Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Dossier 3 mrt 2018
Leestijd: 11 minuten

Metro’s bier-abc: Van Affligem tot Zeezuiper

Wil je lekker aan het bier, maar heb je geen idee wat je precies van de fles of tap kan bestellen? Doe inspiratie op met ons bier-abc. En als je echt de smaak te pakken krijgt, maak je binnenkort wellicht jouw eigen favoriete abc-lijst.

Affligem Blond

Een meervoudig prijswinnend Belgisch abdijbiertje. Goudblond van kleur, licht bitter van smaak, met een alcoholpercentage van 6,8 procent. Affligem is alweer jaren onderdeel van Heineken, dat ervoor zorgt dat dit kroonjuweel wereldwijd in steeds meer landen te drinken is. Fan van de blonde? Probeer dan ook eens de dubbel of de zwaardere tripel. 

Brugse Zot Blond

Eveneens een goudblond en licht bitter Belgisch bier, met 6 procent iets lichter dan Affligem Blond.  ‘Een doordrinkbier met karakter’, zo beschrijft brouwerij De Halve Maan het zelf. Het bier gaat goed samen met vis en schelpdieren, rundvlees en desserts op basis van rode vruchten.

Chouffe

Een gevaarlijk lekker kabouterbier, fruitig en licht hoppig van smaak. Er is zelfs een heus Chouffe-lied: Vive La Chouffe! Met de vrolijk klinkende glaasjes en mooie klanken van de accordeon raak je nog voor de eerste ronde haast dronken van geluk. Drink niet te snel en te veel, want die 8 procent kan naar je hoofd stijgen als je na een uurtje de barkruk verlaat. Een goede keus bij meerdere gerechten, waaronder varkenshaas, lam, asperges, tonijn en mosselen.

Duvel

‘Thanks for introducing me to the Devil and the King’, waren de beroemde woorden van Pearl Jam-frontman Eddie Vedder nadat hij Kafé België was uitgerold voor een optreden in het Utrechtse Tivoli. Met ‘the Devil’ bedoelde hij Duvel, van grote afstand herkenbaar aan de rijke, volle schuimkraag. Met 8,5 procent alcohol is het een van de zwaardere blonde Belgische bieren: licht fruitig, met een subtiele bitterheid. Hoe je de perfecte Duvel schenkt, zie je hieronder:

Erdinger Weißbier

Het bekendste product van de Duitse brouwerij Erdinger Weißbräu. Een fris, troebel en licht bitter weißbier. Met zijn 5,3 procent is het een prima zomerbiertje. Krijg je echt niet genoeg van die Erdingers op het terras? Overweeg dan lid te worden van de officiële Erdinger Fanclub. Lidmaatschap is gratis, waarna je onder meer fanmail krijgt, een gratis rondleiding door de brouwerij en korting in de Erdinger Fanshop.

Filou

Het jongste bier van Brouwerij Van Honsebrouck met, zoals het logo al verklapt, jongensachtige bravoure. ‘Filou is een straffe blonde met karakter, een echte doordrinker. Ondeugend maar zonder kwade bedoelingen’, aldus de makers. En inderdaad, Filou drinkt verraderlijk lekker weg. Maar pas wel op, want Filou betekent schurk en met 8,5 procent is dit romige bitterzoete drankje geen geintje.

Guinness

Als je in Nederland ooit in een Ierse pub bent beland, kan je hem haast niet hebben gemist: Guinness van de tap. Het romige donkere bier dat wat weg heeft van koffie, zacht bij de eerste slok, bitter qua afdronk. Met ‘slechts’ 4,2 procent alcohol sta je na een pint Guinness bovendien niet meteen op je kop.

Guinness is ’s werelds bekendste stout, een biersoort die je herkent aan zijn zeer donkere kleur en de wat branderige, bittere nasmaak. ‘Guinness is good for you’, zo luidde een oude slogan ter promotie van het bier. Niet alleen veel Ieren zijn ervan overtuigd, ook sommige wetenschappers stellen dat een glas Guinness per dag allerlei gezondheidsvoordelen kan hebben. Proost!

Wil je weten hoe je Guinness het beste kunt tappen? Bekijk dan onderstaande video.

https://www.youtube.com/watch?v=x6pgAcU8DBA

Hertog Jan Grand Prestige

Het kroonjuweel van de Hertog Jan Brouwerij dat wereldwijd meerdere prijzen heeft gewonnen. Een gerstewijn van hoge gisting, diep roodbruin van kleur, vol en rijp van smaak, aangenaam bitter en een tikkeltje zoet tegelijkertijd. Met zijn 10 procent alcohol is het een van de zwaarste bieren van Nederland. De smaak ontwikkelt zich uiteindelijk tot een mooie vintage port. Als je nu een fles bestelt, kun je hem acht jaar in de brouwerij laten liggen. De brouwers zijn zelfs zo trots op het bier dat er een jaarlijks terugkerende Grand Prestige Dag wordt georganiseerd in het Limburgse Arcen.

Een impressie van zo’n dag zie je hieronder:

I.P.A.

