Dossier

Likeability of 6

Camera videoEx-Jehovagetuige Ilona is eindelijk van God los!

Ilona: ,,Ik heb mijn vrijheid van denken terug, dat is het kostbaarste wat je kunt hebben.”

Foto van 'Lisa Vermeij'

31 MRT 2018

,,De macht van de organisatie is zo groot, dat wordt echt onderschat.” De 41-jarige Ilona was sinds haar geboorte onderdeel van de Jehovah’s Getuige Gemeenschap. Ze trouwde op jonge leeftijd en kreeg vier kinderen met haar inmiddels ex-man, ze leidde een sober leven dat in het teken stond van god. Na 32 jaar brak Ilona met de gemeenschap omdat ze zich niet meer kon vinden in de in haar ogen absurde denkwijze van haar geloof. Een heftig besluit dat haar door haar familie en vrienden niet in dank werd afgenomen. Zij verbraken het contact. Toch heeft ze er het mooiste cadeau voor terug gekregen: ,,Ik heb mijn vrijheid van denken terug, dat is het kostbaarste wat je kunt hebben.”

Alles werd bijgehouden

Ilona groeide samen met haar twee zussen op in de buurt van Zoetermeer. Haar ouders waren actief in de Jehova's Getuigen Gemeenschap en daardoor stond Ilona’s jeugd, tiener- en twintigjaren in het teken van het geloof. Als kind mocht Ilona niet met andere kinderen afspreken. Ze moest elke week drie vergaderingen bijwonen en er ware vele studiemomenten over het geloof. ,,Alles werd bijgehouden, hoeveel je had gepredikt, hoeveel boeken je had verspreid en als je niet aan de eisen had voldaan of als je rok niet lang genoeg was, dan kwamen ze verhaal halen.”

Verjaardagen niet vieren

Op haar 19e trouwde ze met haar inmiddels ex-man die ook Jehovagetuige was. Samen kregen ze vier kinderen. Ilona en haar man gaven hun kinderen de normen en waarden mee van het geloof, maar in de loop der tijd begon ze een besef te krijgen dat ze het met veel dingen niet eens was. ,,Als Jehovagetuige mag je je verjaardag niet vieren. Ik wilde voor mijn kinderen toch even stil staan bij deze speciale dag en vierde dit dan heel klein met ze.”

Ilona moest elke week drie vergaderingen bijwonen en er ware vele studiemomenten over het geloof. Foto ter illustratie: Colourbox

Geloof in geloof verloren

Langzamerhand kwam bij Ilona het besef dat ze niet meer geloofde. Op haar 29e scheidde ze van haar man en vanaf dat moment werd ze steeds minder actief binnen de gemeenschap. ,,Als Jehovagetuige mag je eigenlijk niet scheiden. Je krijgt te maken met allerlei regels als je gaat scheiden en mag dan eigenlijk ook niet meer hertrouwen.” Na haar scheiding bleef Ilona de bijeenkomsten bezoeken maar ze merkte dat de mensen binnen de gemeenschap anders met haar om gingen. ,,Ze willen je nog houden en zijn bang dat ze je verliezen, maar je merkt dat de sfeer is veranderd.”

Haar leven veranderde ook en Ilona proefde steeds meer van haar vrijheid. Net na de scheiding was Ilona wel even goed van ‘god los’. ,,Mijn kinderen waren om de week bij mij en dan weer bij mijn ex. Als ik een vrije week had, ging ik veel uit! Ik kon eindelijk doen waar ik zin in had!” Maar het contact met de gemeenschap had ze nog niet helemaal verbroken. Een van de belangrijkste redenen was dat ze het contact met haar familie niet wilde verbreken.

‘Moet ik echt vertellen dat homo’s slecht zijn?’

