Dossier

Likeability of5

Waarom gamen niet zomaar een spelletje spelen is

Illustratie: Eefje Savelkoul

Foto van 'Margot Smolenaars'

23 SEP 2017

Gamen is part of life. Uit de Metro-enquête blijkt dat overduidelijk: 99 procent van de invullers gamet, en meer dan 75 procent doet dat meerdere keren per week tot dagelijks. En ja, als zelfs je ouders bananas gaan over het vangen van Pokémon, weet je: we zitten in een nieuw tijdperk, eentje waarin gamen een wereld aan mogelijkheden blootlegt.

Op een medische beurs staat Tim Laning zijn game Underground te presenteren. Zijn bedrijf Grendel Games ontwikkelde deze Nintendo-game voor chirurgen-in-opleiding, om ze zo spelenderwijs trainingsuren te laten maken. Op die manier maken de artsen zich de bewegingen eigen om ingewikkelde operaties te kunnen uitvoeren.

Laning ziet een gerenommeerd chirurg wat lacherig reageren op de jonge artsen, die met de Nintendo in de weer zijn. Hij knoopt een gesprek aan met de man, die al dik in de 60 is, en tot over de grenzen beroemd vanwege zijn pionierswerk in de chirurgie.

,,Heb je weleens computerspelletjes gespeeld?”, vraagt Tim.

,,Nee, dat is toch niks voor artsen”, antwoordt de chirurg smalend.

,,Spelletjes zijn leuk voor mijn kleinkinderen.”

,,Ben je goed in operaties?”, wil Tim weten.

,,De beste!”, reageert de arts zelfverzekerd.

,,Dit spel is gebouwd op basis van chirurgische instrumenten”, legt Tim uit. ,,Dus het zou jou met al je ervaring geen enkele moeite moeten kosten om een high score neer te zetten. Durf je het aan?”

Na wat aarzeling neemt de chirurg Tims uitdaging aan. Hij neemt de Nintendo ter hand. “En onmiddellijk scoort hij een high score. Studenten kwamen niet eens in de buurt van wat hij deed.”

Cheetahs

Deze anekdote illustreert twee belangrijke dingen, namelijk: gamen is niet alleen maar spelen. Toch vinden oudere generaties dat we onze tijd verdoen met gamen. Dat is gek, want rek het begrip ‘spelletje’ op tot een gezelschapsspel of buitenspelen en voilà: dan vinden pa en ma het ineens wel gezellig, leerzaam en waardevol voor later. Zodra er een beeldscherm en een console of joystick bij komt kijken, doemen in die oudere hoofden donkere zolderkamertjes met vermoeide, bleke, veel te dikke kinderen op.

Waarom is dat? ,,Omdat ze gamen niet serieus nemen”, antwoordt Laning, ,,onterecht, als je het mij vraagt. Kijk bijvoorbeeld naar cheetahwelpjes, die al spelend onder het waakzame oog van moedercheetah leren hoe ze moeten jagen en hoe ze zich tot elkaar moeten verhouden. Mensen zitten niet anders in elkaar. Wij leren ook spelenderwijs.”

Dagelijks mediadieet

Homo ludens, de spelende mens. Die term klinkt de wetenschappers Jasper van Vught en René Glas bekend in de oren. Beiden zijn betrokken bij gameresearch aan de Universiteit Utrecht. Daar gebeurt sinds vijf jaar iets bijzonders: de faculteiten zetten gezamenlijk hun denkkracht in om het fenomeen gamen en de effecten daarvan te onderzoeken.

Een keerpunt in het denken over gamen is de oratie van de Utrechtse hoogleraar Mediatheorie Joost Raessens uit 2010, waarin hij die homo ludens van een 2.0-versie voorziet en de term ‘ludische samenleving’ introduceert. ,,We gaan een samenleving in, waarin spel en spelen en alle zaken die daarbij horen, een steeds groter element zijn van de manier waarop wij cultuur beleven, en van de manier waarop wij met elkaar omgaan”, verklaart René Glas, doctor in de geesteswetenschappen. Games zijn slechts één facet, al zij het een belangrijke, van de spelende samenleving. ,,De veertigers en dertigers van nu groeiden op met videogames als PacMan en Space Invaders in de arcadehallen. Zij vinden gamen een doodnormaal tijdverdrijf. Voor hun kinderen zijn games een nog logischer onderdeel van hun dagelijkse mediadieet.”