De Amsterdamse brouwerij ’t IJ timmert al jaren aan de weg en heeft haar India Pale Ale simpelweg I.P.A. genoemd. Een donkerblond bier (7 procent) met aroma’s van grapefruit en bloemen en een fruitige, bittere afdronk. Het is een van de vele succesbiertjes van de brouwerij, in de jaren 80 opgericht door muzikant Kasper Peterson. Nadat hij verzot was geraakt op Belgisch bier, besloot hij dat het ook tijd was voor echt Amsterdams speciaalbier. De bieren die aanvankelijk in een kraakpand werden gebrouwen, zijn inmiddels niet meer weg te denken uit veel Nederlandse kroegen.

Jopen Malle Babbe

Nederlands zomerbier van 5,5 procent dat alleen al punten scoort vanwege de naam. Malle Babbe is een schilderij van Frans Hals, met een oudere dame die een bierkroes in haar rechterhand houdt. Maar de meeste mensen zullen Malle Babbe kennen van het lied dat Rob de Nijs zo bekendmaakte, geschreven door Lennaert Nijgh. ‘En bij nacht in de kroegen hier / Gaat je naam in het rond bij het blond schuimend bier … / Malle Babbe is rond, Malle Babbe is blond / Een zoen op je mond, Malle Babbe, je lekkere kont.’

Kasteel Donker

Zin in een zwaar biertje waarmee je de kou buiten even helemaal vergeet? Dan is Kasteel Donker (11 procent!) echt een aanrader. Proef de karamel, koffie en chocolade in het moutige, donkerbruine bier. Als je van wat zoeter bier houdt, kan dit een mooi Belgisch slaapmutsje zijn.

Leffe Blond

Niet meer weg te denken van de tap in veel Nederlandse cafés. Blond Belgisch abdijbier, zacht, fris en subtiel met een vleugje bitterheid. Het bier gaat goed samen met zachte, romige kazen als brie en Camembert. En met 6,6 procent alcohol val je na een glaasje niet meteen van je barkruk.

Maredsous Blond

Het eerste en tevens zeer succesvolle bier van de abdij van Maredsous, geproduceerd door benedictijnen. De monniken lusten er zelf wel pap van, zij drinken het goudgele drankje (6 procent) maar wat graag tijdens de lunch. Licht bitter, fruitig en fris. Op alle biertjes pronkt het wapenschild van de abdij. Wil je optimaal genieten van jouw Maredsous? Drink hem dan uit de zo kenmerkende stenen kelk.

Newcastle Brown Ale

Dit bruine bier (4,7 procent alcohol) is de trots van de inwoners van Newcastle. Je kunt er zowel karamel als noten in proeven. Het is een van de bekendste bruine bieren ter wereld. Pal nadat het bier in 1927 op de markt was gekomen, won het meerdere internationale prijzen. De gewonnen gouden medailles pronken nog altijd op het etiket, naast de opvallende blauwe ster.

Orval

Trappistenbier gebrouwen in de abdij van Orval, in Belgisch Luxemburg. Bitter en fruitig van smaak, met een alcoholpercentage van 6,2 procent. Orval is een van de elf bieren ter wereld die het logo ‘Authentic Trappist Product’ mogen dragen. Het bier gaat goed samen met tal van gerechten. Op de Orval-site lees je onder meer hoe je de perfecte chocolademousse met Orval-bier kunt maken. En als je nog geen dorst had, krijg je dat van onderstaand filmpje wel:

Palm

Wie kent het logo met het Belgisch trekpaard niet? Zo’n vijftien jaar geleden was het in veel cafés echt een luxe als er naast het reguliere pils Palm uit de tap vloeide. Toegankelijk speciaalbier (5,2 procent), met lichte karamelsmaken en – zoals de brouwer het zelf omschrijft – een honingachtige malsheid. Inmiddels zijn Dobbel Palm en Palm Royale ook bij ons bekend. Maar de tijd dat elke bourgondiër in Nederland naar Palm greep, is door de opmars van al die andere lekkere speciaalbieren definitief voorbij.

Quilmes

Beeld Instagram: @quilmesbeer
Beeld Instagram: @quilmesbeer

Een van de populairste dranken van Argentinië. Een ongecompliceerd en lekker wegdrinkend biertje (4,9 procent), ook prima vol te houden tijdens een stapavond. Goed te combineren met kleine, vette snacks, als chips en patat.

Raging Bitch

Zonder meer het biertje met het meest afschrikwekkende etiket: een meer dan razende teef siert het bierflesje. Een India Pale Ale (IPA) op z’n Belgisch, van de Amerikaanse Flying Dog Brewery. Het bier is speciaal ter ere van het 20-jarige bestaan van de brouwerij uitgebracht. Laat je verrassen door de grapefruit in dit gevaarlijk sterke drankje (8,3 procent). Sommige liefhebbers vinden het bier niet te zuipen, anderen zijn juist zeer enthousiast. Kan jij deze raging bitch aan?

