Likeability of 5

Camera videoStressmis!? ‘Maak de dagen niet te belangrijk!’

De mooiste tijd van het jaar? Of kijk je stiekem al uit naar januari? Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

Nog ongeveer twee weken en dan is het kerst en over drie weken vieren we oud en nieuw. Gezellig! Toch? In reclames en liedjes hoor je bijna niets anders: december is de mooiste maand van het jaar. Maar is dat ook echt zo? Verplichte familiebezoekjes, de speurtocht naar speciale (dure) kerstcadeaus, de druk om perfecte culinaire hoogstandjes te creëren en dan moet je er ook nog eens een beetje leuk uitzien. Hoe zorg je dat je niet totaal uitgeput en doorgedraaid het nieuwe jaar in gaat?

Stress rond de feestdagen

Als kind kon ik niet wachten totdat het december was: veel samenzijn met vrienden en familie, lekker eten, veel cadeautjes en twee weken kerstvakantie! Weet je nog dat volwassenen vroeger weleens zeiden: „Later als je groot bent, verlang je terug naar het moment dat je nog op school zat.” Nou dat moment heb ik altijd in december. Als 10-jarig meisje hoefde ik alleen maar aan te schuiven bij het kerstdiner en cadeautjes uit te pakken. Dat is nu wel anders. Naast enorme drukte op werk (einde van het jaar) zit ik al sinds eind november in over kerst: waar ga ik het vieren en met wie en wat geef ik nu weer cadeau? En misschien nog wel erger, wat doe ik met oud en nieuw, want ik moet ook dit jaar natuurlijk wel weer 'knallend' het nieuwe jaar beginnen.

Goed, ik schijn niet de enige te zijn die een beetje last heeft van decemberstress. Het woord is zelfs opgenomen in het Algemeen Nederlands Woordenboek: decemberstress: (feestdagen en herdenkingen [feestdagen], stress [maatschappelijke vraagstukken]): vorm van stress die optreedt in verband met of tijdens de feestdagen in december; stress rond de decemberfeestdagen; stress rond de feestdagen. 

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Social media vergoten de druk om het perfecte kerstplaatje te creëren

Voor Marleen Derks, psycholoog en oprichter van de Piekerpoli, is december de drukste maand van het jaar.  „Wat ik vaak zie, is dat de decembermaand de uitstraling heeft van dat het allemaal gezellig moet zijn met familie. Alles moet er perfect uitzien, het beste kerstdiner moet op tafel worden gezet en er worden originele cadeaus verwacht. Al deze verwachtingen brengen veel druk met zich mee”, zegt Derks tegen Metro. De psycholoog merkt op dat het de laatste jaren steeds drukker lijkt te worden rond de maand december.  „Social media beïnvloeden de druk natuurlijk ook. Op Facebook en Instagram zie je bijna alleen maar foto’s van het perfecte gezellige kerstplaatje.” In de media en op Facebook en Instagram wordt er een perfect plaatje gecreëerd, maar je hebt ook een grote groep mensen voor wie kerst misschien helemaal niet zo gezellig is. „Mensen die gevoelig zijn voor een depressie of problemen hebben met eten en last hebben van eetbuien, deze mensen voelen nog meer de druk van verwachtingen. Perfectionisme speelt een grote rol, stemmingswisselingen en het volgen van een dieet.”

Geef eens een ervaring cadeau. Foto: Pexels

Social media hebben ook invloed op decemberstress. Consumentenpsycholoog Patrick Wessels legt uit hoe dit komt. „Vroeger dekte je de tafel om indruk te maken op je vrienden en familie. Maar via social media kijkt de hele wereld mee. Zo lijkt het alsof iedereen het perfect voor elkaar heeft, wat je dan ziet is dat merken het ook weer groter gaan maken. Kerstliefhebbers pakken nog groter uit, maar mensen die een hekel aan kerst hebben gaan het juist nog meer haten. Niemand wordt blij van een verplichting.” De 27-jarige Stephanie Franken herkent zich wel in de decemberstress. Ze heeft haar eigen lifestylewinkel en december is voor haar de drukste maand van het jaar. Ze plaatst veel kerstfoto's op social media. „Voor mijn werk ben ik veel bezig met kerst en dat is op zekere hoogte heel gezellig, maar in mijn privéleven heb ik er dan eigenlijk gewoon veel minder zin in. Ik bedenk meestal op het laatste moment pas wat ik ga doen en trek dan voor het kerstdiner snel een jurkje van drie jaar geleden uit de kast. Stiekem kijk ik best uit naar januari.”

Familieverplichtingen

Alhoewel kerst oorspronkelijk gelijkstaat aan de geboorte van Jezus en vrede op aarde, zijn er helaas ook momenten waarbij kerst niet zo gezellig is (bijvoorbeeld met ‘dank’ aan een niet zo'n aardige schoonmoeder). Vicky Giltjes heeft haar eigen coachingbureau en speciaal voor mensen die last hebben van kerststress organiseert zij een digitale kerststress-challenge. „Kerst is het feest van het grote moeten en dat maakt het allemaal heel gecompliceerd.” Een van de thema’s die zij behandelt is het verplichte familiebezoek. „Als je ouders gescheiden zijn, moet je bijvoorbeeld een hele planning afwerken om bij alle familieleden op bezoek te gaan. En dat zorgt voor nog meer stress. Je kan jezelf niet in tienen delen, blijf bij jezelf en probeer vooral voor jezelf te kiezen.”

Doe normaal! Kerst is ook maar gewoon een dag

Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit en auteur van onder andere het boek: Je bent wat je doet. Haar advies om niet te veel stress te ervaren in december? „Doe normaal! De meeste problemen ontstaan omdat we ons op laten naaien, het moet maar gezellig zijn. Maar eigenlijk is het ook maar gewoon een dag. Je hebt ook weleens een ontzettende leuke dag op een ongeplande manier. Probeer een beetje uit die opgefokte sfeer te stappen. Maak de dagen niet te belangrijk.”  Wil je voorkomen dat de kerstsfeer bederft, zorg dan dat er niet te veel alcohol wordt gedronken. „Alcohol geeft een ontremming en je uit sneller je emoties. Dus zeker als er meer mensen hebben gedronken, ontstaat er eerder ruzie.”

