Dossier

’Heeft dat jonge broekie mijn zoon vermoord?’

Dirk Jan Bood met zijn 16-jarige zoon Nick die dit jaar werd doodgestoken in Zaandam.

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

18 NOV 2017

In het kleine huisje in het Zaanse Wormerveer herinnert bijna alles aan Nick. De 16-jarige zoon van Dirk Jan Bood die dit jaar op 29 april werd doodgestoken in het uitgaansgebied van Zaandam. „Wat een broekie”, dacht Bood toen hij de 15-jarige verdachte voor het eerst in de rechtszaal zag. „Nick was ook nog een broekie, maar hij zal altijd dat broekie blijven.”

Voor een boek dat hij uit wil brengen, schrijft hij al zijn gevoelens op in de hoop dat ’die gasten en hun ouders’ het straks ook lezen. Bood is niet zo’n prater, maar een binnenvetter net zoals Nick was. Het is nog maar ruim een half jaar geleden dat zijn zoon uit het leven werd gerukt door een minderjarige. Vanwege een wietschuld, is het verhaal. Het hele verhaal hoort Bood pas na de rechtszaak waarin naast de 15-jarige hoofdverdachte Yasin ook de 18-jarige Mads terechtstaat.

Nick Bood.

Nick Bood.

Nick uit Assendelft was die avond in de stad met zijn even oude stiefbroer. Hij zou over een week theorie-examen doen voor zijn technische opleiding aan het Trias VMBO in Krommenie en daarna een houtbewerkingsopleiding gaan volgen. De eetkamertafel en tuinset van houten pallets in het huis van zijn vader, herinneren aan een toekomst als meubelmaker die hij voor ogen had.

Nick zag zijn vader ieder weekend en zat hier ook vaak op de bank te chillen met een paar van zijn vele vrienden. Vanaf diezelfde bank springt Bood die bewuste avond op om achter een traumahelikopter aan te gaan richting de Peperstraat in Zaandam. Hij is 112-fotograaf voor lokale kranten en wordt bij nacht en ontij gebeld voor ongelukken en autobranden. Met gepaste spoed rijdt hij erheen totdat hij het telefoonnummer van zijn ex-vrouw, de moeder van Nick, in zijn telefoonscherm ziet.

Als 112-fotograaf op weg naar zijn eigen zoon

„Mijn keel slaat dicht, mijn hartslag knalt omhoog, want ik weet het gelijk. Toch neem ik de telefoon op en hoor haar gillen. Nick is neergestoken. Ik druk haar weg en geef gas, geen gepaste spoed meer. Plankgas rij ik door Zaandam, stoplichten negerend, ik vlieg bijna de brug over de Zaan over. (...) Er giert maar één gedachte door mijn hoofd; straks gaat ie dood, straks gaat ie dood, straks gaat ie dood. Neeeeee, dat mag niet, dat kan niet!”

Op de plek des onheils probeert Bood dichterbij te komen. Niet om te fotograferen dit keer, maar als vader. Toch wordt hij tegengehouden. Achter het afzetlint ziet hij met wie de hulpverleners bezig zijn. Met zijn Nick. Ze zijn hem aan het reanimeren.

„Mijn benen, lichaam en armen voelen slap aan. Ik heb het gevoel dat ik erdoorheen zak, dat ik ga omvallen, maar dat mag ik niet; blijf erbij met je kop! Ondertussen wordt er aan me getrokken en gesjord: U moet hier weg. Ik schreeuw alleen: Dat is mijn zoon! (...) Ik zie de vertwijfelde blik van een van de mensen die aan het pompen is en ermee wil stoppen. Ze ziet mijn angstige, boze blik die op haar is gericht en gaat dan snel weer door. Maar mij bekruipt een heel naar gevoel.” 

'Hij was helemaal koud.'

In het ziekenhuis overlijdt Nick die nacht aan zijn verwondingen. Boods enige kind. Hij heeft hem niet meer levend kunnen zien. „Toen we hem mochten zien was het laken tot zijn kin opgetrokken vanwege zijn verwondingen. Ik mocht hem aanraken. Hij was helemaal koud. Ik herinner me hem het liefst zoals op die foto in een bootje, lachend”, zegt Bood wijzend op een foto in zijn huiskamer. „Zo was ’ie. Altijd vrolijk, nooit chagrijnig, nooit ruzie met iemand.” Het is een van de vele foto’s van Nick aan de muur. Ernaast ook twee geschilderde portretten die Bood na Nicks dood heeft gekregen.

Nick Bood.

Nick Bood.