Hij haalt het voorbeeld van Pokémon Go aan: de rage waarin volwassenen en kinderen met hun mobiele telefoon virtuele figuurtjes gingen vangen. ,,Daaraan zag je hoe geaccepteerd gamen nu is. Vijf jaar geleden had men het nog compleet gestoord gevonden om als volwassene ’s avonds bij een lantaarnpaal op een bijzondere Pokémon te gaan wachten.”

Mindgames

Tegenwoordig draaien games om meer dan alleen maar handigheid met consoles. Jasper van Vught houdt zich als doctor in de cultuur- en mediawetenschappen bezig met de betekenis van spellen. ,,Zoals je de Bijbel tekstueel kunt duiden, kun je ook betekenis ontlenen aan games en wat daarbinnen gebeurt”, legt hij uit. ,,In tegenstelling tot films en literatuur eisen games een fysiek actieve houding van de speler. Als speler heb je invloed op het spelverloop, en je acties hebben gevolgen.” Dat wordt interessant als een speler handelingen moet uitvoeren die zich moeilijk laten rijmen met zijn eigen moraal. ,,Neem Manhunt, waar je in de huid kruipt van een seriemoordenaar”, zegt Van Vught. ,,Onder dat moorden kom je niet uit, maar je kunt wel bepalen hoe gruwelijk je iemand ombrengt. Het schuurt constant, en zo wordt het een interessante ethische ervaring. Hoe ver ga je?”

Dit soort mindgames vindt ook zijn weg naar jouw collegezalen, in studierichtingen als (dier-)geneeskunde, rechten en bestuurskunde. ,,Studenten krijgen in een spelachtige omgeving in rap tempo cases voorgeschoteld waarin ze snel moeten handelen”, zegt Glas. ,,Iets als een aanbesteding, waarin je verzwijgt dat één van de vier mededingers de neef van jouw chef is, kan grote gevolgen hebben. Als het uitkomt en er komt een rechtszaak van, kost dat klauwen met geld en een jaar vertraging, bijvoorbeeld. De game schotelt achttien van dergelijke dilemma’s voor en laat studenten zo spelen met de gevolgen van hun handelen. Zoiets haal je niet zo makkelijk uit boeken.”

Serious games, heet dit type spellen. Een verschrikkelijke term, vindt gamedeveloper Laning. ,,Het impliceert dat games, bedoeld om te vermaken, níet serieus zijn. Of, als je die andere term ‘applied gaming’ neemt, dat games toepasbaar moeten zijn. Maar als een spel niet vermaakt, bereikt het niets. Ook niet dat onderliggende educatieve doel, want kinderen prikken zo door een slecht gemaakte game heen.” Ook Glas vindt de term ongelukkig. ,,De uitspraak ‘het is maar een spelletje’ gaat niet op zodra mensen aan het spelen zijn. Tijdens het spelletje nemen ze het verdomd serieus.”

Midden-Oosten

Het besef dat spelers hun games wél serieus nemen, leidt weer tot andere vraagstukken. Wat als een personage in een game sterker wordt van een blikje Red Bull, om maar een voorbeeld te noemen. ,,Dat is niet per se slecht voor Red Bull, en het hoeft ook niet slecht te zijn voor de speler”, zegt Glas. ,,Die komt hoogstens eerder op het idee een blikje Red Bull te gaan drinken. Maar wat als een game doordrongen is van een politieke boodschap? Wat zou de impact van een specifieke keuze binnen een politieke game zijn als dat spel aan de andere kant van de wereld uitkomt? En hoe beïnvloedt een spel, waarin de slechteriken eruitzien alsof ze uit het Midden-Oosten komen, bijvoorbeeld je gedachten over mensen uit het Midden-Oosten?”

