Van doodgewone jongere tot zeer succesvol ondernemer

11 november 2017 om 06:03 door Margot Smolenaars
Van doodgewone jongere tot zeer succesvol ondernemer

Werk je als tiener aan een ondernemende houding, dan vind je na je afstuderen sneller een baan. Metro sprak met drie jonge ondernemers. 

Gerard Hannink (23)

Student engineering, ondernemen en innoveren op Windesheim Flevoland en mede-eigenaar van KUMA Projects, dat de CUB ontwierp

Passie “Een snowboard dragen is vermoeiend en irritant. Dat je daarbij snedes in jas en handschoenen oploopt, is een bekend probleem voor iedere snowboarder. Er was geen comfortabele manier om je kleding te beschermen tegen die vlijmscherpe boards. Nou, die oplossing moest er komen, vonden wij. We zijn een prototype gaan maken van CUB, een systeem waarmee je je board op je rug kunt dragen.”

Overtuigen moet “We deden dat overigens omdat we deelnamen aan een challenge, min of meer verplicht gesteld door onze opleiding. Dat bleek uiteindelijk een zegen. Van Jong Ondernemen moesten we een ondernemingsplan schrijven, daarna een investeringsplan om investeerders te trekken. Dat moesten we keer op keer pitchen en verdedigen. Niet iedereen is meteen enthousiast over CUB. Het is een beetje hetzelfde als met het mobieltje destijds. Sommigen zien het nut er niet meteen van in. Maar zodra ze ons horen presenteren, worden ze wel enthousiast.”

Presenteren kun je leren “Voorbereiding is alles, heb ik geleerd. Praten voor publiek went nooit helemaal, maar als je precies weet wat je gaat zeggen en dat ook echt tot op de seconde oefent, weet je zeker dat je niets vergeet. Dan nog kan het je overkomen dat een investeerder een vraag stelt waarop je geen antwoord hebt. Dat zeg ik dan eerlijk.”

Vasthoudend “Van de CUB hebben we inmiddels zo’n vijf prototypes ontworpen en gemaakt. Op een gegeven moment wordt zo’n product je kindje, en daar ga je van houden. Nu willen we het ook doorzetten en zorgen dat het in productie genomen wordt. We hebben al een aantal mogelijke investeerders, maar we vinden niet iedereen even geschikt. Omdat we nog studenten zijn, willen we niet alleen geld, maar ook coaching. Dat betekent dat een investeerder naast twee ton ook zijn tijd in ons steekt.”

Enorm verschil “Nu valt het gebrek aan een proactieve houding me op als ik met sommige anderen samenwerk. Leidinggeven vind ik erg leuk, ik vind het wel vervelend om te merken dat mensen zo min mogelijk doen of denken ‘het komt allemaal wel’. Daar stoor ik me aan. Bij KUMA hoeven we niet telkens achter elkaar aan te zitten. Mijn opleiding vroeg vooraf om een ondernemende houding. Nu weet ik pas echt wat dat betekent. Het gaat om het leerproces, en je hoeft niet succesvol te zijn om veel te leren. Al is het wel leuk om succes te hebben met iets dat je zelf verzonnen en ontwikkeld hebt

Team KUMA, van links naar rechts Gerard Hannink, Valiant Beekes, Teun Laarakker en Jens Bergsma

Yfke Donders (17)

Vwo-scholier en samen met compagnon Christine Dethmers baas van CoverUp

CoverUp? “Wij verkopen een hoes om je spullen in de fietskrat of tas te beschermen tegen de regen. Ik woon een uur fietsen van school vandaan. Niet alleen ikzelf, maar ook mijn spullen regenen veel te vaak nat, en dan moet ik mijn boeken weer drogen op de verwarming. Daar hebben we een oplossing voor bedacht.”

Junior Company “Die oplossing bedachten we voor het programma Junior Company, waarin onze klas in een beschermde omgeving kon leren ondernemen. We moesten alles doen wat ondernemers ook moeten, maar de stichting Jong Ondernemen staat garant als het mis gaat. De meeste Junior Companies kopen een product in en verkopen het dan weer, dat wilden wij niet. Vandaar dat we de CoverUp bedachten.”

China “Nadat we eerst zelf zijn gaan tekenen, moesten we een industrieel vormgever bereid vinden om een technische tekening te maken, zodat de hoes ook geproduceerd kon worden. Dat was écht moeilijk, om een onbekende te bellen omdat je iets van hem nodig hebt. We boden hem aandelen in ons bedrijf aan, en gelukkig wilde hij ons helpen. Daarna zijn we op zoek gegaan naar een producent. We vonden er een in China, en hij vond het zo fantastisch dat we zo jong al leerden ondernemen, dat hij ons wel wilde helpen. De eerste order zijn we inmiddels al ruimschoots kwijt.”

