allemaal op een ander soort vervuiling. Eén van de drie reageert op algemene luchtvervuiling, de tweede reageert op koolmonoxide en de derde verkleurt als er radioactieve stoffen in de buurt zijn.

In een schone, ongevaarlijke omgeving zijn de truien en shirts gewoon zwart, maar in een vervuilde omgeving verandert dat. Als er sprake is van ernstige vervuiling of veel radioactiviteit verschijnen lichtere vlekken of rondjes.

Sensoren

De shirts zouden van kleur veranderen door een sensor aan de voor- en achterkant van de kleding. Als zo'n sensor een gevaarlijke hoeveelheid stof signaleert, verandert je shirt van kleur en weet je dat je niet gezond bezig bent.

Volgens de ontwerper hebben we met zo'n shirt een soort 'zesde zintuig' die ons voor veel kwaads kan behoeden. Je moet er wel wat voor over hebben, de truien kosten zo'n 450 euro per stuk.


Views

43

Likeability of 6

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


likelol
user_e8dbf5381ab01519c3a843ecdf5ac9c4c2ffaeea_avataruser_071e8a5028b6216e045aafa21ccd8be1251332d6_avataruser_76947f4a960bbf91980d8b56779e611bbeb6c584_avatar

Views

6k+

Camera videoSchattig: Prins George voor het eerst naar school

Een beetje spannend lijkt George zijn eerste schooldag wel te vinden./AFP

Foto van 'Constance van Amstel'

7 SEP 2017

Een spannende dag voor prins George van Groot-Brittannië. De kleine royal is donderdagochtend namelijk voor het eerst naar school gegaan. George werd deze zomer op 22 juli 4 jaar oud en dat betekent dat hij als een echte kleuter aan zijn schoolcarrière mag beginnen. Aan de hand van zijn vader Prins William liep het blonde prinsje vanmorgen voor het eerst zijn school binnen.

De prinsen werden opgevangen door het hoofd van de Londense Thomas Battersea School waarna George tussen de beide volwassenen aan zijn eerste schoolavontuur begon. Op de Thomas Battersea School zitten 560 leerlingen tussen de 4 en 13 jaar oud. Uiteraard had George voor zijn eerste dag een frisgewassen uniformpje aan, precies zoals dat hoort op Britse scholen.


Views

200+

Prins George is het schattigste kind op aarde

De happy family./EPA

Foto van 'Constance van Amstel'

29 APR 2016

De Britse kroonprins William en zijn vrouw Kate zijn vrijdag vijf jaar getrouwd. Overal wordt het koninklijke koppel dan ook van harte gefeliciteerd met het behalen van deze mijlpaal.

Bij Metro gooien we het even over een andere boeg, want wij richten ons liever op de persoon die er zonder dit huwelijk niet geweest was: de überschattige Prins George. Speciaal voor het houten jubileum van zijn ouders haalden wij de beste foto's van de 2-jarige George Alexander Louis uit het archief.


Views

100+

Likeability of 5

Magische zeevonk: wat is het en waar te zien?

Foto: Wouter Mol @WBMol

Foto van 'Metro'

31 MEI 2017

Een magisch natuurverschijnsel was dit weekend te bewonderen langs de kust. De zee lichtte sprookjesachtig blauw op door zeevonk. Student Wouter Mol was daar getuige van en trok gelijk zijn camera om deze prachtige foto te maken. Maar hoe spot je zelf zeevonk en wat is het eigenlijk?

Het was een surrealistisch tafereel, het zeewater langs de kust bij o.a. Noordwijk, Katwijk en Texel kreeg een blauwe gloed. De prachtige glinsters werden veroorzaakt door zeevonk, een miniscuul organisme dat vooral tijdens zwoele zomeravonden in de zee kan oplichten.


love
user_14c147543309120f7b1d8291c96dbcb8008022e3_avatar

Views

4k+