Camera videoIn het dorp was ik ‘die homo’, in A'dam ben ik Frank

Frank Martens

Foto van 'Margot Smolenaars'

Margot Smolenaars

7 OKT 2017

Jong, homoseksueel en opgroeien in een heel klein Nederlands dorp. Hoe is dat? Frank Martens (24) groeide op in Oirsbeek en vertrok op zijn 18de naar Amsterdam.

,,Mijn verhuizing naar Amsterdam voelde als een bevrijding: eindelijk was ik niet de enige homoseksuele jongen, eindelijk stopten die opmerkingen die ik naar mijn hoofd kreeg. Jaren was ik al aan het plannen waar ik naartoe zou gaan, maar dat het niets met Limburg te maken kon hebben, stond vast. In Amsterdam was ik niet vaak geweest – ik ken zo veel Limburgers die nooit in Amsterdam komen – maar die stad voelde voor mij het grootst, en ik wilde echt de anonimiteit in. Ik was zelfs zo klaar met het dorp, dat ik eerst bepaalde dat ik in Amsterdam ging wonen, en daarna pas ging nadenken over welke studie ik wilde doen."

,,Oirsbeek, tja, het was echt een klein dorp, ook mentaal. Ik hield me altijd op de vlakte, en in mijn gedrag en uiterlijk hield ik me altijd in. Op een bepaalde manier bleef ik in de kast, terwijl ik er al vanaf mijn 15de uit was. In een dorp krijg je al snel een label opgeplakt, alsof je een rol te spelen hebt. Nou, ik was ‘die homo van het dorp’. Dat er verder nog een heel mens achter zat, maakte niet uit, want ze nemen ook niet de moeite om je te leren kennen."

,,Opmerkingen waren er altijd. Ging ik uit en droeg ik een spijkerbroek met een gescheurde knie, dan riepen ze: ‘Smijt die homo in de prullenbak’. Mijn geluk was dat er op de middelbare school nog een paar homoseksuele jongens zaten, die een stuk excentrieker waren dan ik. Ze gedroegen zich meisjesachtiger, praatten hoger. Heel demonstratief: dit is wie ik ben. Met hen was ik bevriend, maar zodra ze fel tegen pesterijen in gingen of die pesters gingen uitdagen, hield ik afstand."

Frank Martens: 'Pas in Amsterdam kwam ik een beetje los'

,,Pas in Amsterdam kwam ik een beetje los. Ik ging wel terug naar Oirsbeek om mijn familie op te zoeken, want mijn familie betekent veel voor me. Al te vaak ging ik niet, omdat Limburg nou niet echt mijn interesse had. Het voelde alsof de tijd daar stil stond, terwijl ik in Amsterdam voor mijn gevoel echt kon ontdekken wie ik was. Voor het eerst naar de Reguliersdwarsstraat, voor het eerst naar een gaycafé, voor het eerst naar de Pride. Ik kleedde en gedroeg me superexcentriek. Dat kon allemaal, want er waren meer mensen die hetzelfde doormaakten. Ik had het gevoel dat ik onderdeel was van een gemeenschap, en daar genoot ik van.

,,Na mijn afstuderen heb ik mezelf een tijdlang verloren in die crazy lifestyle van al dat uitgaan. Tijdens mijn studie ging de tijd te snel om na te denken over wie ik die eerste jaren in Amsterdam geworden was. Na mijn afstuderen had ik daar wel de tijd voor en kwamen er toch veel emoties, uit de tijd van mijn vertrek uit Limburg, naar boven. Nu kom ik langzamerhand tot de kern van mezelf."

,,Terug naar Oirsbeek ga ik niet, al zeg ik nooit nooit. Ik denk nu eerder in tegenovergestelde richting: misschien wil ik wel een half jaar of een jaar naar het buitenland, naar een nog grotere stad. Toen ik zes jaar geleden naar Amsterdam kwam, gaf het gevoel dat alles kon en alles mogelijk was, me heel veel energie. Dat gevoel wil ik nog eens ervaren.”

Lees ook de persoonlijke verhalen van Maureen (29) en Maud (24): ,,Het heeft me tien jaar gekost om genoeg moed te verzamelen”

OVER METRO DOSSIER

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: jongeren op het platteland. Bestaat er zoiets als 'de plattelandsmillennial'? En dubben jongeren buiten de Randstad over dezelfde dingen als jongeren ín de Randstad? Hoe is het om als homo of lesbienne op te groeien in een dorp? Lees meer in ons dossier van deze week:


Log in om een reactie te plaatsen

Views

500+

Camera videoStressmis!? ‘Maak de dagen niet te belangrijk!’

De mooiste tijd van het jaar? Of kijk je stiekem al uit naar januari? Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

10 DEC 2017

Nog ongeveer twee weken en dan is het kerst en over drie weken vieren we oud en nieuw. Gezellig! Toch? In reclames en liedjes hoor je bijna niets anders: december is de mooiste maand van het jaar. Maar is dat ook echt zo? Verplichte familiebezoekjes, de speurtocht naar speciale (dure) kerstcadeaus, de druk om perfecte culinaire hoogstandjes te creëren en dan moet je er ook nog eens een beetje leuk uitzien. Hoe zorg je dat je niet totaal uitgeput en doorgedraaid het nieuwe jaar in gaat?