Net na haar scheiding leerde Ilona op haar werk een hele lieve jongen genaamd Colin kennen. Colin was een steun en toeverlaat voor Ilona, maar hij was homo, iets dat bij de Jehova’s niet geaccepteerd werd. ,,Toen begon het bij mij echt te kriebelen. Moet ik dit aan mijn kinderen vertellen? Moet ik vertellen dat alle homo’s slecht zijn? Ik stond daar totaal niet achter.” Het was voor haar duidelijk dat ze zich niet meer kon vinden in het geloof van de Jehova’s. Vanaf dat moment is ze inactief Jehova geworden.

Gebroken met ouders en vrienden

Sinds Ilona inactief is als Jehovagetuige (zo noem je iemand die niet meer actief deelneemt) is haar leven 360 graden veranderd. Het is alsof ze een nieuw leven is aan gegaan. Niet alleen het contact met familie was minder, eigenlijk was haar hele vertrouwde wereldje ingestort. ,,Vrienden negeren, je hele vriendengroep is weg en je hele systeem is onderuitgehaald.”

lona moest elke week drie vergaderingen bijwonen en er ware vele studiemomenten over het geloof. Foto ter illustratie: ANP

Puur ongeloof

Ook Ilona’s ouders en zussen stonden niet achter haar beslissing. De laatste jaren spraken ze elkaar minimaal, maar ze heeft geprobeerd het contact te onderhouden. Sinds een aantal weken hebben haar ouders het contact helemaal gebroken. Een beslissing die voor Ilona vooral duidt op ongeloof. ,,Dit heeft niets meer met geloof te maken, dit is gewoon ongeloof. Ik kan niet begrijpen dat je als christelijk mens zo met je kinderen om kan gaan.”

Ilona is regelmatig verdrietig, juist op hele gelukkige momenten mist ze haar ouders. Toch geeft de situatie haar ook veel kracht. ,,Als je niets meer te verliezen hebt, dan heb je alles te winnen.” Ilona hoop met haar verhaal andere Jehovagetuigen te inspireren en werkt aan een boek genaamd Het gezicht van de waarheid. Ook deed ze afgelopen jaar haar verhaal op Q-music, dit maakte veel los bij de luisteraars. ,,De macht van de organisatie is zo groot, dat wordt echt onderschat. Ik wil andere mensen laten zien hoe het is als je eruit stapt en alles kwijtraakt. Het is zwaar, maar je krijgt er zo veel meer voor terug.”

Liefde voor god groter dan liefde voor kind

Jehovagetuigen geloven in het eeuwige leven. ,,Stel dat God tegen mij zou zeggen: je krijgt het eeuwige leven, je hebt nooit meer verdriet, maar je moet wel 1 van je kinderen achterlaten. Ik zou dat nooit doen, maar mijn ouders hebben dat wel gedaan." Ilona had het graag anders gezien, ze had met liefde voor haar ouders willen zorgen, maar ,,hun liefde voor god is groter dan de liefde voor hun kind.”

Zelf beslissingen maken

Ilona is vooral blij dat ze haar vrijheid terug heeft. Dat ze zelf beslissingen kan maken en dat ze haar kinderen in vrijheid kan opvoeden. Ze geniet nog iedere dag van alledaagse zaken en is nog steeds op ontdekkingsreis. ,,Ik kan de muziek draaien die ik wil, zelf bepalen hoe lang mijn rokje is, zelf bepalen met wie ik om ga. Ik mag zelf bepalen of ik een tattoo wil, dat is voor mij allemaal zo bijzonder.” Als tiener moest Ilona stoppen met haar opleiding. ,,Werk en studie is niet belangrijk voor de Jehova's.”

Ilona legt uit dat ze vooral moest wennen om nieuwe sociale vaardigheden aan te leren. Het bezoeken van een verjaardag is voor de meeste mensen van ons een alledaagse sociale gebeurtenis. ,,Wij vierden nooit verjaardagen, ik had geen idee hoe dat ging. Moest je iedereen feliciteren? Of alleen de jarige? Het klinkt heel stom, maar voor mij was dat allemaal nieuw.”

