Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 20 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Skills Heroes: ‘Daar word je niet dommer van’

Tientallen mbo’ers komen in december voor Nederland uit tijdens EuroSkills 2016 in het Zweedse Göthenborg. Vijfhonderd jongeren uit dertig landen doen mee aan deze Europese kampioenschappen met vakwedstrijden in tal van beroepen. Metro stelt de komende weken vier kandidaten aan je voor. Deel 1: de ICT’ers Rik van de Wiel (19, Sint Hubert) en Rens Vlemmings (18, Gemert). Rik doet het ROC in Cuijk, Rens in Helmond.

Wat hebben jullie in maart gepresteerd tijdens Skills Heroes, de Nederlandse kampioenschappen en wat moesten jullie doen?

Rens: „Heel veel, van cloudcomputing tot een domein opzetten en van een handleiding opzetten voor een klant tot een presentatie van al die verschillende dingen. Rik werd kampioen en ik werd tweede. Omdat ICT in Göthenborg een groepsopdracht is, mogen we samen gaan.”

Specialiseren

Maken jullie kans in Zweden?

Rens: „Er doen dertien teams uit dertien landen mee, maar ik ga voor de top 5. Ik baseer dat op de kennis die we hebben en omdat we ons nu tijdens trainingen specialiseren op verschillende gebieden. Ik kijk er al naar uit!”

Binnenkort beginnen in het hele land vakwedstrijden op weg naar Skills Heroes 2017. Waarom moeten jonge mbo’ers daar aan meedoen?

Rik: „Je hebt niets te verliezen en wordt er natuurlijk niet dommer van! Je krijgt zoveel andere dingen mee dan dat je op school leert. Ik noem alleen al het werken onder tijdsdruk dat de wedstrijden met zich meebrengen.”

Als zij eenmaal meedoen, wat is een goede tip?

Rik: „Geniet vooral van de wedstrijden. Maak je niet druk, het is bijzonder genoeg dat je meedoet.”

Meer informatie over Skills Heroes 2016/2017 vind je op Facebook.com/SkillsNL.

Droom vervullen

Hieronder een filmpje van Rik en Rens, waarin zij hun skills inzetten om een droom van een jonge gamer te vervullen. De jongen wordt verrast door zijn YouTubeheld Kaj, bekend van Zu5e.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.