Dossier

Likeability of 6

Camera videoDeze liefde voor huisdieren doet je versteld staan

Lotte (links) en Lisa Beltman zijn cavia fanaten, ze hebben er negentig! Foto: AW Foto

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

6 DEC 2017

Huisdieren zijn unieke portretten. Ze hebben niet alleen stuk voor stuk een eigen karakter, maar vervullen ook een eigen rol in een huishouden. Zo ook de reuzenslakken van Kim, de negentig cavia’s van Lotte en Lise en de beestenbende van Bonnie. Het leven van deze baasjes draait in grote mate om het verzorgen van hun huisdieren. Alle mensen houden van dieren, maar zij nog dat beetje extra.

’Reuzenslakken zijn een natuurlijk medicijn om te ontstressen’

Toen de Haagse Kim Jonkmans (34) klein was kroop ze al door de tuin op zoek naar slakken. Ook de exemplaren van buiten het tuinhek kregen een plekje in de moestuin van moeders. De fascinatie voor tuinslakken is inmiddels uitgemond in een fascinatie voor Afrikaanse reuzenslakken waar ze een aparte kamer en een deel van de woonkamer vol van heeft. Maar alleen Ice Tea en Mindi mogen ’s avonds bij Kim op schoot.

Is zo’n kuffel niet heel slijmerig? „Nee, dat valt heel erg mee hoor”, zegt Kim. „Het voelt vooral nat en koud in het begin. Daarna nemen ze de temperatuur van je hand aan en voel je het niet meer. Huis-tuin-en-keukenslakken laten slijmsporen achter, maar reuzenslakken niet. Daarbij gaan ze ook niet over de bank kruipen. Ze blijven zitten waar ze zitten.”

Ice Tea heeft Kim al 3 jaar. Zij viel op in een doos reuzenslakken die zij voor de verkoop en kweek importeert uit Nigeria. „Ze stak nieuwsgierig met haar koppie boven de rest uit die er wat teruggetrokken bij zaten. Die houd ik, dacht ik meteen.” Hetzelfde gebeurde anderhalf jaar geleden met Mindi. „Het is het gedrag dat mij aantrekt. Het is niet bewezen, maar ik zie dat ze een eigen karakter hebben. Mindi was lekker aan de wandel. Ik vond haar meteen leuk.”

Maar wat is er dan zo leuk aan reuzenslakken? „Ze zijn heel rustgevend, een natuurlijk medicijn om te ontstressen. Andere dieren hebben die uitwerking misschien ook, maar zij zijn van nature rustig, doen niet vervelend en krabben geen behang van de muur.” Kim kweekt reuzenslakken voor de verkoop en ziet dat ook steeds meer mensen met een lichamelijke handicap een reuzenslak als huisdier nemen. „Je hoeft ze niet uit te laten, ze maken geen onverwachte bewegingen en ze zijn niet snel. Ze ontsnappen niet, en al zouden ze dat wel proberen dan heb je een uur de tijd om je arm uit te rekken en de slak te pakken.”

Jij vindt het misschien gezellig, maar vinden de reuzenslakken het wel prettig om als huisdier gehouden te worden? „Het blijft natuurlijk mijn eigen interpretatie, want ik ken hun emoties niet. Maar als ze het niet prettig vinden, trekken ze zich wel terug in hun huisje en dat doen ze niet als ik ze oppak. Daarnaast haal ik de slakken niet uit het wild, maar ik koop ze in Afrika op de markt waar ze als etenswaar worden verkocht.”

Kim verkoopt er steeds meer aan ouderen in verzorgingshuizen, omdat een slak van de verpleging wel mag. En ook aan scholen waar ze in het klaslokaal staan, want ook kinderen met ADHD zouden er rustiger van worden. „Op scholen is er veel vraag naar. Niemand heeft er overlast van of is er allergisch voor.” De zaken gaan steeds beter. Kim heeft er een tweede baan aan naast haar beveiligingswerkzaamheden.

De slakken, „het liefst houd je ze in koppeltjes omdat ze graag samen slapen”, vragen alleen om een warm verblijf met een hoge luchtvochtigheid, wat restjes groente en fruit die overblijven van je avondmaaltijd en wat kalk om het huisje te laten groeien. „Een slak als huisdier heeft veel voordelen. In het begin denken mensen ’jakkes’, maar uiteindelijk gaan ze allemaal overstag.”

