Dossier

Illustratie: Eefje Savelkoul

Camera videoBotox op je 20e? Lang leve de onzekerheid!

Illustratie: Eefje Savelkoul

Foto van 'Marieke van der Voort'

11 DEC 2017

Hallo botox, dag rimpels! De tijd dat alleen Hollywoodsterren en BN’ers hun jeugdigheid met een paar prikjes botulinetoxine wilden behouden, is definitief voorbij. Ruim 100.000 Nederlanders ondergaan jaarlijks een cosmetische ingreep, zo schat de Nederlandse Vereniging Voor Cosmetische Chirurgie. Botox is bij zowel mannen als vrouwen verreweg het populairst en staat alom bekend als de veiligste ingreep. Toch maken meerdere autoriteiten op het gebied van cosmetische chirurgie zich zorgen: jonge meiden rennen volgens hen veel te snel naar klinieken en komen te vaak in ondeskundige handen terecht. En wat begint met een onschuldig prikje, eindigt dan soms in een ware nachtmerrie.

Trend

Robert Schoemacher, Nederlands bekendste cosmetisch arts, schudt zijn hoofd als hij het over de trend heeft om steeds jonger aan de botox te gaan. „Mijn dochter is bijna tien en ziet ook de filmpjes van jonge vloggers die hun lippen even snel laten doen. Ze groeit op met het beeld dat het volstrekt normaal is om botox te gebruiken als je 18 bent. Maar dat is het natuurlijk niet.”

Cosmetisch arts Robert Schoemacher vindt het onverstandig om botox van je twintigste tot je tachtigste in het gezicht te spuiten. / Perfect Age Beauty Center

Cosmetisch arts Robert Schoemacher vindt het onverstandig om botox van je twintigste tot je tachtigste in het gezicht te spuiten. / Perfect Age Beauty Center

Als je net volwassen bent, moet je niet aan botox beginnen, vindt Schoemacher, momenteel werkzaam bij Perfect Age Beauty Center. „Een 20-jarige die om botox vraagt, is bij mij echt aan het verkeerde adres. Ik vind dat je al duidelijk rimpels moet hebben voor botox. Het wordt sinds 1989 gebruikt voor cosmetische doeleinden, maar blijft toch gif. Zwangere vrouwen behandelen we er daarom uit voorzorg niet mee. En zolang er geen mensen zijn die botox zestig jaar lang achter elkaar veilig hebben gebruikt, vind ik het onverstandig om het van je twintigste tot je tachtigste in het gezicht te spuiten. Verder moeten we er rekening mee houden dat heel jonge mensen op termijn wellicht anders reageren op botox dan ouderen. Totdat we hier meer over weten, blijf ik voorzichtig.”

Gevaar

Volgens cosmetisch dermatoloog Loek Habbema draagt de trend om steeds jonger botox te gebruiken alleen maar bij aan de onzekerheid van jonge mensen. / Colourbox

Volgens cosmetisch dermatoloog Loek Habbema draagt de trend om steeds jonger botox te gebruiken alleen maar bij aan de onzekerheid van jonge mensen. / Colourbox

Ook volgens cosmetisch dermatoloog Loek Habbema, medeverantwoordelijk voor de leidraad Botulinetoxine therapie, schuilt er een groot gevaar in de trend om steeds jonger botox te gebruiken. „Je ziet inderdaad regelmatig meiden van 20 die al aan botox willen beginnen, terwijl er nog geen lijntje te zien is. Ik ben daar een groot tegenstander van. In de geneeskunde wordt botox al heel lang in veel grotere hoeveelheden gebruikt bij kinderen met spasmen. De lage doseringen bij cosmetische toepassingen kunnen medisch gezien niet veel kwaad. Maar deze ontwikkeling draagt alleen maar bij aan de onzekerheid van jonge mensen. En na de eerste spuitjes wordt de stap om steeds verder te gaan en ook fillers te gebruiken al vroeg kleiner en kleiner”, stelt Habbema, tevens voorzitter van de domeingroep Cosmetische Dermatologie van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

„Jongvolwassenen zie je soms al met te volle lippen en opzichtig opgevulde jukbeenderen. Met mogelijke risico’s houden ze vaak geen rekening, terwijl elke ingreep mis kan gaan. Ook als gevolg van tijdelijke fillers – waarvan artsen soms beweren dat ze gegarandeerd veilig zijn – kunnen serieuze complicaties optreden. Als bijvoorbeeld een bloedvat wordt geraakt, kan de huid in dat gebied afsterven en ontstaat er een litteken. En er zijn wereldwijd tientallen gevallen van blindheid gerapporteerd na het gebruik van tijdelijke fillers. Op de miljoenen behandelingen is dat een zeldzaamheid, maar het zal je maar gebeuren.”

