Dossier

Likeability of5

Camera videoEx-Jehovagetuige Ilona is eindelijk van God los!

Ilona: ,,Ik heb mijn vrijheid van denken terug, dat is het kostbaarste wat je kunt hebben.”

Foto van 'Lisa Vermeij'

31 MRT 2018

,,De macht van de organisatie is zo groot, dat wordt echt onderschat.” De 41-jarige Ilona was sinds haar geboorte onderdeel van de Jehovah’s Getuige Gemeenschap. Ze trouwde op jonge leeftijd en kreeg vier kinderen met haar inmiddels ex-man, ze leidde een sober leven dat in het teken stond van god. Na 32 jaar brak Ilona met de gemeenschap omdat ze zich niet meer kon vinden in de in haar ogen absurde denkwijze van haar geloof. Een heftig besluit dat haar door haar familie en vrienden niet in dank werd afgenomen. Zij verbraken het contact. Toch heeft ze er het mooiste cadeau voor terug gekregen: ,,Ik heb mijn vrijheid van denken terug, dat is het kostbaarste wat je kunt hebben.”

Alles werd bijgehouden

Ilona groeide samen met haar twee zussen op in de buurt van Zoetermeer. Haar ouders waren actief in de Jehova's Getuigen Gemeenschap en daardoor stond Ilona’s jeugd, tiener- en twintigjaren in het teken van het geloof. Als kind mocht Ilona niet met andere kinderen afspreken. Ze moest elke week drie vergaderingen bijwonen en er ware vele studiemomenten over het geloof. ,,Alles werd bijgehouden, hoeveel je had gepredikt, hoeveel boeken je had verspreid en als je niet aan de eisen had voldaan of als je rok niet lang genoeg was, dan kwamen ze verhaal halen.”

Verjaardagen niet vieren

Op haar 19e trouwde ze met haar inmiddels ex-man die ook Jehovagetuige was. Samen kregen ze vier kinderen. Ilona en haar man gaven hun kinderen de normen en waarden mee van het geloof, maar in de loop der tijd begon ze een besef te krijgen dat ze het met veel dingen niet eens was. ,,Als Jehovagetuige mag je je verjaardag niet vieren. Ik wilde voor mijn kinderen toch even stil staan bij deze speciale dag en vierde dit dan heel klein met ze.”

Ilona moest elke week drie vergaderingen bijwonen en er ware vele studiemomenten over het geloof. Foto ter illustratie: Colourbox

Geloof in geloof verloren

Langzamerhand kwam bij Ilona het besef dat ze niet meer geloofde. Op haar 29e scheidde ze van haar man en vanaf dat moment werd ze steeds minder actief binnen de gemeenschap. ,,Als Jehovagetuige mag je eigenlijk niet scheiden. Je krijgt te maken met allerlei regels als je gaat scheiden en mag dan eigenlijk ook niet meer hertrouwen.” Na haar scheiding bleef Ilona de bijeenkomsten bezoeken maar ze merkte dat de mensen binnen de gemeenschap anders met haar om gingen. ,,Ze willen je nog houden en zijn bang dat ze je verliezen, maar je merkt dat de sfeer is veranderd.”

Haar leven veranderde ook en Ilona proefde steeds meer van haar vrijheid. Net na de scheiding was Ilona wel even goed van ‘god los’. ,,Mijn kinderen waren om de week bij mij en dan weer bij mijn ex. Als ik een vrije week had, ging ik veel uit! Ik kon eindelijk doen waar ik zin in had!” Maar het contact met de gemeenschap had ze nog niet helemaal verbroken. Een van de belangrijkste redenen was dat ze het contact met haar familie niet wilde verbreken.

‘Moet ik echt vertellen dat homo’s slecht zijn?’

Net na haar scheiding leerde Ilona op haar werk een hele lieve jongen genaamd Colin kennen. Colin was een steun en toeverlaat voor Ilona, maar hij was homo, iets dat bij de Jehova’s niet geaccepteerd werd. ,,Toen begon het bij mij echt te kriebelen. Moet ik dit aan mijn kinderen vertellen? Moet ik vertellen dat alle homo’s slecht zijn? Ik stond daar totaal niet achter.” Het was voor haar duidelijk dat ze zich niet meer kon vinden in het geloof van de Jehova’s. Vanaf dat moment is ze inactief Jehova geworden.

Gebroken met ouders en vrienden

Sinds Ilona inactief is als Jehovagetuige (zo noem je iemand die niet meer actief deelneemt) is haar leven 360 graden veranderd. Het is alsof ze een nieuw leven is aan gegaan. Niet alleen het contact met familie was minder, eigenlijk was haar hele vertrouwde wereldje ingestort. ,,Vrienden negeren, je hele vriendengroep is weg en je hele systeem is onderuitgehaald.”

lona moest elke week drie vergaderingen bijwonen en er ware vele studiemomenten over het geloof. Foto ter illustratie: ANP

Puur ongeloof

Ook Ilona’s ouders en zussen stonden niet achter haar beslissing. De laatste jaren spraken ze elkaar minimaal, maar ze heeft geprobeerd het contact te onderhouden. Sinds een aantal weken hebben haar ouders het contact helemaal gebroken. Een beslissing die voor Ilona vooral duidt op ongeloof. ,,Dit heeft niets meer met geloof te maken, dit is gewoon ongeloof. Ik kan niet begrijpen dat je als christelijk mens zo met je kinderen om kan gaan.”