Hoe ga je om met je irritante schoonmoeder?

En hoe gaan we om met die vervelende schoonmoeder? Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat vrouwen net iets sneller ruziemaken dan mannen. Hoe dat kan? „Mannen zijn wat makkelijker in dingen accepteren zoals ze zijn.” Een conflict met een schoonmoeder ontstaat vaak omdat de vrouw vindt dat de man partij moet kiezen en de schoonmoeder vindt vaak dat dingen op haar manier moeten. Een belangrijke tip van Vonk: „Verander het onderwerp. Probeer te zoeken naar gezamenlijke interesses: bijvoorbeeld dezelfde Netflix-serie of een liefde voor een vakantieland. Het schept een band als je praat over dingen die je allebei leuk vindt, of begin een gesprek over iets waar jullie allebei een hekel aan hebben. Dat schept een nog betere band! En dan denk je misschien aan het einde van de kerst, och ze valt best mee!”

Inspiratie nodig voor een cadeau? Geef een ervaring

Cadeaus geven is vaak leuker dan cadeaus krijgen. Toch kan het soms knap lastig zijn om het perfecte cadeau te vinden. Want laten we eerlijk zijn, van een paar sokken en stapeltje theedoeken wordt niemand echt blij. Geen inspiratie voor een uniek cadeau? Wees creatief. Volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels geven mensen steeds vaker een ervaring in plaats van een echt cadeau. „Van spullen word je vaak heel even gelukkig, maar dat geluksgevoel neemt al snel af. Zo’n dure vaas is leuk voor even, maar niet dat je daar het hele jaar nog over praat. Het is veel gebruikelijker om een weekendje weg te geven, zoiets zorgt voor een betere band en herinner je je meestal nog de rest van je leven.”

Moeten we nu massaal met vliegtickets en hotelboekingen gaan strooien tijdens de kerstdagen? Nee, Wessels legt uit dat het de kunst is om een persoonlijk cadeau te vinden. „Als iemand gek is op tennissen en je geeft een racket cadeau, stel dan ook een keer voor om samen te gaan tennissen.”

OVER METRO DOSSIER
Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: kerst en oud en nieuw. Hoe voorkom je kerststress, wat eet je tijdens de feestdagen en wat trek je aan?


likewow
user_06e74ffe26e9856438df2a63280c9eadf58ab299_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

1k+

Wordt Wout Weghorst de nieuwe ster bij Oranje?

Foto van 'Sander Schomaker'

Nu van De Grote Vier (Arjen Robben, Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder) eigenlijk alleen Sneijder nog weleens voor Oranje uitkomt, zijn ook de grote persoonlijkheden uit het belangrijkste voetbalelftal van het land verdwenen. Wie worden de nieuwe sterren? Metro vroeg het aan oud-international Ronald de Boer.

,,Zodra Oranje weer meer status heeft, zullen er ook weer persoonlijkheden opstaan, dat weet ik zeker”, meent De Boer. Dat wil dus zeggen dat spelers niet zo geboren worden. ,,Natuurlijk heb je ook spelers die een geboren leider zijn, maar persoonlijkheid komt meestal met status. Je kan wel een heel grote mond hebben en het mannetje zijn, maar als je geen wedstrijd wint slaat dat natuurlijk nergens op en neemt niemand het serieus. Maar de één heeft meer persoonlijkheid dan de ander. Zo had je vroeger Ed de Goeij, dat was een absolute wereldgozer, maar persoonlijkheid is niet voor iedereen weggelegd.”

Bravoure

De Boer heeft er vertrouwen in dat het binnen een aantal jaren weer goedkomt met het Nederlands elftal. ,,Er komen genoeg jonge toptalenten aan. Matthijs de Ligt vind ik een geweldenaar. Zo sterk en nog zo jong. Dat wordt een grote. ‘Kluivertje’ komt er ook aan. Die heeft de bravoure van Patrick. Dat hele onbezorgde: We doen het wel even. Dat vind ik ook mooi om te zien. Die twee zijn nu al persoonlijkheden. Verder bij PSV ben ik onder de indruk van Marco van Ginkel. Een heel goede speler, al zit hij nu niet in een goede fase.”

Dan komt De Boer met een opvallende naam. ,,Ik vind Wout Weghorst een zeer sterke persoonlijkheid. Een type met passie en een winnaarsmentaliteit. Hoe hij voor de camera staat, daar kijk ik graag naar. Hij is misschien geen spectaculaire speler, maar hij brengt altijd iets te weeg. Dat is belangrijk.”

Waar de voetballers van twintig jaar terug nog weleens goed waren voor een pittige uitspraak of een recalcitrante actie, lijkt dat tegenwoordig een stuk minder te zijn. Volgens De Boer ligt dat voor een groot gedeelte aan sociale media. ,,Je kan nu niets meer uithalen, zonder dat het overal verschijnt. Spelers durven vaak niets meer te zeggen uit angst afgemaakt te worden op sociale media. Zo worden ze een beetje monddood gemaakt. Sommige voetballers hebben miljoenen volgers en dan zijn ze interessant voor bedrijven. Het is dan echt een business geworden.”

