Bewezen: 'Taalverbeteraars zijn onprettige mensen'

3 april 2016 om 22:53 door Daisy Heyer
Bewezen: 'Taalverbeteraars zijn onprettige mensen'
Een geërgerd persoon. / Colourbox

Erger jij je ook zo erg aan de spelfouten die Metrojournalisten maken? En kun je niet stoppen met hen continu verbeteren en je te gedragen als taalpolitie? Dan val jij volgens onderzoek in het echte leven waarschijnlijk onder de noemer: minder aangenaam persoon.

Volgens nieuw onderzoek van de universiteit van Michigan zijn personen die zich snel ergeren aan type- en spelfouten in het dagelijks leven minder aangename personen. Dit concludeerden onderzoekers nadat 83 proefpersonen enkele e-mails doorlazen. Het ging om e-mails met typefouten, grammaticale fouten en ook zonder spelfouten.

Afwijkingen

Toen de proefpersonen klaar waren, mochten ze de schrijvers van de mails beoordelen op intelligentie, vriendelijkheid en een aantal andere factoren. Personen die als extravert bekendstaan konden wel door de spelfouten heenkijken, terwijl de proefpersonen die als introvert en/of onaardiger gekenmerkt waren zich veel meer ergerden aan de spel- en grammaticale fouten. Volgens de onderzoekers komt dit omdat deze proefpersonen minder goed tegen afwijkingen kunnen.

Gewetensvolle en gesloten proefpersonen waren dan juist weer het meest gevoelig voor enkel de typefoutjes. De onderzoekers verklaren in hun onderzoek een duidelijke relatie tussen taal en persoonlijkheid.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!