Likeability of 5

Camera videoVeel baasjes zien liever partner dan hond sterven

De liefde tussen een vrouw en een hond kan heel ver gaan. Foto: Colourbox

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

3 DEC 2017

De relatie tussen een mens en dier kan ver gaan. Acht op de tien mensen beschouwt hun hond als volwaardig lid van het gezin. Maar ze blijken dan ook goed voor je gezondheid en ze krijgen nooit genoeg van je verhalen. De liefde van de baas gaat daarom diep. „Sommigen zien liever hun partner dan hun hond overlijden. Toen ik dit voor het eerst hoorde, dacht ik: oeps! Maar het blijkt geen uitzondering.”

Nienke Endenburg, senior docent en onderzoeker aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, heeft ook een praktijk als GZ-psycholoog. Ze is gespecialiseerd in de relatie tussen mens en dier en helpt mensen bij de rouwverwerking van hun huisdier. „Dat iemand liever zou hebben gehad dat de partner was overleden dan de hond zegt uiteraard ook iets over de relatie met de partner, maar de relatie tussen mensen onderling en die tussen een mens en een dier liggen op een heel ander niveau.”

Dieren geven onvoorwaardelijke liefde

Een huisdier heeft namelijk heel veel voordelen, stelt Endenburg. „Een hond of kat is altijd blij om je te zien en je kan eindeloos je verhaal bij ze kwijt. Ze zeggen nooit; dat verhaal ken ik nu wel, heb je niets anders? En ook als niemand je begrijpt, dan begrijpt je huisdier je wel. Als je hond zijn hoofd in je schoot legt, helpt dat iemand. Als je succes hebt, heb je veel vrienden. Maar als je verliest, verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. Dieren geven je onvoorwaardelijke liefde. Mensen hebben het gevoel dat een dier hen begrijpt en niet be- of veroordeeld. Ze vertellen hun meest intieme geheimen die ze met anderen niet delen. Tegen een ander mens zeg je dat het goed met je gaat als ze dat aan je vragen. Een hond verlangt niet van je dat je met een positief antwoord komt als dat niet zo is.”

Baasjes zijn minder vaak ziek

De sociale ondersteuning die een huisdier biedt, is heel belangrijk. Naast dat een hond ervoor zorgt dat de baas het huis uit komt en daardoor sociale contacten onderhoudt met anderen, heeft het ook een positieve invloed op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van het baasje, blijkt uit verschillende onderzoeken. „Huisdiereigenaren hebben gemiddeld een beter afweersysteem tegen ziekten, een lager stressniveau, minder depressies en plegen minder suïcide.” Verder hebben huisdiereigenaren minder last van hart- en vaatziekten. En het aaien zorgt voor een lagere bloeddruk en hartslag. „Het bezit van huisdieren zou een factor kunnen zijn waarom mensen minder gebruikmaken van de gezondheidszorg. Australisch onderzoek heeft aangetoond dat huisdiereigenaren minder vaak naar de huisarts gaan en minder medicatie gebruiken. Ook liggen ze minder dagen in het ziekenhuis. Een huisdier zorgt er ook voor dat iemand bij de revalidatie net dat stapje extra zet.”

Maar het aaien van een vriendelijk uitziende hond heeft nog meer positieve effecten. Op het oxytocine niveau bijvoorbeeld. Oxytocine zorgt niet alleen voor minder stress en een betere concentratie, maar helpt ook bij het vormen van een band. „Dit stofje komt bij de vrouw vrij bij de bevalling en zorgt ervoor dat moeder en kind een band opbouwen. Bij de start van een relatie tussen een vrouw en hond gebeurt hetzelfde. Bij beiden komt oxytocine vrij. Dat kan wetenschappelijk bewezen worden.”

