Dossier

Hoe wordt een 14-jarige puber een moordenaar?

Een 14-jarige jongen heeft bekend de even oude Romy uit Hoevelaken te hebben omgebracht. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

18 NOV 2017

Een 14-jarige die zijn ouders doodsteekt en een andere 14-jarige jongen die een meisje van zijn school verkracht en vermoordt. Dit jaar vond er een aantal schokkende geweldsincidenten plaats waarbij kinderen de hoofdrol speelden. 14 jaar en al moordenaar. Wat bezielt een kind? „Zo’n kind vertoont gestoord gedrag, maar hoeft niet per se gestoord te zijn.”

Het is uitzonderlijk dat er in één jaar tijd zoveel dodelijke geweldsincidenten plaatsvinden waarbij minderjarigen betrokken zijn. Vier zaken kwamen groot in het nieuws. Het begon met de dood van de 16-jarige Nick Bood uit Assendelft. Hij werd op zaterdag 29 april doodgestoken in het uitgaansgebied van Zaandam. Yasin van 15 geldt als hoofdverdachte. Nick was op stap met zijn even oude stiefbroer en werd op straat aangevallen en neergestoken. Hij zou een wietschuld hebben bij Yasin. Yasin doet havo en Nick zou een week later theorie-examen doen voor zijn technische opleiding. Nick overlijdt die nacht in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Romy en Savannah

In juni is Nederland in de ban van de verdwijning van twee 14-jarige meisjes uit dezelfde omgeving. Savannah uit Bunschoten en Romy uit Hoevelaken. Savannah wordt na enkele dagen vermist te zijn geweest, dood gevonden in een sloot op een industrieterrein. Een 16-jarige jongen uit Den Bosch wordt verdacht van moord. In eerste instantie wordt er uitgegaan van doodslag, maar onderzoek naar het internetverkeer tussen beiden heeft meer bewijs opgeleverd richting de verdachte. Er zou sprake zijn van voorbedachte rade, dus moord.

Een bloemenzee bij de school van Savannah. Foto: ANP

Een bloemenzee bij de school van Savannah. Foto: ANP

Bijna gelijktijdig wordt de 14-jarig Romy uit Hoevelaken omgebracht. De even oude Brian uit Ede heeft bekend haar seksueel te hebben misbruikt en vervolgens gedood. Het ontzielde lichaam van het meisje ligt in een sloot in Achterveld. De jongen en Romy kenden elkaar van een school voor speciaal onderwijs. Volgens vriendinnen viel hij haar al langer lastig. Brian heeft 1 jaar detentie en jeugd-tbs tegen zich horen eisen. De maximale straf voor iemand jonger dan 16 jaar.

Eind september bekent een 14-jarige jongen uit het Friese Katlijk bij Heerenveen zijn beide ouders met een mes te hebben doodgestoken. De man en vrouw zijn gedood in hun huis. De buren met wie zij een woonboerderij delen in het kleine dorp met zo’n 600 inwoners vinden het echtpaar. De dader is de jongste van drie zoons. Volgens de burgemeester is de familie niet in beeld als probleemgezin. Over de achtergronden van zijn daad is niets bekendgemaakt.

Wat bezielt een kind om te moorden?

Hoe kunnen zulke jonge kinderen al tot dit soort verschrikkelijke daden komen? Wat bezielt ze? Geen eenvoudige vraag, waarbij ook geen eenvoudig en eenduidig antwoord hoort. Het is meestal een opeenstapeling van factoren die eraan ten grondslag liggen, zegt Jan Hendriks, hoogleraar forensische orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. „Het gaat niet alleen om aanleg, een slechte opvoeding, een slechte buurt of drugs. Het is bijna altijd een combinatie van factoren”, zegt Hendriks die benadrukt dat dit in zijn algemeenheid geldt en dat hij deze daders niet kent.

