Dossier

Cosmetische acupunctuur wint aan populariteit als natuurlijk alternatief voor botox en fillers. / Colourbox

Jaren jonger zonder botox en fillers

Cosmetische acupunctuur wint aan populariteit als natuurlijk alternatief voor botox en fillers. / Colourbox

Foto van 'Marieke van der Voort'

11 DEC 2017

Wil je wel stralend oud worden, maar niet aan de botox en fillers? Wereldwijd kiezen steeds meer mensen voor cosmetische acupunctuur in de hoop er zo jaren jonger uit te zien. In Nederland laten naar schatting enkele duizenden mensen zich jaarlijks met naalden behandelen voor een fris uiterlijk en minder rimpels. „Dit is de natuurlijke tegenhanger van botox”, stelt Janneke Vermeulen, een autoriteit op het gebied van cosmetische acupunctuur.

Bij cosmetische acupunctuur denk je wellicht alleen aan wat naaldjes in die ene fronsrimpel of die paar kraaienpootjes. Maar het is veel meer dan dat, benadrukt Vermeulen, die de afgelopen jaren meerdere Amerikaanse experts naar ons land haalde om hun kennis over te brengen op de Nederlandse acupuncturisten. „Wallen onder de ogen, rimpels of acne zijn vaak een gevolg van energietekorten, stressfactoren en hormonale of emotionele verstoringen. Door de zaken aan te pakken die problemen in het gezicht veroorzaken, ga je er vanzelf beter uitzien. Dat doen we door specifieke acupunctuurpunten aan te prikken, verdeeld over het lichaam. En door minuscule naaldjes te plaatsen in bijvoorbeeld rimpels rond de ogen of op het voorhoofd, worden deze zachter en kunnen ze zelfs verdwijnen. Acupunctuur verbetert de doorbloeding en bevochtiging van de huid en mogelijk ook de collageenproductie. Je gaat het verouderingsproces dus tegen, terwijl je tegelijkertijd werkt aan je gezondheid.”

Een voorbeeld van een behandeling cosmetische acupunctuur. / Colourbox

Een voorbeeld van een behandeling cosmetische acupunctuur. / Colourbox

Spiegel

Je gezicht vormt daarbij als het ware de spiegel van je innerlijke gesteldheid, vervolgt Vermeulen, tevens gespecialiseerd in Chinese face reading, een eeuwenoude gezichtsdiagnostiek die gerichte informatie geeft over emoties en organen. „Zo correspondeert een hangend bovenste ooglid bijvoorbeeld met een zwakke miltenergie, die onder meer veroorzaakt wordt door te veel piekeren. Met acupunctuur kun je de miltenergie versterken en de circulatie van het vocht in het ooglid verbeteren. In combinatie met een speciale massagetechniek kun je het bovenste ooglid liften, zonder chirurgische ingreep. Wallen onder de ogen kunnen duiden op een zwakke nierenergie, wat weer een mogelijk gevolg is van langdurige stress of angst. En dankzij ’s werelds grootste expert op het gebied van Chinese face reading, Lillian Pearl Bridges, weten we inmiddels bijvoorbeeld dat rimpels verticaal over de wang duiden op leed, hangende mondhoeken met diep naar beneden lopende rimpels op teleurstelling, en dat een dwarse lijn op de kin betekent dat iemand meer rust moet nemen.”

Van onnatuurlijke effecten is bij cosmetische acupunctuur geen sprake, verzekert Vermeulen. „Je eigen gezichtsexpressie blijft behouden, terwijl je een frisser uiterlijk krijgt. Doordat je met acupunctuur gelijktijdig andere huidproblemen behandelt, zoals eczeem en acne, wordt de huid bovendien egaler.”

Jaren jonger

Twintigers en dertigers kiezen ook vaker voor cosmetische acupunctuur. De meeste mensen beginnen echter pas na hun veertigste. / Colourbox

Twintigers en dertigers kiezen ook vaker voor cosmetische acupunctuur. De meeste mensen beginnen echter pas na hun veertigste. / Colourbox

De meeste mensen – voornamelijk vrouwen – beginnen na hun veertigste met cosmetische acupunctuur. Het aantal twintigers en dertigers neemt echter ook gestaag toe. Volgens Vermeulen zijn gemiddeld twaalf behandelingen van anderhalf uur nodig voor het beste resultaat. En na gemiddeld zes tot acht sessies zou je er al jaren jonger uit kunnen zien. Een effect dat volgens meerdere acupuncturisten zo’n twee tot vijf jaar kan aanhouden.

