Dossier

De Moeder Teresa van plotselinge miljonairs

Winnaars van de Postcode Loterij kunnen gebruikmaken van de hulp van Bea Post. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

24 FEB 2018

Bea Post helpt al 28 jaar winnaars van de Postcode Loterij de eerste hobbels op de nieuwe weg van de rijkdom te nemen. „Sommige mensen hebben moeite om ineens over heel veel geld te beschikken.”

Daar sta je dan, met een enorme cheque in je handen. Heel Nederland kijkt mee hoe de champagne wordt ontkurkt omdat jij de PostcodeKanjer hebt gewonnen. Een kersverse miljonair, gepresenteerd voor de ogen van talloze tv-kijkers. Ook het hele dorp of de wijk is direct op de hoogte van het bedrag dat op je rekening wordt gestort. Confetti, polonaise en een microfoon onder je neus. En natuurlijk felicitaties. Want als je wint, heb je vrienden.

Het is niet eenvoudig om vanuit het niets stappen te zetten in die nieuwe wereld. Een wereld waarin je je plots geen zorgen meer hoeft te maken om geld. Of in ieder geval niet over het gebrek daaraan. Want wie ineens barst van de centen, krijgt een hoop andere vraagstukken op zijn bord. Bij de Postcode Loterij ontfermt Bea Post (63 jaar) zich over de prijswinnaars. Aan de hand van kernwoorden legt ze uit hoe ze te werk gaat.

Het begin

Deze functie heb ik zelf gecreëerd. De Postcode Loterij bestaat 28 jaar en ik werk hier sinds het begin, toen de prijzen nog niet zo achterlijk hoog waren. De maandelijkse hoofdprijs was 100.000 gulden. Ik kwam bij Greenpeace vandaan, waar ik het ledenbestand had gedigitaliseerd. De Postcode Loterij vroeg mij in 1989 of ik de automatisering op me wilde nemen. Dat 60 procent van het geld naar goede doelen ging, sprak me heel erg aan. Bij Greenpeace was ik eigenlijk alleen maar bezig geld op te halen, zodat we actie konden voeren. Toen de Postcode Loterij belde, leek het me leuk om juist geld weg te mogen geven.

Bea Post. Foto: Postcode Loterij

Op een gegeven moment kwamen we met de loterij op televisie en de prijzen werden alsmaar groter. In 1992 reikten we voor het eerst 1 miljoen gulden uit. Het was heel heftig, want dat was in Nederland nog nooit eerder gebeurd. Het verliep dan ook heel anders dan ik van tevoren dacht: we bellen aan, vieren feest, klaar! Want het is toch heel leuk om zo veel geld te winnen? Maar toen ik daar stond, zag ik de verschillende emoties door de ruimte vliegen. De dame die het geld won was eigenlijk meer onder de indruk van de cameraploeg en dat onze ambassadeur Henny Huisman bij haar op de bank zat. Ze had geen idee meer waarom Henny Huisman daar eigenlijk was. Toen ik buiten stond voelde het niet lekker. Ik ben terug naar binnen gegaan en heb een tijdje bij de winnares gezeten. Uiteindelijk gaf ik mijn visitekaartje met de mededeling dat ze me altijd mocht bellen. Dat was duidelijk niet aan dovemansoren gericht, want ze heeft me heel vaak gebeld. Ook de volgende winnaars deden dat. Toen ben ik naar de directie gestapt om te zeggen dat we onze deelnemers in de kou laten staan. Stort je maar lekker op die mensen, zeiden ze. Ik had geen zin om me in allerlei financiële zaken te verdiepen, maar ik was geïnteresseerd in de menselijke zijde van het verhaal. De psychische kant. Ik mocht de hulp inschakelen van accountantsbedrijf PWC voor het financiële verhaal en ik mocht me met de emotionele kant bezighouden.

Luisterend oor

Ze hebben niemand om écht mee te kunnen praten. Als ze ergens mee zitten, vinden ze al heel snel dat ze niet zo moeten zeiken. Je hebt toch geld gewonnen? Als je er niets mee kunt, geef je het maar aan mij. Dat zijn standaard antwoorden die winnaars krijgen. Die mensen voelen zich niet serieus genomen. En het is natuurlijk ook geweldig om veel geld te winnen. Maar je moet wel sterk in je schoenen staan en weten wat je ermee doet. Hoe ga je met je familie en vrienden om? De een doet dat zonder twijfels, maar de ander heeft daar best moeite mee. Vroeger kwam je één keer op de buis en dan was het klaar. Nu blijven overal foto’s en video’s online staan. We vragen altijd netjes toestemming om met een cameraploeg op bezoek te komen. Willen mensen dat niet, dan gebeurt het ook niet. Dat komt vaak genoeg voor. Maar door de opkomst van social media weet iedereen binnen een mum van tijd dat iemand miljonair is geworden. Voor je het weet duiken er oude vrienden op die geld nodig hebben.