’Vriendinnen kunnen wachten, eerst de cavia’s’

Wat begon met het verlangen van Anne Beltman (19) naar een koppeltje cavia’s met rode oogjes is inmiddels uitgegroeid tot een schuur met 90 cavia’s met allerhande kleuren. Anne is inmiddels bloemist en heeft er geen tijd meer voor, maar de tweelingzussen Lotte en Lisa (13) nemen het maar al te graag van haar over. „Anne wilde ermee fokken en mijn vader zei toen dat ze dan goede cavia’s moest nemen en shows moest doen”, zegt Lotte. „Dat heeft ze gedaan. Wij vonden het ook meteen leuk en zijn ervoor gegaan, samen met papa.”

En hoe. De cavia’s van de Beltmans uit het Overijsselse Rijssen hebben al heel wat prijzen bij schoonheidswedstrijden gewonnen. En daar is Lotte trots op. Ze steekt er dan ook samen met haar zus veel tijd in om de mooiste exemplaren showklaar te maken. „Het begint met het groomen van de cavia’s. We halen dan de losse haartjes die eruit steken weg zodat de vacht helemaal glad is. We knippen de nageltjes, maken de oortjes schoon en verwijderen vieze vetkliertjes als die er zijn. Bij de keuring kijken ze naar het type, de bouw, de poten, beharing én de verzorging.”

En dat laatste zit wel goed. De zussen besteden veel tijd aandacht aan het verzorgen van de cavia’s. Is het voor een kind meestal al een beproeving om één hok schoon te maken, zij doen er zonder morren negentig. „Iedere vrijdag is schoonmaakdag. Dan doen we alle hokken als we uit school komen. Daar zijn we van half twee tot vier uur mee bezig. En iedere avond voeren we ze. Dat duurt een half uurtje of zo. Als je het leuk vindt, is dat niet erg. En als een vriendinnetje vrijdag wil spelen dan spreek ik een andere keer af. Ik vermaak me ook wel met de cavia’s.”

Lotte zit niet ’s avonds met een cavia op de bank. Wel heeft ze er eentje die ze vaak oppakt, haar favoriet. „Dat is Timmetje. Zijn moeder overleed toen hij nog heel klein was en toen heb ik hem met de hand grootgebracht. Hij leeft nog steeds en dat vind ik heel bijzonder.”

Bij het schoonmaken halen Lotte en Lisa alle cavia’s uit het hok. De een krijgt een iets langer knuffelmomentje dan de ander. Maar alle cavia’s krijgen een aai over de bol. En een eigen naam. „Ja, we geven ze allemaal een aparte naam. Hoe we die verzinnen? We kijken meestal op een namenwebsite en maken geel en blauwe labeltjes met een naam erop en hangen die aan een hok. Soms verzinnen we ook zelf een naam.”

Af en toe sterft er eentje „maar dat gebeurt nou eenmaal”. De mooiste exemplaren houden ze zelf en zetten ze apart in een hokje. Lotte, die later dierenarts wil worden, denkt dat de liefde voor cavia’s altijd wel zal blijven. „Ik vind het leuk dat niet iedereen een cavia heeft. Een hond heeft bijna iedereen. En ze zijn zo klein en zo lief. Ze zijn ook leuk om te verzorgen en als je er geen negentig hebt, maar eentje, dan heb je er niet veel werk aan en wel een leuk huisdier.”

’Ik heb het liefst de hele dag dieren om me heen’

Bonnie Eltink (26) omringt zich het liefst met zoveel mogelijk dieren. De hele dag is ze bezig met het uitlaten van andermans honden voor haar eigen hondenuitlaatservice Lucky Dogs en de rest van haar tijd besteedt ze aan de verzorging van haar vijf schapen, twee alpaca’s, twee shetlandpony’s, twee katten, hond Milo en vier kippen op haar vaders boerderij in het Gelderse Doornenburg. Ze verhuist hier samen met haar vriend binnenkort naartoe vanuit Rheden om dichter bij de dieren te zijn en omdat ze in deze regio werkt.

