Laura Romanillos
Laura Romanillos Dossier 5 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Iedereen betaalt mee aan de kist

Het zal je maar gebeuren; verlies je een dierbare, krijg je ook opeens een rekening van een paar duizend euro. In tijden waarin alles makkelijk online gedeeld wordt is een digitale smeekbede voor wat financiële steun op een crowdfundingsite zo aangemaakt. Dat gebeurt dan ook vaak, maar uitvaartondernemers merken er niet veel van.

,,Ik hoor er weinig over’’ zegt Paul Koeslag, voorzitter van de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen. ,,Mensen willen niet etaleren dat ze geen geld hebben voor een uitvaart. En ik denk dat als dat zo is, ze het liever binnen de familie houden en daar vragen om financiële steun.’’

Desalniettemin zijn er in een handomdraai tientallen crowdfundacties voor een uitvaart te vinden. Precieze cijfers zijn er echter niet. Sites als Dreamordonate.com , gofundme.com en doneeractie.nl , die van elke donatie een percentage afsnoepen, reageren niet op contactverzoeken. Wie een tijdje langs de oproepen surft, met titels als ‘Een waardig afscheid voor onze vader’ en ‘Begrafenis voor mijn lieve moeder’ leert dat de teller van veel donatieverzoeken vaak na een paar honderd euro, soms slechts een paar tientjes, blijft steken. Bekende sterfgevallen die breed zijn uitgemeten in de media daargelaten natuurlijk. De vrienden van Orlando Boldewijn, de Haagse jongen die vermoord uit het water werd gevist nadat hij een week vermist was, wilden 33.000 euro ophalen om een knallend afscheid te organiseren. De teller stond uiteindelijk op iets meer dan 38.000. En ook de familie van 23-jarige Nixon uit Boekel haalde het streefbedrag van 10.000 euro makkelijk. Dat hadden ze nodig om het lichaam van hun verongelukte zoon naar West-Papoea te verschepen. Een lang gekoesterde wens van de jongeman kon zo, zij het postuum, toch vervuld worden.

In de praktijk is het ook lastig om een uitvaart te crowdfunden. Iemand overlijdt, en volgens het keurmerk van de uitvaartbranche moeten de nabestaanden binnen 24 uur een overzicht hebben van de kosten die de begrafenis of de crematie met zich meebrengt. Dat is vaak schrikken, want een eenvoudige uitvaart, zonder al te veel toeters en bellen kost al gauw 7500 euro berekenden de budgetadviseurs van het Nibud. Als dan blijkt dat het gewenste bedrag niet bij elkaar gedoneerd is, ligt de overledene al lang en breed onder de grond en stapelen de aanmaningen zich op.

Als het aan Ron Bavelaar, directievoorzitter van uitvaartorganisatie Yarden, ligt, wordt crowdfunding juist vaker ingezet. ,,Het is eigenlijk het oude nabuurschap, waarbij de naaste buren voor de uitvaart zorgen. Dat gebeurt op sommige plekken in Nederland nog zo, maar in het westen weten we soms niet eens wie onze buren zijn. Dan is dit een goed alternatief. Een verzekering voor je uitvaart is natuurlijk nog steeds het beste middel om zeker te weten dat er geen financiële zorgen zijn, maar waarom niet ook een envelopje op de rouwkaart afdrukken? Bij bruiloften vinden we dat envelopje namelijk heel gewoon.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.