Stapeling van risicofactoren

De meeste criminaliteit onder jeugdigen vindt plaats in groepen. Deze jongens willen niet voor elkaar onder doen of niet buiten de groep vallen door iets niet te doen. Bij individuele daders van ernstige delicten is meer aan de hand. „Dan zie je vaker problematische achtergronden. Relatief veel van dit type jeugdige delinquenten hebben beperkte verstandelijke vermogens, soms in combinatie met ADHD of autisme waardoor ze situaties moeilijker kunnen inschatten en slechter impulsen kunnen beheersen. Als deze kinderen dan ook nog eens opgroeien in een ongunstige omgeving waarbij bijvoorbeeld sprake is van huiselijk geweld of seksueel misbruik, dan krijg je een stapeling van risicofactoren. Kinderen leren van het voorbeeldgedrag van ouders en vertonen daardoor gemakkelijker gewelddadig gedrag.”

Moord is een primitieve reactie

Door een ontwikkelingsachterstand is de sociaal-emotionele leeftijd van zo’n kind vaak jonger dan de lichamelijke. „Het lichaam is bijvoorbeeld 14, of 15 jaar, maar het ontwikkelingsniveau 10 of 11 jaar. Zo’n jongen staat voor veel uitdagingen. De discrepantie tussen de sociaal-emotionele leeftijd en de lichamelijke leeftijd is zo groot, dat ze daar maar moeilijk mee kunnen omgaan. Bijvoorbeeld als het gaat om seksuele prikkels. Hun lichaam heeft belangstelling voor meisjes, maar hun vaardigheden op dat vlak lopen ver achter. Dan ontstaat er frictie tussen wat het lichaam wil en wat het hoofd kan. Stel zo’n jongen van 14 jaar nodigt een meisje uit in de hoop seks met haar te hebben en zij wil niet verder gaan dan zoenen. Daarmee omgaan is voor iedere jongen op die leeftijd al lastig, maar als je dan niet de mentale vaardigheden heb om dat te accepteren dan raak je gefrustreerd. Ze willen het toch voor elkaar krijgen en kunnen grijpen naar geweld. Dan kan paniek volgen. Wat heb ik gedaan? Hoe zorg ik ervoor dat niemand erachter komt? Een oplossing is om het slachtoffer om te brengen. Het is een primitieve reactie van iemand die zo onder druk staat dat die blijkbaar niet in staat is om andere oplossingen te verzinnen.”

De aanleiding voor een gruwelijke daad kan dan ook liggen in recente gebeurtenissen. „Ruzies op school of afgewezen worden door een meisje. Dat levert stress op”, gaat Hendriks verder. „De ontwikkelingsfactoren zijn misschien gunstig, maar in de weken voor het delict kan het helemaal misgegaan zijn. Ook relatief normaal ontwikkelde kinderen kunnen zeer ernstige delicten plegen. Het is gestoord gedrag wat ze vertonen, maar de dader hoeft niet per se gestoord te zijn.”

De puberteit speelt ook een belangrijke rol. „Pubers zijn niet zo goed in het uitstellen van impulsen. Een puber wil onmiddellijke behoeftebevrediging. Uitstel komt niet snel in ze op. Aan een delict dan ook gaat vaak geen weloverwogen beslissing vooraf. Als volwassene denk je meestal na over de gevolgen voordat je iemand een tik voor z’n hoofd geeft. Deze jongens niet. Zij hebben niet alleen een ander iets vreselijks aangedaan, maar ook zichzelf en hun naaste omgeving. Dat hebben ze niet goed overdacht op dat moment, anders zouden ze het niet doen.”