Stress rond de feestdagen

Likeability of 5

Camera videoWat draag je in december? Stylist Lilian geeft tips!

Wat draag jij met kerst en oud&nieuw? Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

9 DEC 2017

Fashion en Shopping editor @lilianbrijl Foto: Annabelle van Hardeveld

Waar moeten we dit jaar op letten als we gaan winkelen? Wat zijn de trends van 2017?
Fluweel all over the place!  Pakken zowel voor mannen als vrouwen! Midi lengtes (rokken en jurken), wrap en double breasted sluiting. Verder zie je veel metallic en oversized pasvormen. Heb je een mooi jurkje dat misschien een beetje koud is? Draag lange mouwen of een coltrui onder een mouwloze jurk, ja dat kan allemaal!

Ik ga nu voor easy in plaats van amazing

Camera videoIk ga nu voor easy in plaats van amazing

Foto: Unsplash / Annie Spratt

Foto van 'Maaike Helmer'

Maaike Helmer

9 DEC 2017

Merry christmas and a happy new year! Wees eens eerlijk: ben jij ook nog bezig te stressen voor de feestdagen? Maaike Helmer van online magazine STRESSED OUT rekende ermee af.

Je wilt met kerst en het nieuwe jaar in aantocht natuurlijk letterlijk en figuurlijk alle (kerst)ballen hoog houden – sorry, flauwe woordspeling. Je wilt laten zien dat jij het allemaal kunt: een perfect diner met de laatste culinaire trends, lachende en geamuseerde mensen, jij als stralend middelpunt, je kadootjes zijn bijzonder en persoonlijk en tot slot: jijzelf hebt het ook enorm naar je zin. It’s all amaaaazing.

Camera videoMiljuschka: Maak nooit een nieuw gerecht met kerst!

Miljuschka: ‘Wij hebben ook weleens patat gehaald op eerste kerstdag, dus zo erg is het allemaal niet als het misgaat.’

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

9 DEC 2017

Ook het meest uitgebreide kerstdiner loopt op rolletjes als je je houdt aan de kerstdinertips van tv-presentatrice en foodlover Miljuschka Witzenhausen (32).

Tips voor een fantastisch kerstdiner

Likeability of 5

Camera videoVeel baasjes zien liever partner dan hond sterven

De liefde tussen een vrouw en een hond kan heel ver gaan. Foto: Colourbox

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

3 DEC 2017

De relatie tussen een mens en dier kan ver gaan. Acht op de tien mensen beschouwt hun hond als volwaardig lid van het gezin. Maar ze blijken dan ook goed voor je gezondheid en ze krijgen nooit genoeg van je verhalen. De liefde van de baas gaat daarom diep. „Sommigen zien liever hun partner dan hun hond overlijden. Toen ik dit voor het eerst hoorde, dacht ik: oeps! Maar het blijkt geen uitzondering.”

Nienke Endenburg, senior docent en onderzoeker aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, heeft ook een praktijk als GZ-psycholoog. Ze is gespecialiseerd in de relatie tussen mens en dier en helpt mensen bij de rouwverwerking van hun huisdier. „Dat iemand liever zou hebben gehad dat de partner was overleden dan de hond zegt uiteraard ook iets over de relatie met de partner, maar de relatie tussen mensen onderling en die tussen een mens en een dier liggen op een heel ander niveau.”

Likeability of 6

Camera videoDeze liefde voor huisdieren doet je versteld staan

Lotte (links) en Lisa Beltman zijn cavia fanaten, ze hebben er negentig! Foto: AW Foto

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

6 DEC 2017

Huisdieren zijn unieke portretten. Ze hebben niet alleen stuk voor stuk een eigen karakter, maar vervullen ook een eigen rol in een huishouden. Zo ook de reuzenslakken van Kim, de negentig cavia’s van Lotte en Lise en de beestenbende van Bonnie. Het leven van deze baasjes draait in grote mate om het verzorgen van hun huisdieren. Alle mensen houden van dieren, maar zij nog dat beetje extra.

’Reuzenslakken zijn een natuurlijk medicijn om te ontstressen’

Camera videoEen linkspotige kat is veel liever. Nou en!

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

2 DEC 2017

Je leest geregeld over de gekste onderzoeken bij dieren waarvan je denkt: is dat nou echt nodig? Nee, luidt dan vaak het antwoord bij leken. Ze vinden het grappig om te lezen met een uitschieter naar interessant, maar nodig? Neem een Iers onderzoek naar de links- of rechtspotigheid van katten. Blijkt de kat een duidelijke ’pootvoorkeur’ te hebben, dan is hij liever. Dus?

Nou, dat soort onderzoeken zijn wel degelijk ergens goed voor, zeggen gedragsbioloog Claudia Vinke en hoogleraar neurobiologie van gedrag Louk Vanderschuren, beiden verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ten eerste gaat het bij de berichtgeving over dit soort onderzoeken om de toon die de muziek maakt, meent Vanderschuren. Hij legt dit uit aan de hand van een voorbeeld.