Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 7 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit deed je moeder allemaal voor jou

Voor wie van plan is mams zondag tijdens Moederdag links te laten liggen of het zonder dit stuk domweg zou vergeten, lees dit maar eens. Je moeder is namelijk een ware heldin (voor je geweest).

Helpling.nl, een online marktplaats voor schoonmaakhulpen, constateert dat door statistieken over moeders te verzamelen. „Moeders zijn de helden van de huishouding. Wij laten graag zien hoe hard ze werken”, zegt Nicky Caron namens het bedrijf. Daar gaan we…

Nog 5 minuten

„Mahaaaammm, nog 5 minuten!” Hoe vaak heb je dat niet tegen je moeder geroepen als ze je naar de basisschool wilde brengen? 1600 keer! En toch bleef ze het trouw doen.

Lunchpakketjes

Naar diezelfde basisschool gaf je mam je altijd een broodtrommeltje mee. Je moeder zorgde 1700 keer voor wat boterhammen en een appel. Zet je die bij elkaar, dan heb je 40 klapkratten vol.

Voorlezen

„Lees je me nog een verhaaltje voor?”, vroeg je als je het naar bed gaan al een tijdje had lopen rekken. Nou dat deed je moeder. Bij een gemiddelde van 10 bladzijden in een half uur per dag, heeft ze je 21.900 pagina’s voorgelezen. Ter vergelijking: de Bijbel heeft 1100 pagina’s.

moederdag
Een tekening voor mams maken is wel op z'n plaats. / Lex van Lieshout | ANP

Luiers verschonen

Tijdens je eerste levensjaar had je 8 luiers per dag nodig. Daarna 5 tot het moment dat je zindelijk was. Dit wetende moet je moeder je dus 6000 luiers hebben omgedaan. Bij elkaar hebben die een gewicht van een Fiat 500.

Waskampioen

Stel dat je mams de was niet in de droger deed, maar altijd aan de waslijn hing, dan heeft ze een waslijn met jouw kleding (tot je 18e) volgehangen die 30 voetbalvelden kan omlijnen. Misschien stopte ze je spullen wel in de droger, maar het geeft aan hoeveel kleding jij in de wasmand hebt gestopt (of hebt laten slingeren).

De kosten

Goh, jij was nogal een investering. Luiers, voeding, schoolboeken, kleding, lidmaatschappen… Een kind kost gemiddeld 150.000 euro. Je moeder besteedde 26 procent van het gezinsinkomen aan… jou.

Nog wat cijfers

Ruim 50 procent van de Nederlanders viert zondag Moederdag. Een derde daarvan gaat op bezoek en geeft een cadeau. Ruim een kwart gaat alleen op visite en 4 procent doet Moederdag af met een telefoontje. 1 op de 25 Nederlanders neemt moeder mee op een uitje. Dat blijkt uit onderzoek van Albelli, een producent van fotoproducten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.