Dossier

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)

Camera videoPiepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)

Illustratie: Eefje Savelkoul

Foto van 'Erik Jonk'

17 MRT 2018

Het beeld van gemeenteraadsleden? Grijze mannen en dames op respectabele leeftijd. Echter, er is hoop op aanwas. Metro ging op zoek naar kandidaatraadsleden van ’max’ 20 jaar, waarop woensdag kan worden gestemd. In no-time hadden we er 21 gevonden, dus waarschijnlijk zijn er nog veel meer enthousiastelingen. Niet allemaal kunnen deze 21 onder de 21 de gemeenteraad in, want 18 jaar is de minimum leeftijd. Maar een partijtje gemotiveerd dat ze zijn... We presenteren de politici van de toekomst in vier delen, dagelijks om 13.00 uur.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)

Floris Roggekamp.

‘Mopperen? Ik kies voor doen’

Naam: Floris Roggekamp. Leeftijd: 17. Opleiding: havo. Verkiesbaar voor: VVD, Dordrecht. Plek: 15

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Ik woon heel mijn leven, inmiddels al 17 jaar, in Dordrecht. Ik weet uit eigen ervaring wat er mooi is aan onze stad en wat er beter kan. Waarom zou ik dan niet mee kunnen doen in de gemeenteraad? Er zijn al te veel mensen die alleen maar aan de zijlijn staan te mopperen. Ik kies voor doen!

Waarom waarom heb je voor de VVD gekozen?

Ik heb gekozen voor de VVD vanwege vrijheid. Iedereen moet zelf kunnen beslissen hoe en wat je wilt doen met je leven. Ik hoef geen overheid die alles voor me gaat bepalen. Oké, sommige dingen zoals de politie of de zorg kunnen niet anders dan door de overheid geregeld worden, maar ze hoeven voor mij niet te bepalen wat ik met mijn toekomst ga doen. Daarom ben ik lid geworden van de VVD.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Dordrecht is een fantastisch mooie stad, kom maar eens kijken! Maar het is hier soms echt te stil. Jongeren trekken daardoor weg. Ik wil dat Dordrecht levendiger wordt. Er moet meer ruimte komen voor leuke winkels, uitgaansgelegenheden en gezellige terrasjes. Winkelstraten opknappen, minder beperkingen door de gemeente op openingstijden en meer terrasvergunningen. Dat gaat niet vanzelf, daar moet je wat voor doen. Ik kies voor doen.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)

Dagmar Doorn.

‘Inzet voor treinstation Huizen’

Naam: Dagmar Doorn. Leeftijd: 18 (op 21 maart!). Opleiding: vwo. Verkiesbaar voor: ChristenUnie, Huizen. Plek: 13

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

De gemeenteraad beslist over onderwerpen die heel belangrijk zijn, ondanks dat het soms natuurlijk een beetje saai lijkt. Deze onderwerpen hebben juist invloed op mijn directe leefomgeving en zijn daarom belangrijk en interessant. Als ik mijn Vwo-diploma heb, wil ik politicologie studeren. De lokale politiek is een veilige omgeving om alvast ervaring op te doen, of ik nou in de gemeenteraad zit of niet.

Waarom heb je voor de ChristenUnie gekozen?

Ik heb gekozen voor de ChristenUnie omdat ik geloof dat ik bij de ChristenUnie het meest voor mijn omgeving kan betekenen. De ChristenUnie is niet alleen een partij voor christenen, maar juist ook voor niet-christenen. Kijk bijvoorbeeld naar de kernwaarden: een dienstbare samenleving, geloofsvrijheid en een waardig leven. Dit zijn waarden die voor iedere Nederlander een mooi streven zijn.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Huizen heeft nog geen treinstation! Dit is een grote ergernis, dus dit vind ik erg belangrijk. Daarnaast zou het fijn zijn als er meer betaalbare huisvesting voor jongeren is. Bijvoorbeeld door duurzame tiny houses te plaatsen. Betaalbare huisvesting kan ook door middel van gemixte wooncomplexen met jong en oud, waar de jongeren de ouderen kunnen helpen. Ten derde hoop ik dat Huizen veiliger wordt. Als jong meisje van (nu nog) 17 bemerk je onveilige plekken veel sneller.

Moeder en dochter

Feline van Doorn (aflevering 4) staat samen met haar moeder Winnie Hofland op de kandidatenlijst van PvdA Barendrecht. Metro zocht hen op.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)

Wietse Dijck.

‘Zorgen om positie jongeren’

Naam: Wietse Dijck. Leeftijd: 17. Opleiding: gymnasium. Verkiesbaar voor: PvdA, Dongen. Plek: 6

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Binnen onze samenleving heeft iedere burger rechten en plichten. Mijn ouders hebben mij altijd meegegeven dat het mijn plicht is mijn talenten in te zetten in het belang van de maatschappij. Ik ben mondig, kritisch en nooit bang mijn mening te delen. Wel vind ik het erg belangrijk om juist ook goed te luisteren, in plaats van alleen te vertellen. Volksvertegenwoordiger zijn is mijn manier waarop ik mij kan inzetten voor anderen.

Waarom heb je voor de PvdA gekozen?