Asymmetrie

Blijvende problemen komen bij botox niet voor, verzekert Habbema. „De effecten van botox zijn altijd tijdelijk, aangezien de stof na een aantal maanden is uitgewerkt.” Van cosmetische complicaties kan echter wel sprake zijn. „Naast blauwe plekken kan er bijvoorbeeld asymmetrie in het gezicht ontstaan. En als je net verkeerd prikt in het gebied rond de mondspieren, zie je weleens dat mensen door hangende mondhoeken even niet meer normaal kunnen drinken, omdat elk slokje weer deels uit de mond lekt.”

Ook een hangend ooglid is een veelgehoorde complicatie. „Dat ontstaat vaak als een arts te dicht op de wenkbrauw spuit”, zegt Schoemacher. „Pas geleden kwam er nog een vrouw uit pure wanhoop bij mij in de praktijk. Van haar vriendin had ze een botoxbon gekregen, pal voor haar bruiloft. Dat was niet helemaal goed gegaan. Haar ene oog zat halfdicht.”

Weg terug?

Volgens journaliste Nathalie Huigsloot, die voor haar boek Het botoxdilemma een rondgang maakte langs psychologen, psychiaters, sociologen, cosmetisch artsen en BN’ers, laten veel jonge meiden zich gek maken door de mooimaakindustrie. „In modebladen zien ze de ‘perfect’ gefotoshopte modellen, op Facebook en Instagram wordt elk oneffenheidje zorgvuldig weggewerkt en bij The Voice of Holland slaan coaches zich voor hun kop als ze niet hebben gedraaid voor dat ene, knappe meisje. Hoe mooier, hoe beter is de boodschap die jonge meiden dagelijks meekrijgen. Ondertussen zien ze populaire vloggers als Monica Geuze en Esmee Trouw doodleuk een kliniek binnenstappen voor wat spuitjes. Als onzekere tiener krijg je haast het idee dat je afwijkend bent als je niets doet. Of dat mensen minder van je houden als je smalle lippen hebt.”

Ook al bevallen de eerste spuitjes, botox maakt je op termijn alleen maar ongelukkiger, denkt Huigsloot. „Botox werkt nu eenmaal verslavend, vertellen zowel artsen als cliënten. Veel mensen gaan na een eerste behandeling steeds kritischer naar zichzelf kijken, met een vaak onhaalbaar ideaalbeeld voor ogen. Hun referentiekader verschuift, ze zullen telkens weer iets nieuws blijven zien en altijd onzeker en ongelukkig blijven als ze het niet kunnen loslaten.”

Zieke markt

Vooral in ondeskundige handen gaat het geregeld mis. Maar het aanbod is zo groot dat consumenten vaak door de bomen het bos niet meer zien. En als de ene deskundige arts nee verkoopt, zijn er altijd wel beunhazen die wat aanrommelen en klakkeloos uitvoeren wat de klant vraagt. „Die laatste groep probeert mensen die voor botox komen ook vaak te verleiden tot allerlei andere ingrepen, met soms ernstige gevolgen”, stelt Peter Velthuis, oprichter van de Velthuis Kliniek. Als dermatoloog van het Erasmus MC ziet hij wekelijks tientallen patiënten op het spreekuur voor complicaties na cosmetische behandelingen. „Sommige praktijken bieden botox aan onder de 100 euro per zone (bijvoorbeeld kraaienpootjes, frons of voorhoofd, red.), terwijl je bij gerenommeerde klinieken en instellingen grofweg tussen de 200 en 350 euro kwijt bent. Dan moeten er bij de consument eigenlijk al alarmbellen afgaan. Vaak doen ze dat namelijk puur om ook fillers te verkopen, en werken ze met mindere materialen en onervaren doktoren. De kans op complicaties stijgt daardoor aanzienlijk.”

„De markt is ziek”, beaamt Schoemacher. „Er zijn heel veel mensen die er alles aan doen om zo snel mogelijk wat spuitjes te zetten, ongeacht de leeftijd of hulpvraag. Ik hoor steeds vaker dat mensen in de pauze een kliniek binnenstappen en tien minuten later weer buitenstaan. Goed luisteren om te bepalen wat je het beste kan doen en cliënten tegen zichzelf in bescherming nemen, wordt steeds minder gedaan. Ik stoor me ook enorm aan de zogenoemde botoxparty’s en klinieken die heel goedkoop botox aanbieden. Vaak gaan zij op alle wensen in en wordt er rotzooi gebruikt.” Zolang er een enorme vraag en heel veel concurrentie is, zal dat vermoedelijk zo blijven, vreest Schoemacher.