St. Bernardus Abt 12

Het paradepaardje van de brouwerij St. Bernardus, de thuishaven van meerdere bijzondere abdijbieren. Een donker bier uit het uiterste puntje van West-Vlaanderen, met een volle schuimkraag en een hoog alcoholgehalte (10 procent). Drinkt vlot weg door zijn zachte smaak en heeft een lange, bitterzoete afdronk. Een bezoek aan de brouwerij is zeker de moeite waard. St. Bernardus heeft zijn eigen hoppeveld en een mooi café annex proefzaaltje. Te diep in het glaasje gekeken? Pal naast de brouwerij zit een B&B.

Tongerlo LUX

Verkozen tot beste bier ter wereld op de World Beer Awards 2014, een van ’s werelds meest toonaangevende internationale bierwedstrijden. Officieel erkend Belgisch abdijbier van Brouwerij Haacht, 6 procent alcohol. Koperkleurige drank, aanvankelijk zacht en zoetig, maar met een lichtdroge afdronk. De smaak verandert naar verloop van tijd. Om erachter te komen wanneer jij jouw Tongerlo het lekkerst vindt, houd je het rugetiket met de botteldatum in de gaten. En dan… proeven, wachten, proeven, wachten, proeven, wachten en nog eens proeven!

Urthel Saisonnière

Het biertje met misschien wel het vrolijkste logo uit de lijst. Het blije mannetje met de grote, grijze baard en opvallende neus brengt een lach op het gezicht van zelfs de grootste chagrijn. Urthel Saisonnière won in 2010 een World Beer Award en werd in 2014 verkozen tot Lekkerste Aspergebier. Het is een sprankelende, licht troebele en frisse doordrinker van 6 procent, herkenbaar aan zijn compacte, bruisende schuimkraag. Op de website van Urthel vind je enkele heerlijke recepten die met dit specifieke biertje zijn bereid. Het brein achter Urthel in het mannen-bierbrouwbolwerk: Hildegard van Ostaden. Juist! Een vrouw.

Vedett Extra Blond

Beeld Instagram: @vedett
Beeld Instagram: @vedett

Een blond bier (5,2 procent) dat internationaal steeds meer terrein wint. ‘Top-premiumpils’ en de ‘lefgozer’ van Duvel-Moortgat, zo beschrijft de brouwerij het zelf. De makers proberen vooral om een jongere doelgroep aan het kenmerkende groene flesje te krijgen, zoals meteen blijkt bij een bezoek aan de hippe, geheel Engelstalige Vedett-site. Leuk om je vrienden te verrassen: maak een selfie en bestel je gepersonaliseerde Vedett-etiket. 4,94 euro voor 24 stuks, die je vervolgens op elk bier dat je maar wil kan plakken.

Weihenstephaner Hefe Weissbier

Meervoudig prijswinnend Duits bier van ’s werelds oudste, nog steeds bestaande brouwerij. Een drank die ruikt naar kruidnagel en met een verfrissende bananensmaak. Met een alcoholpercentage van slechts 5,4 procent een populair drankje op de Nederlandse terrassen. Als echte fan van dit bier steel je tijdens het Oktoberfest de show met een heuse Weihenstephaner-lederhose. Maar dan moet je daar wel ruim 200 euro voor neertellen…

XX-bitter

Het bitterste bier van brouwerij De Ranke en nog altijd een van de bitterste bieren van België. Vrij laag qua alcoholpercentage (6 procent), maar wel rijk en vol van smaak. De hop en citroen proef je ook lang na de eerste slok nog. XX-bitter is een relatief jong bier: het viert dit jaar pas zijn 22e verjaardag.

Yperman

Een eerbetoon aan de middeleeuwse chirurg Jan Yperman, uit het Belgische Ieper. Een kat met een fles bier in zijn hand siert het etiket, naast hem zien we de Lakenhalle van kattenstad Ieper. Een lichtrode amber pale ale (5,5 procent), met een smalle, romige schuimkraag. Aanvankelijk proef je karamel, daarna zachte kruiden. Alleen vanwege het mooie etiket en het verhaal achter het biertje is het al het proberen waard.

Zeezuiper

Tot slot een Belgisch bier met Hollandse wortels. Begonnen in Bergen op Zoom, maar inmiddels gebrouwen in het Vlaamse Hoogstraten. Een mooie goudblonde tripel (8 procent), fris droog tot licht zoet. Zeezuiper verwijst naar het natuurgebied dat heel Bergen op Zoom in de late middeleeuwen van drinkwater voorzag. Zoals de brouwers het zelf zeggen: een elegante én nobele dorstlesser. Een paar blokjes kaas en goed gezelschap erbij en een topavond is gegarandeerd.

Metro maakte ook een reportage met een echte bierkenner. De video zie je hieronder:

Metro Dossier

Elke zaterdag vind je bij Metro een serie verhalen over een spraakmakend onderwerp. Deze week: bier. Leer nieuwe biertjes kennen met ons bier-abc, ontdek hoe je optimaal van jouw biertje geniet en lees over bier brouwen in een schuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.