Iedereen die zich op politiek vlak gaat oriënteren vraagt zich hetzelfde af: waar sta ik voor? Ik vind het belangrijk dat we leven in een maatschappij gebaseerd op eerlijkheid. Ik geniet een gymnasiumopleiding, mijn ouders kunnen mijn studie grotendeels betalen. Ik heb zeker geen reden tot klagen dus. Des te pijnlijker vind ik het echter om te zien dat er leeftijdsgenoten zijn die dat geluk niet hebben, maar die ook recht hebben op ook zo’n goed vooruitzicht. De PvdA is voor mij altijd de partij geweest die dat principe deelt.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

In de vergrijzende samenleving van vandaag, maak ik mij ernstig zorgen om de positie van de jongeren in de samenleving van morgen. De druk op mijn generatie zal in de toekomst steeds verder stijgen. Daarom wil ik zorgen voor meer starters- en eenpersoonswoningen in de gemeente. Ook pleit ik voor een mbo-opleiding in Dongen, zodat vele jongeren niet meer naar naburige steden hoeven te reizen.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)

Ruben Claus.

‘Jeugd met ouderen verbinden’

Naam: Ruben Claus. Leeftijd: 17. Opleiding: juridisch administratief dienstverlener. Verkiesbaar voor: CDA, Brunssum. Plek: 15

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Omdat ik vind dat de jongeren best een maatschappelijke bijdrage mogen leveren binnen Brunssum. Daarnaast wil ik als jongere zoveel mogelijk kennis opdoen om mijn ambities binnen de politiek waar te maken.

Waarom waarom heb je voor het CDA gekozen?

Ik heb voor het CDA gekozen omdat het een partij is die mijn normen en waarden ook belangrijk vindt. Het CDA komt voor de normale mens op, ongeacht opleiding afkomst en religie. Daarnaast is het ook een partij die familie en gezin nog altijd ziet als een hoeksteen van de samenleving.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Per direct wil ik de jeugd met de ouderen verbinden. Ik wil me inzetten voor faciliteiten voor de jeugd. Denk hierbij aan fatsoenlijke scholen, behoud van de bibliotheek en fatsoenlijke uitgaansgelegenheid (waar iedereen zich veilig kan voelen). Daarnaast is het ook belangrijk om de jeugd een toekomst te geven, in de zin van meer bedrijven die banen opleveren. Daardoor trekken er meer jongeren naar Brunssum en wordt de vergrijzing tegengegaan.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)

Maartje Roelofs.

‘Geweldig om betrokken te zijn’

Naam: Maartje Roelofs. Leeftijd: 20. Opleiding: hbo Rechten. Verkiesbaar voor: VVD, Cuijk. Plek: 1

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

De politiek heeft mij altijd al aangesproken en ik vind het geweldig om op deze manier betrokken te zijn. Daarnaast moet de gemeenteraad een afspiegeling van de samenleving zijn.

Waarom waarom heb je voor de VVD gekozen?

Ik voel mij bij de VVD het meeste thuis. Het gedachtegoed, de mensen en de rol van de partij in het openbaar bestuur spreken mij erg aan.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Ik wil graag de faciliteiten op het gebied van sport aanpakken. Ook wil ik graag dat jongeren zich gehoord en gewenst voelen in de gemeente.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)

Tom de Nooijer

‘Jongeren bereiken met vlog’

Naam: Tom de Nooijer. Leeftijd: 17. Opleiding: vwo. Verkiesbaar voor: SGP, Oldebroek. Plek: 5

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Ik ben al sinds mijn vijftiende actief bij de SGP(-jongeren). Ik ben enorm blij met het vertrouwen dat ik heb gekregen, om op deze hoge en verkiesbare plaats te mogen staan. Ik hou van het politieke spel en vind het enorm belangrijk. De lokale overheid heeft steeds meer te zeggen, bijvoorbeeld over de ruimtelijke indeling van de gemeente. Daarnaast wil ik graag, onder meer met vloggen, de jongeren betrekken bij alle politieke ontwikkelingen.

Waarom waarom heb je voor de SGP gekozen?

De SGP is een conservatief-rechtse, maar bovenal een christelijke partij. We willen in ons politiek handelen uitgaan van de Bijbel. Dit geeft politiek actief zijn een extra dimensie. Toen ik koos voor de SGP keek ik vooral naar landelijke thema’s, waarbij immigratie, integratie en islam voor mij de doorslag gaven. Lokaal onderscheidt de SGP zich van de rest, bijvoorbeeld door te focussen op ons buitengebied. Wij hebben aandacht voor onze agrariërs, die soms vergeten worden.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Om de jongeren naar de stembus te krijgen, hebben we vanuit SGP-jongeren een eigen lokale jongerencampagne gelanceerd. Ik ben jongerenkandidaat en we hebben vijf eigen jongerenspeerpunten opgesteld waarvoor ik me inzet. Eén daarvan is dat ik wil dat de gemeente meetings gaat organiseren waar WhattsApp-buurtgroepen tips en tricks kunnen uitwisselen met de wijkagent en elkaar. Op die manier houd je de buurten veilig met behulp van nieuwe mogelijkheden.


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!