Dossier

Likeability of 5

‘Mijn dood wordt vergoed, maar mijn leven niet'

Foto van 'Sander Schomaker'

16 DEC 2017

Zijn verhaal klinkt als een verschrikkelijk deprimerende film. Sven van der Woude uit Groningen werd in 2003 geopereerd aan een perforatie in zijn trommelvlies, maar liep daarbij een infectie op die zijn leven zo ondraaglijk maakte dat hij maar levenseindekliniek stapte. Zijn zorgverzekeraar zou dat verdrietige traject vergoeden. Maar nu er toch een behandeling mogelijk lijkt, geeft zijn verzekeraar niet thuis. Het komt erop neer dat hij voor 3800 euro wel mag sterven, maar een behandeling van 3900 euro kan niet vergoed worden. Een regelrechte nachtmerrie.

„Een simpele ingreep zou het worden”, kijkt Van der Woude terug. Maar het ging mis en de inmiddels 42-jarige Groninger leeft sindsdien zijn in een nachtmerrie. „Ik werd na de ingreep wakker met een oorontsteking en vanaf toen ging het van kwaad tot erger.”

Er was een bacteriële infectie bijgekomen, waar Van der Woude niet meer vanaf kwam. „Ik slik al veertien jaar antibiotica. In 2015 kreeg ik zelfs een recept voor precies 56.250 antibioticapillen, genoeg voor de komende vijftig jaar! Toen was de relatie met mijn zorgverzekeraar nog goed, want dat werd allemaal vergoed door De Friesland.”

Het nadeel van driemaal daags antibiotica slikken is dat patiënten er resistent voor kunnen worden. Precies dat gebeurde dit jaar ook bij Van der Woude. „In augustus vertelden artsen uit Leiden mij dat de antibiotica niet meer werkt en dat ik ben uitbehandeld.”

Een bericht dat uiteraard insloeg als een bom. „Ik ben in de afgelopen veertien jaar alles kwijtgeraakt door deze infectie. Ik kon niet meer werken, raakte mijn vrouw kwijt en gleed steeds verder af. Nu heb ik geen sociale contacten meer en woon ik bij mijn vader op het erf in een caravan.”

Snoeiharde toon in hoofd

Van der Woude heeft iedere dag pijn, rillingen en griepverschijnselen. Daarnaast is hij inmiddels doof aan één oor en half doof aan het andere. Bovendien lijdt hij aan tinnitus. Hij hoort constant een snoeiharde toon in zijn hoofd. „Daar word ik langzaam krankzinnig van. Vooral ’s nachts is het chaos in mijn hoofd. Ik doe geen oog dicht en zit stijf rechtop in bed. In de nachten slaat vaak de paniek toe, ik word er gek van. Zo wil ik niet verder, mijn leven heeft geen zin meer. Dit moet ophouden.”

Totaal gedesillusioneerd en volkomen aan het eind van zijn krachten meldde Van der Woude zich aan bij een levenseindekliniek. „Dat was uiteraard niet een beslissing die ik zomaar even nam. Ik heb hier jaren over nagedacht. Maar zo kon het niet verder. Ik wilde bevrijd worden van deze vreselijke situatie. Dood of levend, dit moest ophouden.”

Levenseindekliniek

Zorgverzekeraar De Friesland verklaarde de kosten van 3800 euro voor de stervensbegeleiding te vergoeden. Dus de procedure werd in gang gezet. „Maar dit proces wordt nauwkeurig uitgevoerd. Mij werd verteld dat het wel anderhalf jaar kan duren voordat je aan de beurt bent. Zo’n kliniek wil eerst kijken of alle opties voor genezing of een beter leven gebruikt zijn en dat gaat heel zorgvuldig.”

Net op het moment dat Van der Woude zich had verzoend met zijn lot zag hij een uitzending van Tros Radar over bacteriofagen. Bacteriofagen zijn virussen: minuscule eiwitpakketjes met daarin een stukje DNA. Fagen injecteren hun DNA in een bacterie, waardoor hun gastheer nieuwe fagen gaat produceren. Uiteindelijk explodeert de bacterie door het grote aantal fagen. In het voormalig Oostblok hebben ze daar bijna honderd jaar ervaring mee. Toen wij in het westen antibiotica gingen gebruiken, was dat in de voormalige Sovjet-Unie te duur. Zij specialiseerden zich in bacteriofagen. De Eliava-kliniek in Tiblisi in Georgië is wat betreft fagen het neusje van de zalm.

Positief bericht

Van der Woude zocht contact met bacteriofagenkenners in Nederland en die adviseerden hem om een beetje ontstekingsvocht (pus) uit zijn oor op te sturen naar de kliniek in Tblisi. De kliniek zou dan onderzoeken of ze deze bacterie kon bestrijden of niet. Drie weken geleden kreeg Van der Woude antwoord.

„Eindelijk een positief bericht, na veertien jaar ellende. De bacterie bleek behandelbaar met een bacteriofaag. De behandeling was ook betaalbaar en kost 100 euro meer dan de stervensbegeleiding van 3800 euro. Dat was geweldig nieuws, want er zijn de afgelopen jaren al aardig wat mensen, die resistent tegen antibiotica waren geworden, gered met bacteriofagen.”

Maar het goede nieuws was van zeer korte duur voor Van der Woude. Op 28 november kreeg hij van De Friesland te horen dat een behandeling met bacteriofagen niet wordt vergoed. De reden zou zijn dat het hier niet gaat om een ‘geregistreerd geneesmiddel’.

