Dossier

Camera videoHoe jonger je de baas bent, hoe beter

Foto van 'Margot Smolenaars'

11 NOV 2017

2.273 tieners kunnen zich naast scholier of student ook eigen baas noemen. Jonge bazen staan een paar stappen op voorsprong op leeftijdgenoten. Ze vinden gemiddeld binnen vier maanden een baan, zijn minder vaak werkloos en groeien sneller uit tot leidinggevende.

Vandaag openen door heel Nederland talloze bedrijven hun deuren. Dat gebeurt wel vaker, maar dit keer is het de bedoeling dat kijkers van Klokhuis, kinderen van pakweg 8 tot en met 12 jaar, een flinke snuif ondernemerslust op komen doen. En dat is wél bijzonder. „Het is niet eens onze jongste doelgroep”, zegt Danielle de Jongh van Jong Ondernemen, die in samenwerking met de NTR de serie Klokhuis Onderneemt maakte. „Onze programma’s beginnen al in groep 5/6.”

Actie als fundament

De stichting waar De Jongh voor werkt, stelt zich tot doel zoveel mogelijk schoolgaande kinderen de kans te bieden hun ondernemende kant te leren kennen. Onderwijs in de aloude Nederlandse handelsgeest, dus. Een sterk veranderende arbeidsmarkt, vergrijzing en een economisch wereldtoneel dat in toenemende mate om innovatie vraagt, maken dat bittere noodzaak, beaamt Heleen Dura-van Oord. „Nederland is beter af met initiatiefrijke, ondernemende burgers. Niet iedereen hoeft een Shell op te richten, want dat is maar heel weinig mensen gegeven, maar dat mensen in staat zijn initiatief te nemen is heel belangrijk. Actie is altijd het fundament van succes.”

Je zou zeggen dat Dura-van Oord dit met de paplepel ingegeven heeft gekregen, want ze komt uit een bijzonder succesvolle ondernemersfamilie: Van Oord is een van de grootste baggermaatschappijen ter wereld. „Nou, nee”, lacht ze. „Wat ze thuis vertellen is natuurlijk fantastisch, maar het zelf meemaken is veel beter. Je moet je eigen fouten maken.” Ze is mede-oprichter van DQ&A Media Group, een digitaal marketingbedrijf, en partner in investeringsmaatschappij Peak Capital. „Toch had ik gewild dat ik een programma van Jong Ondernemen had kunnen volgen op school”, zegt ze. “Dan had ik als ondernemer een stuk steviger gestaan. Ik deed wat ik dacht dat het beste was, en dat gold ook voor mijn compagnons. Wij hebben geleerd door het te doen. En hoe jonger je dat leert, hoe steviger je basis.”

Setje skills

Dura-van Oord doelt op het ontwikkelen van een stevig setje 21st century skills: zelfvertrouwen, creativiteit, doorzettingsvermogen, samenwerken, risicobereidheid en financiële zelfredzaamheid. Vaardigheden die het overleven op de woelige arbeidsmarkt een stuk aangenamer maken en waarvan lang werd gedacht dat je ze niet kon aanleren in een schoolse omgeving: je hebt ze of je hebt ze niet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat dat niet klopt: je kunt ondernemersvaardigheden wel degelijk aanwakkeren. Hoe vroeger je daarmee begint, hoe scherper ze zich aftekenen.

Ook jongvolwassenen hebben daar veel baat bij. Student Gerard Hannink (23) weet dat inmiddels uit eigen ervaring. Hij nam deel aan een challenge Ondernemen (“min of meer verplicht door onze opleiding”), richtte KUMA Projects op met drie medestudenten, loste een bloedirrant snowboardersprobleem op en won met dat product en dat bedrijf de titel ‘beste studentenbedrijf 2017’. „Leren doen en leren durven, daar komt het op neer”, vat hij die ervaring samen. “Onze oplossing voor snedes in je handschoenen en jas, omdat je een vlijmscherp board draagt, vond ook niet meteen weerklank. We moesten anderen enthousiast maken voor ons product. Vaak hebben we ons afgevraagd: wil de markt dit? En, willen wíj dit? Na een stuk of vijf prototypes wordt het echt je kindje, waarvan je gaat houden. Nu willen we dit ook doorzetten tot het in productie kan.”

Nu Hannink zelf onderneemt, valt hem op dat sommige andere studenten wat minder proactief zijn. „Leidinggeven vind ik erg leuk, maar ik vind het wel vervelend om te merken dat mensen zo min mogelijk doen of denken ‘het komt allemaal wel’. Daar stoor ik me aan. Bij KUMA hoeven we niet telkens achter elkaar aan te zitten.”