Garanties “Wij hebben een doorstart gemaakt en zijn nu een zelfstandig bedrijf. Als minderjarige is het niet zo makkelijk om een zakelijke bankrekening en een inschrijving in de Kamer van Koophandel te regelen, want een volwassene moet garant staan. In ons geval is dat mijn vader. Hij kijkt mee, maar we regelen alles zelf.”

Eindexamen “Huiswerk maak ik ’s middags en de avonden zijn voor CoverUp. Ik vind het leuk, dus is dat geen probleem. Omdat de webshop nu lekker loopt, verwacht ik mijn eindexamenjaar wel te kunnen combineren met dit bedrijf. Daarna ga ik studeren. Ik hoop dat uiteindelijk een groot merk als Batavus of Gazelle onze hoezen oppikt en overneemt.”

Lef “Voor CoverUp was ik helemaal niet ondernemend. Nu houd ik pitches voor publiek, en sta ik op schoolmarkten om de CoverUps te verkopen. Vooral verbaal ben ik veel sterker, maar ook mentaal. Lef creëren is echt een kwestie van doen.”

Joep van Damme (17)

Havo-scholier en eigenaar van JOEP, een webshop in gehaakte mutsen en sjaals

Oma “Zes jaar was ik, en ik zag mijn oma haken. Ik vond het er vet uitzien, en bovendien verveelde ik me, dus ik vroeg haar of ze het mij wilde leren. Haakwerk is heel persoonlijk. Mijn steek is heel anders dan die van haar. Je kunt het zien of ik een muts heb gehaakt of iemand anders. Daarom heet mijn bedrijf ook JOEP. Ik maak alles zelf, alle zeshonderd tot duizend mutsen die we per jaar verkopen.”

Facebook-opa “Het mutsen maken ontplofte nadat omroep Zeeland een reportage maakte over mij. Ze hadden me opgemerkt omdat mijn opa een foto met één van mijn mutsen op Facebook had gezet. Destijds maakte ik tegen kostprijs van de wol mutsen voor mijn familie en kennissen daarvan. Nadat die reportage door het Jeugdjournaal werd uitgezonden, kreeg ik zoveel verzoeken dat ik het niet meer aankon.”

Blijven zitten “Met mijn ouders ben ik naar school gegaan, ik zat in 2-havo, en hebben we besloten dat ik een jaar lang geen huiswerk zou maken, maar zou gaan haken. Niks mis met een jaartje blijven zitten, als dat betekent dat je je talent ontwikkelt.”

Lekkere flow “Inmiddels werk ik 16, 17 uur per dag. Ik ben altijd bezig. Met school, want dat moet, en ook met haken, mijn bijbaan in een kledingwinkel in het hogere segment, met mijn vrienden. Dat ik vaak tot 2, 3 uur ’s nachts bezig ben, vind ik niet erg. Als ik alleen school en bijbaan zou hebben, zou ik misschien vermoeider zijn. Nu zit ik in een lekkere flow, vind ik zelf, waarin ik makkelijk dingen meepak.”

Knaken “Geldgebrek heb ik tot op heden nooit gehad. Niet omdat ik zoveel omzet draai, maar omdat ik voorzichtig omga met mijn geld. Sommige scholieren kopen elke dag iets in de kantine, dat vind ik niet slim. Ik ga liever naar een festival dan dat ik elke dag een tosti eet.”

Knop om “Ik sta ingeschreven sta bij de Kamer van Koophandel en heb een btw-nummer, maar ik mag ze niet gebruiken tot ik 18 ben. Ook voor een zakelijke rekening ben ik te jong. Heel onhandig, want alles loopt nu door elkaar. Terwijl ik inmiddels naast mijn webshop ook mijn eigen wolmerk Cool Wool Designs en een boek, Haken met Joep heb uitgebracht. Pas toen dat boek uitkwam, kwam het bij mij binnen dat ik nu een ondernemer ben. Daardoor ging de knop om en werd het voor mijn gevoel pas echt serieus. Al beschouw ik mezelf wel als een kleine ondernemer.”

Supergaaf “Mijn advies voor andere jongeren die een bedrijf willen starten, is dat je het zeker niet voor het geld moet doen. Doe het omdat je iets supergaaf vindt en dat wilt vermarkten. Zo is het met mij ook gelopen. Ik wilde niet per se een bedrijf starten, ik wilde haken.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

OVER METRO DOSSIER

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: ondernemen! Denk jij weleens na over een eigen bedrijf? Geen baas die je vertelt wat je moet doen, maar lekker zelf de dienst uitmaken. Lees meer in ons dossier van deze week:

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!