'Jonge dader kan gevolgen niet overzien'

Omdat ze de gevolgen van hun gedrag niet kunnen overzien, tonen ze in de beginfase vaak ook geen spijt, zegt Hendriks. „Dat iemand die je hebt omgebracht niet meer terugkomt is duidelijk, maar de gevolgen op langer termijn voor dat gezin en ook voor hun eigen gezin niet. Hoe kijken je ouders tegen je aan? Kan je school nog oppakken? Het is bijna onmogelijk voor een kind van die leeftijd om al die consequenties te overzien. Als eerste moet je medelijden hebben met het slachtoffer en diens familie, maar ze hebben ook zichzelf iets verschrikkelijks aangedaan. Met jeugd-tbs worden ze de belangrijkste jaren van hun leven, tussen hun 14e en 20e, afgesloten van de samenleving. Ze missen alle belangrijke ontwikkelingen zoals het maken van vriendschappen en het krijgen van een vriendinnetje.”

Tonen ze uiteindelijk wel berouw? „Je ziet bij ernstige delicten dat ze schuldgevoel tonen en het verschrikkelijk vinden wat ze hebben gedaan. Het zijn ook niet per se antisociale jongens. Zij lijken voor een deel uit de lucht te komen vallen. Het zijn niet de antisociale jongens die herhaaldelijk roofovervallen plegen. Zij tonen veel minder berouw.”

Voor doodslag of moord kan voor een kind onder de 16 een maximale straf van 1 jaar en jeugd-tbs oplopend tot 7 jaar in een justitiële jeugdinrichting worden opgelegd. Behandeling is hierbij belangrijker dan de vrijheidsstraf. Hoe komen jongeren hieruit? „Als je op je 14e jarenlang uit de samenleving wordt genomen, hou je daar ongetwijfeld schade aan over. Al is het alleen maar op het gebied van de sociale ontwikkeling of het zelfbeeld. Maar zeker als de oorzaak van het gedrag niet voornamelijk voorkomt uit aanleg of opvoeding, dan kunnen kinderen profiteren van zo’n behandeling en er relatief normaal weer uitkomen en niet opnieuw een delict plegen.”

'Kans op herhaling bij moord is klein'

Het is volgens Hendriks dan ook niet zo dat een kind dat een moord heeft gepleegd de rest van zijn leven slechte dingen blijft doen. „Zo’n jongen hoeft geen criminele voorgeschiedenis te hebben en ook daarna geen vreselijke dingen te blijven doen. De kans op herhaling van doodslag of moord is heel klein. Wij kennen in Nederland vrijwel geen seriemoordenaars. Dit soort ernstige delicten, al dan niet in combinatie met seksueel misbruik, zie je bijna niet. Dit jaar is uitzonderlijk. Puur toeval. Criminaliteit in het algemeen neemt juist al jaren af. Het zijn uitschieters.”

OVER METRO DOSSIER

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: tienercriminaliteit. Dit jaar vonden meerdere geweldsdelicten plaats waarbij 14 en 15-jarigen verdacht worden van moord of doodslag. Wat bezielt zo’n kind, hoe wordt hij berecht en hoe gaat een nabestaande met het verlies van zijn zoon om? Lees meer in ons dossier van deze week:


wow
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Dit was een weekend waar je u tegen zegt!

Essaouira, waar je op het strand op een kameel kunt chillen en even verderop heel goed kunt feesten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

28 OKT 2019

Marrakech blijft een populaire bestemming voor een stedentrip, maar waarom zou je - als je er toch al bent - niet ook een korte trip naar het strandplaatsje Essaouira maken? Het is goedkoper en rustiger dan Marrakech en er is genoeg te doen. Metro geeft 5 tips voor jouw stedentrip naar de prachtige badplaats. 

1. Het ligt aan het strand

Essaouira is een kustplaats en het strand is serieus de moeite waard. De boulevard aan de blauwe zee is lang en gezellig: kinderen zijn aan het spelen, mensen liggen te zonnebaden, er wordt volop geskateboard en gevoetbald en aan de andere kant van de boulevard zijn er tal van gezellige restaurantjes waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt doen. Maar nog leuker aan het feit dat de plek aan het strand ligt is het bijkomende feit dat de golven zéér geschikt zijn voor watersport.


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.