Geen huiswerk maar haken

Joep van Damme was er veel vroeger bij dan Gerard Hannink, al noemt hij zichzelf pas sinds september ondernemer. „Mijn bedrijf is per toeval ontstaan, niet omdat ik per se een onderneming wilde beginnen. Ik deed iets wat ik leuk vind.” Dat ‘iets’ is mutsen haken, een vaardigheid die hij als 6-jarige leerde van zijn oma. „Ik weet het, niet een echt voor de hand liggende hobby. Maar ik verveelde me en wilde iets omhanden hebben. Wat mijn oma aan het doen was, vond ik er vet uitzien.” Toen een van zijn opa’s in de winter van 2012/2013 een foto uploadde op Facebook, waarop hij een muts droeg die zijn kleinzoon van 12 had gemaakt, vond omroep Zeeland dat zo leuk dat er een reportage kwam over de hakende scholier. Die kwam ook op het Jeugdjournaal, en toen ontplofte de boel. „De media doken er vol op, ik kreeg het heel druk. En omdat haakwerk heel persoonlijk is, wil ik per se alle mutsen zelf maken. Daarom heet het ook JOEP.”

Al snel kon Joep zijn havo-2-bestaan niet meer combineren met JOEP. „In overleg met school heb ik toen besloten dat ik een jaar lang geen huiswerk ging maken, maar ging haken. Nee, dat vind ik helemaal niet raar. Op school roepen ze altijd dat je je talenten moet ontwikkelen. Nou, dit is het mijne.” Inmiddels zit Joep in havo-5, heeft hij ook nog een bijbaan in een modewinkel, haakt hij zo’n zeshonderd tot duizend mutsen per jaar en is hij tussen de 16 en 17 uur per dag in touw. „School is het enige dat moet, de rest vind ik leuk. Daarom vind ik het niet erg om tot 2, 3 uur ’s nachts door te werken. Ik vind eigenlijk dat ik wel in een lekkere flow zit, van altijd bezig zijn.”

Beter een baan

Hoewel Joep het ondernemerschap is overkomen, werkt de stichting Jong Ondernemen doelgericht aan onder andere het vermeerderen van het aantal piepjonge bazen. Met resultaat, want het aantal tieners met een bedrijf verdubbelde bijna in vijf jaar tijd: van 1.119 in 2012 tot 2.273 in 2017. Daarbij liet de stichting vorig jaar de impact van hun ondernemersonderwijs onderzoeken door de Technische Universiteit Eindhoven. Die resultaten stemden optimistisch: deelnemers aan één van de scholieren- of studentenprogramma’s vonden gemiddeld na vier maanden een baan, waar leeftijdgenoten zonder die Jong Ondernemen-ervaring daar elf maanden over deden. Onder de alumni van het ondernemersprogramma heerste maar 6 procent werkloosheid, waar dat in de controlegroep maar liefst 21 procent was. 53 procent van die werkende alumni werkt in een managementfunctie.

Eén van de redenen om vol in te zetten op het kweken van jonge ondernemers is de moeite die familiebedrijven hebben om een opvolger te vinden. Maar 10 procent slaagt erin het bedrijf aan de volgende generatie door te geven, bleek onlangs uit onderzoek van Ernst en Young. Kristel Groenenboom is zo’n jonge directeur, die het containerbedrijf overnam van haar vader toen ze nog maar 23 jaar was. „Veel families wachten veel te lang met het bedrijf overdragen aan de jongere generatie”, beaamt ze. „Mijn vader heeft dat anders aangepakt. Al op de middelbare school werd de gedachte dat ik het bedrijf zou gaan leiden steeds serieuzer. Ik paste mijn studie erop aan, ging aan de Universiteit van Antwerpen studeren, kreeg mijn bul als handelsingenieur en begon daarna meteen als directeur van Container Service Groenenboom.”

In de luiers

Nu is ze 31, en inmiddels gepokt en gemazeld in alle vooroordelen waarmee jonge bazen te maken krijgen. „De keren dat ik gehoord heb: ‘wij deden het al zo toen jij nog in een luier rondliep’ kan ik écht niet meer tellen. Ik kan het niet meer horen, eerlijk gezegd.” Van sollicitanten die haar geen hand geven omdat ze haar niet herkennen als toekomstig werkgever tot oudere medewerkers die haar ronduit saboteren: Groenenboom maakte het allemaal mee en schreef het smakelijk op in haar pas verschenen boek Mag ik meneer Kristel even spreken? „Het beste advies dat ik jonge ondernemers kan geven, is: leg al die vooroordelen naast je neer. Oudere werknemers die je als een bedreiging zien, zoals bij mij soms het geval was, gaan je pakken op je zwaktes. Die moet je dus heel goed kennen om je niet onder te laten sneeuwen. Het is mijn bedrijf, ik ben daar een enorme lening voor aangegaan, dus ik doe het op mijn manier.” Dat laatste is een beetje verslavend, geeft ze toe. „Voor een baas werken, ik zou het niet meer kunnen. Als ik het waard vind om in een idee te investeren en een van mijn werknemers niet, dan gaan we het dus toch doen. Dat kunnen zeggen, is wel heel lekker.”

Mag ik meneer Kristel even spreken? van Kristel Groenenboom is te koop via bol.com

OVER METRO DOSSIER

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: ondernemen! Denk jij weleens na over een eigen bedrijf? Geen baas die je vertelt wat je moet doen, maar lekker zelf de dienst uitmaken. Lees meer in ons dossier van deze week:


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of6

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of6

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!