Good vibes

'Festivalbezoeker is te harde muziek beu'

'Festivalbezoeker is te harde muziek beu'

Foto ter illustratie / Colourbox

Foto van 'Remco Visser'

26 JUL 2016

Veel te harde muziek komt een groot deel van festivalbezoekers in Nederland ondertussen de neus uit. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Hoorstichting onder 1000 jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Het volume is vaak zelfs zo luid dat een derde van de bezoekers de optredens niet tot het einde volhoudt.

De stichting meldt dat sinds het opstellen van het geluidsconvenant in 2014, waarin met festivalorganisators en poppodia afspraken werden gemaakt over het geluidsniveau bij concerten, zaken al sterk zijn verbeterd. Zo blijkt dat ruim de helft van de festivalbezoekers door organisators van een festival weleens is geïnformeerd over gehoorschade. Toch lopen nog veel jongeren weg omdat de muziek te hard staat.

Te hard

„Daar moet verandering in komen”, stelt Kelly Coenen, woordvoerder bij de Hoorstichting. „Want uit het onderzoek blijkt ook dat 73 procent van de jongeren die nooit naar een festival gaan, dat juist niet doet vanwege de te harde muziek. Hier laten festivalorganisators duidelijk kansen liggen.”

Volgens Coenen is het dan ook tijd dat de overheid ingrijpt en een een wettelijke limiet voor muziekevenementen instelt. „Een groot aantal organisators houdt zich aan het huidige convenant, maar er zijn er nog te veel die niet zijn aangesloten.”

Voor jongeren lijkt een wettelijke geluidslimiet overigens geen enkel probleem, ruim acht op de tien respondenten dachten dat er in Nederland al een geluidslimiet geldt op festivals en muziekevenementen.

Oordoppen

Positieve punten zijn er overigens ook. Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat een derde van de jongeren zelf al verantwoordelijkheid neemt en oordoppen draagt tijdens concerten. Bij een onderzoek vier jaar geleden onder 130.000 stappers lag dit percentage nog op maar 4 procent.

Pil

Er lijkt bovendien hulp onderweg uit de medische hoek. Het Leids Universitair Medisch Centrum is bezig met de ontwikkeling van een speciale pil, die gehoorschade kan tegengaan. Tijdens het Amsterdam Dance Event later dit jaar wordt het pilletje, met onder meer magnesium en vitamines, getest door bezoekers én artiesten.

Wil je zelf trouwens eens testen hoe het gesteld is met je gehoor? Dat kan met de handige test op oorcheck.nl.

BEKIJK OOK


Views

100+

Dit is het gevaarlijkste standje voor een man

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Sophie Moerman'

27 FEB 2016

Het mag geen geheim zijn dat de meeste mannen er niet vies zijn dat de vrouw bovenop zit tijdens de seks. Lekker relaxed, goed uitzicht; wat kan er mis gaan? Heel veel, als we de wetenschap moeten geloven.

Een stel wetenschappers in Brazilië heeft onderzoek gedaan naar de ‘gebroken penis’, en vooral wanneer je daar het meeste risico op loopt. Wat blijkt? Bij de welbekende cowgirl heb je de meeste kans dat de jongeheer in rare hoeken wordt gedrukt, waardoor hij (of nouja, het membraan in de penis) kan breken.


Views

700+

Deze man heeft een penis van 4,5 kilo

Deze man heeft een penis van 4,5 kilo

De Duitse Micha Stunz voelt zich een stuk beter met zijn grote fallus.

Foto van 'Metro'

11 MRT 2016

Het geslachtsdeel van Micha Stunz is gigantisch en hij vindt het „fantastisch”. De penis van de 45-jarige Duitser weegt maar liefst 4,5 kilogram, is bijna 23 centimeter lang en zo'n 14 centimeter dik.

Het mannelijk lid van Stunz werd zo groot met behulp van een penisvacuümpomp en siliconen injecties. Inmiddels weegt zijn snikkel ongeveer evenveel als een gemiddelde kat.

Dankzij zijn enorme fallus zegt Stunz zich los te hebben kunnen maken van de gevestigde rollen en ideeën over seks. Toch moet de man uit Berlijn iets creatiever te werk gaan, vertelt hij tegen VICE.


Views

3k+

Likeability of 5

Magische zeevonk: wat is het en waar te zien?

Foto: Wouter Mol @WBMol

Foto van 'Metro'

31 MEI 2017

Een magisch natuurverschijnsel was dit weekend te bewonderen langs de kust. De zee lichtte sprookjesachtig blauw op door zeevonk. Student Wouter Mol was daar getuige van en trok gelijk zijn camera om deze prachtige foto te maken. Maar hoe spot je zelf zeevonk en wat is het eigenlijk?

Het was een surrealistisch tafereel, het zeewater langs de kust bij o.a. Noordwijk, Katwijk en Texel kreeg een blauwe gloed. De prachtige glinsters werden veroorzaakt door zeevonk, een miniscuul organisme dat vooral tijdens zwoele zomeravonden in de zee kan oplichten.


love
user_14c147543309120f7b1d8291c96dbcb8008022e3_avatar

Views

3k+

Met het 'Suikerfeest'  worden er echt niet alleen zoete gerechten gegeten. Foto: ANP

Wanneer en hoe vier je 'Suikerfeest'?

Foto van 'Lisa Vermeij'

25 JUN 2017

Na een maand lang vasten is het voor moslims van zondagavond 25 juni tot woensdag 28 juni tijd voor feest. Het einde van de ramadan wordt feestelijk gevierd met de 'Eid al-Fitr', maar in Nederland wordt deze feestdag altijd 'suikerfeest' genoemd. Hoe wordt Suikerfeest gevierd en waarom heet het Suikerfeest het Suikerfeest?

De ramadan is een van de vijf zuilen in de islam en wordt door de Koran voorgeschreven, tijdens de vastenmaand wordt zelfdiscipline geleerd. Het vasten wordt gezien als zuivering van de ziel en als dank aan Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Moslims voelen in de vastentijd verbondenheid met arme en hongerige mensen op andere plekken in de wereld. Van 27 mei tot zondag mochten moslims tussen zonsopkomst en -ondergang 30 dagen niet eten, roken, drinken en vrijen.


Views

7k+