Dossier

Likeability of5

Camera videoHoe berecht je een kind dat iemand heeft gedood?

Kinderrechter Susanne Tempel. Foto: Zeeland West-Brabant

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

18 NOV 2017

Kinderrechter Susanne Tempel (39) ziet dagelijks piepjonge delinquenten voor haar staan bij de rechtbank Zeeland West-Brabant. Het overgrote deel van de jeugdzaken gaat om diefstal, inbraak, een overval of vechtpartij. Maar zedendelicten en (poging tot) doodslag door minderjarigen komen ook voor. Hoe wordt zo’n kind eigenlijk berecht?

Dit jaar hebben zich meerdere schokkende geweldsincidenten voorgedaan waarbij 14 en 15-jarigen worden verdacht van moord of doodslag. „Levenslang opsluiten, dat kan alleen maar van kwaad tot erger gaan”, klinkt het dan nogal eens vanuit de maatschappij. Dat een kind onder de 16 jaar maximaal een jaar celstraf - voor jongeren van 16 tot en met 18 jaar is dat twee jaar - opgelegd kan krijgen, is voor sommigen niet te verkroppen. Kinderrechter Tempel kan dit sentiment wel begrijpen, maar volgens haar is hulp en begeleiding zinvoller voor een kind dan het opleggen van een langdurige vrijheidsstraf.

'Behandeling beter dan enkel opsluiting'

„Niemand komt beter uit opsluiting. Ook volwassenen niet”, zegt Tempel. „Juist bij jongeren kun je meer bereiken met behandeling en begeleiding. De hersenen van een tiener zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Dat is pas klaar wanneer je zo’n 27 bent. Dat betekent niet dat ze functioneren op het niveau van een peuter en het verschil niet kennen tussen goed en kwaad, maar het gedeelte van de hersenen dat zorgt voor een rationele weloverwogen beslissing is nog niet helemaal ontwikkeld. Bij heftige feiten wordt er rekening mee gehouden dat er minder denkwerk achter zit dan bij een volwassene. Dat het heel impulsief kan zijn geweest en er minder is nagedacht over de gevolgen. Dat is waar de wet vanuit gaat en dat is waarom het strafgedeelte van verplichte behandeling zo belangrijk is bij jongeren. Er valt nog veel bij te sturen.”

Een gang met celdeuren in Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) De Hunnerberg in Nijmegen. Foto: RJJI

Een gang met celdeuren in Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) De Hunnerberg in Nijmegen. Foto: RJJI

Bij ernstige delicten zoals een zedendelict, moord of doodslag wordt vaak de PIJ-maatregel, in de volksmond ook wel jeugd-tbs, opgelegd. „Dat is vergelijkbaar met tbs”, zegt Tempel. „Ze verblijven in een jeugdinrichting en worden daar behandeld. Dat gebeurt altijd op advies van de Raad van de Kinderbescherming en een rapport van een psycholoog.” Om de een of twee jaar wordt getoetst of de maatregel verlengd moet worden. Dit kan oplopen tot maximaal zeven jaar. „Wat je echter het meeste ziet, is dat het verblijf tussen de vier en zeven jaar duurt. Sinds een paar jaar is het ook mogelijk om de PIJ-maatregel aan het einde om te zetten in tbs. Maar omdat dit nog maar zo kort kan, is dat nog niet gebeurd.”

Eerst doen en dan pas denken

Jeugdstrafrecht is maatwerk, zegt Tempel. „Er wordt heel erg gekeken naar wat er nodig is om de kans op herhaling zo klein mogelijk te houden. We willen zo’n kind op een zo gezond mogelijke manier weer de maatschappij in sturen. Ook zonder PIJ-maatregel wordt er altijd een stukje behandeling of hulpverlening bij een straf opgelegd. Natuurlijk zijn er ook 16-jarigen die functioneren op het niveau van een meerderjarige, maar meestal is het andersom. Eerst doen en dan pas denken, zie ik bij heel veel jongeren. Ze gaan lekker gamen en bedenken zich om half tien ’s avonds pas dat ze de volgende dag twee proefwerken hebben. Op een voor het strafrecht belangrijker niveau kan het gebeuren dat kinderen bij wijze van spreken al met een mes in een snackbar staan om een beroving te plegen en pas achteraf denken: Wat heb ik gedaan? Dat een feit heel heftig is, wil niet zeggen dat daar heel veel denkwerk of een rationele beslissing achter heeft gezeten. Zeker niet bij heel jonge kinderen.”

