Twee smaken en dan een interieur bedenken…

2 maart 2016 om 05:00 door Metro
Twee smaken en dan een interieur bedenken…

‘Beter een vaas van je partner die jij zelf niet mooi vindt, maar waar hij of zij blij van wordt, dan een nieuw vlees-noch-vis schilderij’…

Tot over je oren verliefd ben je als je besluit te gaan samenwonen. Huisje, boompje, beestje, bloemetje, bijtje… Maar bij de inrichting van jullie nieuwe stulp kan de roze wolk omslaan in ergernis als blijkt dat je er totaal andere ideeën op na houdt over wat mooi is en wat niet. Hoe pak je dat aan zonder elkaar de tent uit te vechten? Advies van een expert.

Van oma geweest

Hij wil per se die oerlelijke bank uit zijn studentenhuis in de woonkamer zetten, vanwege al die mooie herinneringen. Zij moet zo nodig die fantasieloze klok een plek geven, want tja, van oma geweest. Kortom: dag roze wolk, hallo donderwolk. En dat terwijl je interieur inrichten zo leuk kan zijn.

Marijke Schipper.

Maar er gloort hoop aan de horizon. Zorg dat je een plan hebt, luidt het advies van interieurontwerpster & stylist Marijke Schipper van Studio Marijke Schipper (onder meer bekend van het tv-programma SamenWonen). „Voordat je gaat bedenken welke spullen je meeneemt in je nieuwe huis, en voordat je gaat shoppen, moet je eerst samen een goed basisplan maken. Wat wil je nu eigenlijk met je woning, qua stijl, sfeer en kleur? Het gat hier om de grote lijnen. Een moodboard maken kan daarbij helpen, maar samen Pinterest en tijdschriften afstruinen kan natuurlijk ook. Cruciaal hierbij is dat je je allebei thuis moet voelen in je nieuwe woning. Het algehele gevoel over wat je wilt, moet voor beiden goed zijn.” Compromissen zoeken, dus.

Blikvanger

Next step: bekijk wat je allebei al hebt aan meubels en spulletjes, en bepaal wat daarvan in je nieuwe paleis mag komen te staan. Schipper: „Mijn advies is om te proberen om dingen van jezelf in het interieur te laten terugkomen. Stel dat je alles samen gaat kopen, dat alles nieuw is, dan voelt de plek waar je gaat samenwonen niet echt als je thuis. Al zijn het maar kleine beeldjes, ze zorgen wel voor sfeer. Beter een vaas van je partner die jij zelf niet zo mooi vindt maar waar hij of zij erg blij van wordt, dan een nieuw vlees-noch-vis schilderij. Daarbij is het raadzaam onafhankelijk van elkaar te bepalen wat je zelf per se wilt meenemen. Leg dat vervolgens naast elkaar; je zult verbaasd zijn hoe veel je allebei mooi vindt.”

Wees daarbij niet te streng, benadrukt Schipper. „Het is in een interieur vaak mooi als het nét niet klopt, als het een klein beetje wringt. Een gedateerde fauteuil van de een kan niet fraai lijken, maar kan in een andere context – die van je nieuwe woning – ineens een blikvanger worden.”

Vintage

Dan blijft over het kopen van wat je echt nog nodig hebt. Volgens Schipper loont het om goed te zoeken op rommelmarktjes en vintagewinkeltjes. „Dan heb ik het niet over de basis, die moet goed zijn en daar moet je niet op bezuinigen. Denk aan een bank of een eettafel. Laat je bij zulke aankopen leiden door je persoonlijke situatie. Niet alleen de gezinsgrootte, maar ook je eigen voorkeuren. Ontvang je graag veel eters? Houd daar rekening mee bij de aanschaf van een eettafel. Lig je graag op de bank om tv te kijken? Zorg dan voor een bank waarop dat goed kan.”

„Maar voor de details kun je geld besparen door naar rommelmarkten en kringloopwinkels te gaan, en op internet te kijken. Mijn ervaring is dat je zo veel moois kunt krijgen dat niet iedereen heeft, en dan ook nog eens voor weinig geld. Op die manier heb ik zelf bijvoorbeeld eens een oud en bijzonder dressoir, mooie vintage stoelen van Friso Kramer en een paar prachtige industriële hanglampen op de kop getikt.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!