De eerste week is als een waas aan Bood voorbijgegaan. Daarna is het échte gemis begonnen. Bij alles wat hij doet, ziet hij een link met Nick. Zijn jas hangt nog aan de kapstok. „Wanneer breng je dat naar boven?" Bood probeert veel te werken als 112-fotograaf en aan de meubeltjes die hij opknapt en verkoopt. Ook hij heeft iets met meubels. Hij moet zijn zinnen verzetten, maar dat lukt niet vaak. „Ik voel me vreselijk. Ik mis hem zo verschrikkelijk. Mijn hele leven is naar de klote.”

Indrukwekkende stille tocht

Ineens denkt hij aan zijn kat die al even buiten is. Een kruising tussen een huiskat en een Siberische boskat. Speciaal uitgezocht voor Nick, omdat hij allergisch voor andere katten was. „Normaal is ie nooit zolang buiten”, zegt hij terwijl hij hem roept. Met de kat weer veilig binnen, vertelt hij over de stille tocht die voor zijn zoon is gehouden. „Die duizenden mensen. Die klakkende hakken op het verder stille plein. De rode fakkels die zijn voetbalmaten van SVA bij zich droegen en de ronkende motoren van de motorclub. Het was indrukwekkend. Al die belangstelling voelde als steun.”

Een verdachte is vrij met enkelband

De rechtszaak wordt in januari inhoudelijk behandeld. Bij de eerste twee pro-formazittingen zag hij de jonge verdachten voor het eerst. „Wat een broekies, was het eerste wat ik dacht. Ze hebben mij geen enkele keer aangekeken. De ouders ook niet. De ouders van Mads kunnen hem elke avond knuffelen, want hij mag rondlopen met een enkelband. Yasin ziet zijn vader en moeder elke week in de jeugdinrichting. Ik kan Nick niet knuffelen. Nooit meer. Mijn vriendin heeft een dochter van achttien. Ik vraag weleens of zij Nick wil vervangen voor een knuffelmomentje. Maar Nick is onvervangbaar.”

Bood ziet op tegen de feestmaand die eraan komt. Hij laat een tatoeage op zijn bovenarm zien. Een portret van Nick. „Zo is hij toch een beetje bij me.” Aan de binnenkant van diezelfde arm staat in forse sierletters zijn zoons naam. Deze tatoeage liet hij zo’n 5 jaar geleden zetten. „Dat had ik Nick beloofd. Dus wij naar een tatoeageshop in Purmerend. Kunnen de letters niet wat kleiner?, vroeg ik aan de tatoeëerder toen hij zijn ontwerp liet zien. „Nee pap, deze moet je doen!”, schreeuwde de smurf op de achtergrond. Ach ja, toe maar dacht ik toen. Hij lag helemaal in een deuk omdat hij zag hoeveel zeer het deed.”

Op de plek in Zaandam waar Nick is aangevallen, ligt een gedenksteen. Bood was erbij toen deze werd onthuld, maar is daarna nooit meer teruggegaan. Hij heeft eerder afkeer van deze plek dan dat hij er iets mee heeft. Blij is hij er wel mee. Hij is blij met alle aandacht die mensen Nick, en ook hem geven. De vrienden van zijn zoon spreekt hij ook nog steeds. Vooral via Facebook, maar ze komen ook weleens langs „hoe moeilijk dat ook voor ze moet zijn”.

Bood schrijft al zijn gevoelens op voor zijn boek. Hij werkt daar niet langer dan een half uur, maximaal een uur aan. En niet elke dag. „Want ook na een half uurtje, is mijn hele dag alweer naar de klote. En ik wil niet elke dag, de hele dag chagrijnig zijn. Ook voor mijn vriendin niet.” In zijn boek beschrijft hij ook zijn bezoek aan paragnost Peter van der Hurk. „Aan de hand van een foto wist hij precies Nicks karakter te omschrijven. En hij gaf details over wat er die avond is gebeurd. Dat wil ik ook kunnen vertellen.” Maar pas na de uitspraak die waarschijnlijk begin februari is. Bood denkt op de vijfde, de verjaardag van Nick. Hij hoopt daarmee zijn verdriet een plek te kunnen geven.

OVER METRO DOSSIER

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: tienercriminaliteit. Dit jaar vonden meerdere geweldsdelicten plaats waarbij 14 en 15-jarigen verdacht worden van moord of doodslag. Wat bezielt zo’n kind, hoe wordt hij berecht en hoe gaat een nabestaande met het verlies van zijn zoon om? Lees meer in ons dossier van deze week:


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!