Constance van Amstel
Constance van Amstel Dossier 16 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Switchen van zorgverzekering: dit moet je weten

Heb je de kerstboodschappen besteld, de boom opgetuigd en je feestoutfitje klaargelegd? Mooi, want dan is het tijd voor iets wat eigenlijk ook op ieders december-to-do-list zou moeten staan: de zorgverzekering. Switchen of niet?

De laatste maand van het jaar is toch echt hét moment om over te stappen naar een andere. Waarom? Omdat overstappen naar een andere zorgverzekering je al snel een besparing van zo’n 100 euro kán opleveren, zo rekenden de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onlangs uit.

Hoewel het switchen van zorgverzekering zo’n 100 tot 380 euro per jaar kan opleveren, zal naar verwachting slechts 5,4 procent van de Nederlanders dat ook daadwerkelijk doen. Dat is een daling ten opzichte van 2016, toen 6,8 procent overstapte. Het cijfer is opvallend omdat volgens ACM en NZa 75 procent van de Nederlanders onnodig duur verzekerd is.

„Consumenten hebben moeite met vergelijken", legt Jeroen Nugteren van ACM uit. „Het kost tijd, het is heel veel complexe informatie en, anders dan bij bijvoorbeeld het veranderen van energieleverancier, vinden mensen dit een gevoeliger en kwetsbaarder onderwerp. Er heerst angst om over te stappen. Dit vanuit de gedachte: je weet wat je hebt, niet wat je krijgt.”

Vergelijkingssites

De makkelijkste manier om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, is via een vergelijkingssite. Voorbeelden daarvan zijn Independer of ZorgWijzer.nl. De resultaten van de die sites kunnen echter wel van elkaar verschillen en dat kan verschillende oorzaken hebben. Sommige sites bieden kortingen die je ergens anders niet krijgt en sommige zorgverzekeraars betalen vergelijkingssites om bovenaan in de resultaten te komen.

Op consuwijzer.nl geeft de ACM tips om vergelijkingssites met elkaar te vergelijken. (ja, het is allemaal niet makkelijk!) Vragen die je je jezelf daarbij kunt stellen zijn:

  • Hoe uitgebreid kan je je wensen invullen? Hoe meer wensen je in kan vullen, hoe groter de kans dat het aanbod passend is.
  • Vergelijkt de site genoeg verzekeringen? Niet alle verzekeraars worden opgenomen in de zoekresultaten. Vaak staat onderaan aangegeven welke verzekeraars niet meedoen. Maar over het algemeen geldt: hoe meer verzekeraars, hoe meer je aan de vergelijking hebt. 
  • Hoe werkt de site? Bij de ene site staat de goedkoopste verzekering bovenaan als ‘beste keus’, bij de andere wordt meer meegewogen in het resultaat. Kijk daarom goed hoe het resultaat is samengesteld.
  • Hoe verdient de vergelijkingssite zijn geld? Zoals eerder aangegeven worden sommige vergelijkingssites betaald door verzekeraars om bovenaan in de resultaten te komen. Dat is niet erg, maar het moet jou wel duidelijk zijn. Zo niet, kan je beter naar een andere site gaan. 

Waarschuwing

Een goedkopere polis is overigens niet altijd een betere verzekering. Dat benadrukken ook de ACM en de NZa. Verzekeringen waar je naar verhouding weinig premie betaalt, houden vaak beperkende voorwaarden aan. Bijvoorbeeld dat je niet in alle ziekenhuizen terechtkan. Laat je bijvoorbeeld een operatie uitvoeren in een ziekenhuis waar jouw verzekeraar geen deal mee heeft, dan betaal je tot wel 35 procent van de zorgkosten zelf.

OVER METRO DOSSIER
Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: zorgverzekeringen. Waar moet je op letten als je wil switchen, kloonpolissen en een persoonlijk verhaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.