Ook Habbema voorziet niet snel beterschap. „We hebben het in Nederland uit de hand laten lopen. Iedere basisarts mag zich hier cosmetisch arts noemen, ongeacht wat die kan. In veel klinieken krijg je bovendien alleen informatie over botox en een beperkt aantal fillers, omdat dat de enige behandelingen zijn die worden aangeboden. Dat gebeurt ook als een andere oplossing veel beter is voor de patiënt, zoals een operatie of het gebruiken van lichaamseigen vet als opvulmateriaal. Er is veel mis en dat draai je niet zomaar terug, ook al zou je verplicht gaan werken met gedegen opleidingen die artsen moeten afronden voordat ze mogen behandelen.”

Nee

Ook mannen gebruiken steeds vaker botox. Toch zijn het nog vooral vrouwen die hiervoor kiezen. / Colourbox

Ook mannen gebruiken steeds vaker botox. Toch zijn het nog vooral vrouwen die hiervoor kiezen. / Colourbox

Niet alleen vrouwen, ook mannen zijn hun uiterlijk door de jaren heen steeds belangrijker gaan vinden. Vooralsnog blijven het echter vooral vrouwen die om botox vragen, merkt Schoemacher. „Van al mijn botoxcliënten is nu ongeveer 15 procent man. Dat is veel als je bedenkt dat 25 jaar terug zelden een man bij mij kwam. Maar vrouwen voelen toch nog altijd een veel grotere noodzaak om iets aan hun uiterlijk te doen.”

Journaliste Huigsloot twijfelde ook meer dan eens, maar besloot naar aanleiding van haar boek ‘nee’ te zeggen tegen de botoxspuit. „Twee vragen speelden daarbij een cruciale rol: Wil ik dit voor mijn kinderen en wat brengt het mij nu echt? Ik wil niet dat mijn dochter het idee krijgt dat ze aan zichzelf moet sleutelen om mooi, geliefd en gelukkig te zijn. Ze moet juist weten dat ze prima is zoals ze is en in mij een goed rolmodel hebben. Bovendien ben ik ervan overtuigd geraakt dat het platleggen van die fronsrimpel me helemaal niets brengt. De angst dat je buitenspel komt te staan als je rimpels krijgt, is diepgeworteld in de maatschappij. Veel vrouwen verbinden er allerlei ingebeelde consequenties aan, zoals het verlies van partner en baan. In veel gevallen is dat onterecht. Kijk naar mij: ik ben 48, gebruik geen botox, maar heb evenveel werk als vroeger, mijn dochter vindt me net zo lief als voorheen en in mijn relatie gaat het uitstekend. Die botoxspuit heb ik dus helemaal niet nodig.”

Ze biedt jonge meisjes en vrouwen die met hun uiterlijk worstelen graag hoop. „Ja, je hebt de Maxim Hartmans die altijd voor jonge, ongerimpelde blaadjes zullen gaan. Maar daar leg je het als vrouw op termijn toch tegen af, botox of niet. Misschien helpt het jonge meiden als ze beseffen dat de meeste mannen niet zo op de millimeter naar het uiterlijk van vrouwen kijken. Uit mijn interviews met acteurs, relatietherapeuten en psychologen blijkt dat het gros veel liever een vrouw heeft die zich met leuke dingen bezighoudt dan een partner die voor elke rimpel naar een kliniek rent.”

Metro heeft de in dit verhaal aangehaalde vloggers Monica Geuze en Esmee Trouw om een reactie gevraagd. Zij wilden niet meewerken aan het artikel. 

Voor het dossier bracht Metro ook een bezoek aan een plastisch chirurg. De video hiervan zie je hieronder.

OVER METRO DOSSIER
Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: cosmetische chirurgie en de alternatieven. Lees meer in ons dossier van deze week:


Dit was een weekend waar je u tegen zegt!

Essaouira, waar je op het strand op een kameel kunt chillen en even verderop heel goed kunt feesten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

28 OKT 2019

Marrakech blijft een populaire bestemming voor een stedentrip, maar waarom zou je - als je er toch al bent - niet ook een korte trip naar het strandplaatsje Essaouira maken? Het is goedkoper en rustiger dan Marrakech en er is genoeg te doen. Metro geeft 5 tips voor jouw stedentrip naar de prachtige badplaats. 

1. Het ligt aan het strand

Essaouira is een kustplaats en het strand is serieus de moeite waard. De boulevard aan de blauwe zee is lang en gezellig: kinderen zijn aan het spelen, mensen liggen te zonnebaden, er wordt volop geskateboard en gevoetbald en aan de andere kant van de boulevard zijn er tal van gezellige restaurantjes waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt doen. Maar nog leuker aan het feit dat de plek aan het strand ligt is het bijkomende feit dat de golven zéér geschikt zijn voor watersport.


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.