Dossier

Camera video‘Iedere sport heeft een klootzak nodig’

Foto van 'Sander Schomaker'

20 JAN 2018

Lionel Messi, Ayrton Senna, Michael Jordan en Roger Federer, stuk voor stuk topsporters die qua niveau hun eigen sport bijna ontgroeid zijn. Er is nauwelijks vergelijkingsmateriaal. Dit soort iconen vormen dan ook een ‘league of their own’. Ze zijn eigenlijk alleen nog met elkaar te vergelijken. Messi is de Jordan van het voetbal en andersom, net als Federer de Senna van het tennis is en andersom.

Wat deze grootheden van het voetbal, de formule 1, het basketbal en het tennis bindt, is naast hun haast onmenselijke talent en grenzeloze ambitie vooral hun persoonlijkheid. Het zijn ideale schoonzonen. Je zal hun naam niet zo snel in de roddelbladen tegenkomen. Het zijn en waren serieuze sporters, altijd bezig zichzelf te verbeteren, oerdegelijk en misschien zelfs een tikkeltje saai, maar wel veruit de beste in hun tak van sport.

Drank en drugs

Daartegenover staan andere sporticonen met een persoonlijkheid die wellicht meer tot de verbeelding spreekt. Sporters met een extreem grote mond, een uitgesproken mening en afwijkend gedrag. Sporters ook die vaak van schandaal naar schandaal leven en zich in sommige gevallen te buiten gingen aan drank en drugs, maar ondertussen wel de absolute top haalden. Dan hebben we het bijvoorbeeld over grootheden als Diego Maradona, Mohammed Ali, John McEnroe, George Best, Mike Tyson, Dennis Rodman en Eric Cantona.

Iconen waar tientallen boeken over geschreven zijn en talloze films over zijn gemaakt. ,,Die laatste categorie spreekt mij veel meer aan”, zegt journalist en schrijver Maarten Bax. Niet verrassend want hij schreef twee jaar geleden het boek ‘Seks, Drugs en Voetbal’ en dit jaar werd ‘Geniaal en Gek’ uitgegeven, een boek over geniale sporters die ook een beetje gek zijn. ,,Uiteraard houd ik ook van Messi, maar dan wel puur vanwege het voetbal. Als mens is iemand als Maradona vele malen interessanter. Messi is naast het veld een heel gewoon gezinsmannetje.”

Rolmodel

Ook sportmarketeer Bob van Oosterhout van bureau TripleDouble denkt er zo over. ,,Messi is fenomenaal. Op het veld de allerbeste. Maar ik word het meest geprikkeld door kleurrijke sporters. Sporters met aparte trekjes en een duidelijke eigen mening en Messi is toch een beetje kleurloos.” Maar hoe kleurrijk een sporter kan zijn, heeft wel zijn grenzen volgens Van Oosterhout.

,,Tegenwoordig is een topsporter een rolmodel. Iedere uitspraak kan door honderden miljoenen mensen gelezen worden. Die woorden worden heel serieus genomen. Dus als een sporter door de ondergrens zakt met rare uitspraken dan trekken sponsors zich zonder twijfel terug.”

Dan lijkt het logisch dat grote partijen zich liever aan ‘veilige topsporters’ als Messi en Federer willen binden dan aan risicogevallen als Maradona of McEnroe. ,,Het is zaak om daarin de balans te vinden”, legt Van Oosterhout uit. ,,Geen enkel bedrijf wil geassocieerd worden met het woord ‘saai’. Maar ook niet met een schandaal. Een sponsor zoekt naar iemand met minstens een 8 als gemiddeld cijfer. Zo is Roger Federer misschien een beetje saai en scoort hij als persoon een 7-, maar als sporter van de buitencategorie scoort hij een 11 en dan compenseert dat elkaar.”

Dat zo’n op het oog ‘veilige keuze’ voor sponsors volledig verkeerd kan uitpakken bewees de dramatische situatie rond topgolfer en voormalig ideale schoonzoon Tiger Woods wel. ,,Tiger werd onder andere gesponsord door Accenture, een gigantisch consulting bureau”, zegt Van Oosterhout. ,,Toen ik ten tijde van het schandaal rond Tiger Woods op een grote beurs in Amerika was, sprak ik een hoge pief van Accenture. Die vertelde dat zij Tiger als een ‘High Performance Symbol’ zagen. Dus toen bekend werd dat hij met honderd vrouwen was vreemdgegaan en daardoor door de ondergrens zakte, moesten ze wel stoppen met hem. Dus wat op voorhand een veilige keuze lijkt, kan ook helemaal fout lopen.”