Als Jehovagetuige mag je je verjaardag niet vieren. Foto: Colourbox

Zou Jezus mee willen kijken?

Als we Ilona vragen naar de vooroordelen die we kennen van de Jehovah’s getuigen: voet tussen de deur, geen televisie en seksueel misbruik, krijgen we wederom een eerlijk en oprecht antwoord. Ilona legt uit dat het verhaal van Jehovagetuigen die een voet tussen de deur zetten om zo hun geloof aan te prijken onzin is. ,,Dat krijgen we echt niet geleerd.” Ook mogen Jehovagetuigen heus wel af en toe televisiekijken. ,,Maar er wordt wel veel aandacht aan besteed naar wát je mag kijken. Je moest je altijd voorstellen dat Jezus bij je op visite zou zijn. Zou hij dan met je mee willen kijken?"

Seksueel misbruik

Aan het vooroordeel over de omgang met seksueel misbruik is volgens Ilona niets gelogen. ,,Het is verschrikkelijk, maar dat is waar. De naam van de organisatie wordt hooggehouden en er wordt afgeraden om naar de politie te gaan.’’ Voor Ilona is dit een van de redenen dat ze blij is dat ze weg is bij de gemeenschap. Toch is het voor haar niet makkelijk, want ze kent genoeg mensen in haar directe omgeving die kapotgaan aan hun verleden en refereert daarbij naar het seksueel misbruik binnen de gemeenschap.

lona moest elke week drie vergaderingen bijwonen en er ware vele studiemomenten over het geloof. Foto ter illustratie: ANP

Geloof in god verloren

Momenteel gelooft Ilona niet meer in een god. ,,Ik geloof niet meer in de persoon daarboven. Niet het verhaal dat ik heb geleerd.” Hoewel Ilona’s huidige normen en waarden in totaal contrast staan met de gedachten van de Jehova’s en ze nooit meer zou willen terug keren naar de gemeenschap, is er toch iets wat ze wel heeft overgehouden aan haar geloof. ,,Liefde. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt. Maar je moet altijd handelen vanuit liefde, dan kan je niet de fout in gaan.” Ilona kent verdrietige momenten waarop ze haar ouders en oude vrienden mist.

Gelukkig zijn er meerdere oude vrienden die zich hebben uitgesloten van de gemeenschap. Ilona vindt veel steun bij hen. Een van haar beste vriendinnen Alenka (ook ex-Jehovagetuige) kreeg onlangs te maken met kanker. ,,Haar ouders hebben het contact ook grotendeels verbroken.. Ze hebben nauwelijks iets van zich laten horen, terwijl ze lag te vechten voor haar leven! Ik begrijp dat niet, het is een schrijnend voorbeeld van hoe de gemeenschap in elkaar zit.”

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Deze week: Het geloof in Nederland. Hoeveel mensen geloven er nog? Hoe is het om je op latere leeftijd nog bij een geloof te gaan? En hoe is het als je na jaren streng geloven eindelijk van 'god los bent'?


likelove
user_5351e55f2ab04255a885d922700073badcafd72a_avataruser_61b2dd9bcf11a77ef48beb87cee507e9149f256c_avatar

Views

4k+

Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Views

4k+

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Deze jongeren vind je op dinsdag 16 oktober ook in de papieren Metro.

In samenwerking met Shell en One Young World

GISTEREN

Wat kunnen we allemaal doen om ervoor te zorgen dat we in, pak ‘m beet, het jaar 2070 nog op een prachtige wereldbol kunnen leven? Wat voor oplossingen kunnen we bedenken voor thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid? Daarover brainstormen 1800 jongeren vanuit de hele wereld vanaf woensdag 17 oktober tot en met zaterdag 21 oktober tijdens de One Young World-top in Den Haag. Shell ondersteunt een delegatie van 20 jongeren voor One Young World met een Scholarship Programme. Deze jongeren, onze leiders van de toekomst, spreken in deze bijlage over de prachtige wereldbol die zij over een halve eeuw voor zich zien.