Discotheek

De Boer geeft als voorbeeld van de veranderde tijden het klassieke voorbeeld van spelers die ’s avonds via de regenpijp uit een trainingskamp vluchten om naar de discotheek te gaan. ,,Als wij vroeger de kans kregen dan sneakten we er tussenuit naar de disco. Nu doen spelers dat veel minder. Dan kan je denken: watjes. Maar als zij nu een discotheek binnenkomen neemt de halve zaak een foto met hun telefoon en zitten die spelers de volgende dag in de problemen. Dan ga je niet snel meer stiekem naar een discotheek. Kortom, ik denk dat het allemaal wel meevalt met het ontbreken van die persoonlijkheden. We zitten nu in een mindere periode met het Nederlandse voetbal, maar dit soort generaties hebben we vaker meegemaakt. We moeten gewoon geduldig zijn er zijn genoeg talenten. Ik weet zeker dat we uiteindelijk met Oranje weer mee gaan doen om de prijzen.”

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: Sporters en hun imago: ideale schoonzoon of juist een klootzak? Welke invloed heeft personality op de prestaties van topsporters? Hoe gedreven zijn jonge topsporter?


Views

4

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

400+

Op Papendal worden jonge sporters klaargestoomd

Camera videoOp Papendal worden jonge sporters klaargestoomd

Sporters eten een gezonde maaltijd in het restaurant.

Foto van 'Hester Ramaker'

In Arnhem ligt Sportcentrum Papendal. Een plek waar jonge sporters worden gedreven tot het behalen van unieke, sportieve prestaties. Op mentaal en fysiek vlak worden ze uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen. Ze zijn binnengehaald in deze bijzondere wereld vanwege talent, de drang om hard te willen werken en het in het bezit zijn van een lichaam waarmee ze uitzonderlijke prestaties neer kunnen zetten. Voor dat laatste hoefden ze alleen maar geboren te worden.

Niet lanterfanten

Papendal is geen plek waar je kunt lanterfanten. Hier laat je geen afwas staan, eet je geen zakken chips leeg en kijk je geen uren achtereen naar Netflix-series. Als je op deze plek woont, maak je je huiswerk, eet je gezond en heb je discipline. Zo niet, dan ga je het hier niet redden. Alleen echt hard werken gaat je opleveren waarvoor je komt: een topsportcarrière. Iets wat uiteindelijk maar voor een enkeling van deze jonge sporters is weggelegd.

Ondergetekende vindt zichzelf best sportief en ging een dagje langs bij het sportcentrum. Niet omdat gedacht wordt dat een topsportcarrière nog haalbaar is, maar gewoon om eens te zien wat had kunnen zijn als er echt talent in het spel was geweest.

Vaticaanstad

Rondlopen op Papendal voelt een beetje als rondlopen in Vaticaanstad: het is een wereld op zich. Met eigen gebruiken, eigen regels en een eigen cultuur. Er zijn veel verschillende mensen die verschillende sporten beoefenen, maar allen hebben ze een gemeenschappelijk doel: de beste zijn.

Om dat doel te bereiken moeten ze hard werken. Verder wordt alles gefaciliteerd. De sporters kunnen slapen, trainen en sommigen gaan naar school op hetzelfde terrein. Als het even kan, ga je het terrein alleen af als je in het weekend naar je ouders of vrienden toe gaat. Slapen doe je in een kamer waar je een schappelijk bedrag per maand voor betaalt. Daarvoor krijg je een niet al te grote kamer waar een eenpersoonsbed, een bureau en een kast in past. Ook heb je een eigen badkamer en deel je een woonkamer met je sportgenoten. „Het is geen grote kamer, maar voldoet prima aan de eisen”, zegt de 18-jarige Noah van Dam. Hij zit bij het volleybal talentteam en kijkt soms al mee bij de senioren. Herstellende van een knieblessure, kan Noah niet wachten om weer volledig aan de slag te gaan met trainen. In de tussentijd focust hij zich op het herstel en zijn stage voor school. „Ik heb een extra lang bed met een goed matras, dat is belangrijk voor mijn nachtrust. Aan mijn bureau kan ik rustig werken aan mijn school- en stageopdrachten."

Op Papendal worden jonge sporters klaargestoomd

De 18-jarige Noah van Dam doet langzaam weer mee met de trainingen.

Optimale voorzieningen

De eerste trainingen beginnen al vroeg in de ochtend, omdat de meeste sporters tussen elf en drie uur naar school moeten. De optimaal ingerichte sporthallen zijn dan dan gevuld met de senioren. Optimaal ingericht, ja; de wanden zijn geluiddicht voor een goede akoestiek, overal hangen camera's waardoor je tot in detail je acties kunt analyseren en al het benodigde materiaal is in meervoud aanwezig. Het ontbreekt de sporter hier aan niets.

Dat blijkt ook als het lunchtijd is. Uiteraard barst deze kantine van de gezonde opties. De sporters (en medewerkers, maar dat is minder van belang) hebben allemaal een pasje dat gescand dient te worden als zij het eten afrekenen. Dat pasje registreert precies wat een sporter eet. De info komt terecht in een door Papendal ontworpen app waarmee de sporter zelf inzicht krijgt in het eetgedrag. Daarnaast kan bij een individueel begeleidingstraject de diëtiste de informatie inzien via het diëtistenportal van de app.

Vettaks

In het topsportrestaurant kun je ook zeker snacks eten, maar daar betaal je wel wat meer voor; hier wordt een zogenaamde vettaks toegevoegd aan de te betalen prijs. Daardoor is het gezondste eten hier, anders dan in de rest van Nederland, goedkoper dan de ongezonde snacks. Sporters worden hier echt gestimuleerd om de juiste keuze te maken.

Gek genoeg wil je ook direct de juiste keuzes maken en supergezond zijn als je dit terrein opstapt. Alles straalt sport, gezond en fit zijn uit. Hier loop je niet over het terrein met een wijntje in je ene en een sigaret in je andere hand. En daarom wil ik natuurlijk ook nu niet die idioot zijn die een kroket op haar bordje gooit, dus koop ik heel braaf het pronkstuk van deze kantine, verpakt in een to-go beker; de sportkwark. Het is voor de topsporters zeer belangrijk om binnen 20 minuten na iedere krachttraining 20 gram eiwit in te nemen voor spierschadeherstel en spieropbouw. Deze kwark kunnen ze meenemen naar hun training en direct daarna opeten, en heeft natuurlijk de gewenste hoeveelheid eiwitten. Toegegeven: het zag er lekker uit en zo smaakte het ook. Zelfs als je niet gesport hebt. Hoewel ik dat wellicht beter wel had kunnen doen.

