Dossier

Camera videoNieuwbouwwoning: vaak letterlijk lot uit de loterij

Foto van 'Joram Bolle'

28 APR 2018

Zeker vijf gele hijskranen steken fel af tegen de strakblauwe lucht. De enige witte wolk komt uit de verderop gelegen kolencentrale van Nuon. Het is één van de eerste warme lentedagen. De bouwvakkers hier in de Houthavens in Amsterdam-West zouden waarschijnlijk liever op een terrasje zitten. Maar ze moeten door. Twee mannen brengen met een verhuislift inbouwapparatuur naar binnen in één van de gloednieuwe appartementencomplexen. Op 1 mei worden de koopwoningen van het project Parkblok opgeleverd.

Darla van Hoorn (30) is één van de nieuwe bewoners. Wat mazzel was wel nodig om hier een woning te bemachtigen. Voor de 130 appartementen waren 2.100 inschrijvers. Loting bepaalde eind 2015 wie er een woning kreeg. Van Hoorn: “Eerst werd ik uitgeloot. Een maand later bleek dat degene die het appartement van mijn voorkeur had gekregen de financiering niet rond kon krijgen.” En dus kon ze alsnog haar tweekamerappartement van 50 vierkante meter krijgen. Voor een prijs die nu bespottelijk lijkt: 158.000 euro. “Ik ben als een gek met m’n hypotheekadviseur gaan bellen,” vertelt Van Hoorn. Ondanks een flexcontract kreeg ze een hypotheek en kon ze haar eerste woning kopen.

Nu huurt ze nog een oud appartement bij de Dam waar regelmatig lekkages zijn. “Eigenlijk zag ik meer in bestaande bouw, in karakteristieke gezellige buurtjes. Maar toen ik dit project voorbij zag komen, ging ik me in nieuwbouw verdiepen. Daar heb je natuurlijk veel minder mankementen in. En ik ben veel bezig met duurzaamheid. Ik krijg bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak.”

Oververhitte markt

Als je denkt dat Van Hoorn al een kleine kans had om haar woning te krijgen, moet je je eens voorstellen hoe het is als je nu als starter een nieuwbouwhuis wilt kopen. In een paar jaar tijd zijn én de prijzen flink gestegen én is er nog meer concurrentie.

Op dit moment kun je in theorie kiezen uit zo’n 14.000 huizen. Dat was het complete nieuwbouwaanbod in Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar. Ongeveer een vijfde van het totale aanbod aan koopwoningen: 73.000, blijkt uit recente cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM).

Veel minder dan een jaar eerder. Toen was er een aanbod van ruim 110.000 koopwoningen. Het opvallende is dat er begin 2017 ook 14.000 nieuwbouwwoningen in het aanbod zaten, wat neerkwam op 12 procent van het totale aanbod. Maar de vraag naar koopwoningen is sinds die tijd niet gedaald. Dat betekent dat er veel meer potentiële kopers voor nieuwbouwhuizen zijn bijgekomen.

Dat valt terug te zien in de prijsontwikkeling. Voor een gemiddeld nieuwbouwhuis betaal je nu 16 procent meer dan vorig jaar. Bij bestaande bouw is de gemiddelde verkoopprijs rond de 10 procent gestegen. Toch kan het soms makkelijker zijn als jongere om een nieuwbouwhuis te krijgen.

Vaste prijs

Dat weet Lauriëtte de Ruiter (27) ook. Ze wilde eind 2015 met haar vriend weg uit het centrum van Rotterdam. “We wilden minder in de drukte wonen, maar ook weer niet te ver van de stad,” zegt De Ruiter. Hun oog viel op het aangrenzende Berkel en Rodenrijs. “De bestaande bouw was daar voor ons niet te betalen. Het was al een periode dat er flink werd overboden.” Vlak naast de Randstadrail, waarmee je in 10 minuten in hartje Rotterdam bent, verrees een nieuwbouwproject. Voor de eerste fase werden ze uitgeloot, voor de tweede ook. Maar drie keer bleek scheepsrecht. Begin 2017 startte de bouw van hun eengezinswoning. De Ruiter: “In februari dit jaar werd de woning opgeleverd. Toen moest er nog een paar weken geklust worden.”