Voordat de prijs wordt uitgereikt, spreekt Bea Post al uitgebreid met de winnaars. Foto: ANP

Veel geld betekent niet dat je zorgen voorbij zijn. Ik sprak laatst een winnaar van wie de partner was overleden. Zij had uiteraard liever de periode van vóór het winnende lot terug dan dat ze het geld hield. Maar rijkdom geeft je natuurlijk wel veel vrijheid. Je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen meer te maken over je pensioen. Of over de eindafrekening van gas, water en licht. Of over de huur van het huis.

Ik ben er altijd bij als de cheque wordt uitgereikt. Dat is heel belangrijk om een vertrouwensband op te bouwen. Ik heb het een keer niet gedaan en toen merkte ik gelijk dat er een afstand was tussen mij en de winnaar. Toen de laatste PostcodeKanjer viel zat ik anderhalf uur voordat de cameraploeg arriveerde al bij die mensen in de woonkamer. Ik heb heel goed uitgelegd wat er ging gebeuren en ik kwam veel over hen te weten. Dan ben ik direct een vertrouwenspersoon. Ik bleef daar in een hotel slapen, zodat ze de volgende dag ook weer een beroep op mij konden doen. Op dat soort momenten probeer ik het gekkenhuis dat ontstaat altijd zo veel mogelijk te beperken. Er zijn ontelbaar veel mensen die de winnaars willen feliciteren, maar ze moeten ook goed hun nachtrust pakken. En ze hebben totaal geen idee wat ze hebben gewonnen. Er staan wel wat getallen op zo’n cheque, maar dat zegt nog niet veel. Het begint pas te dagen als ze bijvoorbeeld de hypotheek op het huis hebben afgelost en er dan nog heel veel geld op de rekening staat. Het duurt soms maanden voordat winnaars beseffen om hoe veel geld het gaat.

Ze kunnen mij blijven bellen zolang ze willen. Het komt vaak voor dat winnaars bedelbrieven krijgen, die handel ik dan af. Of ik help als vrienden om geld vragen, maar ze dat liever niet doen maar wel graag vrienden willen blijven. Dan bel ik even om te zeggen waarom het niet gaat gebeuren.

Verbazing

Het valt mij op dat er heel veel mensen zijn die niet durven te genieten van hun geld. Ik moet ze bijna leren dat ze zonder schaamte het geld mogen uitgeven. Ze spelen mee met een loterij die goede doelen steunt, dus ze hebben een hart van goud. Dan mogen ze toch ook wel van hun prijs genieten? Maar vaak zeggen ze: misschien dat ik ooit nog eens dit of dat ga doen, want dat staat op mijn bucketlist. Dan zeg ik: misschien? Niets daarvan, dat ga je nú doen! Geniet ervan, want het leven is zo betrekkelijk. Misschien ben je er morgen niet meer. Een van de winnaars werd ziek en die heeft al het geld er gelijk doorheen gejaagd. Heerlijk toch? Wie zijn wij om dat tegen te houden?

Foto: ANP

Ik heb nog nooit mensen zien afglijden, omdat ze ineens heel veel geld hadden. Gelukkig niet, zeg. Ik hoop dat dit voor een deel door mijn begeleiding komt, al kan ik dat niet bewijzen. Maar ik ben er trots op dat wij als Postcode Loterij onze verantwoordelijkheid nemen. De eerste periode betalen wij de financiële begeleiding. Bij ons gaat PWC met de winnaars om de tafel om een gedegen plan te maken. Hoe oud ben je? Wil je een eigen bedrijf beginnen? Wil je het geld met je kinderen delen?

Jackpot

Persoonlijk vind ik het heel jammer als één iemand 90 miljoen euro wint. Wat moet je in godsnaam met zo’n bedrag? Daarom ben ik blij dat het bij ons altijd over de hele postcode wordt verdeeld. Zelf heb ik twee loten en natuurlijk zou ik best een prijs willen winnen, maar dan niet zo’n hoog bedrag. Dat meen ik echt. Een goed pensioenpotje zou ik al blij mee zijn. Mócht ik miljonair worden dan hoef ik in ieder geval geen hulp in te schakelen. Ik heb genoeg opgestoken van alle winnaars die mij voor zijn gegaan. Ik ben blij dat het met de meeste winnaars heel goed gaat. Met de dame die in 1992 een miljoen gulden won gaat het heel goed. Ze is nog steeds ontzettend blij dat ze dat bedrag heeft gewonnen. Dat geeft mij de meeste voldoening.

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: Rijk en arm. Hoe is deze kloof ooit ontstaan en hoe gaan we er vandaag de dag mee om?


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of6

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of6

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!