De afwijzing van zijn zorgverzekeraar was de zoveelste klap in het gezicht van de inmiddels volkomen lamgeslagen Van der Woude. „Mijn dood willen ze vergoeden, maar mijn leven, niet. Het lijkt erop dat ziek zijn een straf is.”

Het lijkt inderdaad wrang dat een zorgverzekeraar wel wil betalen om een einde aan iemands leven te maken, maar niet wil meewerken aan een mogelijk laatste levenskans. Helemaal omdat behandelingen als reïncarnatietherapie, acupunctuur en halotherapie, die ook zeker niet te boek staan als ‘geregistreerd geneesmiddel’, wel vergoed worden. „Als mijn behandeling nou tonnen zou kosten, dan begrijp ik dat de zorgverzekeraar niet wil meewerken, maar 3900 euro? 100 euro meer dan mijn dood hen zou kosten? Dan krijg je echt een gevoel dat je niet gewenst bent in het leven.”

Reactie De Friesland

Namens De Friesland reageert Gerrie Riemersma op deze delicate zaak. „Het is voor het eerst dat een verzekerde ons een vraag heeft gesteld over het vergoeden van een behandeling met bacteriofaag in Georgië”, legt Riemersma de beslissing van de zorgverzekeraar uit.

„Aangezien dit om een experimentele therapie gaat, is dit in Nederland geen zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed. Sterker nog, die mogen we niet eens vergoeden. Dit hebben we ook laten weten aan de verzekerde nadat hij de vraag in de mail had gesteld. Door alles wat we nu weten, concluderen wij dat dit een bijzonder gevoelige kwestie is. Binnenkort gaan we met de verzekerde om tafel om verder over de situatie en de eventuele behandelmogelijkheden te praten. Zeker als het om zo’n ingrijpende kwestie gaat, willen we onze verzekerden graag steunen.”

Van der Woude is blij met de reactie van De Friesland. „Dit is hoopgevend, al blijf ik sceptisch. Maar natuurlijk grijp ik dit met beide handen aan.”

Redsven.nl

Ondertussen gaat Van der Woude niet afwachten wat zijn zorgverzekeraar beslist. Hij is een doneeractie begonnen om de behandeling met bacteriofagen in Georgië eventueel zelf te financieren. Om de reis en verblijfkosten te kunnen betalen, heeft Van der Woude ongeveer 7.000 euro nodig. Mensen die hem willen helpen kunnen een donatie overmaken op www.redsven.nl

OVER METRO DOSSIER
Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: zorgverzekeringen. Waar moet je op letten als je wil switchen, kloonpolissen en een persoonlijk verhaal.


likelovewow
user_a54d5da4c913b0f0f85208ab110ca22c5a4638ed_avataruser_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avataruser_e94c75171c8c59ec1d1b985405beabccc819d353_avatar

Views

4k+

Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Views

4k+

Herfstvakantie Museadeuren open voor de kids
Likeability of 3

Herfstvakantie! Museadeuren open voor de kids

In samenwerking met de Museumvereniging

19 OKT 2018

Zo’n 170 musea met meer dan 400 activiteiten en een thema dat aansluit bij de Kinderboekenweek: vriendschap. Dat is de Museumkidsweek – die tot en met 28 oktober stiekem twee weken duurt – in één zin. De museumdeuren staan tijdens de herfstvakantie dus wagenwijd open voor de kinderen, want zij zijn de museumambassadeurs van de toekomst! Voor wie nog uitjes voor die vakantie wil bedenken: de musea in ons land zijn voor gezinnen met kids op een leuke manier te ontdekken. Metro licht enkele activiteiten uit en een compleet overzicht van musea en ‘wat te doen’ vind je op Museumkidsweek.nl.

1 Een high tech Romein spelen

Rare jongens, die Romeinen, klinkt het vaak in de strips van Asterix & Obelix. Nou, zo raar waren die jongens niet. In de tentoonstelling High Tech Romeinen kunnen de kleintjes zelf ontdekken welke slimme technieken de Romeinen allemaal bedachten. De expo bevat nog veel meer knappe techniek van vroeger tijden en door voorwerpen te zoeken, stickers te plakken en letters te verzamelen kan – hoe spannend – een code worden gekraakt. Wie de Techniekspeurtocht tot een goed einde brengt, krijgt een technisch cadeautje.


sad
user_c0691129cef63d2bc620261552fd65907cc215dd_avatar

Views

4k+

Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Views

2k+

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn
Likeability of 5

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

In samenwerking met de Dierenbescherming

22 OKT 2018

Wie z’n boodschappenmandje vult met pizza’s, hondenvoer, soep en mayonaise waarin eieren zijn verwerkt, zal niet meteen overtuigd van de daken schreeuwen dat hij of zij zo lekker diervriendelijker aan het winkelen is. Maar… dat kan wel degelijk het geval zijn!

Supermarkten bieden namelijk steeds meer producten aan die het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming dragen. Zo hebben mensen die graag diervriendelijker shoppen, meer keuze dan ooit. Om dat nog duidelijker te maken, houdt de Dierenbescherming deze week (22 tot en met 28 oktober) een Beter Leven week.

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

like
user_b30560760a6da3bd458506e184e5951806c29233_avatar

Views

6k+

Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


Views

1k+

'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Views

2k+

Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Views

3k+

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


Views

3k+

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Views

1k+

Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


Views

6k+

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Views

1k+

Likeability of 6

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Views

31k+

Likeability of 5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

Views

6k+

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Views

7k+

Likeability of 3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

14k+

Likeability of 6

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Views

5k+

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Views

2k+

Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Views

4k+

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Views

1k+