Een groot voordeel van nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw voor jongeren: de prijzen zijn vast. Dus bij nieuwbouw heb je nou net geen last van ouderen met diepere zakken of investeerders die gigantisch overbieden. Nou ja, meestal. Sinds een tijdje zijn er ook verhalen waarbij het startersvoordeel van een vaste prijs voor een nieuwbouwwoning weg is. Eén daarvan is het Amsterdamse project Kade Noord, met ongeveer duizend inschrijvers voor 47 woningen. Ze hadden afhankelijk van het type woning tussen de 185.000 en 320.000 euro moeten kosten. Hádden. Want de ontwikkelaar besloot niet te loten, maar de kandidaten te laten bieden op de nieuwbouwwoningen.

In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn gebeurde hetzelfde. Gemeenten zijn er niet blij mee, net als Vereniging Eigen Huis, een grote belangengroep voor woningkopers. De prijzen lopen bij die projecten op en starters vissen vaak achter het net. Ontwikkelaars zien er weinig problemen in. Het is een wet van vraag en aanbod. En het mag gewoon.

Best passende kandidaat

Je hoeft natuurlijk niet per se een huis te kopen als jongere op de woningmarkt. Maar aan een nieuwbouwhuurhuis komen is niet makkelijker. De huursector bij nieuwbouw is een stuk kleiner dan de koopsector. In 2017 werden in Nederland zo’n 60.000 woningen gebouwd. Daarvan waren er 15.000 bedoeld voor verhuur in de vrije sector, dus met een huurprijs vanaf 711 euro per maand. Makelaars die aangesloten zijn bij de NVM verhuurden in 2017 landelijk 4.000 nieuwbouwwoningen. Qua aantallen klein bier, maar wel 65 procent meer dan een jaar eerder.

Het grootste deel van de nieuw gebouwde woningen is middenhuur - 711 tot 1000 euro per maand. In die prijsklasse is de woningnood ook het hoogst. Maar er zijn grote verschillen tussen steden. In Utrecht was bijvoorbeeld 53 procent van de nieuwbouwwoningen middenhuur, in Amsterdam was dat maar 7 procent. Daar moet volgens de gemeente wel verandering in komen. Van de 50.000 woningen die Amsterdam tot 2025 wil bouwen, moet 40 procent bedoeld zijn voor middenhuur en middeldure koop (tot 250.000 euro). Voor sociale huur is ook 40 procent gereserveerd. De overige 20 procent is voor dure huur en koopwoningen.

Huurwoningen worden net als bij koop via loting toegewezen, maar het kan ook anders. Bij project Pontsteiger in de Amsterdamse Houthavens van ontwikkelaar Bouwinvest staat bijvoorbeeld op de site dat de woningen “worden toegewezen op volgorde van binnenkomst” van het dossier dat een huurder in moet sturen. Aan de andere kant van de stad in het project Cruquius van ontwikkelaar Amvest krijg je een woning als je “de best passende kandidaat” bent. Meer leggen ze niet uit over de toewijzingsprocedure.

Nieuwbouwhuur heeft wel een aantal voordelen ten opzichte van kopen. Voor een huurwoning ga je pas betalen als je er in woont. Bij koop zit je vast aan dubbele lasten. En dat vanaf het begin van de bouw tot aan oplevering. Daarbij liep bij Darla van Hoorn de bouw flinke vertraging op, vertelt ze: “Eigenlijk zou de woning medio 2017 worden opgeleverd, maar dat is dus mei 2018 geworden. Gelukkig is mijn huidige huurwoning niet heel duur, anders was het wel lastig geworden.”

Twee huizen tegelijk

Veel nieuwbouwprojecten hebben last van onzekere opleveringen. Dat maakt het ingewikkeld te plannen wanneer je je eigen huis verkoopt of je huur opzegt. Lauriëtte de Ruiter verhuisde met haar vriend naar een tijdelijke huurwoning in Capelle aan den IJssel. “We woonden in het koopappartement van mijn vriend in Rotterdam. Dat verkocht hij al voordat we ons nieuwbouwhuis hadden gekocht, omdat we niet met twee koophuizen wilden zitten.”