Op Papendal worden jonge sporters klaargestoomd

Gezonde hapjes, met linksboven de bekende sportkwark.

Na de lunch denk ik dan ook maar een ding: ik wilde dat ik een uitblinker was in mijn sport. Dit alles hier wil ik ook! Ik wil ook zo gefaciliteerd worden en louter gezond eten, een strak lijf hebben en gedreven worden het beste uit mijzelf te halen. Ik kan het natuurlijk ook op eigen houtje doen, maar het aantal mensen dat elke dag de discipline en motivatie heeft om dit in zijn of haar eentje te kunnen is behoorlijk gering. Een extra duwtje in de rug helpt altijd. Maar terwijl ik hier over nadenk begin ik ook te twijfelen aan het leven op dit topsportcentrum. Is het eigenlijk wel leuk om elke dag keihard te knokken in de hoop uit te blinken? En daarop volgend: hoe moet je als persoon in elkaar zitten om dit vol te kunnen houden?

Eigenschappen

Vraag de gemiddelde sporter op Papendal welke eigenschappen een topsporter moet bezitten, en de woorden 'doelgerichtheid', 'discipline' en 'doorzettingsvermogen' zitten erbij. Maar naast deze eigenschappen moet je vooral keihard werken, of je nu een talent bent of niet. Anders word je vroeg of laat voorbijgestreefd door je teamgenoten.

Dione Housheer zit in de jeugdopleiding van het handbalteam en is een talent. Elke dag traint zij twee keer en tussendoor gaat ze naar school. In de avonduren maakt ze haar huiswerk en eet ze een gezonde maaltijd. De volgende dag ziet haar dag er precies hetzelfde uit. Dat kan alleen maar als je helemaal idolaat bent van de sport die je beoefent en dat is in het geval van Housheer ook zo. „Handbal staat bij mij gewoon op nummer 1”, vertelt ze. „De enige reden dat ik studeer is dat ik niet mijn complete leven kan handballen.”

Housheer neemt woorden in de mond als 'niet opgeven', 'stressbestendig' en 'kritisch' zijn. Ze is niet snel tevreden over haar sportprestaties, terwijl ze tegelijkertijd ook weet dat ze kan presteren onder druk. In 2017 scoorde ze het winnende punt tijdens een wedstrijd om het landskampioenschap. Ze moet constant 'door, door, door' en 'alles ervoor opgeven', zoals ze zelf zegt. Terwijl Housheer nog maar achttien lentes jong is. Ik verbaas mij over haar gedrevenheid. Zo jong, maar compleet bereid om alles in haar leven op te geven om de best mogelijke sportieve prestatie neer te zetten. Zelfs als dat betekent dat ze haar vriendinnen uit het Gelderse Ulft maar weinig kan zien.

Op Papendal worden jonge sporters klaargestoomd

Dione Housheer staat klaar om de bal te werpen.

Terugkeren in de maatschappij

Michelle Verhoef is lifeskillcoach voor de sporters en stimuleert de jongeren juist wel om tijd voor hun vrienden vrij te maken. „De sporters die hier voor het eerst komen zijn soms nog ontzettend jong en gaan dus vroeg het huis uit”, begint ze. „Dat is voor de sporter en de ouders best een uitdaging. Daarom vangen wij de jongeren direct op.” De lifeskillcoaches houden in de gaten hoe het met de sporters gaat, bespreken met ze waarom ze hier zijn, geven ze advies om hun zelfstandigheid te vergroten en moedigen ook aan om vrienden en familie te blijven zien.

Dat is van belang, stelt Verhoef. „De jongeren die hier komen, zijn hier met een doel. Ze willen de beste worden. Ze moeten dan ook keihard werken en discipline tonen. Maar ook verstandige keuzes maken en er uiteindelijk meer voor laten dan voor doen om de beste te worden. De harde waarheid is dat slechts een enkeling het erepodium haalt. En dan staan jongeren soms met lege handen, hetzij met een hele rugzak aan ervaring. Het is dus ontzettend van belang dat ze hun vrienden en familie blijven zien en ook goed aan school blijven werken om goed beslagen ten ijs terug te keren in de maatschappij, mochten ze de eindstreep niet halen.”

Sporten zit ze in het bloed

Dan is het namiddag en stromen de sporthallen langzaam vol. De handbaltraining van Housheer is begonnen en in de hal ernaast is het jeugdteam van het mannenvolleybal ook al hard aan het werk. Ze hebben net een fit-test gedaan en spelen nu een partij tegen elkaar. Wellicht was de test iets te zwaar of is het domme pech, want een van de jongens verlaat het veld met een blessure. Coach en teamgenoten schieten hem direct te hulp. Voor deze jongen is het sporten de komende weken even voorbij. De teleurstelling is van zijn gezicht af te lezen.

Na het gezonde maaltje wordt er huiswerk gemaakt en zitten teamgenoten samen op de bank in de woonkamer naar een film of Goede tijden, slechte tijden te kijken. Hier staat geen glas wijn op tafel in de avonduren en laat slapen is er ook niet bij. Voldoende rust nemen en goed slapen zijn belangrijk in het leven van een topsporter.

De toekomst

Kijkend naar deze sporters, besef ik dat ik niet in de wieg gelegd zou zijn voor het bestaan van een topsporter. Het liefst ben ik elke dag onder vrienden en een wijntje of twee gaat er ook altijd wel in. Waarschijnlijk zou het anders zijn als van jongs af aan al zou blijken dat ik een uitzonderlijk talent was en ik topsport als mijn toekomst zag. Maar het leven dat ik nu ken, had ik niet willen missen.

