Sander Schomaker
Sander Schomaker Dossier 20 jan 2018
Leestijd: 6 minuten

Waarom Daniel Ricciardo zo populair is in ons land

Max Verstappen heeft in korte tijd voor een complete Formule 1-gekte in Nederland gezorgd. Duizenden in oranje geklede landgenoten reisden het 20-jarige supertalent afgelopen raceseizoen achterna. Niemand in de Formule 1 is ooit zo populair geweest in de lage landen. Maar ook Daniel Ricciardo, zijn Australische teamgenoot bij Red Bull, is razend populair in ons land. En dat is opvallend, want vaak is een teamgenoot in de Formule 1 de grootste vijand voor de fans.

,,Dat is inderdaad wel grappig”, zegt Formule 1-reporter Jack Plooij, die de Australiër vaak geïnterviewd heeft. ,,Weet je wat Ricciardo zo leuk vindt? Dat wij van Ziggo Sports hem gewoon behandelen als één van de twintig coureurs en niet als ‘de vijand’ van de Nederlandse rijder. Dat stelt hij echt op prijs. Ricciardo is een uniek persoon in de topsportwereld, echt een ongelooflijk aardige en leuke gozer. Laatst hadden we het erover dat hij nog een keer wereldkampioen moet worden. Toen zei ik tegen Ricciardo: eigenlijk willen wij dat helemaal niet, want Max moet wereldkampioen worden. ‘Get out of my face’, zei hij toen lachend en liep weg. Ik hoop ook voor Max dat hij blijft bij Red Bull. Als Ricciardo weggaat dan komt er weer een ander en je zal niet snel een betere teamgenoot vinden. Hij is echt een ideale teamgenoot voor Max geweest. Vooral in een team als Red Bull waar ook veel om pr draait. Ze gaan bijvoorbeeld met het team vaak andere dingen doen zoals ijshockeyen, motor-crossen, voetballen en dat soort dingen. Dan is het fijn om een figuur als Ricciardo naast je te hebben. Iemand waar je lol mee kunt hebben, voor hetzelfde geld moet je al die dingen doen met een enorme chagrijn naast je.”

Tandpasta-lach

Tom Coronel snapt wel waarom Ricciardo zo populair is in ons land. ,,Hij maakt mij altijd blij met die brede tandpasta-lach van hem”, zegt de coureur en Formule 1-kenner. ,,Ik heb vaak een discussie met Robert Doornbos over Ricciardo. Robert zegt dat de vriendelijke Ricciardo vanzelf verdwijnt, zodra hij echt met Max om het kampioenschap moet gaan vechten. Mijn antwoord is dan altijd: dat gebeurt bij iedereen, maar niet bij Ricciardo. Die speelt nul toneel en is gewoon honderd procent echt. Je ziet het al aan zijn gezicht. Hij kan ook heel serieus zijn, maar ook dan zie je de twinkeling in zijn ogen. Ricciardo brengt een mooie flair in de Formule 1 die heel lang weg was.”

Volgens Coronel mag Verstappen daarom blij zijn met een teamgenoot als de Australiër. ,,Laten we niet vergeten dat Ricciardo in de Formule 1 zit omdat hij een geweldige coureur is. Op de baan geeft hij geen cadeautjes weg aan Max. Maar hij is nooit negatief. Dat vind ik belangrijk. Want wat heb je aan negativiteit? Helemaal niks, het kost alleen maar energie. Ricciardo en Verstappen hebben een klik en dat is ideaal voor het team en voor de teambaas.”

Niet zo vreemd dan ook dat teambaas Christian Horner van Red Bull wegloopt met de goedlachse Australiër. ,,Zoals hij op het circuit is, is hij ook buiten het circuit”, zei Horner een paar maanden geleden over Ricciardo. ,,Hij straalt altijd positieve energie uit en dat past goed bij Red Bull. Daniel is een van de grote karakters binnen de Formule 1.”

Positiviteit

Verstappen zelf is ook zeer tevreden met zijn teamgenoot. ,,Ik denk dat we elkaar enorm pushen en dat is ook heel goed voor het team”, reageerde de Nederlander eerder dit seizoen. ,,En we delen alles. We zijn heel open naar elkaar toe. Dus er zijn geen geheimen.”

Dat is ook wereldkampioen Lewis Hamilton uiteraard niet ontgaan. De Brit ziet Ricciardo dan ook graag naar Mercedes komen, waar het contract van tweede rijder Valtteri Bottas afloopt.

,,Daniel heeft een geweldige persoonlijkheid”, liet Hamilton weten. ,,Hij brengt altijd veel positiviteit. Ik vind het interessant. Ik geloof niet dat veel mensen graag naast me willen staan, want dat is niet altijd het beste voor een persoon. Maar in dit geval kan het een heel goede zaak zijn, omdat het hem kan helpen groeien. Hij heeft nu ook al een geweldige teamgenoot. En eerlijk gezegd moet Daniel steeds flink aan de bak om beter te presteren dan Max. En je moet altijd eerst je teamgenoot verslaan voordat je iemand anders kan verslaan.”

Het lijkt erop dat Ricciardo dus de ideale teamgenoot in de Formule 1 is, want ook Sebastian Vettel van Ferrari heeft al bewezen uitstekend met de huidige Red Bull-coureur op te kunnen schieten.

Ferrari

,,De ideale teamgenoot, wat is dat?”, vraagt Formule 1-kenner Allard Kalff zich af. ,,Een ideale teamgenoot kan ieder seizoen iemand anders zijn. Maar op dit moment is Ricciardo inderdaad ideaal voor Verstappen. Ricciardo speelt geen spelletjes en hij zorgt ervoor dat Max altijd honderd procent scherp is. Ze zijn allebei heel puur op hun eigen manier. Ik denk dat het daardoor zo goed klikt tussen hen. Ricciardo is een echte ‘Aussie’. Australiërs staan wat relaxter in het leven, dan de rest van de mensheid. Kijk maar naar Mark Webber, die is ook zo. Ricciardo zegt de dingen zoals ze zijn. Hij zal nooit om de hete brij heen draaien. ‘No nonsense’. Ik denk dat er weinig sporters in de wereld zijn die zo’n glimlach combineren met zulke gedrevenheid. En hij is natuurlijk een geweldige rijder. Ik vind het heel knap hoe hij naar buiten toe alles van zich af laat glijden, maar geloof me hij slaat intern heus wel met zijn vuist op tafel als hij zes keer uitvalt met mechanische problemen. Want het gaat uiteindelijk om presteren. Als hij straks terugkijkt op zijn Formule 1-loopbaan dan wil hij natuurlijk herinnerd worden om zijn successen en niet vanwege de ‘happy go lucky-manier’ hoe hij in het leven staat.”

Plooij weet dat Ricciardo in belangstelling staat van Ferrari. ,,Dat wordt door veel rijders toch gezien als het ultieme team in de Formule 1. Maar het is een zooitje hoor bij die Italianen. Teambaas Maurizio Arrivabene kan totaal geen leidinggeven, het is chaos. Voor coureurs blijft het echter prachtig om in zo’n rood overalletje rond te kunnen lopen en even de zakken te vullen. Ik denk dat Ricciardo wacht tot na de wintertests en dan besluit wat hij gaat doen, maar misschien heeft hij allang een beslissing genomen.”

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: Sporters en hun imago: ideale schoonzoon of juist een klootzak? Welke invloed heeft personality op de prestaties van topsporters? Hoe gedreven zijn jonge topsporter?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.