Ook dat is niet ‘zomaar’ een spelletje, wil hij maar zeggen. Daarbij dringen gamedevelopers, op zoek naar een duurzame relatie met spelers, door tot een dieper niveau van motivatie. ,,Veel van de betere games sturen op intrinsieke motivatie”, zegt hij. ,,Normaal speel je voor beloningen, extrinsiek dus, en dat werkt alleen op de korte termijn. Intrinsieke motivatie is veel duurzamer: je ziet het nut ergens van in en daarom verander je je gedrag.”

Waterbattle werkt

In dat laatste heeft Laning inmiddels aardig wat ervaring. Zo ontwikkelde Grendel Games voor waterbedrijf Vitens een Wijk & Waterbattle, met de bedoeling piekbelasting op het waternetwerk terug te brengen. ,,In de ochtend en de vroege avond is het spitsuur in dat netwerk”, legt Laning uit. ,,Zet het in een grafiek en het ziet eruit als een kamelenbult. De vraag was of een game dat piekwatergebruik terug kan brengen, zodat de inwoners efficiënter omgaan met het beschikbare water. Zeker in de zomer is dat belangrijk. Het waterbedrijf hoopte op een reductie van 1 tot 2 procent, nou, het was véél meer, en die reductie is blijvend. De tweede battle is nu een paar maanden afgelopen en het blijkt dat wijkbewoners hun waterbesparende gedrag nog steeds vertonen.” De relevante vraag is nu: hoe duurzaam is die gedragsverandering precies? ,,Als je een werkelijk duurzame gedragsverandering kunt bewerkstelligen door speltechnologie in te zetten, dan opent dat een wereld aan mogelijkheden.”

Waar die wereld ons naartoe voert, is moeilijk te voorspellen. ,,Heel lang dachten we dat spelcomputers onverslaanbaar waren in hun aanwezigheid in het huishouden”, zegt Glas. ,,Met de komst van ledschermen, smartphones en apps moesten gameproducenten andere verdienmodellen en andere spellen gaan bedenken. En dus ook andere motivaties gaan aanboren om toch te blijven verdienen.”

Laning heeft een groter belang voor ogen. ,,Wij blijven als maatschappij maar geld steken in curatie: er ontstaat een probleem en we lossen het op. In de zorg is dat al niet houdbaar meer, want het kost nu al te veel, en dan hebben we de vergrijzing nog voor de deur staan. Voor preventie zijn er bijna geen potjes, terwijl dat op de lange termijn toch het meest oplevert. We kunnen gamingtechnologie gebruiken om mensen langer zelfstandig te houden of te voorkomen dat mensen chronisch ziek worden. Maar dan moet er wel geld komen voor onderzoek en productie van apps met langdurig effect.”

OVER METRO DOSSIER

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: gamen. Hoe gameverslaafd is Nederland? Wat spelen we, hoe spelen we, zeggen we weleens afspraken af om te kunnen gamen en wat als je je brood verdient met gamen? Lees het deze week in Metro Dossier:


like
user_18d633a6b3a220a5a209e353680e6674d2e5476a_avataruser_2610cfdcc03eaf78eac35872535ce9df933aa887_avatar

Dit was een weekend waar je u tegen zegt!

Essaouira, waar je op het strand op een kameel kunt chillen en even verderop heel goed kunt feesten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

28 OKT 2019

Marrakech blijft een populaire bestemming voor een stedentrip, maar waarom zou je - als je er toch al bent - niet ook een korte trip naar het strandplaatsje Essaouira maken? Het is goedkoper en rustiger dan Marrakech en er is genoeg te doen. Metro geeft 5 tips voor jouw stedentrip naar de prachtige badplaats. 

1. Het ligt aan het strand

Essaouira is een kustplaats en het strand is serieus de moeite waard. De boulevard aan de blauwe zee is lang en gezellig: kinderen zijn aan het spelen, mensen liggen te zonnebaden, er wordt volop geskateboard en gevoetbald en aan de andere kant van de boulevard zijn er tal van gezellige restaurantjes waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt doen. Maar nog leuker aan het feit dat de plek aan het strand ligt is het bijkomende feit dat de golven zéér geschikt zijn voor watersport.


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.