Dossier

Likeability of5

Nederland door de ogen van rijke toeristen

Foto van 'metronieuws'

24 MRT 2018

Pasen luidt traditiegetrouw het nieuwe toeristische seizoen in. Het toerisme in ons land groeit harder dan in andere EU-landen (CBS). Maar wat trekt die buitenlanders en hoe zien ze ons? Nu eens geen verhaal over busladingen Chinezen maar een insidersverslag van Caspar Naber, een privégids annex chauffeur voor rijke wereldontdekkers.

,,Kunnen we eerst gaan shoppen want daar hebben we nog geen tijd voor gehad”, vraagt een van de Amerikaanse dames op de achterbank schaterend. Ik heb de New Yorkse van een jaar of dertig - hippe zonnebril en designerkleding - en drie vriendinnen net opgehaald van Schiphol. Na een cruise van tien dagen in het Middellandse Zeegebied ‘doen’ ze nu in twee dagen Nederland. Op het programma van de eerste dag staan onder andere het Rijks- en Van Goghmuseum, de Keukenhof, een Delfts blauw aardewerkfabriek, Rotterdam en Kinderdijk.

Koopgraag

In de veronderstelling dat mijn pax – jargon voor passagiers -   kleding willen kopen, noem ik een aantal opties. De vrouwen beginnen te schateren. ,,Nee we willen écht shoppen, leuke hebbedingetjes voor thuis”, klinkt het in koor.

Om een lang verhaal kort te maken: eentje kocht in de Delfts blauwe aardewerkfabriek voor 3.500 euro de grootste en duurste vaas uit de collectie, de andere drie hielden het bij kleiner beschilderd porselein ter waarde van zo’n 1.000 euro.

‘Laat het maar verschepen naar dit adres”, zeiden ze na het trekken van de creditcards alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Een uitzondering? Nee hoor. Vrijwel alle buitenlandse gasten kopen er driftig op los. Van typische toeristenspullen zoals Delfts blauw aardewerk, tulpenbollen, klompsloffen met koeienopdruk, stroopwafels, chocoladebonbons, vacuümverpakte kaas en kaasschaven tot kasjmier sjaaltjes, kunst(boeken), sieraden en zilveren bestek.

Klant is koning

Afwijken van het programma is ook vaste prik. Toeristen in dit marktsegment boeken weliswaar een vooraf ingekleurde trip maar betalen voor een auto met chauffeur annex gids die hen zoveel mogelijk pampert en geeft wat ze willen. Dat leidt soms tot verrassende situaties.

Zo reageerde een familie uit Hong Kong – vader, moeder en hun in Oxford studerende zoon en dochter – als door een wesp gestoken toen ik hen tijdens het uitrijden van de Amsterdamse binnenstad wees op de voormalige Heineken Brouwerij. ,,Wat? Is Heineken Nederlands? Wij dachten Duits”, zei de zoon geschrokken. Hij wilde alles weten van een brouwerijbezoek en zei na een spoedoverleg in het Kantonees met zijn ouders en zus: ,,Laat die Delfts blauwe aardewerkfabriek na de Keukenhof maar vallen. Wij willen naar de Heineken Experience.”

De meeste buitenlanders op de achterbank – ze zitten nooit naast de chauffeur - komen uit de Verenigde Staten en Azië (vooral Hong Kong). Hoogopgeleide en bemiddelde dertigers, veertigers, vijftigers en zestigers - al dan niet met kinderen – die meermaals per jaar de wereld over vliegen en naast onze toeristische trekpleisters ook het ‘echte’ Nederland willen ontdekken.

Strijd tegen het water

Te beginnen met tastbare voorbeelden van onze strijd tegen het water, zoals de Afsluitdijk en de stormvloedkeringen. Want dat we in een groot deel van het land onder zeeniveau leven maar desondanks droge voeten houden, daar begrijpen ze he-le-maal niks van. Om hen te laten ervaren hoe dat er in de praktijk uitziet, rijden we vaak naar de molenviergang in Aarlanderveen (vier windmolens op rij die het water telkens 1.25 meter hoger pompen en zo afvoeren naar de Oude Rijn) of de Etersheimer Braakmolen bij Oosthuizen tussen Hoorn en Purmerend. Molen de Breek (genoemd naar dijkdoorbraak) staat op het laagste punt van Noord-Holland: - 6,6 meter onder NAP. Pax kunnen deze molen van binnen bekijken. De benepen woonruimte met oud-Hollands interieur levert telkens vele oh’s en ah’s op. De petieterige bedsteden waarin de bewoners zittend sliepen – mensen waren vroeger kleiner en geloofden dat het bloed bij liggend slapen naar je hoofd liep waardoor je misschien nooit meer wakker zou worden – ontlokken de buitenlandse bezoekers vaak kreten van ongeloof.

Als ze vanaf de nabijgelegen dijk rond het Markermeer naar de veel lagere polder kijken, is hun plaatje compleet en komen de vragen los over overstromingen in verleden en toekomst. ‘Wat doen jullie als de zeespiegel stijgt door de opwarming van de aarde’, is de meest gestelde vraag na mijn lesje over de overstromingsgeschiedenis van ons land.

Vragen

Het is een van vele vragen waarop de toeristen een antwoord verwachten. Want ze hebben immers een privétour geboekt. ‘Waarom rijden hier zo weinig pick-ups’, ‘wat voor asfalt gebruiken jullie’, ‘wat groeit er in die kassen’, ‘wat voor vogel vliegt daar’, ‘hoe zit het met jullie pensioenstelsel en gezondheidszorg’, ‘waarom zijn er in Nederland nog geen terroristische aanslagen geweest zoals in België en Frankrijk’, ‘hoeveel macht heeft jullie koning’, ‘wat voor regering heeft Nederland’, ‘wat vinden de Nederlanders van Trump’ en ‘hoe zien jullie de verhouding tussen China en Hong Kong’.

