Good vibes

'Festivalbezoeker is te harde muziek beu'

'Festivalbezoeker is te harde muziek beu'

Foto ter illustratie / Colourbox

Foto van 'Remco Visser'

26 JUL 2016

Veel te harde muziek komt een groot deel van festivalbezoekers in Nederland ondertussen de neus uit. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Hoorstichting onder 1000 jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Het volume is vaak zelfs zo luid dat een derde van de bezoekers de optredens niet tot het einde volhoudt.

De stichting meldt dat sinds het opstellen van het geluidsconvenant in 2014, waarin met festivalorganisators en poppodia afspraken werden gemaakt over het geluidsniveau bij concerten, zaken al sterk zijn verbeterd. Zo blijkt dat ruim de helft van de festivalbezoekers door organisators van een festival weleens is geïnformeerd over gehoorschade. Toch lopen nog veel jongeren weg omdat de muziek te hard staat.

Te hard

„Daar moet verandering in komen”, stelt Kelly Coenen, woordvoerder bij de Hoorstichting. „Want uit het onderzoek blijkt ook dat 73 procent van de jongeren die nooit naar een festival gaan, dat juist niet doet vanwege de te harde muziek. Hier laten festivalorganisators duidelijk kansen liggen.”

Volgens Coenen is het dan ook tijd dat de overheid ingrijpt en een een wettelijke limiet voor muziekevenementen instelt. „Een groot aantal organisators houdt zich aan het huidige convenant, maar er zijn er nog te veel die niet zijn aangesloten.”

Voor jongeren lijkt een wettelijke geluidslimiet overigens geen enkel probleem, ruim acht op de tien respondenten dachten dat er in Nederland al een geluidslimiet geldt op festivals en muziekevenementen.

Oordoppen

Positieve punten zijn er overigens ook. Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat een derde van de jongeren zelf al verantwoordelijkheid neemt en oordoppen draagt tijdens concerten. Bij een onderzoek vier jaar geleden onder 130.000 stappers lag dit percentage nog op maar 4 procent.

Pil

Er lijkt bovendien hulp onderweg uit de medische hoek. Het Leids Universitair Medisch Centrum is bezig met de ontwikkeling van een speciale pil, die gehoorschade kan tegengaan. Tijdens het Amsterdam Dance Event later dit jaar wordt het pilletje, met onder meer magnesium en vitamines, getest door bezoekers én artiesten.

Wil je zelf trouwens eens testen hoe het gesteld is met je gehoor? Dat kan met de handige test op oorcheck.nl.

BEKIJK OOK


Views

100+

Dit is het gevaarlijkste standje voor een man

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Sophie Moerman'

27 FEB 2016

Het mag geen geheim zijn dat de meeste mannen er niet vies zijn dat de vrouw bovenop zit tijdens de seks. Lekker relaxed, goed uitzicht; wat kan er mis gaan? Heel veel, als we de wetenschap moeten geloven.

Een stel wetenschappers in Brazilië heeft onderzoek gedaan naar de ‘gebroken penis’, en vooral wanneer je daar het meeste risico op loopt. Wat blijkt? Bij de welbekende cowgirl heb je de meeste kans dat de jongeheer in rare hoeken wordt gedrukt, waardoor hij (of nouja, het membraan in de penis) kan breken.


Views

500+

Oeps! Je sterrenbeeld klopt al lang niet meer

Foto: Colourbox

Foto van 'Cerise van Vliet'

19 SEP 2016

Lees jij ook trouw elke ochtend in de krant wat je die dag te wachten staat? En kwam er tot nu toe eigenlijk weinig van uit? Dat is logisch, want je sterrenbeeld klopt al lang niet meer.

Sterrenbeelden werden drieduizend jaar geleden voor het eerst in beeld gebracht. De stand van de maan en de zon veranderen echter en daardoor klopt er vandaag de dag niets meer van dit systeem.

Veranderde stand


Views

4k+

Likeability of 5

Zoals oma roti maakte: zo hoort het en niet anders

Foto van 'Milou van der Will'

24 FEB 2011

Hij was 4 toen hij vanuit Suriname in Nederland kwam wonen, 11 toen hij voor het laatst naar zijn geboorteland reisde. Voor de NCRV en voor zijn boek ging Ramon Beuk vorig jaar oktober voor een maand lang terug naar Suriname. Om het Surinamegevoel weer te voelen en om de cultuur letterlijk en figuurlijk te proeven. Want, natuurlijk, als Ramon Beuk ergens naartoe gaat, dan gaat het over eten.

Was het moeilijk om de balans te vinden tussen een reisprogramma en een programma over eten?

Het is het allebei niet echt, vooral in de montage was het wat dat betreft nog wel even zoeken naar wat we wilden overbrengen. Mensen kennen me natuurlijk van kookprogramma's, maar in Terug naar mijn roti gaat het over de beleving van Suriname als je er op reis bent, het gaat over de beleving van de cultuur. Toegegeven, de Surinaamse cultuur bestaat wel voor het grootste gedeelte uit eten.


like
user_a5c523dbc86a809dddb90b8687ec350dd5560ff4_avatar

Views

10k+

De 20 meest nutteloze feitjes ooit

De Italiaan Mario Cipollini wint - met een foto van Pamela Anderson op zijn stuur - een etappe in de Tour van 1999./EPA

Foto van 'Mario Wisse'

12 NOV 2015

Wat is er leuker dan nutteloze feitjes? De Britten John Lloyd (producer Blackadder), John Mitchinson (researcher) en James Harkin (natuur- en wiskundige) brengen al jaren boekjes uit vol lijstjes, quizjes en kennis waar je niets aan hebt. Nieuwste titel: 'Op dit moment zijn er wereldwijd 45 miljoen mensen dronken en 1338 andere nutteloze feiten'. Uit dat boek verzamelden wij de 20 meest nutteloze.

1 Vrouwen zien er op hun oudst uit op woensdag om half vier.

2 Een mannetjesnijlpaard trekt het vrouwtje aan door haar met zijn uitwerpselen te besproeien.


Views

4k+