De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) maant echter tot voorzichtigheid met beloften over langdurig blijvende effecten. „De resultaten zijn van veel factoren afhankelijk en zullen dus per persoon verschillen”, benadrukt woordvoerder Susanne Schuurmans. „Wie bereid is naar de onderliggende problematiek te kijken, daar verandering in te brengen en de leefstijl- en voedingsadviezen serieus neemt, zal eerder een meer blijvend resultaat zien dan iemand die dat niet doet.”

Vermeulen beaamt dat. „Om een langdurig effect te bewerkstelligen is het inderdaad belangrijk dat de cliënt echt openstaat voor verandering en aan de slag gaat met de problemen die tijdens de sessies aan het licht komen. Het loslaten van emoties en werken aan een gezond leefpatroon spelen daarbij een grote rol.”

Juiste behandelaar

Een goede acupuncturist kan veel over iemands gezondheid van het gezicht aflezen. Beeld ter illustratie. / Colourbox

Een goede acupuncturist kan veel over iemands gezondheid van het gezicht aflezen. Beeld ter illustratie. / Colourbox

Ook de keus voor de juiste behandelaar is essentieel, stelt de NVA. „Het aantal aanbieders is de afgelopen jaren gestegen, het gevaar daarbij is dat mensen worden behandeld door therapeuten met weinig kennis. Een schoonheidsspecialiste mag in Nederland na een korte cursus bijvoorbeeld al cosmetische acupunctuur toepassen. Voor deskundige adviezen en mooie resultaten adviseren wij cliënten om naar een goed opgeleide acupuncturist te gaan die lid is van een beroepsvereniging.”

Naast de NVA heb je onder meer de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) en Zhong Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde. Bij de eerste twee verenigingen ben je ervan verzekerd dat de acupuncturisten een medische vooropleiding hebben op minimaal hbo-niveau, waarna ze zich hebben gespecialiseerd in acupunctuur.

Goed opgeleide acupuncturisten zullen je ook altijd wijzen op eventuele contra-indicaties, zegt Vermeulen. Zo is cosmetische acupunctuur bijvoorbeeld niet geschikt voor zwangere vrouwen en mensen met een hoge bloeddruk, migraine, hemofilie of hartklachten. Als je botox hebt gebruikt, moet je mimimaal zes maanden wachten.

Kosten

Een behandeling kost gemiddeld tussen de 75 en 200 euro. Cliënten die aanvullend zijn verzekerd, komen mogelijk in aanmerking voor een gedeeltelijke vergoeding. Goede cosmetische acupunctuur is immers slechts een onderdeel van een algehele behandeling ter bevordering van de gezondheid. Heb je meer dan alleen een basisverzekering? Dan is het verstandig om vooraf bij je verzekering te informeren of je een deel van de kosten kunt terugkrijgen.

Het aantal aanbieders van cosmetische acupunctuur is de laatste jaren in Nederland flink gestegen. / Colourbox

Het aantal aanbieders van cosmetische acupunctuur is de laatste jaren in Nederland flink gestegen. / Colourbox

Wetenschappelijk bewijs

Loek Habbema, voorzitter van de domeingroep Cosmetische Dermatologie van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, heeft zijn twijfels over de werking van cosmetische acupunctuur. „In de wetenschappelijke literatuur is hier weinig over gepubliceerd. Van acupunctuur zelf heb ik geen verstand, maar ik weet wel dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het effectief is bij cosmetische toepassingen. Langdurige effecten zijn mij ook niet bekend. Door naaldjes te prikken in de huid, kun je deze er wel tijdelijk wat gladder laten uitzien.”

Susanne Schuurmans van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur beaamt dat er weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van cosmetische acupunctuur op de lange termijn. „Maar de vele foto’s van cliënten voor en na een serie behandelingen zeggen veel. Ook heeft een recente pilotstudie veelbelovende resultaten laten zien: de huid is na vijf behandelingen significant elastischer dan daarvoor.”

Weefselstructuur

Ook huidtherapeut Monique van Bekkum van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten stelt dat je door middel van het prikken van naaldjes in de huid goede effecten kunt behalen. „In ons vakgebied maken we daarvoor bijvoorbeeld gebruik van micro needling therapie. Hierbij beschadigen we de huid op gecontroleerde wijze met heel fijne naaldjes. Tijdens de wondgenezing worden collageen en elastine aangemaakt. De huidstructuur kan hierdoor verbeteren, fijne lijntjes kunnen minder zichtbaar worden. Net als bij licht- en lasertherapie verander je iets in de weefselstructuur, waardoor rimpelvermindering en huidverbetering ook op de langere termijn mogelijk zijn.”

OVER METRO DOSSIER
Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: cosmetische chirurgie en de alternatieven. Lees meer in ons dossier van deze week:


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!