Dossier

Likeability of5

Camera videoDeze liefde voor huisdieren doet je versteld staan

Lotte (links) en Lisa Beltman zijn cavia fanaten, ze hebben er negentig! Foto: AW Foto

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

6 DEC 2017

Huisdieren zijn unieke portretten. Ze hebben niet alleen stuk voor stuk een eigen karakter, maar vervullen ook een eigen rol in een huishouden. Zo ook de reuzenslakken van Kim, de negentig cavia’s van Lotte en Lise en de beestenbende van Bonnie. Het leven van deze baasjes draait in grote mate om het verzorgen van hun huisdieren. Alle mensen houden van dieren, maar zij nog dat beetje extra.

’Reuzenslakken zijn een natuurlijk medicijn om te ontstressen’

Toen de Haagse Kim Jonkmans (34) klein was kroop ze al door de tuin op zoek naar slakken. Ook de exemplaren van buiten het tuinhek kregen een plekje in de moestuin van moeders. De fascinatie voor tuinslakken is inmiddels uitgemond in een fascinatie voor Afrikaanse reuzenslakken waar ze een aparte kamer en een deel van de woonkamer vol van heeft. Maar alleen Ice Tea en Mindi mogen ’s avonds bij Kim op schoot.

Is zo’n kuffel niet heel slijmerig? „Nee, dat valt heel erg mee hoor”, zegt Kim. „Het voelt vooral nat en koud in het begin. Daarna nemen ze de temperatuur van je hand aan en voel je het niet meer. Huis-tuin-en-keukenslakken laten slijmsporen achter, maar reuzenslakken niet. Daarbij gaan ze ook niet over de bank kruipen. Ze blijven zitten waar ze zitten.”

Ice Tea heeft Kim al 3 jaar. Zij viel op in een doos reuzenslakken die zij voor de verkoop en kweek importeert uit Nigeria. „Ze stak nieuwsgierig met haar koppie boven de rest uit die er wat teruggetrokken bij zaten. Die houd ik, dacht ik meteen.” Hetzelfde gebeurde anderhalf jaar geleden met Mindi. „Het is het gedrag dat mij aantrekt. Het is niet bewezen, maar ik zie dat ze een eigen karakter hebben. Mindi was lekker aan de wandel. Ik vond haar meteen leuk.”

Maar wat is er dan zo leuk aan reuzenslakken? „Ze zijn heel rustgevend, een natuurlijk medicijn om te ontstressen. Andere dieren hebben die uitwerking misschien ook, maar zij zijn van nature rustig, doen niet vervelend en krabben geen behang van de muur.” Kim kweekt reuzenslakken voor de verkoop en ziet dat ook steeds meer mensen met een lichamelijke handicap een reuzenslak als huisdier nemen. „Je hoeft ze niet uit te laten, ze maken geen onverwachte bewegingen en ze zijn niet snel. Ze ontsnappen niet, en al zouden ze dat wel proberen dan heb je een uur de tijd om je arm uit te rekken en de slak te pakken.”

Jij vindt het misschien gezellig, maar vinden de reuzenslakken het wel prettig om als huisdier gehouden te worden? „Het blijft natuurlijk mijn eigen interpretatie, want ik ken hun emoties niet. Maar als ze het niet prettig vinden, trekken ze zich wel terug in hun huisje en dat doen ze niet als ik ze oppak. Daarnaast haal ik de slakken niet uit het wild, maar ik koop ze in Afrika op de markt waar ze als etenswaar worden verkocht.”

Kim verkoopt er steeds meer aan ouderen in verzorgingshuizen, omdat een slak van de verpleging wel mag. En ook aan scholen waar ze in het klaslokaal staan, want ook kinderen met ADHD zouden er rustiger van worden. „Op scholen is er veel vraag naar. Niemand heeft er overlast van of is er allergisch voor.” De zaken gaan steeds beter. Kim heeft er een tweede baan aan naast haar beveiligingswerkzaamheden.