Deze jonge sporters zijn wel bereid hun leven te slijten op dit sportpark, in de hoop bij die enkeling te horen die straks uit gaat blinken op de EK's, WK's en Olympische Spelen. Velen van hen gaan de eindstreep niet halen en moeten terugvallen op hun opleiding. Wie dat gaan zijn is op Papendal nog niet bekend. Tot die tijd: discipline, hard werken en doorzetten.

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: Sporters en hun imago: ideale schoonzoon of juist een klootzak? Welke invloed heeft personality op de prestaties van topsporters?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

6

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

53

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Camera video‘Iedere sport heeft een klootzak nodig’

Foto van 'Sander Schomaker'

Lionel Messi, Ayrton Senna, Michael Jordan en Roger Federer, stuk voor stuk topsporters die qua niveau hun eigen sport bijna ontgroeid zijn. Er is nauwelijks vergelijkingsmateriaal. Dit soort iconen vormen dan ook een ‘league of their own’. Ze zijn eigenlijk alleen nog met elkaar te vergelijken. Messi is de Jordan van het voetbal en andersom, net als Federer de Senna van het tennis is en andersom.

Wat deze grootheden van het voetbal, de formule 1, het basketbal en het tennis bindt, is naast hun haast onmenselijke talent en grenzeloze ambitie vooral hun persoonlijkheid. Het zijn ideale schoonzonen. Je zal hun naam niet zo snel in de roddelbladen tegenkomen. Het zijn en waren serieuze sporters, altijd bezig zichzelf te verbeteren, oerdegelijk en misschien zelfs een tikkeltje saai, maar wel veruit de beste in hun tak van sport.

Drank en drugs

Daartegenover staan andere sporticonen met een persoonlijkheid die wellicht meer tot de verbeelding spreekt. Sporters met een extreem grote mond, een uitgesproken mening en afwijkend gedrag. Sporters ook die vaak van schandaal naar schandaal leven en zich in sommige gevallen te buiten gingen aan drank en drugs, maar ondertussen wel de absolute top haalden. Dan hebben we het bijvoorbeeld over grootheden als Diego Maradona, Mohammed Ali, John McEnroe, George Best, Mike Tyson, Dennis Rodman en Eric Cantona.

Iconen waar tientallen boeken over geschreven zijn en talloze films over zijn gemaakt. ,,Die laatste categorie spreekt mij veel meer aan”, zegt journalist en schrijver Maarten Bax. Niet verrassend want hij schreef twee jaar geleden het boek ‘Seks, Drugs en Voetbal’ en dit jaar werd ‘Geniaal en Gek’ uitgegeven, een boek over geniale sporters die ook een beetje gek zijn. ,,Uiteraard houd ik ook van Messi, maar dan wel puur vanwege het voetbal. Als mens is iemand als Maradona vele malen interessanter. Messi is naast het veld een heel gewoon gezinsmannetje.”

Rolmodel

Ook sportmarketeer Bob van Oosterhout van bureau TripleDouble denkt er zo over. ,,Messi is fenomenaal. Op het veld de allerbeste. Maar ik word het meest geprikkeld door kleurrijke sporters. Sporters met aparte trekjes en een duidelijke eigen mening en Messi is toch een beetje kleurloos.” Maar hoe kleurrijk een sporter kan zijn, heeft wel zijn grenzen volgens Van Oosterhout.

,,Tegenwoordig is een topsporter een rolmodel. Iedere uitspraak kan door honderden miljoenen mensen gelezen worden. Die woorden worden heel serieus genomen. Dus als een sporter door de ondergrens zakt met rare uitspraken dan trekken sponsors zich zonder twijfel terug.”

Dan lijkt het logisch dat grote partijen zich liever aan ‘veilige topsporters’ als Messi en Federer willen binden dan aan risicogevallen als Maradona of McEnroe. ,,Het is zaak om daarin de balans te vinden”, legt Van Oosterhout uit. ,,Geen enkel bedrijf wil geassocieerd worden met het woord ‘saai’. Maar ook niet met een schandaal. Een sponsor zoekt naar iemand met minstens een 8 als gemiddeld cijfer. Zo is Roger Federer misschien een beetje saai en scoort hij als persoon een 7-, maar als sporter van de buitencategorie scoort hij een 11 en dan compenseert dat elkaar.”

Dat zo’n op het oog ‘veilige keuze’ voor sponsors volledig verkeerd kan uitpakken bewees de dramatische situatie rond topgolfer en voormalig ideale schoonzoon Tiger Woods wel. ,,Tiger werd onder andere gesponsord door Accenture, een gigantisch consulting bureau”, zegt Van Oosterhout. ,,Toen ik ten tijde van het schandaal rond Tiger Woods op een grote beurs in Amerika was, sprak ik een hoge pief van Accenture. Die vertelde dat zij Tiger als een ‘High Performance Symbol’ zagen. Dus toen bekend werd dat hij met honderd vrouwen was vreemdgegaan en daardoor door de ondergrens zakte, moesten ze wel stoppen met hem. Dus wat op voorhand een veilige keuze lijkt, kan ook helemaal fout lopen.”

Mafkees

Tijdens de research voor zijn boek vond Bax een gemene deler in veel van de verhalen over ontspoorde sporters. ,,Laten we zeggen dat in ongeveer 90 procent van de gevallen het ging om mensen met een heel slechte opvoeding. Zo groeide Romario op met een vader die altijd dronken was en leefde Cantona een tijd in een grot. Het zijn vaak sporters die supergetalenteerd zijn, een slechte opvoeding hebben gehad en dan opeens veel geld tot hun beschikking krijgen. Dan gaan ze van het padje af. Meestal ook omdat ze begeleid worden door een foute vriend, een rare neef of door helemaal niemand.”