Jongeren die verschil willen maken

Een betere wereld willen we allemaal. Maar sommige jongeren zetten zich daar écht voor in. Dankzij hun bijzondere ambities zijn ze geselecteerd om via genoemd Shell Scholarship Programma de One Young World top in Den Haag bij te wonen. Daar kunnen ze hun krachten bundelen om hun plannen nog veelbelovender te maken. Deze week vind je op Metronieuws negen portretten van young leaders met passie. Hieronder drie, later in de week de andere zes jongeren.


Views

1k+

Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Views

2k+

video icon
00:00

In samenwerking met het Europees Parlement

3 UUR

Nils gaat voor dieren de wereld over

Nils Gärtner Greskewitz (31) uit Hamburg is een echte dierenliefhebber. Hij zet zich al jaren in voor de bescherming van onze fauna. Zo doet hij mee aan strand clean-ups, is hij veganist en werkt hij als vrijwilliger bij het Friese zeehondencentrum Pieterburen. Het helpen van zieke en gewonde zeehonden, om ze zo weer vrij te kunnen laten in de natuur, geeft hem voldoening. Tijdens zijn werk loopt hij echter tegen een muur van wetgeving aan. Nils vindt het belangrijk dat Europa het beleid omtrent dierenrechten verandert. Daarom gaat hij stemmen tijdens de Europese verkiezingen op 23 mei 2019.

Wie anders?

Jij gaat stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Waarom precies?

Er zijn op dit moment nog veel problemen in Europa op het gebied van dierenrechten. Als ik niet ga stemmen wie doet het dan? Iedereen heeft een stem en die moet je gebruiken.

Heb je deze passie om je in te zetten voor dierenrechten altijd al gehad?

Mijn passie voor dierenrechten heb ik niet altijd gehad. In 2012 heb ik mijn leven omgegooid. Ik keek een documentaire over de jacht op dolfijnen in Japan, dat heeft mijn wereldbeeld veranderd. Na het kijken van die documentaire heb ik me aangemeld voor de campagne om de jacht op dolfijnen te monitoren. Ook heb ik op vijf verschillende plekken op de wereld gewerkt met dieren. Daarnaast ben ik veganist geworden.

Zeehondjes

Wat doe je zelf om te strijden voor dierenrechten?

Ik werk als vrijwilliger bij het zeehondencentrum, waar ik help bij de rehabilitatie van zieke en gewonde zeehonden. Momenteel hebben zeehonden in Europa te maken met veel problemen. Elk land in de EU heeft andere wetten om zeehonden te beschermen. In Nederland is de zeehondenpopulatie stabiel, daarom moeten we nadenken over welke zeehonden we kunnen opvangen om te rehabiliteren en welke niet. Maar in Duitsland schiet een jager een zeehond dood omdat hij niet in rehabilitatie gelooft en in Denemarken is er helemaal geen opvang voor zieke zeehonden. Ik vind dat er een gezamenlijk plan voor alle landen in de Europese Unie moet komen waarin staat hoe deze landen in de toekomst om moeten gaan met zeehonden.

Merk je dat mensen in je omgeving meer gaan nadenken over dierenrechten door jou?

Ja, heel erg. Vrienden en andere mensen in mijn omgeving vragen me steeds vaker wat ze zelf kunnen doen om te helpen met bijvoorbeeld het milieu of de zeehonden. Iedereen kan iets doen, hoe klein ook. Al ga je een keer een middagje op het strand afval opruimen. Als we iets willen veranderen in de Europese Unie omtrent dierenrechten, dan moeten we dat samen doen.

Eerst Europa dan de wereld

Denk je dat de Europese Unie de organisatie is die echt een verschil kan maken op het gebied van dierenrechten?