Maar dat een kind in staat is om uit een impuls een delict te plegen, is toch al niet te begrijpen? „Het is niet zo dat kinderen het verschil niet weten tussen goed en kwaad. Maar impulsief handelen, grenzen opzoeken en spanning zoeken horen bij de puberteit. Het is een belangrijke fase waar ze doorheen moeten, maar dat kan soms tot excessen leiden. Op heel veel niveaus. Zoals het stelen van een pakje kauwgom. Dat mag ook niet, maar het is meer geaccepteerd. Maar ook op een groter niveau kan het plaatsvinden. Vaak heeft dat met groepsgedrag te maken. In een groepje gaan ze net iets verder dan alleen. Dat speelt natuurlijk minder bij zaken zoals de 14-jarige jongen uit Katlijk die verdacht wordt van het doodsteken van zijn ouders en bij de jongens die in verband worden gebracht met de dood van Romy en Savannah. Des te meer reden om te kijken wat is er met deze jongens aan de hand is. Hoe kon dit gebeuren?”

Verschuilen achter puberteit

Het komt weleens voor dat jongeren hun daad goed proberen te praten door het te gooien op hun leeftijd en de puberteit. „Minderjarigen die van een ernstig feit verdacht worden, worden eigenlijk altijd door een psycholoog onderzocht. Die kijkt daarbij ook hoe de verdachte tot zo’n daad heeft kunnen komen. Natuurlijk proberen jongeren een psychologische test zo goed mogelijk te maken. Dat is ook begrijpelijk; een proefwerk wil je zo goed mogelijk maken en ook uit een psychologische test wil je laten komen dat er met jou niets aan de hand is. Maar de meeste testen signaleren dat er sociaal wenselijk wordt geantwoord en zo kan de psycholoog dat dan weer meewegen. In de meeste gevallen werken minderjarigen daar wel aan mee. En anders gaan ze naar ForCA, het Forensisch Consortium Adolescenten. Dat is een observatiekliniek voor jongeren, zoals het Pieter Baan Centrum voor volwassenen.”

De huiskamer van Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) De Hunnerberg in Nijmegen. Foto: RJJI

De huiskamer van Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) De Hunnerberg in Nijmegen. Foto: RJJI

Een psychopaat in de dop op die leeftijd, zien ze binnen de rechtspraak gelukkig niet zo vaak. „Maar natuurlijk zijn die er wel. Iemand die op zijn dertigste psychopaat is, is dat niet op z’n 29e geworden. Er zijn jongeren waar we heel zwaar op in moet zetten, omdat hun situatie heel erg zorgelijk is. Maar in de meeste gevallen lijkt het om een eenmalige fout te gaan of zitten ze in een bepaalde fase. Dat is in zijn algemeenheid zo met criminaliteit. Dat neemt sterk af na het 27e levensjaar. Dan krijgen de meesten een stabiel en geregeld leven en zie je ze eigenlijk niet meer terug in het strafrecht. Op een kleinere groep na. Dat zijn bijvoorbeeld de mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Ze gedragen zich asociaal, weten de regels wel, maar houden zich er gewoon niet aan.”

Als meerder- of minderjarige bestraffen?

Het komt maar sporadisch voor dat tieners volgens het volwassenenrecht worden bestraft. Vanaf 16 jaar zou dat wel kunnen. Bij de 16-jarige middelbare scholier die in 2004 zijn conrector doodschoot op het Haagse Terra College is dit wel gebeurd. „Maar je ziet nu juist een ontwikkeling de andere kant op. Er wordt nu meer gekeken of een jongere tot 23 jaar niet als minderjarige moeten worden berecht, omdat de hersenontwikkeling nog niet klaar is. We zien namelijk dat veel jongeren een laag IQ hebben en iets erbij zoals ADHD of autisme. Die combinatie zorgt er vaak voor dat ze achterlopen in hun ontwikkeling. Zo’n jongere kan misschien beter als minderjarige bestraft worden, omdat er dan meer mogelijkheden zijn om maatwerk te bieden.”