Daarnaast kan het een probleem zijn om klussers in te plannen. Dat heeft ook Karen Visser-Conradi (46) ervaren. Zij kocht met haar man een nieuwbouwhuis in het Zuid-Hollands plaatsje Reeuwijk: “Het is lastig om aannemers op elkaar af te stemmen. Als de vloer nog niet gelegd is, kan bijvoorbeeld de keuken er niet in. Koop je een bestaand huis, dan kan je in stapjes te werk gaan: eerst de badkamer, dan de keuken, dan de muren. Nu is het allemaal tegelijk. We krijgen een hele mooie woning, maar ik denk wel dat dit de laatste keer is dat we een nieuwbouwhuis kopen.”

Darla van Hoorn is ondanks de vertraging van het project en eerdere onzekerheid over de opleverdatum heel blij met haar keuze: “Na oplevering ben ik nog vijf, zes weken zoet. Maar dan heb ik wel een huis dat ik helemaal naar m’n eigen hand heb kunnen zetten.”

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Deze week: de woningmarkt. Hoe lastig is het om je eerste huis te kopen? En hoe ver ga je om woonruimte te vinden?

BEKIJK OOK


  Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

  Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

  Foto van 'Merel Driessen'

  12 SEP 2018

  Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

  Veel verschillende prijzen

  Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


  Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

  „Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

  Foto van 'Merel Driessen'

  12 SEP 2018

  De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

  Twee bruiloften en een grote mond

  Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


  Ja, ik wil... Een weddingplanner!

  Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

  Foto van 'Iris Hermans'

  12 SEP 2018

  De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

  De weddingplanner in actie

  James Bond wél gedaan


  'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

  Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

  Foto van 'Kyrie Stuij'

  12 SEP 2018

  De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

  Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

  Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


  Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

  Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

  Foto van 'Iris Hermans'

  12 SEP 2018

  Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

  Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

  Broederschap


  Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

  Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

  Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  12 SEP 2018

  Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

  Martijn & Merel

  Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


  10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

  10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

  Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

  In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

  12 SEP 2018

  De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

  1 Onvergetelijk

  Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


  Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

  16 supertoffe plekken om te trouwen

  In samenwerking met Toptrouwlocaties

  12 SEP 2018

  Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

  Green Village

  Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


  ‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

  ‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

  Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

  In samenwerking met Weddings

  12 SEP 2018

  Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

  Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

  Nieuwste trends


  Likeability of6

  De fabels en feiten over zonnebrandcrême

  Foto ter illustratie. / Colourbox

  Foto van 'Daisy Heyer'

  14 JUL 2018

  zonnebrand

  Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

  Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


  likelove
  user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

  Likeability of5

  Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

  Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

  Foto van 'Daisy Heyer'

  14 JUL 2018

  zonnebrand

  Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


  like
  user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

  8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

  Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

  Foto van 'Daisy Heyer'

  14 JUL 2018

  Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

  1. Het is héél warm

  Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


  Likeability of3

  Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

  Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

  Foto van 'Daisy Heyer'

  14 JUL 2018

  Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

  Doodnormaal

  Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


  sad
  user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

  Likeability of6

  Achter de strandschermen van Zandvoort

  Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

  Foto van 'Iris Hermans'

  6 JUL 2018

  Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

  De mensen erachter


  likelove
  user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

  Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

  Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

  Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  6 JUL 2018

  Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

  Utrecht en Schiedam

  In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


  Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

  Foto van 'Metro'

  6 JUL 2018

  Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

  door Thomas Heerma van Voss

  Sport


  Red Bull Summer vol met to do-avonturen

  Red Bull Summer vol met to do-avonturen

  De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

  Foto van 'Erik Jonk'

  6 JUL 2018

  Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

  Doe-avonturen

  We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


  Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

  Foto van 'Johan van Boven'

  6 JUL 2018

  Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

  Traveller cheque vs creditcard

  Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


  'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

  Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  6 JUL 2018

  Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

  Hoe het dus niet moet

  Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!