Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 29 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

130.000 liter champagne door de gootsteen

Wie zegt dat we veel champagne weglurken op oudejaarsavond, vergeet het maar. Weggóóien, zul je bedoelen. Zo’n 130.000 liter champagne verdwijnt donderdag in de gootsteen in plaats van in onze magen, zo stelt een onderzoek van de Staatsloterij naar tradities tijdens de jaarwisseling.

Nippen uit beleefdheid

43 procent van de ondervraagden van 18 jaar en ouder vindt champagne wel het favoriete drankje om te proosten op het nieuwe jaar. Anders gezegd: meer dan de helft van de Nederlanders staat bij klokslag 12 uur met een glas cola, bier of wijn in z’n hand. Een op de drie nipt wat uit beleefdheid en draagt bij aan de 130.000 liters die in het riool verdwijnen (180.000 flessen is dat!).

Naturel of krentjes

Nederlanders eten op de laatste dag van het jaar gemiddeld 3,6 oliebollen. Er komen donderdag 48 miljoen van die baksels uit het vet. 64 procent van de ondervraagden heeft liever een krentenbol dan een naturel bolletje. Echter: in Groningen en Drenthe moeten ze niks van die krenten in hun bol hebben. De noorderlingen zijn ook kampioen oliebollen wegstouwen: 8 de man.

Huismussen

90 procent van de Nederlanders viert oud en nieuw donderdag en een stukje van de vrijdag in huiselijke kring. Bijna de helft van die thuiszitters kijkt naar een Oudejaarsconference en speelt vervolgens een spelletje. Liedjes die we in de laatste uren van het jaar prima vinden passen zijn – je verwacht het niet – Happy New Year van Abba, Bohemian Rhapsody van Queen en The Final Countdown van Europe.

Miljonair worden

Uiteraard onderzocht de Staatsloterij ook het eigen lotenfenomeen. Bijna 25 procent van de Nederlanders vindt het kopen van een Oudejaarslot een leuke eindejaarstraditie. De hoofdprijs is donderdag 30 miljoen euro en 8 op de 10 lotenbezitters stelt van de prijs een gelukkiger mens te worden. Metro zou graag die andere 2 mensen willen spreken…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.