Erik Jonk
Erik Jonk Dossier 18 mrt 2018
Leestijd: 6 minuten

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)

Het beeld van gemeenteraadsleden? Grijze mannen en dames op respectabele leeftijd. Echter, er is hoop op aanwas. Metro ging op zoek naar kandidaatraadsleden van ’max’ 20 jaar, waarop woensdag kan worden gestemd. In no-time hadden we er 21 gevonden, dus waarschijnlijk zijn er nog veel meer enthousiastelingen. Niet allemaal kunnen deze 21 onder de 21 de gemeenteraad in, want 18 jaar is de minimum leeftijd. Maar een partijtje gemotiveerd dat ze zijn… We presenteren de politici van de toekomst in vier delen, dagelijks om 13.00 uur.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)
Debbie van Dijk.

‘De mens, niet het grote geld’

Naam: Debbie van Dijk. Leeftijd: 20 . Opleiding: politicologie. Verkiesbaar voor:. SP, Den Haag. Plek: 4

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Voor mij is het belangrijk dat volksvertegenwoordigers in de Haagse gemeenteraad weten wat er onder de mensen speelt. Mensen zouden niet alleen inspraak moeten hebben nádat de besluiten zijn genomen. Jongeren moeten daarnaast beter vertegenwoordigd worden. Wij pleiten nog altijd voor de herinvoering van de studiefinanciering, kappen met het uitdelen van flexcontracten en het aanpakken van het tekort aan woningen. Op deze manier kunnen jongeren weer een toekomst opbouwen en hier ga ik voor strijden.

Waarom heb je voor de SP gekozen?

Ik heb een hekel aan onrecht en helaas zie ik dat nog té vaak in de politiek. Zo moeten studenten zich in de schulden steken om te kunnen studeren, terwijl multinationals belastingcadeautjes krijgen. Er wordt bezuinigd op de zorg, terwijl directeuren van zorginstellingen er alleen maar op vóóruitgaan. Bij de SP strijden we elke dag samen met mensen voor een Nederland waarin de mens centraal staat, in plaats van het grote geld.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Op dit moment is er een tekort van tweeduizend studentenwoningen in Den Haag. Dit leidt ertoe dat huisjesmelkers vrij spel hebben. Deze huisjesmelkers vragen vaak té veel huur, maar plegen ook slecht onderhoud aan de woning en vragen illegale bemiddelingskosten. Als de gemeente Den Haag zich wil profileren als studentenstad, moet er simpelweg genoeg woonruimte zijn. Het bouwen van genoeg woningen voor studenten en jongeren in de stad moet dus per direct gebeuren.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)
Hendrik Wakker.

‘Land verkwanseld door linkse elite’

Naam: Hendrik Wakker. Leeftijd: 20. Opleiding: bedrijfskunde MER / master bestuurskunde. Verkiesbaar voor: PVV, Urk. Plek: 1 (enige kandidaat)

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

De mensen uit Urk die landelijk PVV stemmen verdienen ook een stem in de gemeenteraad. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat wij naast die groep er ook zijn voor de groep Urkers die zich door de andere partijen uit de gemeenteraad niet vertegenwoordigd voelt, maar bijvoorbeeld ook voor een hele grote groep jongeren die sympathie heeft voor de Partij Voor de Vrijheid. Deze groepen wil ik namens de PVV vertegenwoordigen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Waarom heb je voor de PVV gekozen?

De Partij Voor de Vrijheid benoemt de problemen die in Nederland spelen en die zich in de afgelopen jaren steeds verder zijn gaan ontwikkelen. Op dit moment zie ik Nederland verkwanseld worden door de linkse elite en de alsmaar aanhoudende immigratiestroom die ons opgelegd wordt door de ten dode opgeschreven Europese Unie.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Wanneer ik naar de punten kijk waarop de PVV landelijk haar aandacht vestigt, dan hebben we het in de gemeente Urk nog behoorlijk goed. Wij hebben daarom een programma opgesteld waarin we vooral lokale aandachtspunten hebben verwerkt. Ik kan dus niet echt een specifiek voorbeeld noemen aangezien we de komende vier jaar onze best gaan doen om alle doelen die we in ons programma verwerkt hebben te bewerkstelligen.  Wat ik wel wil benoemen (maar dat is meer persoonlijk) is dat ik sowieso wil proberen om het vertrouwen van de burger in de politiek terug te winnen en de jongeren meer te betrekken bij de lokale politiek. Dit probeer ik door actief gebruik te maken van de sociale media en open te staan voor ideeën, maar ook voor zorgen die burgers aandragen of uiten.