Bax beschreef veel interessante sporters, maar als hij de grootste ‘bad boy’ moet noemen twijfelt hij niet lang. ,,NBA-ster Dennis Rodman is in ieder geval een van de grootste mafkezen”, lacht hij. ,,Daar begon hij natuurlijk al vroeg mee met zijn uiterst excentrieke uiterlijk. Op een gegeven moment kleedde hij zich een tijdje als vrouw. Verder had hij relaties met Madonna en was hij acht dagen getrouwd met model Carmen Electra en ondertussen maakte hij met iedereen ruzie in de NBA. En tegenwoordig is hij bekend van zijn vriendschap met die gekke Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.”

Zo gek vind je ze tegenwoordig niet meer in de sportwereld. Sterker bijna alle genoemde voorbeelden van ‘bad boys’ zijn inmiddels met pensioen. ,,Jonge getalenteerde sporters die er een potje van maken, zijn er bijna niet meer. Het is echt zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat vind ik wel jammer”, reageert Bax. ,,Ik kijk veel liever naar een McEnroe, dan naar een Björn Borg. Federer is een fantastische tennisser, maar ik zie liever een rebelser type. Natuurlijk is het leuk om de volgende dag over een prachtige backhand van Federer te praten, maar mensen hebben het toch liever over een speler die ruzie had met de scheidsrechter en scheldend de baan afliep.”

Klootzak

Een reden kan zijn dat er nu nog veel meer geld in sport omgaat dan pakweg twintig jaar geleden. ,,Topsporters hebben allemaal sponsors en kunnen die bij fout gedrag zomaar kwijtzijn”, zegt Van Oosterhout. ,,Ook sociale media spelen hier een rol in”, zegt Bax. ,,Iedere scheet die een topsporter laat wordt tienduizend keer gekopieerd en iedere site neemt het blindelings over. Maakt een sporter een foute opmerking dan wordt hij meteen op zijn plaats gezet of overal uitgejouwd en uitgekotst. Dat maakt mensen voorzichtiger. De mediatrainingen helpen uiteraard ook niet en er is gewoon minder mogelijk voor de media. Toen ik het Ajax Journaal maakte voor RTV-Noord Holland had ik overal maling aan en nam ik bijvoorbeeld Mauro Rosales mee naar het circuit van Zandvoort en gingen we racen. Dat vond hij geweldig! Gabri nam ik om vijf ’s ochtends mee naar de bloemenveiling. Dat kan nu allemaal niet meer, alles wordt aan banden gelegd. Zo wordt het allemaal wel erg netjes. Zelfs de boksers en kickboksers zijn geen ‘bad boys’ meer. Badr Hari is natuurlijk wel een beest, maar daar houdt het op. Ik vind het jammer dat het zo is. Kickboksen is nu een grote sport, waar iedereen naar wil kijken. Door wie komt dat? Niet door Ernesto Hoost en Rico Verhoeven. Dat zijn allebei fantastische kickboksers, maar ‘bad boy’ Badr Hari en niemand anders heeft die sport op de kaart gezet. Iedere sport heeft een klootzak nodig, dat is mijn mening.”

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: Sporters en hun imago: ideale schoonzoon of juist een klootzak? Welke invloed heeft personality op de prestaties van topsporters?


Views

29

Likeability of 6

Camera videoWaarom Daniel Ricciardo zo populair is in ons land

Foto van 'Sander Schomaker'

Max Verstappen heeft in korte tijd voor een complete Formule 1-gekte in Nederland gezorgd. Duizenden in oranje geklede landgenoten reisden het 20-jarige supertalent afgelopen raceseizoen achterna. Niemand in de Formule 1 is ooit zo populair geweest in de lage landen. Maar ook Daniel Ricciardo, zijn Australische teamgenoot bij Red Bull, is razend populair in ons land. En dat is opvallend, want vaak is een teamgenoot in de Formule 1 de grootste vijand voor de fans.

,,Dat is inderdaad wel grappig”, zegt Formule 1-reporter Jack Plooij, die de Australiër vaak geïnterviewd heeft. ,,Weet je wat Ricciardo zo leuk vindt? Dat wij van Ziggo Sports hem gewoon behandelen als één van de twintig coureurs en niet als ‘de vijand’ van de Nederlandse rijder. Dat stelt hij echt op prijs. Ricciardo is een uniek persoon in de topsportwereld, echt een ongelooflijk aardige en leuke gozer. Laatst hadden we het erover dat hij nog een keer wereldkampioen moet worden. Toen zei ik tegen Ricciardo: eigenlijk willen wij dat helemaal niet, want Max moet wereldkampioen worden. ‘Get out of my face’, zei hij toen lachend en liep weg. Ik hoop ook voor Max dat hij blijft bij Red Bull. Als Ricciardo weggaat dan komt er weer een ander en je zal niet snel een betere teamgenoot vinden. Hij is echt een ideale teamgenoot voor Max geweest. Vooral in een team als Red Bull waar ook veel om pr draait. Ze gaan bijvoorbeeld met het team vaak andere dingen doen zoals ijshockeyen, motor-crossen, voetballen en dat soort dingen. Dan is het fijn om een figuur als Ricciardo naast je te hebben. Iemand waar je lol mee kunt hebben, voor hetzelfde geld moet je al die dingen doen met een enorme chagrijn naast je.”

Tandpasta-lach

Tom Coronel snapt wel waarom Ricciardo zo populair is in ons land. ,,Hij maakt mij altijd blij met die brede tandpasta-lach van hem”, zegt de coureur en Formule 1-kenner. ,,Ik heb vaak een discussie met Robert Doornbos over Ricciardo. Robert zegt dat de vriendelijke Ricciardo vanzelf verdwijnt, zodra hij echt met Max om het kampioenschap moet gaan vechten. Mijn antwoord is dan altijd: dat gebeurt bij iedereen, maar niet bij Ricciardo. Die speelt nul toneel en is gewoon honderd procent echt. Je ziet het al aan zijn gezicht. Hij kan ook heel serieus zijn, maar ook dan zie je de twinkeling in zijn ogen. Ricciardo brengt een mooie flair in de Formule 1 die heel lang weg was.”