Mafkees

Tijdens de research voor zijn boek vond Bax een gemene deler in veel van de verhalen over ontspoorde sporters. ,,Laten we zeggen dat in ongeveer 90 procent van de gevallen het ging om mensen met een heel slechte opvoeding. Zo groeide Romario op met een vader die altijd dronken was en leefde Cantona een tijd in een grot. Het zijn vaak sporters die supergetalenteerd zijn, een slechte opvoeding hebben gehad en dan opeens veel geld tot hun beschikking krijgen. Dan gaan ze van het padje af. Meestal ook omdat ze begeleid worden door een foute vriend, een rare neef of door helemaal niemand.”

Bax beschreef veel interessante sporters, maar als hij de grootste ‘bad boy’ moet noemen twijfelt hij niet lang. ,,NBA-ster Dennis Rodman is in ieder geval een van de grootste mafkezen”, lacht hij. ,,Daar begon hij natuurlijk al vroeg mee met zijn uiterst excentrieke uiterlijk. Op een gegeven moment kleedde hij zich een tijdje als vrouw. Verder had hij relaties met Madonna en was hij acht dagen getrouwd met model Carmen Electra en ondertussen maakte hij met iedereen ruzie in de NBA. En tegenwoordig is hij bekend van zijn vriendschap met die gekke Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.”

Zo gek vind je ze tegenwoordig niet meer in de sportwereld. Sterker bijna alle genoemde voorbeelden van ‘bad boys’ zijn inmiddels met pensioen. ,,Jonge getalenteerde sporters die er een potje van maken, zijn er bijna niet meer. Het is echt zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat vind ik wel jammer”, reageert Bax. ,,Ik kijk veel liever naar een McEnroe, dan naar een Björn Borg. Federer is een fantastische tennisser, maar ik zie liever een rebelser type. Natuurlijk is het leuk om de volgende dag over een prachtige backhand van Federer te praten, maar mensen hebben het toch liever over een speler die ruzie had met de scheidsrechter en scheldend de baan afliep.”

Klootzak

Een reden kan zijn dat er nu nog veel meer geld in sport omgaat dan pakweg twintig jaar geleden. ,,Topsporters hebben allemaal sponsors en kunnen die bij fout gedrag zomaar kwijtzijn”, zegt Van Oosterhout. ,,Ook sociale media spelen hier een rol in”, zegt Bax. ,,Iedere scheet die een topsporter laat wordt tienduizend keer gekopieerd en iedere site neemt het blindelings over. Maakt een sporter een foute opmerking dan wordt hij meteen op zijn plaats gezet of overal uitgejouwd en uitgekotst. Dat maakt mensen voorzichtiger. De mediatrainingen helpen uiteraard ook niet en er is gewoon minder mogelijk voor de media. Toen ik het Ajax Journaal maakte voor RTV-Noord Holland had ik overal maling aan en nam ik bijvoorbeeld Mauro Rosales mee naar het circuit van Zandvoort en gingen we racen. Dat vond hij geweldig! Gabri nam ik om vijf ’s ochtends mee naar de bloemenveiling. Dat kan nu allemaal niet meer, alles wordt aan banden gelegd. Zo wordt het allemaal wel erg netjes. Zelfs de boksers en kickboksers zijn geen ‘bad boys’ meer. Badr Hari is natuurlijk wel een beest, maar daar houdt het op. Ik vind het jammer dat het zo is. Kickboksen is nu een grote sport, waar iedereen naar wil kijken. Door wie komt dat? Niet door Ernesto Hoost en Rico Verhoeven. Dat zijn allebei fantastische kickboksers, maar ‘bad boy’ Badr Hari en niemand anders heeft die sport op de kaart gezet. Iedere sport heeft een klootzak nodig, dat is mijn mening.”

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: Sporters en hun imago: ideale schoonzoon of juist een klootzak? Welke invloed heeft personality op de prestaties van topsporters?


Dit was een weekend waar je u tegen zegt!

Essaouira, waar je op het strand op een kameel kunt chillen en even verderop heel goed kunt feesten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

28 OKT 2019

Marrakech blijft een populaire bestemming voor een stedentrip, maar waarom zou je - als je er toch al bent - niet ook een korte trip naar het strandplaatsje Essaouira maken? Het is goedkoper en rustiger dan Marrakech en er is genoeg te doen. Metro geeft 5 tips voor jouw stedentrip naar de prachtige badplaats. 

1. Het ligt aan het strand

Essaouira is een kustplaats en het strand is serieus de moeite waard. De boulevard aan de blauwe zee is lang en gezellig: kinderen zijn aan het spelen, mensen liggen te zonnebaden, er wordt volop geskateboard en gevoetbald en aan de andere kant van de boulevard zijn er tal van gezellige restaurantjes waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt doen. Maar nog leuker aan het feit dat de plek aan het strand ligt is het bijkomende feit dat de golven zéér geschikt zijn voor watersport.


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.