De slakken, „het liefst houd je ze in koppeltjes omdat ze graag samen slapen”, vragen alleen om een warm verblijf met een hoge luchtvochtigheid, wat restjes groente en fruit die overblijven van je avondmaaltijd en wat kalk om het huisje te laten groeien. „Een slak als huisdier heeft veel voordelen. In het begin denken mensen ’jakkes’, maar uiteindelijk gaan ze allemaal overstag.”

’Vriendinnen kunnen wachten, eerst de cavia’s’

Wat begon met het verlangen van Anne Beltman (19) naar een koppeltje cavia’s met rode oogjes is inmiddels uitgegroeid tot een schuur met 90 cavia’s met allerhande kleuren. Anne is inmiddels bloemist en heeft er geen tijd meer voor, maar de tweelingzussen Lotte en Lisa (13) nemen het maar al te graag van haar over. „Anne wilde ermee fokken en mijn vader zei toen dat ze dan goede cavia’s moest nemen en shows moest doen”, zegt Lotte. „Dat heeft ze gedaan. Wij vonden het ook meteen leuk en zijn ervoor gegaan, samen met papa.”

En hoe. De cavia’s van de Beltmans uit het Overijsselse Rijssen hebben al heel wat prijzen bij schoonheidswedstrijden gewonnen. En daar is Lotte trots op. Ze steekt er dan ook samen met haar zus veel tijd in om de mooiste exemplaren showklaar te maken. „Het begint met het groomen van de cavia’s. We halen dan de losse haartjes die eruit steken weg zodat de vacht helemaal glad is. We knippen de nageltjes, maken de oortjes schoon en verwijderen vieze vetkliertjes als die er zijn. Bij de keuring kijken ze naar het type, de bouw, de poten, beharing én de verzorging.”

En dat laatste zit wel goed. De zussen besteden veel tijd aandacht aan het verzorgen van de cavia’s. Is het voor een kind meestal al een beproeving om één hok schoon te maken, zij doen er zonder morren negentig. „Iedere vrijdag is schoonmaakdag. Dan doen we alle hokken als we uit school komen. Daar zijn we van half twee tot vier uur mee bezig. En iedere avond voeren we ze. Dat duurt een half uurtje of zo. Als je het leuk vindt, is dat niet erg. En als een vriendinnetje vrijdag wil spelen dan spreek ik een andere keer af. Ik vermaak me ook wel met de cavia’s.”

Lotte zit niet ’s avonds met een cavia op de bank. Wel heeft ze er eentje die ze vaak oppakt, haar favoriet. „Dat is Timmetje. Zijn moeder overleed toen hij nog heel klein was en toen heb ik hem met de hand grootgebracht. Hij leeft nog steeds en dat vind ik heel bijzonder.”

Bij het schoonmaken halen Lotte en Lisa alle cavia’s uit het hok. De een krijgt een iets langer knuffelmomentje dan de ander. Maar alle cavia’s krijgen een aai over de bol. En een eigen naam. „Ja, we geven ze allemaal een aparte naam. Hoe we die verzinnen? We kijken meestal op een namenwebsite en maken geel en blauwe labeltjes met een naam erop en hangen die aan een hok. Soms verzinnen we ook zelf een naam.”

Af en toe sterft er eentje „maar dat gebeurt nou eenmaal”. De mooiste exemplaren houden ze zelf en zetten ze apart in een hokje. Lotte, die later dierenarts wil worden, denkt dat de liefde voor cavia’s altijd wel zal blijven. „Ik vind het leuk dat niet iedereen een cavia heeft. Een hond heeft bijna iedereen. En ze zijn zo klein en zo lief. Ze zijn ook leuk om te verzorgen en als je er geen negentig hebt, maar eentje, dan heb je er niet veel werk aan en wel een leuk huisdier.”