Volgens Coronel mag Verstappen daarom blij zijn met een teamgenoot als de Australiër. ,,Laten we niet vergeten dat Ricciardo in de Formule 1 zit omdat hij een geweldige coureur is. Op de baan geeft hij geen cadeautjes weg aan Max. Maar hij is nooit negatief. Dat vind ik belangrijk. Want wat heb je aan negativiteit? Helemaal niks, het kost alleen maar energie. Ricciardo en Verstappen hebben een klik en dat is ideaal voor het team en voor de teambaas.”

Niet zo vreemd dan ook dat teambaas Christian Horner van Red Bull wegloopt met de goedlachse Australiër. ,,Zoals hij op het circuit is, is hij ook buiten het circuit”, zei Horner een paar maanden geleden over Ricciardo. ,,Hij straalt altijd positieve energie uit en dat past goed bij Red Bull. Daniel is een van de grote karakters binnen de Formule 1.”

Positiviteit

Verstappen zelf is ook zeer tevreden met zijn teamgenoot. ,,Ik denk dat we elkaar enorm pushen en dat is ook heel goed voor het team”, reageerde de Nederlander eerder dit seizoen. ,,En we delen alles. We zijn heel open naar elkaar toe. Dus er zijn geen geheimen.”

Dat is ook wereldkampioen Lewis Hamilton uiteraard niet ontgaan. De Brit ziet Ricciardo dan ook graag naar Mercedes komen, waar het contract van tweede rijder Valtteri Bottas afloopt.

,,Daniel heeft een geweldige persoonlijkheid”, liet Hamilton weten. ,,Hij brengt altijd veel positiviteit. Ik vind het interessant. Ik geloof niet dat veel mensen graag naast me willen staan, want dat is niet altijd het beste voor een persoon. Maar in dit geval kan het een heel goede zaak zijn, omdat het hem kan helpen groeien. Hij heeft nu ook al een geweldige teamgenoot. En eerlijk gezegd moet Daniel steeds flink aan de bak om beter te presteren dan Max. En je moet altijd eerst je teamgenoot verslaan voordat je iemand anders kan verslaan.”

Het lijkt erop dat Ricciardo dus de ideale teamgenoot in de Formule 1 is, want ook Sebastian Vettel van Ferrari heeft al bewezen uitstekend met de huidige Red Bull-coureur op te kunnen schieten.

Ferrari

,,De ideale teamgenoot, wat is dat?”, vraagt Formule 1-kenner Allard Kalff zich af. ,,Een ideale teamgenoot kan ieder seizoen iemand anders zijn. Maar op dit moment is Ricciardo inderdaad ideaal voor Verstappen. Ricciardo speelt geen spelletjes en hij zorgt ervoor dat Max altijd honderd procent scherp is. Ze zijn allebei heel puur op hun eigen manier. Ik denk dat het daardoor zo goed klikt tussen hen. Ricciardo is een echte ‘Aussie’. Australiërs staan wat relaxter in het leven, dan de rest van de mensheid. Kijk maar naar Mark Webber, die is ook zo. Ricciardo zegt de dingen zoals ze zijn. Hij zal nooit om de hete brij heen draaien. ‘No nonsense’. Ik denk dat er weinig sporters in de wereld zijn die zo’n glimlach combineren met zulke gedrevenheid. En hij is natuurlijk een geweldige rijder. Ik vind het heel knap hoe hij naar buiten toe alles van zich af laat glijden, maar geloof me hij slaat intern heus wel met zijn vuist op tafel als hij zes keer uitvalt met mechanische problemen. Want het gaat uiteindelijk om presteren. Als hij straks terugkijkt op zijn Formule 1-loopbaan dan wil hij natuurlijk herinnerd worden om zijn successen en niet vanwege de ‘happy go lucky-manier’ hoe hij in het leven staat.”

Plooij weet dat Ricciardo in belangstelling staat van Ferrari. ,,Dat wordt door veel rijders toch gezien als het ultieme team in de Formule 1. Maar het is een zooitje hoor bij die Italianen. Teambaas Maurizio Arrivabene kan totaal geen leidinggeven, het is chaos. Voor coureurs blijft het echter prachtig om in zo’n rood overalletje rond te kunnen lopen en even de zakken te vullen. Ik denk dat Ricciardo wacht tot na de wintertests en dan besluit wat hij gaat doen, maar misschien heeft hij allang een beslissing genomen.”

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: Sporters en hun imago: ideale schoonzoon of juist een klootzak? Welke invloed heeft personality op de prestaties van topsporters? Hoe gedreven zijn jonge topsporter?


lovelol
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

1k+

Likeability of 6

Onderzoek wijst uit: Jongeren bestormen de beurs

Beleggen is dankzij ook apps makkelijker geworden./colorbox

Foto van 'Constance van Amstel'

Move over, oude beleggers: jongeren zijn dé nieuwe investeerders op de beurs. Dat blijkt niet alleen uit een peiling van Metro onder ruim 1000 Nederlanders, ook beleggersbanken zien het aantal beleggers onder de 35 jaar toenemen. ‘Het beeld van de klassieke belegger verandert.’

Twintig procent van de jongvolwassenen tussen de 25 en 34 jaar is van plan om binnenkort te beginnen met beleggen. Dat blijkt uit de representatief onderzoek van Metro dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction onder 1045 Nederlanders. Nog eens 18 procent van hen geeft zelfs aan al te beleggen. Opvallend is dat deze percentages fors hoger zijn dan die bij de oudere leeftijdsgroepen, al geven ook de respondenten in de groep 34 tot 44 jaar aan ‘eager’ te zijn om te gaan beleggen. Van hen zegt 15 procent dit in de komende periode van plan te zijn en bijna een kwart (23 procent) dit al te doen.