Sommige dieren zijn bijna letterlijk aan komen waaien. „De alpaca’s hebben we omdat mijn vader er verliefd op is geworden”, zegt Bonnie. „De schapen hebben we om de wei kort te houden. Een van de twee pony’s BoemBoem heb ik van mijn vriendinnen gekregen. De tweede, Shakira, heb ik als kerstpakket van mijn oude baas gekregen. De pony stond vooral binnen en ik zocht een vriendinnetje voor BoemBoem.

Bonnie komt even op adem voordat ze verder gaat. „De moederpoes kwam bij ons aanlopen en heeft een nestje kittens bij ons in de stal geworpen. We wilden de moeder eigenlijk naar het asiel brengen, maar dat vonden we toch zielig omdat ze al was gedumpt. Ook hebben we een van de kittens gehouden. En de kippetjes vonden we gewoon leuk.” En natuurlijk voor het verse eitje ’s ochtends. „Nou, niemand durft ze te eten behalve mijn vader en ik. Mijn broertje en zusje roepen: iew, die zijn van onze kippen! Zij houden er ook niet van om vies te worden. Net als mijn vriend. Alleen mijn vader en ik houden van buiten werken. Het liefst ben ik de hele dag buiten.”

En dat is ze dan ook. Op het moment dat zij een hondenuitlaatservice wilde starten, werd Lucky Dogs na 15 jaar te koop gezet. „Dat heeft zo moeten zijn, dacht ik meteen.” Hiermee is ze van kwart voor acht ’s ochtends tot ’s middags in de weer. „’s Ochtends haal ik de eerste honden op. Dat zijn er zo’n vijftien die ik loslaat in de omheinde speelweide op de boerderij. Als ik die weer naar huis heb gebracht, haal ik de tweede groep op. Daarmee ga ik de polder in om een uur te wandelen. Daarna verzorg ik de andere dieren. Ik vind het heerlijk. Ik werk dan ook het liefst in mijn eentje. Kantoor is niets voor mij.”

Hoewel Bonnie nu al haar droom leeft, droomt ze nog wel verder. „Ik wil heel graag oude paarden opvangen om hen een mooie oude dag te bezorgen. We hebben al een bak om in te rijden en stallen. Dat willen we uitbreiden. Ik heb vroeger een paard gehad en heb altijd paardgereden en met paarden gewerkt. Een leven zonder dieren zou heel saai zijn. Ik heb ze het liefst de hele dag om mij heen.”

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: Onze liefde voor huisdieren is onbegrensd, zo lijkt het vaak wel. Hoe komt dat? En wat zijn de voordelen?


likelol
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

1k+

Likeability of 5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


like
user_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Views

30k+

Pffff, die zware rugtas… Zo is ie beter te tillen!

Pffff, die zware rugtas… Zo is ie beter te tillen!

Foto: Colourbox

In samenwerking met Asus

15 AUG 2018

Hoe zwaar mag je rugtas zijn? Hoe kun je die tas het beste dragen? Het zijn vragen die al vele jaren opduiken als het nieuwe schooljaar in zicht is. Tips zijn er volop, maar met een beetje slimmigheid blijk je al een hoop (rug)leed te kunnen voorkomen.

De ouderwetse boekentas is al lang en breed uit het schoolbeeld verdwenen. 90 procent van de scholieren neemt - of zeult - z’n spullen in een rugzak mee, zo maakte Europees onderzoek duidelijk. Onderzoek dat ons ook leerde dat de schooltas op je rug 10 procent van je lichaamsgewicht zou mogen bedragen, maar dat de gemiddelde tas 10 tot 20 procent van dat gewicht telt. Te zwaar dus.

Zeulnorm


Views

1k+

Likeability of 5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

Views

5k+

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak
Likeability of 5

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak

Quincy en Danny. / Foto's: Femmy Weijs

In samenwerking met BCC

14 AUG 2018

Je moet maar dol op je werk zijn… Twee jongemannen, bezorgers van BCC-producten, hebben beiden een opmerkelijke tattoo laten zetten: het logo van hun werkgever. En dat ‘stopcontact-gezichtje’ dragen Quincy en Danny in zeer drukke tijden.