Moeder en dochter

Feline van Doorn (aflevering 4) staat samen met haar moeder Winnie Hofland op de kandidatenlijst van PvdA Barendrecht. Metro zocht hen op.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)
Hanneke Schuurman.

‘Ambassadeur voor jong en oud’

Naam: Hanneke Schuurman. Leeftijd: 20. Opleiding: juridisch medewerker (mbo). Verkiesbaar voor: 50PLUS, Hardenberg. Plek: 4

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Sinds 2012 volg ik de gemeenteraad op de voet, samen met mijn vader Gijs Schuurman, om wat ervaring op te doen. Jammer genoeg was ik op dat moment met 16 jaar te jong om mijzelf verkiesbaar te stellen. Graag wil ik mij inzetten voor de mooie gemeente Hardenberg en haar inwoners.

Waarom heb je voor 50PLUS gekozen?

Het landelijke verkiezingsprogramma gaf vooral de doorslag om mij bij 50PLUS aan te sluiten. Niet alleen richt deze partij zich op ouderen, maar ook op jongeren. Denk daarbij aan goed onderwijs, huisvesting voor jongeren, goede verbinding met het openbaar vervoer en het standpunt tegen het leenstelsel. 50PLUS is er voor 50-plussers, maar ook voor iedereen die dat hoopt te worden. Ik zie mij zelf dan in een ambassadeursrol tussen jong en oud.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Er moet meer aandacht worden geschonken aan de parkeerproblematiek bij scholen. Vooral bij basisscholen waar leerlingen met de auto worden gebracht en gehaald.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)
Wahine Wisse.

‘Al jong ervaring opdoen’

Naam: Wahine Wisse. Leeftijd: 15. Opleiding: 5 havo. Verkiesbaar voor: CDA, Reimerswaal. Plek: 7

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Politiek heeft erg mijn interesse. Hoe eerder ik ermee begin, hoe meer ervaring ik kan opdoen! Ook kan ik door in de gemeenteraad te zitten mijn steentje bijdragen aan de samenleving.

Waarom heb je voor het CDA gekozen?

Ik ben het eens met de standpunten van de partij en voel me er erg thuis. Het CDA is erg sociaal ingesteld en dat ben ik zelf ook!

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Mensen begeleiden bij het vinden van een baan is en vind ik één van de belangrijkste dingen.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 2)
Floris de Boer.

In groep 8 volgde ik de verkiezingen al’

Naam: Floris de Boer. Leeftijd: 19. Opleiding: vwo afgerond, start in september met algemene sociale wetenschappen (UvA). Verkiesbaar voor: Hart voor Langedijk-D66, Langedijk. Plek: 1

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Politiek heeft mij van jongs af aan al aangesproken. In groep 8 was ik al bezig met het volgen van verkiezingen, samen met mijn tante. Naast dat ik het gewoon heel leuk vind, is het belangrijk dat de lokale politiek meer moet doen aan participatie met burgers. Daar waar lokale politiek voor bedoeld is: de overheid dichter bij de inwoners te brengen, komt niet tot uiting.

Waarom heb je voor Hart voor Langedijk-D66 gekozen?

D66 is in mijn ogen de partij die het beste de jongeren zou kunnen vertegenwoordigen. Als je kijkt naar de historie, zie je vooral een partij die écht wat wil bereiken en tegen de stroming in gaat. Dat past bij mijn idealen en mijn karakter. Daarnaast staat Hart voor Langedijk-D66 voor een kleine en krachtige gemeente die middenin de samenleving staat.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

De kloof tussen jongeren en de politiek. De ver-van-mijn-bedshow veranderen naar actieve participatie. Daarnaast wil ik het dorpse karakter wat Langedijk heeft versterken. We zijn een unieke gemeente met een unieke historie. Het zou zonde zijn als dat verloren gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.