Dossier

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Camera videoPiepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Illustratie: Eefje Savelkoul

Foto van 'Erik Jonk'

18 MRT 2018

Het beeld van gemeenteraadsleden? Grijze mannen en dames op respectabele leeftijd. Echter, er is hoop op aanwas. Metro ging op zoek naar kandidaatraadsleden van ’max’ 20 jaar, waarop woensdag kan worden gestemd. In no-time hadden we er 21 gevonden, dus waarschijnlijk zijn er nog veel meer enthousiastelingen. Niet allemaal kunnen deze 21 onder de 21 de gemeenteraad in, want 18 jaar is de minimum leeftijd. Maar een partijtje gemotiveerd dat ze zijn... We presenteren de politici van de toekomst in vier delen, dagelijks om 13.00 uur.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Debbie van Dijk.

‘De mens, niet het grote geld’

Naam: Debbie van Dijk. Leeftijd: 20 . Opleiding: politicologie. Verkiesbaar voor:. SP, Den Haag. Plek: 4

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Voor mij is het belangrijk dat volksvertegenwoordigers in de Haagse gemeenteraad weten wat er onder de mensen speelt. Mensen zouden niet alleen inspraak moeten hebben nádat de besluiten zijn genomen. Jongeren moeten daarnaast beter vertegenwoordigd worden. Wij pleiten nog altijd voor de herinvoering van de studiefinanciering, kappen met het uitdelen van flexcontracten en het aanpakken van het tekort aan woningen. Op deze manier kunnen jongeren weer een toekomst opbouwen en hier ga ik voor strijden.

Waarom heb je voor de SP gekozen?

Ik heb een hekel aan onrecht en helaas zie ik dat nog té vaak in de politiek. Zo moeten studenten zich in de schulden steken om te kunnen studeren, terwijl multinationals belastingcadeautjes krijgen. Er wordt bezuinigd op de zorg, terwijl directeuren van zorginstellingen er alleen maar op vóóruitgaan. Bij de SP strijden we elke dag samen met mensen voor een Nederland waarin de mens centraal staat, in plaats van het grote geld.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Op dit moment is er een tekort van tweeduizend studentenwoningen in Den Haag. Dit leidt ertoe dat huisjesmelkers vrij spel hebben. Deze huisjesmelkers vragen vaak té veel huur, maar plegen ook slecht onderhoud aan de woning en vragen illegale bemiddelingskosten. Als de gemeente Den Haag zich wil profileren als studentenstad, moet er simpelweg genoeg woonruimte zijn. Het bouwen van genoeg woningen voor studenten en jongeren in de stad moet dus per direct gebeuren.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Hendrik Wakker.

‘Land verkwanseld door linkse elite’

Naam: Hendrik Wakker. Leeftijd: 20. Opleiding: bedrijfskunde MER / master bestuurskunde. Verkiesbaar voor: PVV, Urk. Plek: 1 (enige kandidaat)

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

De mensen uit Urk die landelijk PVV stemmen verdienen ook een stem in de gemeenteraad. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat wij naast die groep er ook zijn voor de groep Urkers die zich door de andere partijen uit de gemeenteraad niet vertegenwoordigd voelt, maar bijvoorbeeld ook voor een hele grote groep jongeren die sympathie heeft voor de Partij Voor de Vrijheid. Deze groepen wil ik namens de PVV vertegenwoordigen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Waarom heb je voor de PVV gekozen?

De Partij Voor de Vrijheid benoemt de problemen die in Nederland spelen en die zich in de afgelopen jaren steeds verder zijn gaan ontwikkelen. Op dit moment zie ik Nederland verkwanseld worden door de linkse elite en de alsmaar aanhoudende immigratiestroom die ons opgelegd wordt door de ten dode opgeschreven Europese Unie.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Wanneer ik naar de punten kijk waarop de PVV landelijk haar aandacht vestigt, dan hebben we het in de gemeente Urk nog behoorlijk goed. Wij hebben daarom een programma opgesteld waarin we vooral lokale aandachtspunten hebben verwerkt. Ik kan dus niet echt een specifiek voorbeeld noemen aangezien we de komende vier jaar onze best gaan doen om alle doelen die we in ons programma verwerkt hebben te bewerkstelligen.  Wat ik wel wil benoemen (maar dat is meer persoonlijk) is dat ik sowieso wil proberen om het vertrouwen van de burger in de politiek terug te winnen en de jongeren meer te betrekken bij de lokale politiek. Dit probeer ik door actief gebruik te maken van de sociale media en open te staan voor ideeën, maar ook voor zorgen die burgers aandragen of uiten.