Dat kan ook de reden zijn dat een hond vaak als kind gezien en behandeld wordt. „Ze krijgen kleren aan en worden rondgereden in een kinderwagen. Maar bedenk daarbij wel: een hond is en blijft een hond. Die heeft zijn eigen behoeftes en rolt misschien liever door de modder. Dieren kunnen goed je vriend zijn, maar denk niet alleen aan wat jou gelukkig maakt, maar ook aan wat het dier gelukkig maakt. Al is het een kanariepietje. Als een jonge hond prima kan lopen, laat hem lopen. Kijk naar wat het dier nodig heeft.”

We maken een mens van een dier

Maar vermenselijken we huisdieren niet te veel? „Het vermenselijken van huisdieren hebben we juist nodig om een band op te kunnen bouwen. Als we dat niet doen, houdt die band geen stand. We kunnen niet uit ons mens-zijn stappen om het maar zo te zeggen. Door een mens te maken van een dier, antropomorfisme, ervaren we sociale ondersteuning van ons huisdier. Het hoeft dus niet slecht te zijn, maar je moet goed in de gaten houden of je het voor jezelf doet of in belang van het dier. Jij kan het leuk vinden om op een motor te rijden, maar je hond die je in een motorpakje hijst, vindt dat misschien niet zo leuk. En jij kunt denken dat jullie het gezellig hebben de hele dag samen op de bank, maar obesitas is inmiddels het nummer 2 probleem die je ziet bij de dierenarts. Een blokje kaas voor de baas, betekent een hele homp voor een hond.”

Vaak onbegrip na overlijden huisdier

Voor een baas kan het overlijden van een huisdier net zo heftig zijn als het overlijden van een mens. De rouwverwerking verloopt ook op dezelfde manier, zegt Endenburg. „Als een mens overlijdt, begrijpt je omgeving dat. Er is een condoleance en een begrafenis of crematie. Als je hond overlijdt, zegt diezelfde omgeving: Dan ga je toch naar het asiel voor een nieuwe? Maar het is geen koelkast die je inruilt. Je hebt er een band mee en als die band verbroken wordt, heb je verdriet. En dat is niet binnen een week over.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


lollovesad
user_29fe8b284302ac4c1459f65e65651ed2f28980ca_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avataruser_672b0b5407b04849df05496ee834f65d1d8786d2_avatar

+1


Log in om een reactie te plaatsen

Views

1k+

Camera videoStressmis!? ‘Maak de dagen niet te belangrijk!’

De mooiste tijd van het jaar? Of kijk je stiekem al uit naar januari? Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

10 DEC 2017

Nog ongeveer twee weken en dan is het kerst en over drie weken vieren we oud en nieuw. Gezellig! Toch? In reclames en liedjes hoor je bijna niets anders: december is de mooiste maand van het jaar. Maar is dat ook echt zo? Verplichte familiebezoekjes, de speurtocht naar speciale (dure) kerstcadeaus, de druk om perfecte culinaire hoogstandjes te creëren en dan moet je er ook nog eens een beetje leuk uitzien. Hoe zorg je dat je niet totaal uitgeput en doorgedraaid het nieuwe jaar in gaat?

Stress rond de feestdagen

Likeability of 5

Camera videoWat draag je in december? Stylist Lilian geeft tips!

Wat draag jij met kerst en oud&nieuw? Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

9 DEC 2017

Fashion en Shopping editor @lilianbrijl Foto: Annabelle van Hardeveld

Waar moeten we dit jaar op letten als we gaan winkelen? Wat zijn de trends van 2017?
Fluweel all over the place!  Pakken zowel voor mannen als vrouwen! Midi lengtes (rokken en jurken), wrap en double breasted sluiting. Verder zie je veel metallic en oversized pasvormen. Heb je een mooi jurkje dat misschien een beetje koud is? Draag lange mouwen of een coltrui onder een mouwloze jurk, ja dat kan allemaal!

Ik ga nu voor easy in plaats van amazing

Camera videoIk ga nu voor easy in plaats van amazing

Foto: Unsplash / Annie Spratt

Foto van 'Maaike Helmer'

Maaike Helmer

9 DEC 2017

Merry christmas and a happy new year! Wees eens eerlijk: ben jij ook nog bezig te stressen voor de feestdagen? Maaike Helmer van online magazine STRESSED OUT rekende ermee af.