Het beantwoorden van laatstgenoemde vragen is altijd een kwestie van aftasten. Zijn de vragenstellers voor of tegen de Amerikaanse president of de leider van Hong Kong? Geef je ook je persoonlijke mening en, zo ja, hoe ver ga je daarin? Nederlanders staan wereldwijd bekend om hun directheid maar onze open manier van communiceren roept veel vragen op bij buitenlanders, blijkt. ‘We hebben gehoord dat jullie niet van hiërarchie houden en alles kunnen zeggen tegen je baas. Is dat zo en word je dan niet ontslagen?’, klinkt het vaak vol ongeloof.

Gek

De vele fietsers roepen ook steevast verbazing (en ontzetting) op. ‘OMG, waarom zitten jullie allemaal zonder helm en in gewone kleding op de fiets’ en ‘hoe vaak zijn er aanrijdingen tussen auto’s en fietsers en tussen fietsers onderling’, klinkt het telkens weer. Ouderen op e-bikes vinden ze ook gek: ‘waarom nemen die mensen niet gewoon de auto als ze snel vooruit willen komen zonder moe te worden’.

Zo mogelijk nog gekker vinden de rijke wereldontdekkers de vele woningen met grote woonkamerramen en daarachter vensterbanken vol spullen, vaak in symmetrie. Volstrekt onbegrijpelijk vinden ze het dat zoveel mensen ’s avonds de gordijnen niet dicht doen want dat trekt in hun ogen criminelen aan. De keurig onderhouden tuinen vol kleur – hoe klein ook – en de vele leilindes zijn regelmatig aanleiding voor ongeplande fotostops.

Roots

Tijdens het ontdekken van het ‘echte’ Nederland willen de pax ook steevast typisch Nederlandse gerechten proeven. Qua snacks geen probleem dankzij onder andere onze bitterballen, ossenworst, haring en kibbeling. De lunch lukt meestal ook wel want uitsmijters, tosti’s, broodjes gezond en erwtensoep zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Maar wat is typisch Nederlands avondeten? Aardappelen, vlees en groente zijn voor Aziaten wel representatief voor de Hollandse keuken maar niet voor Amerikanen. Stamppot is al wat Nederlandser maar boerenkool is in de Verenigde Staten gehypet als supergroente en nu booming. Daardoor eindigt de zoektocht naar de oer-Hollandse keuken vaak in een Indonesisch restaurant, waar de pax zich tegoed doen aan de overdadige rijsttafel.

Over zoektocht gesproken: steeds meer buitenlanders op de achterbank – vooral Amerikanen en Canadezen – willen terug naar hun Nederlandse roots. Dan loop je opeens met drie generaties VanWagoners (verbastering van Van Wageningen) in de Gelderse stad van waaruit hun voorouders in 1660 vertrokken naar Amerika. Of zoek je met de nazaten van een Canadese oorlogsvlieger het graf van hun oudoom op een militaire begraafplaats bij Bergen op Zoom. Het nieuwe toeristenseizoen begint volgende week voor mij ook met zo’n ‘rootstour’. Die brengt me met de familie Beetsma uit Ohio naar het Friese platteland.

Andere bril

Het rondtoeren met de buitenlandse toeristen en de gesprekken onderweg vergroten niet alleen mijn topografische en algemene kennis, maar doen mij ook door andere ogen naar Nederland kijken. Dan zijn problemen zoals de dagelijkse files, luchtverontreiniging en ‘overbevolking’ eigenlijk ‘peanuts’ vergeleken met die in de landen van mijn pax. Is Nederland niet overgeorganiseerd maar hebben we alles gewoon goed geregeld. Is ons land niet volgebouwd maar hebben we naar verhouding ontzettend veel ruimte en groen. Ligt Nederland niet vol zwerfvuil maar is het juist opvallend schoon. Zijn de Nederlanders niet bot, egoïstisch en negatief maar juist heel vriendelijk, behulpzaam en positief. Zijn de obers en serveersters in veel horecazaken niet ongemanierd en weinig gedienstig maar voorbeelden van die typisch Nederlandse ‘no-nonsense’ mentaliteit.

Commissies en fooien

Een voordeel van het rondrijden met rijke en koopgrage buitenlanders zijn de commissies en fooien. Zo krijg je als gids op veel plekken een percentage van het bedrag dat ze uitgeven. Dat kan oplopen tot wel 15 procent. Voorwaarde is wel dat je er vaste klant bent. De fooien liggen gemiddeld rond de 20 euro (eendaagse tours) maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo drukte een Chinese investeerder uit Hong Kong mij na twee dagen een envelop in handen met daarin twee briefjes van 500 euro.

Op persoonlijk vlak brengt het werk ook verrassingen met zich mee. Zo vroeg een van de New Yorkse dames uit het begin van dit verhaal me na haar shopverzoek waarom ik geen trouwring droeg. ,,Ben je vrijgezel of gescheiden”, om daarna gierend naar een van haar reisgezellen te wijzen met de woorden: ,,Zij zoekt nog een vent en vindt je leuk.’ Zulke koppelpogingen komen regelmatig voor. Ik schrijf ze toe aan wat ik noem het ‘skileraar-effect’ van een privégids.

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Deze week: toerisme in Nederland. Hoe erg is het om midden in Amsterdam te wonen? En gaat Utrecht Amsterdam achterna qua rolkoffertoeristen?


likelove
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avataruser_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of6

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of6

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!