Spullen rondrijden

Nederlandse consumenten gaan dit jaar namelijk naar verwachting ruim 26 miljard euro uitgeven aan online aankopen. Ten opzichte van 2017 is dat 17 procent meer, aldus Thuiswinkel.org. De stijging van de online verkoop van huishoudelijke apparaten in het eerste kwartaal van 2018 ligt nog hoger. Ten opzichte van 2017 werden er 18 procent meer producten verkocht. Waar niet iedereen altijd bij stilstaat, is dat al die apparatuur natuurlijk wel nog eventjes bij de klanten moet worden bezorgd. En dat rondrijden doen de twee tattoo-mannen.


like
user_2dcab60e0b07aa93dc64e07e856ca19cc4f9523a_avatar

Views

2k+

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Views

7k+

Win 2 kaarten voor Strandfestival ZAND

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij met een vriend(in) naar Strandfestival ZAND? Onder iedereen die onze Music City nieuwsbrief ontvangt verloten wij 2x2 kaarten! Ontvang je deze nog niet? Schrijf je dan hieronder snel in en maak kans! We sturen de nieuwsbrief iedere donderdag met info over de nieuwste concerten, festivals, video's en leuke winacties.

Strandfestival ZAND wordt op zaterdag 25 augustus 2018 gehouden op het strand van Almere, klik hier voor de line-up.

JBL


Views

400+

Likeability of 3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

7k+

Likeability of 6

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Views

4k+

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Views

2k+

Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Views

3k+

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Views

1k+

Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


Views

2k+

'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!


Views

9k+

Likeability of 5

De kunst van het vakantievieren

Echt ontspannen tijdens je vakantie? Laat je werktelefoon thuis. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

6 JUL 2018

Hard werken, nachtenlang studeren, continu op en neer reizen. En dan, ein-de-lijk vakantie. De vrije dagen waar je zo naar hebt uitgekeken staan voor de deur. Maar na die drukke periode is het soms lastig om te ontspannen. Hoe zorg je ervoor dat je na de zomer opgeladen terugkeert? Leer de ‘kunst van het vakantievieren’.

,,Naar mijn idee is er gewoon altijd wel wat te doen’’, stelt de 21-jarige Annemiek Steur uit Leiderdorp. Ze zit in de afrondende fase van haar bachelor Chinees en schrijft daarnaast fanatiek. Niks doen, zit niet in haar systeem. En dat maakt op vakantie gaan soms best lastig. ,,Een aantal jaren geleden ging ik weg met een vriendengroep. En echt élke dag kwamen zij pas rond elf uur uit bed, terwijl ik dan allang wakker was en eropuit wilde. Ik denk dan: We zijn ergens anders, er is genoeg te zien, laten we iets nuttigs doen.’’

Stilzitten


like
user_82c1b0470dbd0a2f3f1c81e465f7c869b635d95e_avatar

Views

2k+

8 (aanbiedings)tips voor de zomerse thuisblijvers

8 (aanbiedings)tips voor de zomerse thuisblijvers

In samenwerking met iBOOD

6 JUL 2018

Voor tropische temperaturen hoef je écht het land niet uit. Heb je geen vakantie gepland deze zomer? Ga je liever de warmte opzoeken wanneer het hier weer kouder wordt? Dan zijn dit volgens dagaanbieder iBOOD dé onmisbare deals waarmee jouw thuiszomer onvergetelijk wordt. Nog tot en met zondag te vinden op www.ibood.com. En: er ligt ook – even doorscrollen – een mooie prijs met onbekende inhoud op je te wachten…

1 Zwembaden

Merk: Bestway. Korting: tot 42%.


Views

800+

Studentenhanden uit de mouwen deze zomer

Studentenhanden uit de mouwen deze zomer

Foto van 'Damla Kaygusuz'

5 JUL 2018

De zomervakantie gaat beginnen en voor veel jongeren betekent dat… werken! Metro zocht zes baantjes uit waarbij studenten de handen flink uit de mouwen kunnen steken en de nodige euro’s kunnen verdienen.

Bikkel in de bediening

De terrassen zijn volgepakt tijdens de zomer, of je nou in Scheveningen woont of in een kleine stad als Nunspeet. Bedieners zijn hard nodig. Ben je een beetje handig met een dienblad en struikel je niet zo gauw over je voeten? Dan ben jij al snel geschikt genoeg om dit baantje te doen.