Je wilt met kerst en het nieuwe jaar in aantocht natuurlijk letterlijk en figuurlijk alle (kerst)ballen hoog houden – sorry, flauwe woordspeling. Je wilt laten zien dat jij het allemaal kunt: een perfect diner met de laatste culinaire trends, lachende en geamuseerde mensen, jij als stralend middelpunt, je kadootjes zijn bijzonder en persoonlijk en tot slot: jijzelf hebt het ook enorm naar je zin. It’s all amaaaazing.

Camera videoMiljuschka: Maak nooit een nieuw gerecht met kerst!

Miljuschka: ‘Wij hebben ook weleens patat gehaald op eerste kerstdag, dus zo erg is het allemaal niet als het misgaat.’

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

9 DEC 2017

Ook het meest uitgebreide kerstdiner loopt op rolletjes als je je houdt aan de kerstdinertips van tv-presentatrice en foodlover Miljuschka Witzenhausen (32).

Tips voor een fantastisch kerstdiner

Likeability of 6

Camera videoDeze liefde voor huisdieren doet je versteld staan

Lotte (links) en Lisa Beltman zijn cavia fanaten, ze hebben er negentig! Foto: AW Foto

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

6 DEC 2017

Huisdieren zijn unieke portretten. Ze hebben niet alleen stuk voor stuk een eigen karakter, maar vervullen ook een eigen rol in een huishouden. Zo ook de reuzenslakken van Kim, de negentig cavia’s van Lotte en Lise en de beestenbende van Bonnie. Het leven van deze baasjes draait in grote mate om het verzorgen van hun huisdieren. Alle mensen houden van dieren, maar zij nog dat beetje extra.

’Reuzenslakken zijn een natuurlijk medicijn om te ontstressen’

Camera videoEen linkspotige kat is veel liever. Nou en!

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

2 DEC 2017

Je leest geregeld over de gekste onderzoeken bij dieren waarvan je denkt: is dat nou echt nodig? Nee, luidt dan vaak het antwoord bij leken. Ze vinden het grappig om te lezen met een uitschieter naar interessant, maar nodig? Neem een Iers onderzoek naar de links- of rechtspotigheid van katten. Blijkt de kat een duidelijke ’pootvoorkeur’ te hebben, dan is hij liever. Dus?

Nou, dat soort onderzoeken zijn wel degelijk ergens goed voor, zeggen gedragsbioloog Claudia Vinke en hoogleraar neurobiologie van gedrag Louk Vanderschuren, beiden verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ten eerste gaat het bij de berichtgeving over dit soort onderzoeken om de toon die de muziek maakt, meent Vanderschuren. Hij legt dit uit aan de hand van een voorbeeld.

Illustratie: Eefje Savelkoul

Camera videoBotox op je 20e? Lang leve de onzekerheid!

Illustratie: Eefje Savelkoul

Foto van 'Marieke van der Voort'

Marieke van der Voort

GISTEREN

Hallo botox, dag rimpels! De tijd dat alleen Hollywoodsterren en BN’ers hun jeugdigheid met een paar prikjes botulinetoxine wilden behouden, is definitief voorbij. Ruim 100.000 Nederlanders ondergaan jaarlijks een cosmetische ingreep, zo schat de Nederlandse Vereniging Voor Cosmetische Chirurgie. Botox is bij zowel mannen als vrouwen verreweg het populairst en staat alom bekend als de veiligste ingreep. Toch maken meerdere autoriteiten op het gebied van cosmetische chirurgie zich zorgen: jonge meiden rennen volgens hen veel te snel naar klinieken en komen te vaak in ondeskundige handen terecht. En wat begint met een onschuldig prikje, eindigt dan soms in een ware nachtmerrie.

Trend