Lage rente

Als voornaamste reden noemen experts dat de jongeren willen profiteren van de lage spaarrente en de groeiende economie. De 33-jarige Adine Versluis is zo’n jonge belegger. Zij begon een jaar geleden met beleggen toen ze ging samenwonen en door de verkoop van haar eigen huis minder vaste lasten en dus geld over had. ,,Dat bracht op mijn spaarrekening niet zoveel op en dus opende ik een beleggersrekening. Dit met het idee van: je kunt zelf werken, maar beter laat je je geld voor je werken.”

Laagdrempelig

Het aandeel van jongeren in de beleggingswereld is fiks aan het groeien, ziet ook beleggingsexpert Ronald Veerman van Binck Bank. ,,Afgelopen jaar was 45 procent van onze nieuwe klanten onder de 35 jaar. Het is grappig, want je ziet dat het klassieke beeld van de belegger, namelijk een man van zeker 50 jaar die kranten leest en geld heeft, verandert. Beleggen is ook laagdrempeliger geworden. Vroeger zat je met drie kranten voor de pc de koersen in de gaten te houden, nu heb je een app.”

Ook door hun persoonlijke situatie maakt dat jongeren genoodzaakt zijn om actief vermogen op de bouwen, zegt Veerman. ,,Vroeger had je op je 30ste een vaste baan, nu zit je met een studieschuld en een flexcontract. Jongeren zijn daar relaxed onder, en zien dat ze op een andere manier dan via de werkgever een buffer voor later moeten opbouwen. Jongeren zijn bereid om, nu de spaarrente zo laag staat, actief op zoek te gaan naar rendement.”

Het onderzoek is uitgevoerd in een tijd waarin beleggen populairder is dan ooit. Met 1,4 miljoen beleggende huishoudens waren er bijvoorbeeld niet eerder zoveel actieve beleggers in ons land, zo rekende Kantar TNS eind 2017 uit. Alleen al in 2017 nam het aantal particuliere beleggers toe met 14 procent. Ook positief: de belangrijkste Nederlandse beursindex, AEX, sloot afgelopen week dankzij investeringen van de centrale banken op het hoogste punt sinds 2011.

Casino

Opvallend in de ogenschijnlijk positieve ‘beleggers-vibe’ is dat toch ook zo’n 40 procent van de respondenten in het onderzoek van Metro beleggen net zoiets te vinden als gokken in een casino. Dat is vooral te wijten aan het gebrek aan kennis over deze manier van geld investeren, zegt Patrick Beijersbergen auteur van de jaarboekenreeks Beleggen kun je zelf. ,,Mensen denken dat beleggen erg moeilijk is. Woorden als aandelen en opties klinken ingewikkeld en mensen denken al snel dat je er ervoor gestudeerd moet hebben. Maar dat valt wel mee.”

Kan het missen

Dat mensen zich er niet in verdiepen heeft te maken met het ontbreken van een directe noodzaak om vermogen op te bouwen, denkt Beijersbergen. ,,Omdat je belegt voor later voelt het voor mensen als ver weg en dat heeft weinig prioriteit. Helaas. Ja, ik vind dat iedereen moet beleggen. Maar alleen met geld dat je kan missen, dus niet met het potje dat je hebt voor als de koelkast kapot gaat.”

Dat laatste wil ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) benadrukken. Nibud doet geen onderzoek naar beleggen specifiek, maar wel naar de spreekwoordelijke portemonnee van de Nederlanders. ,,We zien dat de helft van de Nederlanders minder dan 10.000 spaargeld heeft en het geld dat ze hebben echt nodig hebben om rond te komen. We zien wel dat beleggen doordat het economisch beter gaat populairder wordt, maar zeggen ook: als je gaat beleggen, moet je er rekening mee houden dat je het geld ook kwijt kunt zijn.”, aldus woordvoerder Gabriëlla Bettonville.

Duurzaam niet in trek

In het Metro-onderzoek legden we de respondenten ook een vraag voor over duurzaam beleggen. Dat is een vorm van beleggen waarin niet alleen het te behalen financiële rendement telt, maar ook de gevolgen voor mens en milieu meegewogen worden. Op de stelling ‘Als ik beleg, wil ik ook investeren in een betere wereld’ gaf 30 procent aan het daarmee eens te zijn. Echter zei een overgrote meerderheid aan het prima te vinden om duurzaam te beleggen, maar dat dat niet ten koste mag gaan van het rendement.

Zonnepanelen

,,Het is inderdaad niet de meest populaire beleggingscategorie”, zegt beleggersauteur Beijersbergen. ,,Veel duurzaamheidsbeleggingen geven namelijk een lager rendement dan een niet duurzaamheidsbelegging, en veel mensen kiezen daar toch niet voor. Ieder moet het voor zich weten, maar het is toch een vorm van subsidie. Als ik duurzaam wil zijn dan investeer ik wel in zonnepanelen op mijn eigen dak.”

Snoeien

Tot slot komt het Metro-onderzoek naar voren dat vrouwen afwijzender tegenover beleggen staan dan mannen. Een erg opvallende uitkomst omdat uit eerdere onderzoeken altijd bleek dat vrouwen beter kunnen beleggen dan mannen. Van de 1045 ondervraagden heeft 40 procent van de mannen aan te beleggen of dat in de toekomst te willen doen. Dit tegenover slechts 18 procent van de vrouwen. Mannen zitten er volgens de beleggingsexpert Beijersbergen meer bovenop en dat helpt niet altijd. ,,Je gaat een boom ook niet elke dag snoeien, dan blijft er niks van over.”


likelol
user_89b0fadd55a354f12b44cdbb2bb8cd768c499fab_avataruser_60198284b9e29bf4a759aae5c44e1ad56ddf729e_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

1k+