Ilona is regelmatig verdrietig, juist op hele gelukkige momenten mist ze haar ouders. Toch geeft de situatie haar ook veel kracht. ,,Als je niets meer te verliezen hebt, dan heb je alles te winnen.” Ilona hoop met haar verhaal andere Jehovagetuigen te inspireren en werkt aan een boek genaamd Het gezicht van de waarheid. Ook deed ze afgelopen jaar haar verhaal op Q-music, dit maakte veel los bij de luisteraars. ,,De macht van de organisatie is zo groot, dat wordt echt onderschat. Ik wil andere mensen laten zien hoe het is als je eruit stapt en alles kwijtraakt. Het is zwaar, maar je krijgt er zo veel meer voor terug.”

Liefde voor god groter dan liefde voor kind

Jehovagetuigen geloven in het eeuwige leven. ,,Stel dat God tegen mij zou zeggen: je krijgt het eeuwige leven, je hebt nooit meer verdriet, maar je moet wel 1 van je kinderen achterlaten. Ik zou dat nooit doen, maar mijn ouders hebben dat wel gedaan." Ilona had het graag anders gezien, ze had met liefde voor haar ouders willen zorgen, maar ,,hun liefde voor god is groter dan de liefde voor hun kind.”

Zelf beslissingen maken

Ilona is vooral blij dat ze haar vrijheid terug heeft. Dat ze zelf beslissingen kan maken en dat ze haar kinderen in vrijheid kan opvoeden. Ze geniet nog iedere dag van alledaagse zaken en is nog steeds op ontdekkingsreis. ,,Ik kan de muziek draaien die ik wil, zelf bepalen hoe lang mijn rokje is, zelf bepalen met wie ik om ga. Ik mag zelf bepalen of ik een tattoo wil, dat is voor mij allemaal zo bijzonder.” Als tiener moest Ilona stoppen met haar opleiding. ,,Werk en studie is niet belangrijk voor de Jehova's.”

Ilona legt uit dat ze vooral moest wennen om nieuwe sociale vaardigheden aan te leren. Het bezoeken van een verjaardag is voor de meeste mensen van ons een alledaagse sociale gebeurtenis. ,,Wij vierden nooit verjaardagen, ik had geen idee hoe dat ging. Moest je iedereen feliciteren? Of alleen de jarige? Het klinkt heel stom, maar voor mij was dat allemaal nieuw.”

Als Jehovagetuige mag je je verjaardag niet vieren. Foto: Colourbox

Zou Jezus mee willen kijken?

Als we Ilona vragen naar de vooroordelen die we kennen van de Jehovah’s getuigen: voet tussen de deur, geen televisie en seksueel misbruik, krijgen we wederom een eerlijk en oprecht antwoord. Ilona legt uit dat het verhaal van Jehovagetuigen die een voet tussen de deur zetten om zo hun geloof aan te prijken onzin is. ,,Dat krijgen we echt niet geleerd.” Ook mogen Jehovagetuigen heus wel af en toe televisiekijken. ,,Maar er wordt wel veel aandacht aan besteed naar wát je mag kijken. Je moest je altijd voorstellen dat Jezus bij je op visite zou zijn. Zou hij dan met je mee willen kijken?"

Seksueel misbruik

Aan het vooroordeel over de omgang met seksueel misbruik is volgens Ilona niets gelogen. ,,Het is verschrikkelijk, maar dat is waar. De naam van de organisatie wordt hooggehouden en er wordt afgeraden om naar de politie te gaan.’’ Voor Ilona is dit een van de redenen dat ze blij is dat ze weg is bij de gemeenschap. Toch is het voor haar niet makkelijk, want ze kent genoeg mensen in haar directe omgeving die kapotgaan aan hun verleden en refereert daarbij naar het seksueel misbruik binnen de gemeenschap.

lona moest elke week drie vergaderingen bijwonen en er ware vele studiemomenten over het geloof. Foto ter illustratie: ANP

Geloof in god verloren

Momenteel gelooft Ilona niet meer in een god. ,,Ik geloof niet meer in de persoon daarboven. Niet het verhaal dat ik heb geleerd.” Hoewel Ilona’s huidige normen en waarden in totaal contrast staan met de gedachten van de Jehova’s en ze nooit meer zou willen terug keren naar de gemeenschap, is er toch iets wat ze wel heeft overgehouden aan haar geloof. ,,Liefde. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt. Maar je moet altijd handelen vanuit liefde, dan kan je niet de fout in gaan.” Ilona kent verdrietige momenten waarop ze haar ouders en oude vrienden mist.

Gelukkig zijn er meerdere oude vrienden die zich hebben uitgesloten van de gemeenschap. Ilona vindt veel steun bij hen. Een van haar beste vriendinnen Alenka (ook ex-Jehovagetuige) kreeg onlangs te maken met kanker. ,,Haar ouders hebben het contact ook grotendeels verbroken.. Ze hebben nauwelijks iets van zich laten horen, terwijl ze lag te vechten voor haar leven! Ik begrijp dat niet, het is een schrijnend voorbeeld van hoe de gemeenschap in elkaar zit.”

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Deze week: Het geloof in Nederland. Hoeveel mensen geloven er nog? Hoe is het om je op latere leeftijd nog bij een geloof te gaan? En hoe is het als je na jaren streng geloven eindelijk van 'god los bent'?


likelove
user_5351e55f2ab04255a885d922700073badcafd72a_avataruser_61b2dd9bcf11a77ef48beb87cee507e9149f256c_avatar

Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!