Moeder en dochter

Feline van Doorn (aflevering 4) staat samen met haar moeder Winnie Hofland op de kandidatenlijst van PvdA Barendrecht. Metro zocht hen op.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Hanneke Schuurman.

‘Ambassadeur voor jong en oud’

Naam: Hanneke Schuurman. Leeftijd: 20. Opleiding: juridisch medewerker (mbo). Verkiesbaar voor: 50PLUS, Hardenberg. Plek: 4

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Sinds 2012 volg ik de gemeenteraad op de voet, samen met mijn vader Gijs Schuurman, om wat ervaring op te doen. Jammer genoeg was ik op dat moment met 16 jaar te jong om mijzelf verkiesbaar te stellen. Graag wil ik mij inzetten voor de mooie gemeente Hardenberg en haar inwoners.

Waarom heb je voor 50PLUS gekozen?

Het landelijke verkiezingsprogramma gaf vooral de doorslag om mij bij 50PLUS aan te sluiten. Niet alleen richt deze partij zich op ouderen, maar ook op jongeren. Denk daarbij aan goed onderwijs, huisvesting voor jongeren, goede verbinding met het openbaar vervoer en het standpunt tegen het leenstelsel. 50PLUS is er voor 50-plussers, maar ook voor iedereen die dat hoopt te worden. Ik zie mij zelf dan in een ambassadeursrol tussen jong en oud.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Er moet meer aandacht worden geschonken aan de parkeerproblematiek bij scholen. Vooral bij basisscholen waar leerlingen met de auto worden gebracht en gehaald.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Wahine Wisse.

‘Al jong ervaring opdoen’

Naam: Wahine Wisse. Leeftijd: 15. Opleiding: 5 havo. Verkiesbaar voor: CDA, Reimerswaal. Plek: 7

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Politiek heeft erg mijn interesse. Hoe eerder ik ermee begin, hoe meer ervaring ik kan opdoen! Ook kan ik door in de gemeenteraad te zitten mijn steentje bijdragen aan de samenleving.

Waarom heb je voor het CDA gekozen?

Ik ben het eens met de standpunten van de partij en voel me er erg thuis. Het CDA is erg sociaal ingesteld en dat ben ik zelf ook!

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Mensen begeleiden bij het vinden van een baan is en vind ik één van de belangrijkste dingen.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Floris de Boer.

In groep 8 volgde ik de verkiezingen al’

Naam: Floris de Boer. Leeftijd: 19. Opleiding: vwo afgerond, start in september met algemene sociale wetenschappen (UvA). Verkiesbaar voor: Hart voor Langedijk-D66, Langedijk. Plek: 1

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Politiek heeft mij van jongs af aan al aangesproken. In groep 8 was ik al bezig met het volgen van verkiezingen, samen met mijn tante. Naast dat ik het gewoon heel leuk vind, is het belangrijk dat de lokale politiek meer moet doen aan participatie met burgers. Daar waar lokale politiek voor bedoeld is: de overheid dichter bij de inwoners te brengen, komt niet tot uiting.

Waarom heb je voor Hart voor Langedijk-D66 gekozen?

D66 is in mijn ogen de partij die het beste de jongeren zou kunnen vertegenwoordigen. Als je kijkt naar de historie, zie je vooral een partij die écht wat wil bereiken en tegen de stroming in gaat. Dat past bij mijn idealen en mijn karakter. Daarnaast staat Hart voor Langedijk-D66 voor een kleine en krachtige gemeente die middenin de samenleving staat.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

De kloof tussen jongeren en de politiek. De ver-van-mijn-bedshow veranderen naar actieve participatie. Daarnaast wil ik het dorpse karakter wat Langedijk heeft versterken. We zijn een unieke gemeente met een unieke historie. Het zou zonde zijn als dat verloren gaat.


Dit was een weekend waar je u tegen zegt!

Essaouira, waar je op het strand op een kameel kunt chillen en even verderop heel goed kunt feesten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

28 OKT 2019

Marrakech blijft een populaire bestemming voor een stedentrip, maar waarom zou je - als je er toch al bent - niet ook een korte trip naar het strandplaatsje Essaouira maken? Het is goedkoper en rustiger dan Marrakech en er is genoeg te doen. Metro geeft 5 tips voor jouw stedentrip naar de prachtige badplaats. 

1. Het ligt aan het strand

Essaouira is een kustplaats en het strand is serieus de moeite waard. De boulevard aan de blauwe zee is lang en gezellig: kinderen zijn aan het spelen, mensen liggen te zonnebaden, er wordt volop geskateboard en gevoetbald en aan de andere kant van de boulevard zijn er tal van gezellige restaurantjes waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt doen. Maar nog leuker aan het feit dat de plek aan het strand ligt is het bijkomende feit dat de golven zéér geschikt zijn voor watersport.


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.