Views

800+

Hoe Instagram Irene en haar lotgenoten verbindt

Foto van 'Kyrie Stuij'

2 JUL 2018

Ze deelt haar bloedsuikerwaardes, fotografeert zichzelf midden in een hypo en vertelt alles over wat er komt kijken bij haar ziekte. Leven met diabetes type 1 is niet gemakkelijk. Maar het eerlijke en nuchtere online dagboek van ‘diabadass’ Irene Putting (31) uit Naaldwijk creëert een hechte community van jonge diabetici op Instagram.

Ze ligt op bed. Zichtbaar uitgeput. De armen slap langs zich heen. ,,Wat een mooie zondagavond had moeten worden, veranderde in dit’’, staat er in het onderschrift bij de Instagrampost. ,,Mijn bloedsuikers waren zo hoog dat mijn meter ze niet meer kon meten. Op de een of andere manier nam mijn lichaam de insuline niet goed op. De pomp was niet verstopt, ook de batterij was niet leeg. Ik was bang. Ik begon te praten met een dubbele tong. Mijn bloedsuikers daalden nadat ik mezelf met de hand insuline had toegediend. Gelukkig hoefde ik niet naar het ziekenhuis, maar het scheelde niet veel.’’

Passie


Views

2k+

Instagram's onbedoelde community voor lotgenoten

Foto van 'Kyrie Stuij'

2 JUL 2018

Waar Instagram voornamelijk gedomineerd wordt door fitgirls, influencers en perfecte vakantiekiekjes, is er ook een groep die een tegengeluid laat horen. Getroffen door bijvoorbeeld astma, kanker of diabetes delen zij alles over wat er komt kijken bij hun ziekte. Foto’s van ziekenhuisbezoeken, het toedienen van medicijnen en reflecties over hoe hun leven is veranderd. Eerlijk, rauw en vaak gevoed door zelfspot. Met hashtags als #tietverdriet (borstkanker), #diabadass (diabetes) en #girlsonwheels (rolstoel) creëren zij onbedoeld een online community voor lotgenoten.

Verschillende fondsen en belangenverenigingen (NFKanker, BOSK en het Diabetes Fonds) constateren deze trend ook. Hoewel het vooral de jonge vrouwen zijn die social media inzetten voor hun verhaal, is de behoefte om online lotgenoten te spreken onder beide geslachten groot, zo merken fondsen en verenigingen. Deze conclusie werd onder meer getrokken uit een onderzoek van het Diabetes Fonds, waaruit blijkt dat diabetes type 1-patiënten in toenemende mate digitaal hun ervaringen willen uitwisselen. Veel patiëntenverenigingen hebben daarom ook hun eigen online platform gecreëerd, waar leden kunnen inloggen en met elkaar in gesprek kunnen.

,,We merken dat social media ervoor heeft gezorgd dat lotgenoten makkelijker met elkaar in gesprek komen’’, vertelt communitymanager Wanda Catsman van het Diabetes Fonds. ,,Dat zien we ook op ons online platform, dat vorig jaar juni live is gegaan. Er wordt veel gebruik van gemaakt. Niet alleen voor betrouwbare informatie, maar ook echt om steun bij elkaar te zoeken.’’


Views

1k+

Moeders als voorbeelden

Zullen deze meiden ook geïnspireerd zijn door hun moeder? Photo by Nicole Adams on Unsplash

Foto van 'metronieuws'

23 JUN 2018

De één zorgde thuis voor de kinderen, de ander maakte carrière. Sommigen waren trouwe Opzij-lezeressen en anderen vonden feminisme een vies woord. Maar allemaal gaven ze hun dochters, op een of andere manier, iets mee waardoor die zich later zouden inzetten voor gelijke behandeling van vrouwen.

Chanel Lodik (30), marketingadviseur

“Mijn moeder heeft me laten zien dat zij als vrouw - en dus ik ook - alles kan wat mijn vader als man kan”, vertelt Chanel Lodik, de vrouw achter het initiatief ‘Meer kleur in de media’, dat experts van kleur koppelt aan journalisten.


Views

4k+