’Ik heb het liefst de hele dag dieren om me heen’

Bonnie Eltink (26) omringt zich het liefst met zoveel mogelijk dieren. De hele dag is ze bezig met het uitlaten van andermans honden voor haar eigen hondenuitlaatservice Lucky Dogs en de rest van haar tijd besteedt ze aan de verzorging van haar vijf schapen, twee alpaca’s, twee shetlandpony’s, twee katten, hond Milo en vier kippen op haar vaders boerderij in het Gelderse Doornenburg. Ze verhuist hier samen met haar vriend binnenkort naartoe vanuit Rheden om dichter bij de dieren te zijn en omdat ze in deze regio werkt.

Sommige dieren zijn bijna letterlijk aan komen waaien. „De alpaca’s hebben we omdat mijn vader er verliefd op is geworden”, zegt Bonnie. „De schapen hebben we om de wei kort te houden. Een van de twee pony’s BoemBoem heb ik van mijn vriendinnen gekregen. De tweede, Shakira, heb ik als kerstpakket van mijn oude baas gekregen. De pony stond vooral binnen en ik zocht een vriendinnetje voor BoemBoem.

Bonnie komt even op adem voordat ze verder gaat. „De moederpoes kwam bij ons aanlopen en heeft een nestje kittens bij ons in de stal geworpen. We wilden de moeder eigenlijk naar het asiel brengen, maar dat vonden we toch zielig omdat ze al was gedumpt. Ook hebben we een van de kittens gehouden. En de kippetjes vonden we gewoon leuk.” En natuurlijk voor het verse eitje ’s ochtends. „Nou, niemand durft ze te eten behalve mijn vader en ik. Mijn broertje en zusje roepen: iew, die zijn van onze kippen! Zij houden er ook niet van om vies te worden. Net als mijn vriend. Alleen mijn vader en ik houden van buiten werken. Het liefst ben ik de hele dag buiten.”

En dat is ze dan ook. Op het moment dat zij een hondenuitlaatservice wilde starten, werd Lucky Dogs na 15 jaar te koop gezet. „Dat heeft zo moeten zijn, dacht ik meteen.” Hiermee is ze van kwart voor acht ’s ochtends tot ’s middags in de weer. „’s Ochtends haal ik de eerste honden op. Dat zijn er zo’n vijftien die ik loslaat in de omheinde speelweide op de boerderij. Als ik die weer naar huis heb gebracht, haal ik de tweede groep op. Daarmee ga ik de polder in om een uur te wandelen. Daarna verzorg ik de andere dieren. Ik vind het heerlijk. Ik werk dan ook het liefst in mijn eentje. Kantoor is niets voor mij.”

Hoewel Bonnie nu al haar droom leeft, droomt ze nog wel verder. „Ik wil heel graag oude paarden opvangen om hen een mooie oude dag te bezorgen. We hebben al een bak om in te rijden en stallen. Dat willen we uitbreiden. Ik heb vroeger een paard gehad en heb altijd paardgereden en met paarden gewerkt. Een leven zonder dieren zou heel saai zijn. Ik heb ze het liefst de hele dag om mij heen.”

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: Onze liefde voor huisdieren is onbegrensd, zo lijkt het vaak wel. Hoe komt dat? En wat zijn de voordelen?


likelol
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Dit was een weekend waar je u tegen zegt!

Essaouira, waar je op het strand op een kameel kunt chillen en even verderop heel goed kunt feesten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

28 OKT 2019

Marrakech blijft een populaire bestemming voor een stedentrip, maar waarom zou je - als je er toch al bent - niet ook een korte trip naar het strandplaatsje Essaouira maken? Het is goedkoper en rustiger dan Marrakech en er is genoeg te doen. Metro geeft 5 tips voor jouw stedentrip naar de prachtige badplaats. 

1. Het ligt aan het strand

Essaouira is een kustplaats en het strand is serieus de moeite waard. De boulevard aan de blauwe zee is lang en gezellig: kinderen zijn aan het spelen, mensen liggen te zonnebaden, er wordt volop geskateboard en gevoetbald en aan de andere kant van de boulevard zijn er tal van gezellige restaurantjes waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt doen. Maar nog leuker aan het feit dat de plek aan het strand ligt is het bijkomende feit dat de golven zéér geschikt zijn voor watersport.


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.