De buitenruimte van Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) De Hunnerberg in Nijmegen. Foto: RJJI

De buitenruimte van Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) De Hunnerberg in Nijmegen. Foto: RJJI

Als de straf erop zit, wordt een tiener niet zomaar vrijgelaten. Een PIJ-maatregel eindigt altijd met een voorwaardelijk jaar en minimaal één jaar nazorg. Bij andere straffen zonder PIJ wordt bijna altijd een proeftijd van twee jaar opgelegd met een of twee jaar begeleiding of hulpverlening. „Veel meer vangnet dan bij een volwassene.”

'Er spelen zoveel belangen en emoties'

Tempel is niet iemand die snel zaken mee naar huis neemt, maar sommige zittingen gaan ook haar niet in de koude kleren zitten. Ze is zeven jaar kinderrechter en heeft in die tijd meerdere verdachten van zedendelicten en (poging tot) doodslag voor zich gehad. „Deze heftige zaken vragen net wat meer van je als rechter. Ook omdat de belangen groter zijn. Alle kanten op. Richting slachtoffer, richting verdachte. Het zorgt voor meer spanning. Ook de zitting zelf is spannender in het begin, zodat je meer de kriebels in je buik hebt dan bij een gewone inbraak. Er spelen zoveel belangen en emoties. Bij kinderen worden ook de ouders betrokken bij een rechtszaak, die zie ik dan ook. Je krijgt meer mee van wat het zowel bij de slachtoffers als bij de verdachten in de omgeving doet. Je ziet ze daardoor misschien ook wat meer als mens. Je ziet ouders die van hun kind houden, ook al vinden ze het niet goed wat hij heeft gedaan.”

Maar een rechter mag zich niet laten leiden door gevoelens. Daar worden ze ook in getraind gedurende de opleiding. „Je kijkt naar hoe een zaak juridisch in elkaar steekt en daar moet je over oordelen. Er is een duidelijk kader en zo parkeer je voor een gedeelte ook eventuele gevoelens. Je hebt zaken waarbij je hoopt dat het met begeleiding beter zal gaan, maar je weet het niet zeker. Je kunt helaas niet in de toekomst kijken.”

OVER METRO DOSSIER

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: tienercriminaliteit. Dit jaar vonden meerdere geweldsdelicten plaats waarbij 14 en 15-jarigen verdacht worden van moord of doodslag. Wat bezielt zo’n kind, hoe wordt hij berecht en hoe gaat een nabestaande met het verlies van zijn zoon om? Lees meer in ons dossier van deze week:


like
user_9c81f3e7f5b472061b783e4de5424cc6e2010094_avatar

Dit was een weekend waar je u tegen zegt!

Essaouira, waar je op het strand op een kameel kunt chillen en even verderop heel goed kunt feesten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

28 OKT 2019

Marrakech blijft een populaire bestemming voor een stedentrip, maar waarom zou je - als je er toch al bent - niet ook een korte trip naar het strandplaatsje Essaouira maken? Het is goedkoper en rustiger dan Marrakech en er is genoeg te doen. Metro geeft 5 tips voor jouw stedentrip naar de prachtige badplaats. 

1. Het ligt aan het strand

Essaouira is een kustplaats en het strand is serieus de moeite waard. De boulevard aan de blauwe zee is lang en gezellig: kinderen zijn aan het spelen, mensen liggen te zonnebaden, er wordt volop geskateboard en gevoetbald en aan de andere kant van de boulevard zijn er tal van gezellige restaurantjes waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt doen. Maar nog leuker aan het feit dat de plek aan het strand ligt is het bijkomende feit dat de golven zéér geschikt zijn voor watersport.


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.