De Europese Unie is de aangewezen instelling om verandering te bewerkstelligen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Eerst moet Europa veranderen, daarna kunnen we de rest van de wereld helpen.

Heb je die betrokkenheid altijd al belangrijk gevonden?

Ja, natuurlijk. In Duitsland stem ik ook altijd. Als je het ergens niet mee eens bent, moet je op zoek gaan naar iemand in de politiek die het met jou eens is. Je kunt dan op die persoon stemmen. Alleen als je dat doet, kan er iets veranderen. Door te stemmen kun je laten zien dat een specifiek onderwerp belangrijk voor je is. Daarnaast is activisme een manier om voor verandering te zorgen. De regering moet daar wel iets mee doen door nieuwe regels en wetten in te stellen. Als je wilt dat er echt iets verandert dan moet je daar zelf wat aan doen.

Meedoen? Schrijf je in

Ev Liu (zij verscheen eerder op Metronieuws) en Nils Gärtner Greskewitz willen het verschil maken in Europa, maar dit kunnen ze niet alleen. Iedereen die wil meedoen of mee wil praten met een eigen onderwerp, kan zich aanmelden op ikstemdezekeer.eu.

Via deze site kan iedereen anderen in hun omgeving – vrienden en familie – aanmoedigen om te gaan stemmen. Na aanmelding op de site word je op de hoogte gehouden van wat er rond de verkiezingen gebeurt en krijg je updates en info over evenementen bij jou in de buurt. Je kunt je inschrijving ook delen met vrienden via social media. Als anderen zich via jouw link inschrijven, dan wordt die inschrijving aan jou gekoppeld. Zo kun je zien hoeveel mensen jij hebt gemotiveerd om te gaan stemmen.

Het Europees Parlement vind je op Twitter, Instagram en Snapchat onder EPinNL.


Views

100+

Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


Views

1k+

Tips voor de herfstvakantie: roggen en haaien voeren

Zin in een beetje spanning? Dan kun je zelf haaien of roggen voeren in het aquarium van Fort Kijkduin. Foto ter illustratie: Colourbox

Partnercontent

15 OKT 2018

Toeristen weten de Kop van Noord-Holland de laatste jaren steeds beter te vinden. In deze serie: wat vinden zij daar eigenlijk? In deel vier geeft Metro je tips voor de leukste uitjes in de herfstvakantie in de Kop van Noord-Holland. Meer info? Dagjeuitindekop.nl.

Met de temperaturen van deze week lijkt het eerder op zomer, toch is de herfstvakantie echt begonnen. In regio zuid is de vakantie van 13 t/m 21 oktober en in noord en midden van 20 t/m 28 oktober. Wat ga jij doen tijdens deze zonnige herfstdagen?

Halloween in Hippolytushoef


Views

1k+

'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Views

2k+

Desperados verstopt 20 ADE-passen in Amsterdam

In samenwerking met Desperados x ADE

10 OKT 2018

Desperados helpt jou vandaag wellicht aan een van de vetste weken van je leven. Want wie goed zoekt, kan twee van de twintig felbegeerde ADE-passen vinden die het biermerk vandaag verstopt door heel Amsterdam. En daarmee heb je toegang tot alle dag-, en nachtevents tijdens het ADE!

Wanneer de gele vlaggen weer wapperen in onze hoofdstad weten we hoe laat het is: Amsterdam Dance Event staat voor de deur. Dat betekent dat Amsterdam vanaf volgende week woensdag volledig in het teken staat van dance, uitgaan en events. Maar Desperados kan niet wachten en geeft jou nu al de kans om op party-ontdekkingstocht te gaan.

Nieuwe dancefloors


Views

6k+

Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Views

3k+

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


Views

3k+

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Views

1k+

Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


Views

6k+

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Views

1k+

Likeability of 6

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Views

31k+

Likeability of 5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

Views

6k+

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Views

7k+

Likeability of 3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

14k+

Likeability of 6

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Views

4k+

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Views

2k+